Invitat la Turnul Sfatului TV, primarul Alin Schiau-Gull, a declarat că de la doar 19 contracte câte avea Primăria Agnita încheiate în 2021, a ajuns la începutul anului 2025 la aproximativ 300 de contracte, incluzând aici investiții în valoare de zeci de milioane de euro atât în infrastructură, cât și în dezvoltare și servicii.
Toate acestea s-au putut face după ce în Primăria Agnita mai întâi s-a format o echipă de specialiști orientată să nu rateze nicio oprtunitate de finanțare, fie că sunt fonduri de stat sau bani europeni. Abordarea este una mai degrabă antreprenorială decât politicanistă. Așa s-a ajuns la proiecte scrise în valoare de peste 50 de milioane de euro și contracte semnate de peste 30 de milioane de euro.
Să găsești specialiști într-o localitate aflată la peste 50 de km de Sibiu, într-o zonă considerată cea mai săracă din județ și afectată de depopulare, poate fi o provocare. Mai ales în sectorul public, unde angajați cu 4.000 de lei salariu au în gestiune proiecte de zeci de milioane. De aceea, spune primarul Agnitei, a fost nevoit să găsească modalități de încurajare a angajaților prin crearea unui mediu de lucru cât mai plăcut.
„În anul 2021, când am preluat mandatul, Primăria Agnita avea 19 contracte. Anul trecut am avut aproape 300 de contracte. Contracte pentru servicii, de la achiziționarea hârtiei, până la investițiile majore în infrastructură. Categoric lucrurile au evoluat pe un trend pozitiv. Am încercat să creăm o echipă care să nu rateze niciun apel de finanțări și am reușit să scriem proiecte de mai mult de 50 de milioane de euro și am semnat, până în momentul de față, pentru peste 30 de milioane de euro… Am încercat să depunem proiecte pe fiecare apel și în proporție de 80% am reușit să și câștigăm proiectele”, a declarat Schiau-Gull la TSTV.
Salariile în primăria Agnita sunt între 3 și 5.500 de lei, motiv pentru care primarul spune că trebuie să vină cu diverse metode ca să-și motiveze colegii.
”Poziționarea noastră în județul Sibiu nu ne avantajează. Avem doi angajatori mari în oraș, iar salariile cred că sunt minime. În primărie salariul începe de la 3.000 de lei și ajunge până la 5.500 de lei, deci nu sunt niște salarii extraordinare…
Oamenii i-am găsit în primărie, am trecut printr-o reorganizare în 2021, au plecat câteva persoane, au venit altele noi, concursurile au fost transparente. Cred că aici a fost primul pas bun în direcția aceasta și acum am o echipă care se dedică pentru oraș. Dacă ar fi să vorbim despre rentabilitate proiect-salariu, imaginati-vă că un inspector grad I, grad II, nu câștigă mai mult de 4.000 de lei și lucrează cu proiecte de zeci de milioane. Am încercat, cumva, să creez un spirit de echipă. Am înțeles că scopul meu principal este să creez o echipă care să lucreze pentru binele comunității. Cumva, rolul meu este de a motiva această echipă, de a o face să se simtă motivată. Prin diferite metode. Vă dau un exemplu care, bineînțeles, nu este scris în contract: o dată pe lună un angajat poate să-mi spună: astăzi nu vreau să fac nimic!. În plus, am amenajat o cameră unde se pot relaxa câteva minute pe zi, cumva în momentele de tensiune să ai unde să te duci să te relaxezi 10-15 minute, timpul necesar să te destinzi”, a declarat la TSTV Alin Schiau-Gull.
Ce proiecte se vor finaliza anul acesta, ce investiții noi demarează în Agnita, câte companii majore sunt interesate de noul parc industrial, de ce Mocănița nu este o prioritate și pe când am putea avea curse zilnice de autocar Agnita-Sibiu aflați în interviul de mai jos:
Citește și:
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 7100
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Gogu Parlogu
Acum 3 ore
Cornel Sibianul
Acum 4 ore
Kukuruku
Acum 4 ore
Kukuruku
Acum 4 ore
@Andreea