Noile împrumuturi accesate de Guvern pentru reabilitarea Palatului Justiției din Sibiu ar putea fi iarăși pierdute dacă, în cadrul procedurilor reluate pentru autorizarea lucrărilor, reprezentanții Primăriei Sibiu vor solicita noi documentații urbanistice, arată reprezentanții Ministerului Justiției. Pe care i-am rugat să ne comunice dacă a fost sancționat cineva în cei 23 de ani în care acest proiect a ajuns să devină emblematic pentru un stat impotent. Răspunsul a fost că au fost depuse două plângeri penale.
Deși fișa proiectului a fost scoasă din bugetul de stat pe anul în curs, reprezentanții Ministerului Justiției arată că există fonduri alocate pentru finalizarea reabilitărilor Palatului Justiției din Sibiu (mai precis, în capitolul 61.01 – Ordine publică și siguranță națională). Este vorba de două acorduri de împrumut încheiate de Guvernul României, unul ratificat prin lege în 2017, iar cel de-al doilea, ratificat printr-o lege adoptată în 2024.
Prin primul acord au fost împrumutați bani pentru proiectarea lucrărilor, iar prin cel de-al doilea, pentru execuție. În acest din urmă caz banii sunt disponibili până pe 31 decembrie 2030.
Conform unui răspuns transmis în atenția cititorilor Turnul Sfatului, banii împrumutați ar putea fi pierduți. Și asta din cauză că în primul împrumut în discuție – cel ratificat în 2017 – nu există fonduri și pentru întocmirea unor planuri urbanistice. Iar dacă Primăria Sibiu le va solicita, atunci Ministerul Justiției nu mai garantează că mai apucă să atragă și fondurile din al doilea credit, cel ratificat în 2024 pentru finanțarea execuției lucrărilor de reabilitare.
„Neprevăzutele” nu au fost avute în vedere
În acest moment, Palatul Justiției face obiectul unui nou contract de proiectare, încheiat în luna iunie a anului trecut cu asocierea Aria Concept Arhitecture SRL – CSP Proiect Line SRL. Contractul prevede, pe lângă evaluarea situației existente, realizarea unui studiu geotehnic și a două expertize tehnice actualizate, una privind componentele artistice și una privind consolidarea structurilor istorice.
Apoi ar trebui elaborat studiul de fezabilitate (SF), adoptați de către Guvern noii indicatori tehnico-economici, în baza cărora să fie actualizat proiectul tehnic, „inclusiv a documentației tehnice pentru procedura de licitație lucrări și obținerea autorizației de construire”, se arată în răspunsul transmis în atenția cititorilor Turnul Sfatului.
Doar că toți acești din urmă pași depind de Primărie, arată sursa citată. „În anul 2025, obiectivele contractuale sunt de a finaliza cele două expertize (privind componentele artistice, respectiv consolidarea structurilor istorice) și elaborarea SF. Elaborarea SF, cât și proiectarea ulterioară, depind de conținutul certificatului de urbanism pe care îl va emite Primăria Sibiu. Astfel, dacă certificatul de urbanism va fi similar cu cel prin care s-a obținut autorizația de construire în anul 2014, atunci proiectul poate continua în cadrul general de finanțare. Dacă, prin noul certificat de urbanism, autorizarea lucrărilor va fi condiționată de inițierea, elaborarea și aprobarea prealabilă a altor documentații de urbanism, avize, studii suplimentare, atunci nu mai există garanția realizării proiectării și lucrărilor în acest cadru, deoarece astfel de elemente noi (neprevăzute) nu au fost avute în vedere în negocierea cu Banca Mondială pentru finanțarea acestui obiectiv de investiții”, se arată în răspunsul transmis de către Ministerul Justiției în atenția cititorilor Turnul Sfatului.
În două rânduri, Ministerul Justiției transmite sibienilor că ar putea să rămână cu imaginea unui ruinat Palat al Justiției și după anul 2030. Sursa foto: Turnul Sfatului
Riscul ca un Palat al Justiției să dăinuie în ruină, în centrul Sibiului, și după anul 2030 este subliniat și la întrebarea prin care Turnul Sfatului a cerut anul în care poate fi estimată încheierea proiectului demarat din 2001. „Conform prevederilor acordului de împrumut nr. 9540 – RO, ratificat prin Legea nr. 2/2024, prin care se asigură finanțarea lucrărilor de construire pentru Palatul Justiției din Sibiu, data limită de tragere a fondurilor este 31 decembrie 2030. De asemenea, așa cum am precizat mai sus la întrebarea nr. 2, realizarea proiectării în limitele cadrului de finanțare depinde în mare măsură la acest moment de conținutul certificatului de urbanism și de procedura aferentă de autorizare a lucrărilor”.
Scenariul optimist
Reabilitarea și extinderea Palatul Justiției din Sibiu este un proiect demarat în 2002, când a fost încheiat primul contract pentru primul studiu de fezabilitate în acest sens. În iunie 2008 clădirea a fost clasată drept monument istoric. În 2011, lucrările au fost demarate, reautorizate în 2014 ca urmare viciilor ascunse descoperite.
În scenariul optimist, în care Primăria Sibiu nu va solicita documentații suplimentare, pregătirea documentațiilor pe baza cărora să fie executate lucrările ar trebui să se încheie anul viitor. „Ulterior elaborării, SF va fi supus unei proceduri complexe de avizare, care va depinde de toate instituțiile și autoritățile de pe plan local și central cu responsabilități în emiterea avizelor menționate de Primăria Sibiu în certificatul de urbanism pentru obținerea autorizației de construire. La finalul acestei proceduri de avizare indicatorii tehnico-economici (care vor fi extrași din studiul de fezabilitate avizat prealabil de toate instituțiile responsabile) vor fi propuși spre aprobarea Consiliului interministerial de avizare a lucrărilor publice și, în final, Guvernului, prin hotărâre. Derularea procedurii de avizare nu depinde, în mare parte, de Ministerul Justiției, dar dintr-o experiență anterioară similară estimăm faptul că procedura de avizare va putea demara în ultima parte a anului 2025 și se va putea finaliza în cursul anului 2026”, mai arată responsabilii Ministerului Justiției.
Într-un scenariu optimist, lucrările ar urma reluate prin 2027, dacă documentațiile sunt finalizate până anul viitor. Sursa foto: Turnul Sfatului
Au mai pierdut banii și în trecut. Nimeni nu a fost responsabil
Primul proiect de reabilitare a Palatului Justiției din Sibiu a fost demarat de Ministerul Justiției având drept sursă de finanțare un acord de împrumut semnat cu Banca Mondială în 2004. Problemele apărute pe parcursul execuției extrem de târziu lansată au dus la situația în care, din 31 martie 2017, n-a mai existat sursă de finanțare, din moment ce acordul de împrumut cu Banca Mondială a încetat.
Cum de la lansarea proiectului au trecut 23 de ani, vreme în care pe la conducerea Ministerului s-au perindat 19 miniștri, am solicitat autorităților să ne comunice dacă a fost sancționată vreo persoană pentru proasta gestionare.
În răspuns, reprezentanții Ministerului Justiției arată că singurele tentative de a trage pe cineva la răspundere au fost împotriva constructorilor. „Ministerul Justiției a semnat primul contract de lucrări în 28 iunie 2011, contract care s-a finalizat în 31 decembrie 2015 și prin care a fost realizată consolidarea structurală a clădirii monument istoric categoria A, cu finanțare de la Banca Mondială. Ministerul Justiției a formulat două plângeri penale asociate derulării acestui contract de lucrări, dar ambele au fost clasate în anii 2018 și 2019”, transmit reprezentanții ministerului.
Al doilea contract de lucrări care avea drept obiectiv finalizarea reabilitării și extinderii a fost semnat în 22 decembrie 2016. După execuția a 7% din lucrări, în contextul în care Ministerul a rămas fără banii împrumutați de la Banca Mondială, constructorii au notificat rezilierea contractului în 3 septembrie 2018. „Procedura s-a finalizat pe cale amiabilă la data de 1 noiembrie 2019”, mai arată sursa citată.
În martie 2020, întreg proiectul a fost transferat Tribunalului Sibiu, care ar fi trebuit să-l ducă la capăt cu bani alocați de la bugetul de stat. Doar că lucrurile au bătut pasul pe loc. Prin urmare, de anul trecut proiectul a trecut din nou în portofoliul Ministerului Justiției.
Citește aici, în format integral, răspunsurile transmise de către Ministerul Justiției
Din 2011, Tribunalul și Judecătoria Sibiu funcționează în spații închiriate (cu excepția celor cinci ani în care a funcționat pe Calea Dumbrăvii). În prezent, chiria este de aproximativ 85.000 de euro lunar.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: termen reabilitare , reabilitare tribunal sibiu , Palatul Justiției , Ministerul Justiției , Banca Mondială , Tribunal Sibiu
Vizualizari: 9173
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Unu din marginime
Acum 1 oră
@Ramnstein
Acum 1 oră
Pruteanu
Acum 1 oră
Ion
Acum 2 ore
@Bartelo