Municipiul Sibiu și localitățile din jurul său oferă în noile investiții imobiliare, de cele mai multe ori, cartiere înghesuite, fără acces la zone verzi, locuri de joacă și cu o infrastructură deficitară, spun agenții imobiliari care atrag atenția asupra faptului că nu sunt zone care să ofere un confort după cele mai moderne norme.
”În ultimii ani se simte o nevoie și o cerere tot mai mare pentru proiecte premium atât la case, cât și la apartamente, dar acestea lipsesc de pe piață. „Discutam aici de proiecte mari, nu 2-3 blocuri sau 10 case, câte un penthouse sau un apartament mai bine pus la punct. Clienții au devenit tot mai pretențioși și pun preț pe calitate și design, dar mai ales facilități„, spune agentul imobiliar Ionel Oglan, administratorul agenției Oglan Imobiliare.
Administrația Sibiului gestionează cu greu situația din cartierul Arhitecților, în Cisnădie, și noile zone rezidențiale din Șelimbăr, acolo unde s-a construit mult în ultimii ani, fără un interes deosebit pentru infrastructură sau condiții de locuit, spune un alt agent imobiliar.
„În 2025 cred că era nevoie și de altceva. Piața e plină de oferte în aceste cartiere-dormitor, la prețuri exagerat de mari, iar oameni care au un potențial financiar peste medie găsesc cu greu ceva în zona lor de confort. Desigur că sunt apartamente și case peste medie, însă, într-adevăr, lipsește o zonă, ca să nu spun un cartier, construit de la zero pe această idee: prețuri peste medie, însă servicii de top„, explică un alt agent imobiliar consultat de Turnul Sfatului.
Coresi Brașov. Sursa foto: Transilvania Business
”Calitatea arhitecturală, integrarea, estetica și coeziunea urbană, transportul și accesibilitatea, proiectarea ecologică, moștenirea culturală a locului, inovația”
Este dat în Brașov exemplul Coresi, pentru a înțelege mai bine exact despre ce este vorba.
Coresi Business Campus a fost achiziționat în iulie 2017 și are o suprafață totală de 15 ha și este format dintr-un mix de birouri clasa A convertite din spații industriale și de clădiri noi de clasă A, unde își desfășoară activitatea 30 de companii naționale sau internaționale.
În 2019, în cadrul complexului rezidențial, a fost deschis un hub comunitar – Cartier Hub Coresi, pentru a oferi un spațiu de ”dezvoltare personală” și ”de petrecere a unui timp de calitate alături de cei dragi”, după cum era prezenatt proiectul. Hub-ul organizează cursuri, evenimente educaționale și de antreprenoriat pentru comunitatea din cartier, dar și pentru oamenii din oraș sau din alte comunități.
Tot aici a fost construit Hotelul Qosmo, inaugurat în iulie 2021, este clasificat la patru stele.
“Coresi a fost gândit încă din faza de design a Masterplanului ca un proiect centrat în jurul nevoilor și aspirațiilor oamenilor. Animați de o viziune pe termen lung, asupra planificării și dezvoltării urbane, luăm în considerare o varietate de aspecte interdependente: calitatea arhitecturală, integrarea, estetica și coeziunea urbană, transportul și accesibilitatea, proiectarea ecologică, moștenirea culturală a locului, inovația și multe altele. Credem în dezvoltarea de proiecte mixte, care pot oferi clienților un ecosistem complet de servicii, care aduc o valoare adăugată orașelor și care consolidează țesutul urban și social din jurul lor. Misiunea noastră este de a lucra cu pasiune la proiecte care transformă fața orașelor și îmbunătățesc calitatea vieții oamenilor și comunităților pe care le deservesc”, explica pentru Transilvania Business Ruxandra Dragomir, Director Dezvoltare Nhood România.
Un apartament de 2 camere, în această zonă, costă acum peste 150 – 160 de mii de euro, unul de 3 camere trece de 220 de mii de euro, iar unul de 4 camere, cu o suprafață de 124 de metri pătrați trece de jumătate de milion de euro.
Cei care se mută aici beneficiază de spații comune de relaxare, locuri de joacă, conexiuni bune cu transportul în comun și inclusiv o pistă de alergare pentru cei care vor să se mențină în formă.
âCartierul Arhitecților. Sursa foto: Turnul Sfatului
Nu e unde, nu ai pentru cine
În Sibiu va fi greu de realizat un astfel de proiect, spun analiștii imobiliari. Cauzele sunt multiple: nu există o suprafață atât de mare de teren, în cazul Brașovului, acel cartier e ridicat pe fosta bază industrială Tractorul, nu există o cerere de piață atât de mare, încât să susțină o investiție la acest nivel, iar dacă până acum nu s-a realizat, în viitor e și mai greu din cauza contextului social și politic incert.
„Municipiul Brașov are o populație aproape cât întregul județ Sibiu și, la fel ca și în Cluj, au existat mamuți industriali dezafectați unde s-a putut construi. Brașovul, deși și el un oraș săsesc, este mai generos cu spațiile decât Sibiul, și, în plus, există acolo și o altă dezvoltare economică.
În opinia mea, dacă cererea pentru locuințe de lux nu este suficient de mare, așa cum pare să fie în Sibiu, dezvoltatorii imobiliari vor ezita să investească în astfel de proiecte.
O altă problemă ține de prețul terenurilor. Prețurile ridicate ale terenurilor pot descuraja investițiile în cartiere de lux, mai ales dacă câștigurile estimate nu justifică investiția. Mai sunt și reglementările urbanistice. Planurile de urbanism sau restricțiile de construcție la care se alătură un management imposibil a direcției de urbanism a Primăriei Sibiu a dus la limitarea dezvoltării unor astfel de cartiere în anumite zone.
În general, dezvoltatorii de aici au ales să investească în locuințe cu prețuri accesibile, datorită cererii mai mari și riscurilor mai mici. Economia Sibiului s-a dezvoltat pe această linie, oameni care să lucreze ”la bandă”, iar puterea lor financiară a condus la apariția acestor cartiere – dormitor„, spune un alt analist consultat de Turnul Sfatului.
Citește și:
O încercare în Pădurea Dumbrava
Sibienii au fost invitați de Primăria Sibiu să-și exprime punctul de vedere cu privire la posibilitatea dezvoltării unui nou proiect imobiliar de amploare la marginea Sibiului, pe terenul fostei fabrici Sitex din Pădurea Dumbrava.
Aici ar urma să se ridice un ansamblu de case cu două etaje și un ansamblu rezidențial de blocuri cu patru etaje pe un teren de peste 85.000 de metri pătrați. Terenul se află în Pădurea Dumbrava, având acces din drumul judeţean DJ 106A care leagă Sibiul de Rășinari. Planul prevede două căi de acces din drumul județean, inclusiv crearea unui sens giratoriu la intersecția cu drumul spre Cisnădioara.
Beneficiarul proiectului, a explicat în noiembrie 2024 pentru Turnul Sfatului că planurile sunt atent elaborate, astfel încât viitoarele construcții să fie un exemplu de dezvoltare urbană în Sibiu și un model de respectare a legii în ceea ce privește construcțiile și protecția mediului.
Astfel, noua zonă rezidențială a fost gândită după standarele germane în domeniu, planul fiind de construi o comunitate, un cartier de tip gated-community, cu pază, portar, control acces și mentenanță.
În centrul celor două zone – de blocuri și case – va exista un centru al cartierului, unde locatarii vor avea sală de fitness, spa, centru comercial și o grădiniță cu after-school. Pentru copii proiectul are în vedere un spațiu de joacă modern ce se va întinde pe o suprafață de 5.000 metri pătrați.
Conform documentelor prezentate pe site-ul Primăriei Sibiu, planul propune 464 de locuințe pentru care se vor amenaja peste 900 locuri de parcare, incluzând aici cele dedicate funcțiilor adiacente locuirii, precum cele pentru restaurante, magazine, spa sau grădiniță.
Dezvoltatorul spune că toate ”vor oferi un standard ridicat de viață, un exemplu despre cum se poate construi sustenabil și modern”.
Cartier Magnolia. Sursa foto: Turnul Sfatului
Sibienii sunt mulțumiți cu ce au
Sibiul se află după municipiul Cluj-Napoca pe locul doi într-un clasament al celor mai apreciate orașe din România, conform unui clasament realizate pe parcursul anului 2024 de către platforma Storia cu ajutorul indexului T.R.A.I.
Sibiu a avut cel mai bun scor luând în calcul 13 criterii subiective, notate de către locuitorii orașului, printre acestea fiind desemnat orașul cu cel mai favorabil acces la pistele pentru biciclete.
Datele integrează atât informații obiective, obținute din surse precum Google Traffic, Google Places, Airly și Storia, cât și părerile subiective ale peste 100.000 de locuitori din zonele incluse pe platformă, notează Storia.
Printre indicatorii subiectivi evaluați se numără siguranța, curățenia, accesul la locuri de parcare și mijloace de transport, pistele de biciclete, nivelul de zgomot, apa curentă, serviciul de salubrizare și gaz, sistemul de canalizare, serviciul de încălzire termică, gradul de mulțumire, dar și costul general al vieții.
În 2024, Cluj-Napoca a fost cel mai bine clasat oraș luând în calcul datele obiective, cu un scor total de 42.7, urmat e Târgu Mureș (39.8), Deva (39.5) și Sibiu (39.5).
Sibiul a înregistrat cel mai mare scor subiectiv, obținut pe baza părerilor locuitorilor care au evaluat cele 13 criterii, atingând un scor de 76.9. Pe locul al doilea s-a aflat Brașov, cu un scor de 74.3, urmat de Oradea, cu 73.5. Următoarele orașe în top sunt Râmnicu Vâlcea (72.8) și Cluj-Napoca.
Prețurile aproape s-au triplat în ultimii 20 de ani
În ultimii ani, piața rezidențială din Sibiu a înregistrat creșteri semnificative ale prețurilor apartamentelor, conform datelor imobiliare.ro.
Conform Indicelui Imobiliare.ro, în decembrie anul trecut, prețul mediu cerut de proprietari pentru apartamente a atins 1.777 €/mp, marcând un avans de 17,8% comparativ cu decembrie 2023.
În ianuarie, apartamentele erau listate deja la vânzare cu un preț mediu de 1.806 euro/mp.
În comparație, conform acestui indice de prețuri, în urmă cu 20 de ani, în ianuarie 2003, prețul mediul de vânzare a unui apartament era de 685 de euro pe metru pătrat.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: cartiere noi în sibiu , cartiere de lux in sibiu , case in sibiu , apartamente , locuințe , Sibiu , cartiere , imobiliare Sibiu
Vizualizari: 17537
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Armata cu ciocolata la dos
Acum 11 ore
Contra
Acum 11 ore
Gigi
Acum 11 ore
Prestanta
Acum 11 ore
Ron