Sâmbătă,
22.03.2025
Cer Senin
Acum
16°C

Direcția pentru Cultură obligă Consiliul Județean Sibiu să mute panourile solare nou montate, care se văd din Piața Mare

Direcția pentru Cultură obligă Consiliul Județean Sibiu să mute panourile solare nou montate, care se văd din Piața Mare

Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Sibiu a analizat zilele trecute sistemul de panouri fotovoltaice montate recent pe clădirea Consiliului Județean Sibiu și a decis că trebuie mutate deoarece strică aspectul centrului istoric al Sibiului. Oficialii CJ Sibiu discută cu firma care se ocupă de modernizarea clădirii și caută o nouă poziție pentru relocarea panourilor.

De câteva săptămâni clădirea Consiliului Județean Sibiu, aflată pe strada General Magheru, a primit un sistem fotovoltaic pe acoperiș. Imobilul se află în curs de reabilitare și modernizare, accentul fiind pe transformarea sediului ”într-un spațiu eficient energetic, deschis către comunitate și prietenos cu mediul”.

Panourile respective sunt vizibile atât dintr-o latură a Pieței Mari cât și din capătul bulevardului Nicolae Bălcescu, afectând astfel aspectul general al centrului istoric al Sibiu.

piata mare

„Buna practică presupune evitarea amplasării de panouri în zone de vizibilitate directă, care să interfereze cu imaginea clădirii, în acest sens fiind alese soluții de amplasamente pe fațade secundare sau anexe situate pe proprietate. Acoperișurile clădirilor cu valoare istorică și arhitecturală de cele mai multe ori sunt realizate din materiale și în tehnici care oferă clădirii statutul de arhitectura de patrimoniu, de aceea, pe cât posibil, integrarea panourilor fotovoltaice sau a panourilor solare ori lângă construcție ori pe un teren învecinat” precizează Ordinul Ministrului Culturii nr. 3568, care care conține Metodologia de intervenție pentru abordarea noninvazivă a eficienței energetice în clădiri cu valoare istorică și arhitecturală.

Pe scurt, panourile respective nu sunt interzise, dar nu trebuie să se vadă, astfel încât să nu ”strice” imaginea de ansamblu a centrului istoric.

piata mare sibiu

Analiză în CZMI

Reporterul Turnul Sfatului a solicitat în data de 29 ianuarie, în scris, conducerii Direcției Județene pentru Cultură Sibiu, să precizeze cine a aprobat amplasarea acestor panouri solare și când.

Câteva zile mai târziu, în data de 5 februarie 2025, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Sibiu s-a întrunit și a discutat, printre altele, și panourile fotovoltaice de pe acoperișul clădirii Consiliului Județean Sibiu. Rezoluția a fost: Confirmare Aviz favorabil cu variante de reamplasare a panourilor.

Pentru că răspunsul Direcției Județene pentru Cultură Sibiu la solicitarea scrisă întârzie, deși perioada de transmitere este în termenul legal, reporterul Turnul Sfatului l-a contactat telefonic pe directorul instituției, Dan Nanu. Acesta a confirmat că panourile trebuie mutate astfel încât să nu se mai vadă din Piața Mare, sau din altă poziție din apropiere. Nanu este de părere că există posibilitatea astfel încât panourile să funcționeze fără probleme, în același timp fără să afecteze vizual centrul Sibiului.

Reacția CJ Sibiu

Contactați de reporterul Turnul Sfatului, oficialii Consiliului Județean Sibiu au admis că au primit din partea Direcției pentru Cultură a informare prin care li se solicită schimbarea poziției sistemului fotovoltaic. După o discuție cu constructorul panourile vor fi mutate.

”Amplasarea panourilor fotovoltaice pe sediul Consiliului Județean Sibiu a fost realizată în conformitate cu toate autorizațiile și avizele emise de instituțiile competente.

În data de 12 februarie 2025, Consiliul Județean Sibiu a primit o adresă oficială prin care ni se comunică faptul că, în urma ședinței Comisiei Zonale pentru Monumente Istorice (CZMI) din 5 februarie, s-a solicitat reamplasarea acestor panouri.

În urma acestei solicitări, vom iniția discuții cu proiectantul și cu constructorul pentru a identifica soluțiile de reamplasare”, au precizat oficialii Consiliului Județean Sibiu.

Context

În urmă cu aproximativ doi ani Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice, situată în mun. Sibiu, Piața Mare, nr. 9, monument istoric cu codul LMI SB-II-m-A-12099, a solicitat Direcției pentru Cultură posibilitatea de amplasa un sistem fotovoltaic pe clădirea cu acces din Piața Mare. Răspunsul a fost că nu se poate. „Solicitarea a fost transmisă Ministerului Culturii și analizată în cadrul ședinței CNMI Secțiunea Tehnică de Arhitectură și Inginerie, fiind respinsă, în răspuns menționându-se «nu se acceptă montarea sistemelor de panouri solare pe învelitorile construcțiilor monument istoric»”.

Citește și: Singura solicitare de instalare a panourilor solare pe clădiri monument din Sibiu a fost respinsă. Ministerul Culturii recomandă un ghid oficial de intervenții

Ulterior a fost emis Ordinul Ministrului Culturii nr. 3568 din 22 decembrie 2022, care conține Metodologia de intervenție pentru abordarea noninvazivă a eficienței energetice în clădiri cu valoare istorică și arhitecturală. Adică, pe scurt, se pot monta în anumite condiții, în principal să nu vădă și să nu strice aspectul.

Foto: Turnul Sfatului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

10 comentarii

Bogdan

Acum 1 lună

si Velux-urile nu se incadreaza in aceeasi categorie? nu cred ca pe la 1500 exista acest sistem de iluminare a podurilor.....
Raspunde

Oberth

Acum 1 lună

oare se mira cineva ca din cladirea CJ Sibiu cam lipseste materia cenusie ? Dupa mintea lor, daca au hartiile in regula , ar pune panouri si pe Biserica Evanghelica sau cea Catolica din P-ta Mare.
Raspunde

Newman

Acum 1 lună

Sa inteleg ca refacerea acoperisului s-a facut fara proiect, fara avizele necesare unei autorizatie de constructie?Deci nu exista nici o baza pentru deviz.
Raspunde

Cos

Acum 1 lună

Se muta, nu se muta... nu prea contează pt omul de rand. Oamenii de rând sunt ocupați cu plata impozitelor. Apropo, cred că mutarea lor nu se va face pe cheltuiala constructorului, el nefiind de vina. Deci se vor cheltui bani publici din bugetul local , buget realizat și din plata impozitelor de către cetățeni. In concluzie: vă bateți joc de banul public fara ca măcar să vă dați seama și sa va pese, fara scuze față de plătitori, fara sancțiuni pt cei ce au greșit. Mai trist este că oamenii obișnuiți nici nu reacționează la aceste chestiuni. Tocarea banului public fara rost, fara răspundere
Raspunde

Bravo

Acum 1 lună

Era cazul, mă bucur că se face ceva. Le-am observat săptămânile trecute și NU mă miram de nivelul de incompetență, considerând actualii chiriași dar mă surprindea nesimțirea!! Se pot amplasa pe corpurile din curte, au șarpante spre sud. Le vad doar ei!
Raspunde

Horia Hotaran

Acum 1 lună

Geme centrul istoric de tâmplărie termopan din plastic sau aluminiu și nu le mai vede nimeni, deși sunt la nivelul solului! Alea cu aprobarea cui au fost montate?
Raspunde

Petre

Acum 1 lună

Ne mai și mirăm, oamenilor ăștia care analizează documentații și eliberează autorizații de construire, cetățenilor le umple certificatul de urbanism cu toate avizele posibile și imposibile numai lor nu și-au cerut aviz, pun pariu că nici proiect nu au. De fapt nu am auzit pe cineva să își facă proiect pentru amplasarea panourilor fotovoltaice, arhitectura, rezistenta și instalații, memoriu, expertiza tehnica clădire că pui panourile pe acoperiș, le ancorezi in acoperiș, pentru asta trebuie proiect de rezistenta. Eu ziceam că e o lacuna în legislație. Știu că asta costa dar doar așa construcția este garantata și că rezistența și ca avize obținute.

Raspunde

Kokos

Acum 1 lună

Păi unde să le mute ca să nu se vadă din Piața Mare? Doar pe partea cealaltă a acoperișului, dar acolo nu bate soarele deloc , așa că, țeapă!

Raspunde

Maria

Acum 1 lună

Nu se mai poartă grija pentru “clătirea retinei” cu imagini frumoase ale Sibiului! Și pe Calea Dumbrăvii - Smart street ,ochiul e deranjat de containere cu vedere la stradă!

Raspunde

Stan

Acum 1 lună

Mortii cu mortii, vii cu vii!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus