Ca urmare a introducerii unui amendament în Legea bugetului de stat pe anul în curs, Sibiului îi vor fi luate 20,7 milioane de lei din sumele care, până acum, i se cuveneau din impozitarea muncii localnicilor.
Bugetul Sibiului, la fel ca în oricare altă localitate, are drept sursă de finanțare și o cotă-parte echivalentă cu 63% din impozitul pe venit pe care îl plătește fiecare salariat. În Parlament, majoritatea PSD – PNL a decis ca, în acest an, această cotă-parte să fie impozitată cu 15%, în cazul în care media impozitelor este mai mare decât cea națională.
Această impozitare a fost botezată „taxa pe hărnicie” de către primarul Timișoarei, Dominic Fritz, care a explicat cum a fost gândită aceasta. „ Sună complicat, dar e simplu: media națională a cotei este preconizată să fie de 2.000 lei impozit pe venit per cap locuitor. La Timișoara, unde nu prea avem șomaj și salariile sunt mai bune, media e estimată la 3.700 lei, aproape dublu decât media națională. Pe diferența de 1.700 lei trebuie să dăm pentru fiecare timișorean taxa de hărnicie de 15% la guvern”, a explicat Dominic Fritz pe pagina lui de Facebook.
„O măsură luată în grabă”
Pentru că și în Sibiu „economia funcționează”, așa-numita taxă pe hărnicie va afecta și aici bugetul local, arată primarul Astrid Fodor. „Această măsură, care este în dezacord cu Legea finanțelor publice, poate fi definită ca un «mecanism de solidaritate» - depinde, însă, în ce direcție se vor duce acești bani. Ca toate municipiile în care economia funcționează, vom fi afectați de această prevedere din Legea Bugetului de Stat. Dintr-un calcul preliminar, plecând de la cifrele din proiectul de lege votat ieri de Parlament, vom încasa mai puțin din IVG (impozitul pe venitul global – n.r.) cu 20,7 milioane de lei”, transmite primarul Astrid Fodor pentru cititorii Turnul Sfatului.
Primarul Sibiului critică substratul acestei decizii. Consideră că este nevoie de o reformă administrativă reală, care însă este amânată de prelungirea calendarului electoral. „Din punctul meu de vedere este o măsură luată în grabă, sub presiunea deficitului bugetar, dar care nu va rezolva fondul problemei. Reforma administrativă reală, obiectivă, pornită de sus în jos, este esențială, dar nu cred că se va întâmpla curând. Sper totuși că, după ultimul tur de alegeri, lucrurile se vor așeza, iar Guvernul, și nu numai, se va putea concentra pe ceea ce este vital pentru ca România să iasă din această criză, care se dovedește majoră”, mai transmite primarul Sibiului.
Reducerea surselor de finanțare ale bugetul local nu va afecta proiectele importante, arată Astrid Fodor. „Primăria Sibiu, de bine, de rău, are o rezervă care ne va ajuta să continuăm o parte din proiectele propuse și mai ales să putem achita sumele neeligibile din proiectele finanțate din fonduri UE”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: legea bugetului 2025 , impozitul pe venit , taxa harnicie , bugetul sibiului , Primarul Sibiului , cote defalcate
Vizualizari: 6163
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Gogu Parlogu
Acum 1 oră
Cornel Sibianul
Acum 2 ore
Kukuruku
Acum 2 ore
Kukuruku
Acum 2 ore
@Andreea