„O țară puternică, prosperă, cu o democrație autentică” – acesta a fost obiectivul fundamental al lui Klaus Iohannis atunci când a venit, în 2014, la conducerea României. Administrația preidențială a publicat bilanțurile celor două mandate ale lui Klau Iohannis la Cotroceni. Summitul UE de la Sibiu și patronajele acordate festivalurilor de teatru (FITS) și film (ASTRA) de la Sibiu, precum și vizitele președintelui Germaniei, a premierului Luxemburgului la Sibiu sau alocuțiunile dedicate minorității germane sunt printre principalele mențiuni din cele două documente cu privire la orașul de origine al lui Iohannis.
Capturi foto: fotografii publicate de administrația prezidențială în cele două rapoarte
Primul bilanț cuprinde 831 de pagini și conține 11 capitole: Apărarea țării și securitatea națională; Politica externă; Afaceri europene; Consolidarea statului de drept, legi tematice și întărirea instituțiilor; Relația cu cetățenii, cu societatea civilă, cu autoritățile publice și cu clasa politică; Educație de calitate; Apărarea valorilor economiei de piață, politici publice responsabile și diplomație economică; Politici de sănătate eficiente; Promovarea culturii, apărarea patrimoniului cultural și încurajarea dialogului intercultural și interconfesional; Relația cu românii din afara țării și Spre România normală.
Sibiul este pomenit de 93 de ori, începând cu organizarea Summitului liderilor UE, din 9 mai 2019 - prima reuniune a Consiliului European găzduită de România.
Citește și VIDEO Summit-ul de la Sibiu. Filmul zilei care a devenit istorie
Citește și GALERIE FOTO - Cum arată Sibiul pregătit de Summitul UE
„La Sibiu, Președintele Klaus Iohannis, alături de ceilalți lideri europeni, a reafirmat voința comună și unitatea statelor membre în jurul unor valori și obiective comune pe care Uniunea le reprezintă. A făcut astfel posibilă transmiterea dinspre România a unui mesaj pozitiv, unitar, al statelor membre și instituțiilor europene, de a consolida Uniunea Europeană, pe baza unui set clar de principii și valori”, scrie în raport.
La capitolul „Promovarea creatorilor și vegherea la existența și eficiența mecanismelor ce asigură protecția drepturilor acestora”, administrația prezidențială menționează că „pe parcursul mandatului său, Președintele Iohannis a sprijinit constant marile proiecte culturale românești, de ecou internațional, precum Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Național de Teatru – București ori Salonul Internațional de Carte Bookfest, care au beneficiat de Înaltul său Patronaj”.
În document mai sunt menționate vizitele oficialilor străini care au fost aduși de Iohannis la Sibiu, printre care președintele RFG, Joachim Gauck (2016), și premierul Marelui Ducat de Luxemburg, Xavier Bettel (2017).
În ceea ce privește relația cu societatea civilă, raportul amintește despre primirea, în aprilie 2016, a președintelui Comitetului Mondial al Organizației Mondiale a Mișcării Scout, Joao Armando Goncalves, și a reprezentanților Organizației Naționale „Cercetașii României”. Parteneriatul cu aceste organizații a făcut posibilă organizarea Jamboreei Naționale a ONRC la Săliște.
Este citat mesajul pe care l-a transmis în 2019 în cadrul deschiderii lucrărilor Congresului Societății Române de Neurochirurgie: „Recunosc, sunt mândru că dimensiunea transnațională a neurochirurgiei este confirmată aici, la Sibiu, și mă bucur nespus că Sibiul este în aceste zile gazda unor personalități ale lumii medicale!”.
La capitolul dedicat alocuțiunilor președintelui, este amintită prima avută la Sibiu și care a fost dedicată minorității germane. „Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că, în contextul multiplelor conflicte motivate etnic la nivel internațional, modelul de conviețuire din țara noastră este unul care a produs pace socială”, scrie în raport.
Alocuțiuni a mai avut și cu prilejul celei de a 27-a Întâlniri a sașilor transilvăneni (2017), cu prilejul ceremoniei de decorare a Muzeului Național Brukenthal (2017), cu prilejul ceremoniei de decorare a lui Constantin Chiriac, directorul TNRS, și a lui Charles Muller, directorul Teatrului municipal din Esch-sur-Alzette, Luxemburg (2017).
Raportul mai amintește că pe 28 ianuarie 2017, Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul aniversării a 500 de ani de la reforma inițiată de Martin Luther, în cadrul unei mese rotunde organizată la Sibiu de Biserica Evanghelică C.A.
Bilanțul primului mandat al lui Klaus Iohannis (2014-2019) poate fi consultat aici.
Bilanțul celui de-al doilea mandat are 769 de pagini și conține tot 11 capitole: Apărarea țării și securitatea națională; Politica externă; Afaceri europene; Cadru legislativ solid și coerent; Relația cu cetățenii, cu societatea civilă, cu autoritățile publice și cu clasa politică; România Educată; Dezvoltare economică, stabilitate financiară și promovarea economiei de piață; Gestionarea pandemiei de COVID-19 și politici de sănătate eficiente; Climă și sustenabilitate; Promovarea culturii, apărarea patrimoniului cultural și încurajarea dialogului intercultural și interconfesional; Relația cu românii din afara țării.
Raportul amintește că în anul 2020 a fost înființat la Sibiu Comandamentul Multinațional de Corp Sud-Est, pomenește susținerea lui Iohannis a proiectelor culturale, printre care Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Astra Film Festival și descrie vizita președintelui german Frank-Walter Steinmeier la Sibiu în mai 2023.
Raportul mai cuprinde evenimentul dedicat dezvelirii statuii lui Samuel von Brukenthal în Piața Mare din Sibiu, prin publicarea alocuțiunii susținute de șeful statului: „Amplasarea aici a unei statui în memoria lui Brukenthal este un omagiu adus prețioasei sale moșteniri, o confirmare a convingerii sale că la temelia bunei guvernanțe stau educația și cultura, forțe care dau posibilitatea participării responsabile a cetățenilor la construirea propriului viitor.
Simbolic, de acum înainte, în această piață se întâlnesc fondatorul primului muzeu de pe teritoriul de azi al României, cea mai strălucită personalitate a sașilor transilvăneni, cu ctitorul școlii românești de peste Carpați, Gheorghe Lazăr!”.
Bilanțul celui de-al doilea mandat al lui Klaus Iohannis poate fi consultat aici.
Citește și: Iohannis a plecat de la Cotroceni
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: foto , klaus iohannis
Vizualizari: 1796
Ultimele comentarii
Acum 36 minute
Sparrow
Acum 46 minute
Gogu
Acum 1 oră
Kopeika Duttu
Acum 1 oră
Sandokan
Acum 2 ore
Care prohibiție?