Sâmbătă,
22.03.2025
Cer Senin
Acum
16°C

Tranzacțiile au scăzut cu aproape 40% la Sibiu, în ianuarie. Expert: La ora actuală există mai multe proprietăți disponibile pentru vânzare decât numărul de cumpărători

Tranzacțiile au scăzut cu aproape 40% la Sibiu, în ianuarie. Expert: La ora actuală există mai multe proprietăți disponibile pentru vânzare decât numărul de cumpărători

Tranzacțiile cu proprietăți imobiliare au scăzut cu 42% în luna ianuarie a anului 2025, în comparație cu aceeași lună a anului 2024. Inflația crescută, incertitudinea socială și oferta bogată sunt principalele cauze identificate de Ionel Oglan, expert imobiliar pe piața din Sibiu.

Datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată că în luna ianuarie 2025 s-au vândut în județul Sibiu 358 de imobile, incluzând aici terenuri și contrucții. În aceeași lună a anului 2024 se vindeau la Sibiu nu mai puțin de 609 imobile, de unde rezultă o scădere de 42%.

Din punct de vedere al volumului de tranzacții înregistrat la ANCPI, județul Sibiu poate fi comparat în 2025 cu Harghita (356 imobile), Caraș Severin (380 imobile) și Maramureș (363 imobile). Județe precum Brașov (1.478 imobile), Timiș (1.375 imobile) sau Cluj (1.208 imobile) sunt mult în fața Sibiului.

dinamica vanzari sibiu

Sursa grafic: ANCPI

Contactat de reporterul Turnul Sfatului, expertul imobiliar Ionel Oglan spune că a identificat patru motive principale pentru scăderea dinamicii tranzacțiilor în Sibiu.

În primul rând, spune Ionel Oglan, dobânzile la credite ipotecare în continuare sunt mari din cauza inflației și a politicilor monetare restrictive ale BNR. ”Acest lucru a dus la costuri mai mari pentru împrumuturi și automat scăderea accesibilității pentru credite ipotecare; de aici reticența tot mai mare a cumpărătorilor pentru împrumuturi pe termen lung și scăderea cererii pentru locuințe și terenuri”, a declarat specialistul.

În al doilea rând piața se confruntă cu o ”creștere a prețurilor la materialele de construcție și a costurilor de dezvoltare, ceea ce a dus la prețuri mai mari pentru locuințe noi și, totodată, la amânarea unor proiecte de dezvoltare imobiliară. Automat și cererea pentru achiziția de terenuri a scăzut, deorece dezvoltatorii sunt mai prudenți”.

Un alt motiv pentru scăderea accentuată a tranzacțiilor vine din zona incertitudinii economice și sociale. ”Oamenii sunt tot mai precauți în a face investitii mai mari, cum ar fi achiziția unei locuințe. O parte din potentialii cumpărători așteaptă o stabilizare a economiei și scăderea dobânzilor pentru credite ipotecare înainte de a face o achiziție”, explică Ionel Oglan.

Nu în ultimul rând, Sibiul are o anumită specificitate. ”La ora actuală există mai multe proprietăți disponibile pentru vânzare decât numărul de cumpărători. Acest aspect ar trebui să fie luat în calcul foarte serios de vânzătorii de proprietăți imobiliare, mai ales de către cei care cer un preț exagerat de mare la vânzare. Comportamentul cumpărătorului s-a schimbat, iar acesta caută foarte mult și analizează bine înainte de a achizitiona”, a concluzionat Ionel Oglan.

 

Datele prezentate și discutate mai sus sunt confirmate și de cifrele centralizate de Statistică. Municipiul Sibiu și Cisnădia stagnează din punct de vedere al locuințelor noi finalizate, în vreme ce Șelimbărul este singura localitate unde se mai construiește intens.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

17 comentarii

Gheorghe Ion

Acum 1 lună

Ăștia de 5 ani tot viseaza scumpiri de materiale. Da Oglane, in 2021-2023 au crescut preturile, a fost inflatie, de acord. Dar de 1.5 ani preturile stagneaza, asa ca mai scutiti.ne de scuzele astea penibile. Nu a mai crescut niciun pret de ceva vreme, dar voi tot scumpiti imobilele. Pai până cand, ha?
Raspunde

Oglan

Acum 1 lună

Scumpirile apartamentelor nu tine doar de pretul materialelor de constructie (care ba da, din 2023 au mai crescut), ci si de alti factori: pretul terenului (care ghici ce? s-a scumpit in fiecare an), scumpirea fortei de munca, cresterea TVA-ului, etc... Dar hai sa te intreb ceva pt ca eu am o dilema: de ce si apartamentele vechi s-au scumpit, tinand cont ca acestea nu sunt afectate de materialele de constructie si forta de munca?

Raspunde

Echim

Acum 1 lună

Peste tot e mafie, la fel si in imobiliare
Raspunde

Mioara

Acum 1 lună

Și e de mirare? La preturi se practică nici nu-i de mirare! Să stea cu apartamentele goale!
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Daca oferta e mai mare decât cererea o lege economică și de bun-simț spune că trebuie să se reducă prețul! Țineți prețul tot mai sus că sa rămâneți cu apartamentele nevândute!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@sibian

Acum 1 lună

Aceeasi lege economica spune ca nu poti sa vinzi sub pretul de cost .Daca dezvoltatorul nu are credite si presiune de vanzare, acesta nu va vinde ,eventual exista varianta inchirierii.Pentru cine nu a inteles nici in ceasul al 12 - lea ca vremea locuintelor ieftine a apus demult, dreptul de a visa nu poate fi luat, comtinuati sa visati in timp ce veti avea cresteri organice de 7-10 % anual , in functie si de rata inflatiei sau fluctuatiile preturilor la materiale.Mai este un factor foarte imporatant , pe care comentacii neavizati nu-l iau in considerare, razboiul din Ucraina probabil va fi stopat cat de curand, apoi va incepe reconstructia unde va fi nevoie de materiale de constructii de zeci sau sute de miliarde de dolari , cam care credeti ca va fi evolutia preturilor acestora , cand cererea de materiale va fi una imensa ??Din pacate prea multe comentarii a unor oamneni care nu au nimic de spus aici ...
Raspunde

UnPSDist mandru

Acum 1 lună

Iara se mesteca imbecilitatea cu materiale de constructie pentru reconstructia UKR, care reconstructie daca ucraina nu mai are acele teritorii, sau credeti ca rusul le inapoie ?! orice scadere aduce o alta scadere, e doar o chestiune de timp . E o avalansa care a inceput deja.

Raspunde

@psdist

Acum 1 lună

Ți-ai ales excelent nickul , sfertodoct și tare-n gură , adevărat psdist.. Argumente zero, dar tu nu ai nevoie de așa ceva, ca tu le stii pe toate.

Raspunde

Marko

Acum 1 lună

Prostii. Uite, de exemplu, un autoturism nu va putea fi vândut niciodată la prețul de producție, de multe ori ajunge să coste mult mai puțin, asta dacă nu devine model clasic, caz în care se schimbă situația. Construcțiile noi, din ce observ sunt mici, fără spații de depozitare și nu țin cont de nevoile actuale. În condițiile în care tocmai ce a trecut o pandemie, este inadmisibil ca într-o locuință din 2019-2020 și ulterioară să nu ai loc să bagi un birou. De asemenea, chiar aș vrea să înțeleg utilitatea și rostul bucătăriilor openspace, de care abundă până la refuz piața. Adică stai pe canapea în sufragerie și te uiți la vasele nespălate sau la oala cu mâncare de pe aragaz. Să nu mai spun de mirosul de prăjeală și de mâncare în general. Trebuie totodată să fii inventiv să bagi o mașină de spălat rufe, de vase și uscător în asemenea construcții.
Raspunde

Adina

Acum 1 lună

Degeaba sunt mai multe proprietăți la vanzare decât numarul de cumparatori ,daca 90% sunt la periferie , sau în afara localității Sibiu (Cisnădie,Selimbar).
Raspunde

@ adina

Acum 1 lună

Pefect adevarat!! Apartamente in zone bune din Sibiu , amenajate la standarde decente , se vand cu preturi intre 2500-3000 euro mp , dar oferta e foarte mica si se vand foarte repede, pe acest segment cererea e destul de mare. Analize facute pe genunchi si la modul general , nu au nicio valoare..
Raspunde

Oglan

Acum 1 lună

Analizele nu sunt facute pe genunchi, ci sunt cifre reale luate de la Cadastru si Statistica. Ai tu alte cifre mai reale. Da, intr-adevar zonele bune se vand mai repede si mai scump, dar nu atat de repede ca anii precedenti.

Raspunde

Oglan

Acum 1 lună

Pai si de unde sa cumpere o locuinta noua daca numai la periferie se construiesc, iar cele din oras sunt foarte scumpe?

Raspunde

Bleahh

Acum 1 lună

Agentiile detinute de < experti > de genul domnului Oglan sunt total depasite din toate punctele de vedere, modul de lucru in intermediere deschisa prin care acesti experti comisioneza atat clientul vanzator cat si cel cumparator este imoral si neprofesionist, acest mod de lucru a disparut de mult in tari dezvoltate,dar la noi , nah , de ce sa nu iei daca poti ?!? L-as inteba pe domnul pe cine reprezinta el intr-o tranzactie dublu comisionata , vanzatorul sau cumparatorul ? In mod normal vanzatorul vrea sa vanda cat mai scump , deci are un interes sa negocieze, cumparatorul vrea sa cumpere cat mai ieftin , normal si acesta doreste sa negocieze , ori aceste lucruri se fac prin intermediul agentului imobiliar , ca de aia il angajezi si-i platesti comision !!Intebarea este PENTRU CINE negociaza acesta daca el reprezinta ambele parti??L-as ruga pe domnul expert imobiliar sa imi raspunda cu argumente.Legat de numarul proprietatilor la vanzare acesta nu e atat de mare ,doar ca din lipsa de cunostere ,majoritatea vanzatorilor semneaza zeci de contracte cu orice agentie-i calca pragul, astfel ca un singur imobil e promovat de zeci de ori cu poze si descrieri diferite ,creand astfel confuzie si senzatia ca in piata sunt mult mai multe imobile decat sunt in realitate.Ideal ar fi sa nu mai promovati ca si experti orice persoana care face afirmatii fara argumente solide.
Raspunde

Oglan

Acum 1 lună

Uite, eu am demnitatea si curajul sa postez acest mesaj cu identitatea mea reala...in mod normal nici n-ar trebui sa-ti raspund tinand cont ca iti ascunzi identitatea. In primul rand cred ca ne confuzi...intra pe site-ul nostru sa vezi cate proprietati sunt promovate de noi cu COMISION 0% la cumparator. In al 2-lea rand, listarea deschisa nu este o ilegalitate/imoralitate si se practica atat in Romania cat si in alte tari. Important este ca agentul sa informeze clientii despre acest aspect. Personal promovez listarea EXCLUSIVA, tocmai, ca sa nu apara o proprietate cu preturi si informatii diferite. Cand un agent comisioneaza ambele parti automat acesta nu poate spune ca reprezinta una dintre parti 100%. Intr-adevar, faptul ca o proprietate este promovata de mai multe agentii poate creea senzatia ca exista foarte multe proprietati la vanzare, dar stii ce este mai important decat asta? De ce unele proprietati stau cu lunile la vanzare? Altele stau de peste 1 an la vanzare. Si aici ma refer la proprietati promovate direct de proprietar. Legat de afirmatiile mele, cum ca nu ar avea argumente solide, te rog pe tine sa vii cu alte argumente care sa-i contrazica pe cei de la Cadastru si Statistica, pentru ca cifrele de acolo sunt luate. Hai tu cu alte argumente mai solide!

Raspunde

@ Oglan

Acum 1 lună

Ai afirmat în interviu ca oferta e bogată , asta era motivul pentru care am încercat să demonstrez contrariul , listările multiple. Legat de oferta de locuințe noi , cantitativ , suntem foarte departe de alte orașe din țară , oferta este foarte slabă , dacă e să luăm în calcul calitatea lucrărilor și suprafețele , putem spune ca suntem la coada clasamentului pe țara ! În rest , piața reacționează la bad news și instabilitate politică , nu e specific Sibiului și nici măcar României , aceste lucruri sunt valabile peste tot în lume , nu doar în imobiliare , și la burse , crypto etc, investitorii sunt foarte atenți să mai ales reacționează foarte prompt la zvonuri. Fără supărare , cred ca ai făcut o analiză la modul general , care nu e valabilă pentru toate segmentele pieței imobiliare și mai ales nu e deloc profunda, iar oferta în Sibiu nu e deloc mare, dimpotrivă! Spor!

Raspunde

MNO

Acum 1 lună

Oglan e mai mult expirat decat expert...Probabil ca e prieten cu cineva din redactie de il citati tot timpul, in piata au aparut oameni noi si metode noi, ****

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului jignitor)

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus