Tranzacțiile cu proprietăți imobiliare au scăzut cu 42% în luna ianuarie a anului 2025, în comparație cu aceeași lună a anului 2024. Inflația crescută, incertitudinea socială și oferta bogată sunt principalele cauze identificate de Ionel Oglan, expert imobiliar pe piața din Sibiu.
Datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată că în luna ianuarie 2025 s-au vândut în județul Sibiu 358 de imobile, incluzând aici terenuri și contrucții. În aceeași lună a anului 2024 se vindeau la Sibiu nu mai puțin de 609 imobile, de unde rezultă o scădere de 42%.
Din punct de vedere al volumului de tranzacții înregistrat la ANCPI, județul Sibiu poate fi comparat în 2025 cu Harghita (356 imobile), Caraș Severin (380 imobile) și Maramureș (363 imobile). Județe precum Brașov (1.478 imobile), Timiș (1.375 imobile) sau Cluj (1.208 imobile) sunt mult în fața Sibiului.
Sursa grafic: ANCPI
Contactat de reporterul Turnul Sfatului, expertul imobiliar Ionel Oglan spune că a identificat patru motive principale pentru scăderea dinamicii tranzacțiilor în Sibiu.
În primul rând, spune Ionel Oglan, dobânzile la credite ipotecare în continuare sunt mari din cauza inflației și a politicilor monetare restrictive ale BNR. ”Acest lucru a dus la costuri mai mari pentru împrumuturi și automat scăderea accesibilității pentru credite ipotecare; de aici reticența tot mai mare a cumpărătorilor pentru împrumuturi pe termen lung și scăderea cererii pentru locuințe și terenuri”, a declarat specialistul.
În al doilea rând piața se confruntă cu o ”creștere a prețurilor la materialele de construcție și a costurilor de dezvoltare, ceea ce a dus la prețuri mai mari pentru locuințe noi și, totodată, la amânarea unor proiecte de dezvoltare imobiliară. Automat și cererea pentru achiziția de terenuri a scăzut, deorece dezvoltatorii sunt mai prudenți”.
Un alt motiv pentru scăderea accentuată a tranzacțiilor vine din zona incertitudinii economice și sociale. ”Oamenii sunt tot mai precauți în a face investitii mai mari, cum ar fi achiziția unei locuințe. O parte din potentialii cumpărători așteaptă o stabilizare a economiei și scăderea dobânzilor pentru credite ipotecare înainte de a face o achiziție”, explică Ionel Oglan.
Nu în ultimul rând, Sibiul are o anumită specificitate. ”La ora actuală există mai multe proprietăți disponibile pentru vânzare decât numărul de cumpărători. Acest aspect ar trebui să fie luat în calcul foarte serios de vânzătorii de proprietăți imobiliare, mai ales de către cei care cer un preț exagerat de mare la vânzare. Comportamentul cumpărătorului s-a schimbat, iar acesta caută foarte mult și analizează bine înainte de a achizitiona”, a concluzionat Ionel Oglan.
Datele prezentate și discutate mai sus sunt confirmate și de cifrele centralizate de Statistică. Municipiul Sibiu și Cisnădia stagnează din punct de vedere al locuințelor noi finalizate, în vreme ce Șelimbărul este singura localitate unde se mai construiește intens.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: tranzactii , cadastru , Sibiu , statistica , imobiliare
Vizualizari: 10492
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Gogu Parlogu
Acum 1 oră
Cornel Sibianul
Acum 2 ore
Kukuruku
Acum 2 ore
Kukuruku
Acum 3 ore
@Andreea