Marţi,
25.03.2025
Innorat
Acum
11°C

Președintele unei asociații de proprietari vrea să știe dacă poate îngrădi platforma pentru deșeuri, amenaja un loc de joacă sau instala limitatoare de viteză. Primăria răspunde peste 3 luni

Președintele unei asociații de proprietari vrea să știe dacă poate îngrădi platforma pentru deșeuri, amenaja un loc de joacă sau instala limitatoare de viteză. Primăria răspunde peste 3 luni

Un sibian acuză funcționarii Primăriei Sibiu de întârzieri nejustificate și răspunsuri eronate la solicitările sale privind diverse proiecte în cartierul Balanța Residence. Rareș-Mihai Crețu, președintele Asociației de Proprietari Balanța, a transmis o reclamație oficială către administrația locală și a apelat la mass-media pentru a face publică experiența sa.

Conform documentelor furnizate de Crețu, la finalul lunii septembrie și începutul lunii noiembrie 2024, acesta a trimis patru solicitări către Serviciul Urbanism, referitoare la mai multe subiecte care aveau legătură cu cartierul în care locuiește.

Lista sesizărilor

23 septembrie 2024 – Cerere privind autorizația pentru amenajarea unui loc de joacă;

23 septembrie 2024 – Cerere privind autorizația necesară îngrădirii spațiilor de gunoi;

24 septembrie 2024 – Cerere privind situația unor spații ALA (adăpost de protecție civilă) din cartierul Balanța Residence;

6 noiembrie 2024 – Cerere privind montarea de limitatoare de viteză în cartier.

Sursa: Rareș-Mihai Crețu

Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public prevede un termen maxim de 30 de zile pentru răspunsurile autorităților, însă sibianul susține că a primit răspunsuri mult peste acest termen. Iar în trei din cele patru solicitări răspunsul era simplu – Da sau Nu. Spre exemplu, răspunsul pentru cererea din 23 septembrie a fost oferit abia pe 17 decembrie, după aproape trei luni. Celelalte cereri au primit răspunsuri după aproximativ două luni, iar unele informații, potrivit sibianului, ar fi fost eronate.

Ca exemplu, pe 23 septembrie 2024, Rareș Crețu a anunțat că „vrem să amenajăm un loc de joacă împrejmuit”, fiind în faza de strângere de semnături de la toate cele cinci blocuri pentru acordul a 50%+1 dintre proprietari. A atașat la email și imagini 2D și 3D al acestui spațiu și a întrebat funcționarii locali „dacă pentru amenajarea acestui spațiu este nevoie de autorizație de la primăria Sibiu?”.

În aceeași zi, într-un alt mesaj a transmis, la fel, o întrebare închisă: „dacă pentru îngrădirea celor două spații de gunoaie din interiorul cartierului Balanta Residence din Sibiu este nevoie de autorizație de construcție de la departamentul responsabil din cadrul serviciului de Urbanism din Sibiu”.

El a precizat că în acel moment avea o ofertă de preț de la o firmă autorizată, „care a făcut împrejmuirea gunoaielor în cartierul Magnolia” și că în câteva zile va avea a doua ofertă de la o altă firmă - „cea care a făcut împrejmuirea gunoaielor în cartierul Kogâlniceanu”. În mesaj a mai descris cum va fi realizată împrejmuirea: „cu structură metalică, iar între stâlpi vor fi montate cherestele de lemn de dimensiuni aproximative 100mm (lățime) cu 18mm (grosime). Iar în partea de sus este închis cu tablă parțial, rămânând deschisă zona unde este necesar accesul angajaților de la soma pentru golirea celor 3 igluri”.

Deși au confirmat primirea solicitărilor imediat, în continuare, funcționarii locali au avut nevoie de două, respectiv trei luni pentru a redacta și transmite cele două răspunsuri. Chiar și așa, unele dintre acestea au fost redactate în grabă, cu greșeli de ortografie și de punctuație, fiind scrise fără diacritice:

- „Pentru lucrarile descrise , respective inchiderea cu gard a a celor doua spatii destinate colectarii gunoaielor, aveti nevoie de autorizatie de construire, respectiv obtinerea in prealabil a unui certificate de urbanism”, scrie în răspunsul din 20 noiembrie;

- „În vederea realizării unui loc de joacă pentru copii se va solicita Autorizație de Construire în baza unui Certificat de Urbanism”, se arată în răspunsul primit abia pe 17 decembrie 2024. Acesta mai conține și o serie de informații nesolicitate, cum ar fi modul în care se desfășoară programul Bugetare participativă.

Un alt exemplu este cel al solicitării de montare a limitatoarelor de viteză în cartier, transmise pe 6 noiembrie 2024. „Vă rog să îmi spuneți dacă se pot monta aceste limitatoare de viteză în cartierul Balanța Residence Sibiu de către primăria Sibiu? Dacă da, care este termenul de implementare? Iar dacă acest proiect nu poate fi realizat cu resursele și finanțarea primăriei vă rog să îmi spuneți dacă avem libertatea să montăm aceste limitatoare de viteză din resursele proprii?”.

De data aceasta, răspunsul a venit mai rapid, peste o lună și câteva zile, adică pe 11 decembrie, semnat de directorul Direcției Tehnice, și în care se spune că „zona la care faceți referire este teren privat, nu domeniu public” și că „nu suntem în măsură nici de a ne exprima un acord sau dezacord în această privință”. 

„Răspunsul este unul eronat deoarece străzile nu sunt private, ele sunt predate la primărie de dinaintea solicitării mele”, a reacționat sibianul într-o reclamație trimisă municipalității.

Despre adăpostul antiaerian: alte două luni pentru un răspuns „fugitiv”

În ceea ce privește adăpostul anti-aerian, sibianul spune în solicitarea transmisă Primăriei că în cartierul Balanța Residence există opt astfel de spații ALA. „La toate dintre aceste spații intrarea se face din locurile de parcare ale proprietarilor locurilor de parcare din garajul subteran al acestui bloc. Eu locuiesc în blocul 3 și știu sigur că in blocurile 2,3,4 și 5 ale cartierului Balanta Residence din Sibiu accesul în aceste spații se face din holul subteran unde se află și liftul.

Aș vrea să-mi comunicați dacă la blocul 1 s-a respectat proiectul și intrarea în aceste spații se face într-adevăr trecând prin locurile de parcare ale oamenilor în cauză? Este o situație neplăcută, singura de care știu, și anume că intrarea la unul dintre aceste spații ALA (spațiu comun unde toți proprietarii trebuie să aibă acces) este blocată de o ușă glisantă, deoarece în spatele acestei uși se află două locuri de parcare ale unui proprietar de apartament din acest bloc”. 

Peste două luni a venit răspunsul, semnat de arhitectul șef interimar al orașului: „Adapostul ALA de la blocul nr. 1 din Cartierul “Balanta Residence” are accesul din holul comun, situat la subsolul imobilului, si nu din locurile amenajate pentru parcarea autovehicolelor”.

„Spațiile ALA nu au intrarea de unde se specifică în răspuns. Asta înseamnă ca ei nu au verificat nimic și au transmis răspunsul fugitiv și greșit”, spune Crețu.

Rareș-Mihai Crețu spune că administrația locală trebuie să respecte termenele legale pentru răspunsurile la cererile cetățenilor și să ofere informații corecte și complete.

În acest context, am solicitat Primăriei o reacție cu privire la transmiterea răspunsurilor peste termenul legal, precum și un răspuns pentru a afla de ce a fost admis acest lucru de către angajații Primăriei. Totodată, am întrebat care e situația reală a intrării în adăpostul ALA de la blocul 1 din cartierul Balanța Residence: dacă accesul se face dinspre hol sau dinspre locurile de parcare, așa cum atrage atenția sibianul, adică dacă a fost respectat proiectul.

În legătură cu celelalte subiecte, am întrebat care e situația reală a drumurilor din cadrul cartierului, având în vedere că informațiile dintre cele două părți diferă.

Este de menționat că reprezentanții Primăriei Sibiu obișnuiesc să răspundă la solicitări peste termenul legal, inclusiv în cazul celor venite de la jurnaliști. Nici în acest caz nu am primit încă un răspuns.

Citește și: Coridor verde în Vasile Aaron? Când Primăria face PR, nu comunicare: În campania electorală, la solicitările de presă se răspunde prin advertoriale

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

8 comentarii

John Doe

Acum 1 lună

Mai bine întreba chatgpt sau deepseek. Ar fi primit răspunsuri mai rapide, mai clare și mai corecte gramatical.
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 lună

Stati linistiti cei din Directia Tehnica mai raspund ca au unul standard - am luat la cunostiinta se va rezolva si nu se rezolva niciodata. Eu am scris o sesizare ca nu se reface caroiajul la intersectia C.Gusteritei ci T.Laurean si credeti ca au raspuns ? Va spun si ce vor raspunde daca se va intampla cumva - temperaturile nu permit executia de marcaje rutiere. Dar uita ca de cand sa asfaltat sau executat marcajele de sub podul garii si cele de pe noua strada de pe Ariesului. Dar mai bine dormim pe noi in primarie si timpul trece si leafa merge. Sper ca noul administrator public sa faca ordine si in Directia Tehnica pentru ca in directorul general ( un aitist) si in directorul tehnic nu exista nici o speranta. Si asta pentru ca ii cunosc pe cei doi unul habar nu are iar al doilea nu mai e bagat in seama de nimeni iar subalternii fac misto de el.
Raspunde

Vecinu

Acum 1 lună

Toata primaria ar trebuii data afara inclusiv femeia de serviciu,cei mai puturosi si incapabili functionari. Spatiu pentru gunoi daca nu au obligat dezvoltatorul prin autorizatie atunci e treaba lor sa il ingradeasca deaia platim gunoiul la pret de aur Loc de joaca nu se merita vin persoanele de la cantina sociala si fara adapost plus cele de etnie roma din gusterita si fac dezastru politia locala nu va intervenii niciodata de cacaciosi ce sunt Referitor la ultima cerere nu cred ca exista mai mult de 1 capabila in toata primaria sa verifice un cf sau sa scoata unul si sa verifice ce autorizatii dau de constructie si ce construiesc dezvoltatorii
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Soma

Acum 1 lună

Limitatoare unde, pe o strada de 20 de metri în linie dreapta? Împrejmuire loc gunoi cu sarma ghimpata? Loc de joaca în loc de spațiu verde , trebuie acordul tuturor locatarilor, nu 50% plus unul...dar da bine sa te vezi la gazeta.. Vocali sa fim, sa ne auzim..

Raspunde

Client

Acum 1 lună

Stai jos, ai 4(patru)!
Raspunde

Ioan

Acum 1 lună

Referitor la Primăria Sibiu..Cumparat teren In 2010 si in 2015 am primit Autorizația de Construcție..Sa nu mai aud de ei in Veci vecilor..Toti sunt acolo pe pile și Relați..Poate cuma sa avem noroc sa mai scăpăm de ei.(Cei care nu își fac treaba).....

Raspunde

Ggg

Acum 1 lună

bataie de joc din banii nostri. angajatii de la primarie sunt toti pe pile si nu ii trage nimeni la raspundere. ar trebui publicate numele si pozele lor in articol, sa stie lumea cu cine are de a face. bataie de joc mai mare nu exista.
Raspunde

Radu

Acum 1 lună

Niște profesioniști veritabili. Nu e de mirare că sunt extrem de iubiți de toți contribuabilii. Ar trebui să ieșim în stradă ca sârbii pentru a nu-i mai lăsa să-și bată joc de noi în fiecare zi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus