Marţi,
25.03.2025
Innorat
Acum
11°C

De ce nu are Sibiul cartiere moderne noi, ca în Brașov și Cluj? ”Clienții au devenit tot mai pretențioși, însă nu există o ofertă foarte mare pe această zonă”

De ce nu are Sibiul cartiere moderne noi, ca în Brașov și Cluj? ”Clienții au devenit tot mai pretențioși, însă nu există o ofertă foarte mare pe această zonă”

Municipiul Sibiu și localitățile din jurul său oferă în noile investiții imobiliare, de cele mai multe ori, cartiere înghesuite, fără acces la zone verzi, locuri de joacă și cu o infrastructură deficitară, spun agenții imobiliari care atrag atenția asupra faptului că nu sunt zone care să ofere un confort după cele mai moderne norme.

”În ultimii ani se simte o nevoie și o cerere tot mai mare pentru proiecte premium atât la case, cât și la apartamente, dar acestea lipsesc de pe piață. „Discutam aici de proiecte mari, nu 2-3 blocuri sau 10 case, câte un penthouse sau un apartament mai bine pus la punct. Clienții au devenit tot mai pretențioși și pun preț pe calitate și design, dar mai ales facilități„, spune agentul imobiliar Ionel Oglan, administratorul agenției Oglan Imobiliare.

Administrația Sibiului gestionează cu greu situația din cartierul Arhitecților, în Cisnădie, și noile zone rezidențiale din Șelimbăr, acolo unde s-a construit mult în ultimii ani, fără un interes deosebit pentru infrastructură sau condiții de locuit, spune un alt agent imobiliar.

„În 2025 cred că era nevoie și de altceva. Piața e plină de oferte în aceste cartiere-dormitor, la prețuri exagerat de mari, iar oameni care au un potențial financiar peste medie găsesc cu greu ceva în zona lor de confort. Desigur că sunt apartamente și case peste medie, însă, într-adevăr, lipsește o zonă, ca să nu spun un cartier, construit de la zero pe această idee: prețuri peste medie, însă servicii de top„, explică un alt agent imobiliar consultat de Turnul Sfatului.

Coresi Brașov. Sursa foto: Transilvania Business

”Calitatea arhitecturală, integrarea, estetica și coeziunea urbană, transportul și accesibilitatea, proiectarea ecologică, moștenirea culturală a locului, inovația”

Este dat în Brașov exemplul Coresi, pentru a înțelege mai bine exact despre ce este vorba.

Coresi Business Campus a fost achiziționat în iulie 2017 și are o suprafață totală de 15 ha și este format dintr-un mix de birouri clasa A convertite din spații industriale și de clădiri noi de clasă A, unde își desfășoară activitatea 30 de companii naționale sau internaționale.

În 2019, în cadrul complexului rezidențial, a fost deschis un hub comunitar – Cartier Hub Coresi, pentru a oferi un spațiu de ”dezvoltare personală” și ”de petrecere a unui timp de calitate alături de cei dragi”, după cum era prezenatt proiectul. Hub-ul organizează cursuri, evenimente educaționale și de antreprenoriat pentru comunitatea din cartier, dar și pentru oamenii din oraș sau din alte comunități.

Tot aici a fost construit Hotelul Qosmo, inaugurat în iulie 2021, este clasificat la patru stele.

“Coresi a fost gândit încă din faza de design a Masterplanului ca un proiect centrat în jurul nevoilor și aspirațiilor oamenilor. Animați de o viziune pe termen lung, asupra planificării și dezvoltării urbane, luăm în considerare o varietate de aspecte interdependente: calitatea arhitecturală, integrarea, estetica și coeziunea urbană, transportul și accesibilitatea, proiectarea ecologică, moștenirea culturală a locului, inovația și multe altele. Credem în dezvoltarea de proiecte mixte, care pot oferi clienților un ecosistem complet de servicii, care aduc o valoare adăugată orașelor și care consolidează țesutul urban și social din jurul lor. Misiunea noastră este de a lucra cu pasiune la proiecte care transformă fața orașelor și îmbunătățesc calitatea vieții oamenilor și comunităților pe care le deservesc”, explica pentru Transilvania Business Ruxandra Dragomir, Director Dezvoltare Nhood România.

Un apartament de 2 camere, în această zonă, costă acum peste 150 – 160 de mii de euro, unul de 3 camere trece de 220 de mii de euro, iar unul de 4 camere, cu o suprafață de 124 de metri pătrați trece de jumătate de milion de euro.

Cei care se mută aici beneficiază de spații comune de relaxare, locuri de joacă, conexiuni bune cu transportul în comun și inclusiv o pistă de alergare pentru cei care vor să se mențină în formă.

âCartierul Arhitecților. Sursa foto: Turnul Sfatului

Nu e unde, nu ai pentru cine

În Sibiu va fi greu de realizat un astfel de proiect, spun analiștii imobiliari. Cauzele sunt multiple: nu există o suprafață atât de mare de teren, în cazul Brașovului, acel cartier e ridicat pe fosta bază industrială Tractorul, nu există o cerere de piață atât de mare, încât să susțină o investiție la acest nivel, iar dacă până acum nu s-a realizat, în viitor e și mai greu din cauza contextului social și politic incert.

„Municipiul Brașov are o populație aproape cât întregul județ Sibiu și, la fel ca și în Cluj, au existat mamuți industriali dezafectați unde s-a putut construi. Brașovul, deși și el un oraș săsesc, este mai generos cu spațiile decât Sibiul, și, în plus, există acolo și o altă dezvoltare economică.

În opinia mea, dacă cererea pentru locuințe de lux nu este suficient de mare, așa cum pare să fie în Sibiu, dezvoltatorii imobiliari vor ezita să investească în astfel de proiecte.

O altă problemă ține de prețul terenurilor. Prețurile ridicate ale terenurilor pot descuraja investițiile în cartiere de lux, mai ales dacă câștigurile estimate nu justifică investiția. Mai sunt și reglementările urbanistice. Planurile de urbanism sau restricțiile de construcție la care se alătură un management imposibil a direcției de urbanism a Primăriei Sibiu a dus la limitarea dezvoltării unor astfel de cartiere în anumite zone.

În general, dezvoltatorii de aici au ales să investească în locuințe cu prețuri accesibile, datorită cererii mai mari și riscurilor mai mici. Economia Sibiului s-a dezvoltat pe această linie, oameni care să lucreze ”la bandă”, iar puterea lor financiară a condus la apariția acestor cartiere – dormitor„, spune un alt analist consultat de Turnul Sfatului.

Citește și:

VIDEO Apartamentele din blocuri din plăci prefabricate, vechi de peste 50 de ani, extrem de căutate pe piața imobiliară. ”Mulți consideră că cele vechi sunt construite mai bine”

O încercare în Pădurea Dumbrava

Sibienii au fost invitați de Primăria Sibiu să-și exprime punctul de vedere cu privire la posibilitatea dezvoltării unui nou proiect imobiliar de amploare la marginea Sibiului, pe terenul fostei fabrici Sitex din Pădurea Dumbrava.

Aici ar urma să se ridice un ansamblu de case cu două etaje și un ansamblu rezidențial de blocuri cu patru etaje pe un teren de peste 85.000 de metri pătrați. Terenul se află în Pădurea Dumbrava, având acces din drumul judeţean DJ 106A care leagă Sibiul de Rășinari. Planul prevede două căi de acces din drumul județean, inclusiv crearea unui sens giratoriu la intersecția cu drumul spre Cisnădioara.

Beneficiarul proiectului, a explicat în noiembrie 2024 pentru Turnul Sfatului că planurile sunt atent elaborate, astfel încât viitoarele construcții să fie un exemplu de dezvoltare urbană în Sibiu și un model de respectare a legii în ceea ce privește construcțiile și protecția mediului.

Astfel, noua zonă rezidențială a fost gândită după standarele germane în domeniu, planul fiind de construi o comunitate, un cartier de tip gated-community, cu pază, portar, control acces și mentenanță.

În centrul celor două zone – de blocuri și case – va exista un centru al cartierului, unde locatarii vor avea sală de fitness, spa, centru comercial și o grădiniță cu after-school. Pentru copii proiectul are în vedere un spațiu de joacă modern ce se va întinde pe o suprafață de 5.000 metri pătrați.

Conform documentelor prezentate pe site-ul Primăriei Sibiu, planul propune 464 de locuințe pentru care se vor amenaja peste 900 locuri de parcare, incluzând aici cele dedicate funcțiilor adiacente locuirii, precum cele pentru restaurante, magazine, spa sau grădiniță.

Dezvoltatorul spune că toate ”vor oferi un standard ridicat de viață, un exemplu despre cum se poate construi sustenabil și modern”.

Cartier Magnolia. Sursa foto: Turnul Sfatului

Sibienii sunt mulțumiți cu ce au

Sibiul se află după municipiul Cluj-Napoca pe locul doi într-un clasament al celor mai apreciate orașe din România, conform unui clasament realizate pe parcursul anului 2024 de către platforma Storia cu ajutorul indexului T.R.A.I.

Sibiu a avut cel mai bun scor luând în calcul 13 criterii subiective, notate de către locuitorii orașului, printre acestea fiind desemnat orașul cu cel mai favorabil acces la pistele pentru biciclete.

Datele integrează atât informații obiective, obținute din surse precum Google Traffic, Google Places, Airly și Storia, cât și părerile subiective ale peste 100.000 de locuitori din zonele incluse pe platformă, notează Storia.

Printre indicatorii subiectivi evaluați se numără siguranța, curățenia, accesul la locuri de parcare și mijloace de transport, pistele de biciclete, nivelul de zgomot, apa curentă, serviciul de salubrizare și gaz, sistemul de canalizare, serviciul de încălzire termică, gradul de mulțumire, dar și costul general al vieții.

În 2024, Cluj-Napoca a fost cel mai bine clasat oraș luând în calcul datele obiective, cu un scor total de 42.7, urmat e Târgu Mureș (39.8), Deva (39.5) și Sibiu (39.5).

Sibiul a înregistrat cel mai mare scor subiectiv, obținut pe baza părerilor locuitorilor care au evaluat cele 13 criterii, atingând un scor de 76.9. Pe locul al doilea s-a aflat Brașov, cu un scor de 74.3, urmat de Oradea, cu 73.5. Următoarele orașe în top sunt Râmnicu Vâlcea (72.8) și Cluj-Napoca.

Prețurile aproape s-au triplat în ultimii 20 de ani

În ultimii ani, piața rezidențială din Sibiu a înregistrat creșteri semnificative ale prețurilor apartamentelor, conform datelor imobiliare.ro.

Conform Indicelui Imobiliare.ro, în decembrie anul trecut, prețul mediu cerut de proprietari pentru apartamente a atins 1.777 €/mp, marcând un avans de 17,8% comparativ cu decembrie 2023.

În ianuarie, apartamentele erau listate deja la vânzare cu un preț mediu de 1.806 euro/mp.

În comparație, conform acestui indice de prețuri, în urmă cu 20 de ani, în ianuarie 2003, prețul mediul de vânzare a unui apartament era de 685 de euro pe metru pătrat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

29 comentarii

Emil

Acum 1 lună

Cartelul mafiei sasesti din Sibiu a substituit, jefuit si distrus ce-au construit altii, si s-a ,,curatat bube'' in tara prin interventia cartitei naziste Iohannis si in UE prin nazista Ursula von der Leyen. https://romania.representation.ec.europa.eu/news/statul-de-drept-comisia-inchide-mod-oficial-mecanismul-de-cooperare-si-de-verificare-pentru-bulgaria-2023-09-15_ro
Raspunde

Adi g

Acum 1 lună

Corect..brutali..
Raspunde

Nordis

Acum 1 lună

Suntem interesați să creăm câte un ansamblu modern în fiecare cartier al Sibiului.
Raspunde

Dmn

Acum 1 lună

In Sibiu s-a construit foarte prost, atât pe vremea lui Ceașcă, cât și acum. Nu exista grad de comparație între apartamentele comuniste construite in Tg Mureș și cele din Sibiu. Iar cele ce se construiesc acum sunt niste cotețe ordinare, bloc in bloc.
Raspunde

Newman

Acum 1 lună

In dezvoltarea urbana isi pune accentul nivelul de cultura al decidentilor de la primarie, al arhitectilor si nu in ultimul rand al asa zisilor dezvoltatori care in majoritate sunt din zona marginimii.
Raspunde

Povesti de adormit copii cu imobiliari

Acum 1 lună

Sunt in Sibiu și împrejurimi mult mai dezirabile decât ce se găsește în Bv. Exemplu cel dintre cristian și Sibiu, nesufocat de industrie,comerț, ruine industriale și trafic dar rupt de restul orașului. N-aș compara Brașovul cu Sibiul, primul are economia sub al doilea, tot al doilea e un fief al corupției centrale (nu mai au un stadion iar centrul istoric e ca în comunism) și cam singura sursa de bani sunt directorii in vacanta in poiana cu amantele. In Sibiu sunt cartiere realizare inclusiv de primărie, Tineretului și urmează Veteranilor, in Bv ioc investiții de genul, totul e la privat. In Selimbar trebuia să fie o zona mult peste Coresi, axe Bd M. Viteazul (de Șelimbăr) și Doamna Stanca, dar corupția primăriei a determinat n-spe mii de blocuri pe parcele mici.
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

In Bv doar cartierul Coresi e nou,restul la fel ca in Sibiu,cartiere cu arhitectura socialista.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Miki

Acum 1 lună

Coresi e exemplu de ASA NU. Urbanistic pe hârtie e ok dar inuman, cam 70% din spațiile comerciale de acolo sunt goale, si datorită la centrele comerciale din apropiere. Plimbându-te te simti copleșit, spații prea mari, iar zona e una de tranzit, nu de închegare a unei comunități. Experții spun același lucru despre piețele publice prea mari, supradimensionate si vantoase.
Raspunde

Ionica

Acum 1 lună

Se putea sa nu se bage si un dezvoltator in seama? Auzi la el, ca spatiile sunt prea mari si inumane. Ca la noi in Arhitectilor, cu blocurile alea lipite unul de altul, o fi umanitatea intruchipata. Te pomenesti ca aia din Coresi, saracii de ei, dupa ce ca platest o caruta de bani trebuie sa mearga prea mult pe jos. Nu pot sa isi dea mana unul cu altul de la balcon, saracii de ei. Te ia si depresia cand te uiti pe geam si vezi cer, soare, spatii verzi in loc de vreun mastodont de 10 etaje. Basca isi mai si parcheaza masina la subsol ca ultimii neajunsi, in loc sa o lase pe bordura in fata blocului. Si domnul meu, legat de spatiile alea 70% goale, ieri cand am trecut pe acolo, la primele doua canefenele nu am gasit loc la masa, asa ca vorba aia, mai taie din ele...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Miki

Acum 1 lună

Dacă eram "imobiliar" m-ar fi încântat articolul și dezvoltarea "sănătoasă" a Brașovului cu mega preturi în practic aceleași dughene ca în Sibiu doar că mai intinse! Ai absolvit la McDonald's?!? Hiper calitate Brașovul dacă Avantgarden are și faza II :))))
Raspunde

Unsibian

Acum 1 lună

Pasărea mălai visează, așa și agenții imobiliari, apartamente scumpe cu comisioane babane, de zici că banii se fac din pământ din iarbă verde.
Raspunde

Mesterul dupe net

Acum 1 lună

Din X motive: Oras de case. Probabil 60% din suprafate case. Taiat in 6 de calea ferata si un triaj muuuult prea mare,parc si Cibin. Plus lipsa pasajelor peste/pe sub CF. Lipsa a inca 2 sau 3 conexiuni cu autostrada. Lipsa centurii de nord. 4 zone mari,care ocupa spatiu din oras cu destinatie militara. Nato,institut,academie si UM. Desi s-a dezvoltat industrial in partea de vest,cu probabil 30-50 de hale,depozite,fabrici,unitati de productie,birouri,infrastructura care sa sustina a ramas la nivel de anii '90. Vezi legatura cu autostrada din parcul industrial. De asemenea,deai era logic ca la acele fabrici vor lucra si oameni,greseala fatala a fost a dezvoltatorilor imobiliari. S-au construit blocuri intr-o zona total opusa. Unde lipsa creselor,gradinitelor,a scolilor si liceelor aglomereaza zilnic orasul.
Raspunde

Sibianul

Acum 1 lună

Agențiile imobiliare sunt cele care ridică artificial prețurile, pentru a obține comisioane mari. Trebuie evitate!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@sibianul

Acum 1 lună

:)))) Ce-ai pățit vere ? Dacă tu le știi pe toate evită și instalatorii , mecanicii auto , medicii , ca tu le știi pe toate … Plin de frustrați pe aici!
Raspunde

Un sibian

Acum 1 lună

Trăiesc in brasov ….este mult peste ce are și oferă Sibiul…..puteți sa ma înjurați , criticati…asta este adevarul …..cartierul coresti este unul ( cred). U siguranța ) cel mai șmecher din România….
Raspunde

Unsibian

Acum 1 lună

Trăiești în Brașov, dar citești și comentezi la gazeta din Sibiu. Chiar nu găsești o gazetă "care este mult peste ce are și oferă Sibiul" eventual una "șmecheră" sa comentezi pe acolo?
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Sasii sunt cocalarii germanilor, nu sunt nemti autentici. Iohannis a confirmat ca au mare aplecare spre infractipnalitate, distrugere si iresponsabilitate.Ca presedinte de stat, a te adresa premierului Orban cu ,,vezi ca ala, ala, ala, nu poate fi promovat, mai are bube necuratate, sa astepte pana se curata total" dovedeste o crasa neseriozitate. Erau trimisi la Tariceanu pentru a le rezolva problema prin spalatoria inscaunata in justitie.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

Stăi acolo cu iașovenii, ce te bagi?
Raspunde

Alt sibian

Acum 1 lună

Ai dreptate
Raspunde

:))

Acum 1 lună

Cu "cel mai șmecher din Romania" ne-ai lămurit! Tot Brașovul e un șmecher! Vezi că Occidentul, și orașele mari (vezi Germania, UK, Franța) sunt predominate de case și blocuri mici, cum vezi in Sibiu. Fostul URSS e plin de bloace, cum vezi in Brașov!
Raspunde

Doar eu

Acum 1 lună

Totul incepe de la cei mai "mari" ai primăriei. Atâta timp cât este corupție în primărie, și ca să ia un ban în plus ca asa merge pe la noi, vine unu cu bani și primește aprobare sa construiască bloc într-o zona de case...... Si nu unu mic de câteva apartamente.... la ce ne mai putem aștepta? Din păcate avem prostii care sa I voteze tot pe aceeași nenorociți
Raspunde

@in sibian

Acum 1 lună

Fiecare cu părerea lui , există libertatea de a alege unde să trăiești. Din ce văd , nu te-a înjurat nimeni , dar te-ai descalificat singur cu “ cel mai șmecher cartier din România “… Atâta poți, din păcate ai acces la internet:))
Raspunde

Gicu

Acum 1 lună

PROSTIE SAU/SI INTERESE ! SB. A AVUT SI ARE NEVOIE MACAR DE CATIVA ARHITECTI INTELIGENTI ,NU "MESERIASI"IN CARPEALA BLOC IN BLOC... UN C.L. TANAR CARE STIE CE APROBA...(ansamblu,prezent,viitor,norme moderne...) Ex:PARCUL -7NOIEMBRIE,FLARO,INDEPENDENTA, AMYLON.... -CATI M2/LOCUITOR ZONA VERDE PREVAD NORMELE U.E. SAU O.M.S.? -NIVEL ZGOMOT ,NOXE ,CALITATE AER ?(POLUARE...)- IMBOLNAVIRI SI CHIAR DECESE ! -LOCURI JOACA, RELAXARE,SPA ?... -SITUATIE TRAFIC, APA CIBIN ?... -ETC.,ETC.... -SOLUTIE: DOPURI IN URECHI,RESPIRATI IN PALTINIS,AER IMBUTELIAT SI... TAXE CAT MAI MARI PT."TRENULETELE" CARE NE CONDUC ! -CARTIERE NOI IN APROPIEREA SIBIULUI DE LA ZERO !!!
Raspunde

Dm.

Acum 1 lună

Daca va uitați pe Google maps la Coresi o sa vedeți mult Spațiu și soare între clădiri, cel puțin dublu ca la Sighii. In Selimbar, Arhitecților blocurile sunt balcon un balcon- standard de stână. Iar la prețul potrivit orice coteț se vinde.
Raspunde

A

Acum 1 lună

Intrebarea e de ce trebuie preturi peste medie pentru facilitati de bun simt, cu niste spatiu verde, locuri de parcare si access la ce este necesar? Eu nu am vazut proiect imobiliar nou in care sa nu fie aliniate constructiile sau inghesuite una intr-alta, total nefiresc si cu gandul doar la profit. Sunt scumpe nejustificat, ca sa nu mai zic de calitatea finisajelor.
Raspunde

Asdfasdf

Acum 1 lună

normal ca in sibiu nu se dezvolta daca Primaria in frunte cu Fodor nu este in stare nici macar in cartierul primariei Veterani sa bage la toate casele canalizare sau in zona Metro unde a fost in Consilul Local de luna trecuta un cetatean care cerea canalizare dupa mai mult de 18 ani de cand a fost construita acolo prima casa si Primarita i-a spus ca trebuia sa isi cumpere in alta parte unde este canalizare (adica in oras sa aglomereze zona) adica la fii ei marii dezvoltatori imobiliari sau sa cumpere de la smecherii prieteni cu ea si clica de la Urbanism din primaria Sibiu... Normal ca daca nu dezvolti infrastructura de canalizare (cea mai importanta in 2025 si greu de realizat de catre persoane private)si celelalte retele de utilitati nu se dezvolta orasul ci doar se aglomereaza cu tot felul de PUZ-uri de 3 bani cum este cel de la Flaro, Independenta, pe Autogarii si altele care nu fac decat sa aglomereze orasul in loc sa il aeriseasca si sa creeze spatii verzi si un transport in comun util si functional in loc de strazi inghesuite si pline de masini
Raspunde

Miruna

Acum 1 lună

CORESI e intr-adevar un exemplu f. pozitiv, poate face fata si in strainatate, e aerat, cladirile sunt variate, cu multe spatii comune , comert, mult verde si garaje subterane. Dar suprafata care a stat la dispozitie nu se gaseste oriunde.
Raspunde

Pastor marginas

Acum 1 lună

Raspunsul la intrebarea din titlu este foarte simplu si a fost dat deja prin comentarii, dar reiteram: pentru ca o avem pe bunica fodoristan cu banda ei de (semi)interlopi imobiliari care au facut maxim 4 clase prin scolile de la satele din marginime si care s-au imbogatit in anii '90 cum au putut si acum au ajuns mari dezvoltatori imobiliari ce pompeaza spagi imense la "cine trebuie" pentru a obtine autorizatii de construit ce vor ei unde vor ei si cum vor ei. TL;DR: pentru ca e coruptie la primarie si e multe.

Raspunde

Un sibian

Acum 1 lună

sa-l trimitem pe gavozdea la bv, ca rezolva el problema; ala face un proiect de bloc si pe un loc de parcare, il inghesuie el cumva
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus