Sâmbătă,
22.03.2025
Cer Senin
Acum
16°C

Finalul amar al președinției celui mai de succes sibian

Finalul amar al președinției celui mai de succes sibian

Cine susține că istoria nu-l va reține pe Klaus Iohannis drept cel mai de succes sibian – cel puțin până în momentul actual – consider că o va face fie din invidie, fie din meschine și fanteziste scenarii politice.

Ascensiunea fostului profesor de fizică din Agnita, la funcția de primar al Sibiului și, mai apoi, la reprezentarea României printre ceilalți lideri de națiuni, reuniți în momente de criză globală, este o poveste demnă de o carte, cu siguranță. Una mai bună, evident, decât propagandistica - dar cu succes folosita, la momentul respectiv - carte „Pas cu pas” (pe care dacă o comparăm cu „Un ostaș în slujba țării”...).

Cel mai de succes sibian din istoria orașului până în prezent s-a întors acasă la finalul a două mandate de președinte – al doilea fiind câștigat la un scor covârșitor – într-o atmosferă tensionată, acoperită de un aparent agresiv și generalizat cor dezaprobator. Cel puțin asta indică toate sondajele, chiar așa găunoasă cum le e imaginea.

Murmurul ăsta negativist și acuzator, însă, e ascuns după multă ceață, generată de oceane de nemulțumiți: amplificată de boxele omniprezentelor și distrugătoarelor de minți „rețele de socializare”, crește alarmant teama că de fapt întreaga planetă e tot mai aproape de marginea prăpastiei, ce să mai vorbim de economia României care e pe copcă, deși toate statisticile spun că la nivel macro n-a fost nicicând mai bine? Minciuni!, vor urla cei care n-au citit nicicând o informație de la sursă, dar cred că o țeavă prin care să exportăm apă este un plan bun de țară. Irelevant!, vor demonstra cei care invocă discrepanțele din societatea românească. Divaghez, pentru că ideea e că toți avem o cel puțin o nemulțumire foarte mare, cât se poate de întemeiată, ne stă în fire să căutăm vinovați pentru că „nu se rezolvă, ci dimpotrivă”, iar cel mai la îndemână vinovat e cel în care majoritatea și-a pus speranțele, pentru mulți „vizionarul” din 2014 – Klaus Iohannis.

A primit la înjurături (din infinite motive) Klaus Iohannis cât n-a primit gângavul și incredibil-cum-de-a-ajuns-premier Marcel Ciolacu, un personaj mult mai de criticat pentru lucrurile care de fapt nu s-au întâmplat în administrarea României. 

Că Iohannis l-a pus premier pe cel care a ajuns să genereze discuții despre existența diplomei lui de bacalaureat? Că Iohannis a fost în mijlocul unor mașinațiuni din care n-avea cum să nu iasă foarte înjurat, dezaprobat și criticat? Sunt realități pe care toată lumea le-a văzut și perceput mai mult sau mai puțin filtrat. 

Iohannis a fost președintele României timp zece ani. De pe margine e greu de înțeles pentru noi, oamenii de rând: în aerul extrem de rarefiat din stratosfera puterii, în care lingușeala curge din toate părțile, e foarte greu să nu pierzi din vedere limitele a ceea ce mai poate fi acceptat drept firesc de majoritate. Și să nu pierdem din vedere că acolo, la București, Iohannis a fost tot sibianul acela pe care l-a votat majoritatea orașului de fiecare dată, doar că a fost înconjurat de haite veninoase de hrăpăreți, gata oricând și fără remușcări să îl calce pe cap dacă li se oferă ocazia. Și cel mai bun exemplu e cel mai recent, cu ce le-a trăznit unora prin minte să gândească după demisia lui Iohannis prin mazilirea lui Bolojan de la Senat, să nu mai ajungă fostul președinte de consiliu județean președinte intermediar. 

Într-o țară cu război la graniță și în care unul care spune că nu a existat Covid-19 are șanse reale să ajungă președinte nu ai cum să poți lua decizii ușoare și de înțeles pentru toată lumea. Să „reglezi de unul singur, din ciocan” o țară în care colcăie de putori și sinecuri în administrația centrală e misiune imposibilă. Dintr-un fotoliu precum cel de președinte al României mai cred că e imposibil să nu faci greșeli și prostii din categoria celor care îți grăbesc albirea părului. Doar că Iohannis cred că și-a păstrat promisiunea făcută de când a candidat împotriva lui Ponta: aceea că nu a fost mârlan.

Că a fost mut și nu și-a explicat acțiunile și inacțiunile? Este clar că a ales prost să tacă și asta a dăunat cel mai mult, percep eu, țării ăsteia în cele două mandate în care Klaus Iohannis a fost președinte. Mai ales în ultimii ani. Când toată țara asta este pista de aterizare a tuturor teoriilor conspiraționiste, când guvernele și partidele au cumpărat mare parte din presa mainstream la kilogram, la fel ca și multe dintre „vedetele digitale”, Iohannis a refuzat în mod deliberat să le vorbească în mod direct românilor și să le răspundă regulat la întrebări, transmise prin intermediul jurnaliștilor. Greu de iertat o astfel de atitudine, interpretată în lipsa oricărui dialog prin aroganță în formă pură, una care stârnește și mai multe resentimente.

Și mai greu de trecut cu vederea această atitudine pentru că modelul „muțeniei lui Iohannis” a fost importat de mai toți liderii naționali și locali. Acasă, la Sibiu, de exemplu, numeri pe degetele de la o mână aleșii care mai fac conferințe de presă. Iar efectele astea sunt cu atât mai grave cu cât permit ca în spatele rezistenței ăsteia la dialog și dezbatere - al cărei model a fost Iohannis - să se ascundă mult mai ușor tot felul de impostori și șarlatani. Pe care mulți ajung să-i perceapă taman pe dos, deoarece „nimeni nu mai vorbește” decât pe bani. Teribile situații.

Dar acesta este omul. Atât de prost comunicator a ales Klaus Iohannis să fie încât nici măcar propria familie nu și-a protejat-o de valul dezinformărilor. De la nebunia care a ajuns să fie povestea cu traficul de copii – variante amplificate în lipsa oricăror reacții  -, la povestea „casei din centrul Sibiului”, care e de fapt o cotă parte dintr-un imobil. E adevărat, o cotă-parte sub forma unui spațiu cu un foarte bun potențial comercial, care are o poveste de familie încâlcită în spate, tranșată în instanță, detalii care – în cele din urmă – sunt puțin relevante în peisajul mandatelor de președinte al României, duse la capăt de Klaus Iohannis. Când unii dintre români își vor aminti de găurile de golf de la Cotroceni cu aceeași nostalgie cu care își amintesc acum de șprițurile lui Băsescu, sunt sigur că majoritatea vom cântări cu alte măsuri președinția lui Klaus Iohannis.

Nu cred că vor rămâne consemnați drept o perioadă nefastă cei zece ani în care Klaus Iohannis a fost al patrulea președinte ales al unei Românii care încă se adaptează la democrație. Asta sper că se va putea intui cât de curând, adică la alegerile prezidențiale din luna mai a acestui an, când cel ales va continua și îmbunătăți drumul pe care cel mai de succes sibian de până acum a reușit, cu mintea lui, să își țină țara.

Că a lăsat o țară ciuruită, cum ar fi cu Justiția? Păi, licuricii-șefi din țara-fanion au măturat pe jos cu Justiția în decurs de câteva zile: fostul președinte al SUA și-a grațiat preventiv fiul înainte să termine mandatul, la pachet cu alte nume clebre, iar proaspăt instalat, noul președinte al SUA a grațiat printr-o semnătură 1.200 de urmăriți penal din dosarul Asaltului Capitoliului, din 2021. Prin urmare, depinde la ce ne raportăm și ce ne convine să vedem când judecăm.

Atmosfera gri-încețoșată în care Klaus Iohannis s-a reîntors acasă după mai bine de zece ani de președinție mi se pare nedrept de amară, mai ales după o demisie rezultată dintr-un scenariu iarăși monocolor și încă diluat. Mesajele dezaprobatoare ale momentului sunt firești. Detaliile din categoria balastului se vor estompa, însă, în timp. Inclusiv amarul din ziua în care cel mai de succes sibian și-a încheiat cei zece ani de șef de stat al României, perioadă în care – conform Constituției – ne-a reprezentat pe toți în relațiile internaționale.

Klaus Iohannis a revenit acasă și nu cred că sibienii nu au motive să aprecieze, după o sinceră privire de ansamblu, modul în care fostul profesor de fizică, fost primar, a condus România.

Sursa foto principală: Administrația Prezidențială

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 6554

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

23 comentarii

Emil

Acum 1 lună

Mandat infractional cu final de mare talhar. De departe, canalia Iohanis este arhitectul modernizarii si dezvoltarii mafiei si terorismului institutional romanesc.
Raspunde

John Doe

Acum 1 lună

10 ani de tăcere, aroganță, zboruri private super scumpe și un post de profesor blocat de și mai mult timp? Când a fost primar, era disponibil pentru audiențe?
Raspunde

R

Acum 1 lună

Dupa cum a declarat, era disponibil doar pentru meditatii!
Raspunde

Sibianul

Acum 1 lună

Mare dușman al României a fost profesorul asta de fizica. Iar cel care a scris oda asta nu are nici măcar curajul sa se semneze. Un președinte cârpă a marilor actori mondiali(SUA și UE)
Raspunde

A

Acum 1 lună

Dezamagitor este cuvantul care poate descrie prestatia la nivelul demnitatii publice pentru care a fost ales de oameni. Oamenii si-au pus sperante in el, pe un fond de imagine publica favorabila/pozitiva, ca va depune toate eforturile pentru ca macar pe ariile lui de responsabilitate situatia sa evolueze in bine. Nu s-a intamplat asa. Pana si Iliescu (cel mult hulit) cred ca se bucura de o imagine publica mai buna decat Iohanis. Iohanis a iesit pe usa din dos a Cotrocenilor/istoriei. Daca ar fi avut coloana vertebrala, vazand ca nu poate face nimic in beneficiul celor care i-au acordat incredere, ar fi avut parghii suficiente sa actioneze (inclusiv demisia). Nu a facut-o. S-a complacut in mocirla politicii dambovitene, de dragul privilegiilor si pozitiei importante in ierarhia statului (care ii alimenta orgoliul de ins superior, asa cum se considera). Nu a avut curajul sa fie aparatorul intereselor nationale nici in fata UE, nici in fata Nato, nici in fata SUA. Am avut (prin el) o pozitie de sluga a intereselor altora in plan international, inclusiv in episodul cu anularea alegerilor. Ar mai fi multe de spus, dar la ce ar mai ajuta in acest moment.
Raspunde

Doru

Acum 1 lună

ma intreb ce a fumat stricat dl. Deleanu, auzi cel mai de succes sibian ... la ce? la matrapazlacuri? la blocat catedre degeaba 27 de ani? la numarul de case obtinute din meditatii sau prin acte false-dovedite in justitie? la nr. de premieri PSD-isti numiti? la numarul de zboruri in interes personal ? la aroganta si dispretul aratat poporului, ce pare ca nu l-am meritat? la Romania educata? la nr. de BMW-uri vandut cu dedicatie statului ? la paralizarea justitiei prin numirile facute ? la neghiobia de a se autopropune sef la NATO cand tot globul stia ca postul e dat? la paralizarea primariei Sibiu - pentru a-i simti lipsa? se poate scrie o carte ... D-le Deleanu sunteti prea evident in elogii nepotrivite chiar scarboase - demne de timpuri apuse. Puneti placa bursucului (A.Severin)- dand exemplul interferentei in Justitie din SUA. Adica "daca toti suntem corupti nimeni nu e corupt"Uite nu toti nu suntem corupti ! Pana si demisia si-a dat-o din interes personal pentru a nu-si pierde privilegiile odata cu suspendarea ce urma. Propun sa dam jos statuia baronului umflat din P-ta mare si sa punem pe soclu statuia mandrului sibian - sa o aiba cainii ca sa-si marcheze teritoriul.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Assa

Acum 1 lună

O analiză obiectivă și de bun simț. Mă bucur ca mai exista jurnaliști echilibrați. Felicitări!

Raspunde

@ ASSA

Acum 1 lună

Ok Carmen :))!!!
Raspunde

Barosanu

Acum 1 lună

Nici nu s-a întors bine Dulapul cu coada între picioare din scurta lui aventură de uzurpator prezidențial că s-au și găsit lingușitorii de serviciu să rescrie istoria ca să-i spele imaginea. Deleanu e ca mătușile alea intervievate de Știrile de la ora 5 după ce nepotul interlop e săltat de mascați: „el nu e rău, mânca-ț-aș, anturaju' e de vină”, „hai bre, ce-a făcut, a furat și el un pic. Da' pe alții care fură mai mult de ce nu-i vedeți?”, „se exprimă el mai greu, d-aia îl ia lumea drept prost” etc.
Raspunde

Auf wiedersehen

Acum 1 lună

D-lui autor, precum altor adepti al Soarelui Iohannis le doresc o tara a lor in care Iohannis sa le fie PE VIATA presedinte! Restul va decurge de la sine! Cat de usor, chiar abil, a trecut dl autor peste "povestea casei din centru"! Care - desigur - e doar o particica dintr-un imobil! SPUNE BAH CE AU SPUS TOATE INSTANTELE JUDECATORESTI DESPRE ACEASTA PARTICICA!!! Jurnalistule care esti tu impartial!
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Felicitari domnule Deleanu, o analiza echilibrata si de bun simt! Postacii de aici, sunt irelevanti

Raspunde

D.M.

Acum 1 lună

la fel de irelevanti ca cele 9,5 milioane de voturi din decembrie, anulate de sistemul stabilitatii nu ?
Raspunde

QWERTY

Acum 1 lună

Acest articol e de necitit. Ficusul/ dulapul e prezentat ca un sibian de succes. Vai de capul nostru, al tuturor românilor.
Raspunde

Uncas

Acum 1 lună

Avem mari dificultăți să vedem unde e succesul domnului profesor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@Barosanu

Acum 1 lună

pana si Tudorel Toader, prof. de drept constitutional si membru in comisia de la Venetia, l-a numit pe fata si in clar: UZURPATOR ! UZURPATORUL IOHANNIS
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vegetarian

Acum 1 lună

Oh Deleanu acest Tarzan pseudo jurnalist în coceni , cum e taică să pupi cu pasiune dosul unui sas jegos alde Iohannis?
Raspunde

Lysis

Acum 1 lună

Draga dl. Deleanu. Articolul are un stil clar și bine structurat, si mi-a făcut plăcere, sa îl citesc, spre deosebire de jignirile grosoloane din tabără anti-Johannis, dar nu aș spune că este pe deplin obiectiv. Se simte o notă de simpatie față de Klaus Iohannis, iar tonul oscilează între o analiză rațională și o încercare de a justifica unele dintre greșelile fostului președinte. Puncte tari: 
- Articolul surprinde corect ascensiunea lui Iohannis, de la profesor și primar la președinție, și evidențiază contextul dificil al ultimilor ani. - Subiectele sunt prezentate clar, iar argumentele sunt bine dezvoltate, mai ales când analizează impactul "muțeniei" lui Iohannis asupra comunicării politice din România. 
- Evită exagerările grosolane și menține un ton analitic, chiar dacă uneori se simte o tendință de apărare a fostului președinte. Puncte slabe: 
- Articolul pare să minimalizeze unele eșecuri ale lui Iohannis (ex: lipsa de reacție la crizele interne, problemele din Justiție, alianțele politice controversate).
 - Unele afirmații sunt mai degrabă emoționale decât obiective (ex: "haite veninoase de hrăpăreți", "cel mai de succes sibian").
- Comparațiile internaționale sunt forțate—faptul că și în SUA există probleme de justiție nu scuză neapărat situația din România.

Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

Cretinătatea cu sibianul care tace și face nu are absolut nici o acoperire atunci când în contrapondere exista argumente de genul "10 ani de mandat,14 prim-ministri" (plini sau interimari) și mai ales "secretizarea cheltuielilor" atunci când te plimbi doar cu avioane private plătite din bani de la buget . Serios, laudă e una. Laudă fără vreo acoperire, alta

Raspunde

Rammstein

Acum 1 lună

Foaie verde și-o lalea, îmi bag Mercedesul in Romania ta....cam asta a gândit Omul Sibiului...cu Getuța împreună vom călători pe Lună
Raspunde

Dd

Acum 1 lună

Din pacate multi nu inteleg rolul de presedinte. Johannis a avut cea mai buna imagine internationala a oricarui presedinte din istoria acesteu tari si a lasat fiecare institutie sa isi faca treaba. In 2012, cand Basescu a fost suspendat, a crescut cursul valutar de la 4.2lei/Euro pana la 4.7lei/Euro. Am platit pentru asta in toate preturile si ratele bancare. Johannis a fost întelept si a plecat fara a mai crea scandal. Din pacate, la noi cancan-ul se doreste.
Raspunde

@Dd

Acum 1 lună

imagine internationala (aia in pozitie ghiocel in care am acceptat min. 10 ani umilinta de a nu fi primiti in Schengen) nu tine de foame sau de cald! Zi-le asta milioanelor de romani plecati afara din cauza economiei Romaniei - care a avut grija doar de speciali si de bugetari. Spune asta zecilor de mii de copii ramasi singuri sa creasca doar cu bunicii ! Spune-le copiilor din scoli si licee, ca daca fura (plagiaza) pot fi numiti ministrii sau chiar priministrii - asta a facut mult iubitul tau KWI ! Si lista poate fi continuata pe cel putin 1500 de pagini.

Raspunde

@@Dd

Acum 1 lună

E clar ca traiesti pe alta planeta si te uiti doar pe Realitatea! Sa zici despre Johannis ca a fost ghiocel in fata la cineva, e penibil, cand se vede de la distanta ca era respectat. Ce treaba au cu Johannis, milioanele de romani plecati , cand ar trebui sa stii ca majoritatea au plecat inainte de Johannis, iar in ultimii ani sunt mult mai multi cei care se intorc definitiv. Spune-i prostule ca-i prost, ca nu te crede
Raspunde

X-Men Angel

Acum 2 săptămâni

Daca ar fi putut candida a treia oara , Johannis ar fi avut 60% , ceea ce ar fi fost desigur uimitor, dar pe deplin firesc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus