Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Sibiu a analizat zilele trecute sistemul de panouri fotovoltaice montate recent pe clădirea Consiliului Județean Sibiu și a decis că trebuie mutate deoarece strică aspectul centrului istoric al Sibiului. Oficialii CJ Sibiu discută cu firma care se ocupă de modernizarea clădirii și caută o nouă poziție pentru relocarea panourilor.
De câteva săptămâni clădirea Consiliului Județean Sibiu, aflată pe strada General Magheru, a primit un sistem fotovoltaic pe acoperiș. Imobilul se află în curs de reabilitare și modernizare, accentul fiind pe transformarea sediului ”într-un spațiu eficient energetic, deschis către comunitate și prietenos cu mediul”.
Panourile respective sunt vizibile atât dintr-o latură a Pieței Mari cât și din capătul bulevardului Nicolae Bălcescu, afectând astfel aspectul general al centrului istoric al Sibiu.
„Buna practică presupune evitarea amplasării de panouri în zone de vizibilitate directă, care să interfereze cu imaginea clădirii, în acest sens fiind alese soluții de amplasamente pe fațade secundare sau anexe situate pe proprietate. Acoperișurile clădirilor cu valoare istorică și arhitecturală de cele mai multe ori sunt realizate din materiale și în tehnici care oferă clădirii statutul de arhitectura de patrimoniu, de aceea, pe cât posibil, integrarea panourilor fotovoltaice sau a panourilor solare ori lângă construcție ori pe un teren învecinat” precizează Ordinul Ministrului Culturii nr. 3568, care care conține Metodologia de intervenție pentru abordarea noninvazivă a eficienței energetice în clădiri cu valoare istorică și arhitecturală.
Pe scurt, panourile respective nu sunt interzise, dar nu trebuie să se vadă, astfel încât să nu ”strice” imaginea de ansamblu a centrului istoric.
Analiză în CZMI
Reporterul Turnul Sfatului a solicitat în data de 29 ianuarie, în scris, conducerii Direcției Județene pentru Cultură Sibiu, să precizeze cine a aprobat amplasarea acestor panouri solare și când.
Câteva zile mai târziu, în data de 5 februarie 2025, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Sibiu s-a întrunit și a discutat, printre altele, și panourile fotovoltaice de pe acoperișul clădirii Consiliului Județean Sibiu. Rezoluția a fost: Confirmare Aviz favorabil cu variante de reamplasare a panourilor.
Pentru că răspunsul Direcției Județene pentru Cultură Sibiu la solicitarea scrisă întârzie, deși perioada de transmitere este în termenul legal, reporterul Turnul Sfatului l-a contactat telefonic pe directorul instituției, Dan Nanu. Acesta a confirmat că panourile trebuie mutate astfel încât să nu se mai vadă din Piața Mare, sau din altă poziție din apropiere. Nanu este de părere că există posibilitatea astfel încât panourile să funcționeze fără probleme, în același timp fără să afecteze vizual centrul Sibiului.
Reacția CJ Sibiu
Contactați de reporterul Turnul Sfatului, oficialii Consiliului Județean Sibiu au admis că au primit din partea Direcției pentru Cultură a informare prin care li se solicită schimbarea poziției sistemului fotovoltaic. După o discuție cu constructorul panourile vor fi mutate.
”Amplasarea panourilor fotovoltaice pe sediul Consiliului Județean Sibiu a fost realizată în conformitate cu toate autorizațiile și avizele emise de instituțiile competente.
În data de 12 februarie 2025, Consiliul Județean Sibiu a primit o adresă oficială prin care ni se comunică faptul că, în urma ședinței Comisiei Zonale pentru Monumente Istorice (CZMI) din 5 februarie, s-a solicitat reamplasarea acestor panouri.
În urma acestei solicitări, vom iniția discuții cu proiectantul și cu constructorul pentru a identifica soluțiile de reamplasare”, au precizat oficialii Consiliului Județean Sibiu.
Context
În urmă cu aproximativ doi ani Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice, situată în mun. Sibiu, Piața Mare, nr. 9, monument istoric cu codul LMI SB-II-m-A-12099, a solicitat Direcției pentru Cultură posibilitatea de amplasa un sistem fotovoltaic pe clădirea cu acces din Piața Mare. Răspunsul a fost că nu se poate. „Solicitarea a fost transmisă Ministerului Culturii și analizată în cadrul ședinței CNMI Secțiunea Tehnică de Arhitectură și Inginerie, fiind respinsă, în răspuns menționându-se «nu se acceptă montarea sistemelor de panouri solare pe învelitorile construcțiilor monument istoric»”.
Ulterior a fost emis Ordinul Ministrului Culturii nr. 3568 din 22 decembrie 2022, care conține Metodologia de intervenție pentru abordarea noninvazivă a eficienței energetice în clădiri cu valoare istorică și arhitecturală. Adică, pe scurt, se pot monta în anumite condiții, în principal să nu vădă și să nu strice aspectul.
Foto: Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 6939
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Gogu Parlogu
Acum 3 ore
Cornel Sibianul
Acum 4 ore
Kukuruku
Acum 4 ore
Kukuruku
Acum 4 ore
@Andreea