Sâmbătă,
22.03.2025
Cer Senin
Acum
16°C

Salman Rushdie, Mircea Cărtărescu, Roald Dahl sau „Elefantul Elmer”. Ce s-a citit la Sibiu în timpul Săptămânii Naționale a Lecturii. Răzvan Pop: Dorim să ajungem în toate localitățile din județ, că personalități găsim

Salman Rushdie, Mircea Cărtărescu, Roald Dahl sau „Elefantul Elmer”. Ce s-a citit la Sibiu în timpul Săptămânii Naționale a Lecturii. Răzvan Pop: Dorim să ajungem în toate localitățile din județ, că personalități găsim

Ziua Națională a Lecturii s-a transformat, la Sibiu, în Săptămâna Națională a Lecturii. Într-o perioadă în care orice știre politică divizează societatea românească, Biblioteca Județeană ASTRA a decis s-o unească. A reușit prin intermediul cărții: arhitecți, psihiatri, funcționari publici, artiști, profesori, politicieni, tipografi, psihologi, medici, ONG-iști, oameni de afaceri, consuli etc. au ajuns în grădinițe, școli gimnaziale, licee, case de cultură din județ pentru a citi copiilor și împreună cu ei.

Săptămâna națională a lecturii a avut loc în perioada 10-14 februarie. A fost primul an când inițiativa a depășit granițele municipiului Sibiu. Despre această inițiativă am discutat cu directorul Bibliotecii Județene ASTRA, Răzvan Pop.

Cum a fost să organizați o întreagă săptămână dedicată lecturii în școlile din Sibiu? Ce pași esențiali au fost necesari pentru a face din această săptămână un proiect frumos? Ce provocări ați întâmpinat în procesul de organizare și cum le-ați depășit?

Nu este greu în Sibiu să faci un astfel de proiect din două motive. În primul rând, avem o comunitate foarte deschisă și care deja știe ce este necesar și are antrenamentul necesar în a îmbrățișa astfel de proiecte. În al doilea rând, mediul cultural, intelectual din Sibiu este foarte deschis, apropiat și comunică foarte repede. Mai degrabă, greutatea a constat în a lega invitații de școli: unii doreau liceu, alții - grădiniță, unii - la ciclu primar, alții - la cel gimnazial.

Provocarea cea mai importantă, dar pe care am trecut-o cu brio, a fost să mergem și în județ, pentru că suntem bibliotecă județeană. Am ajuns în 25 de localități pe lângă Sibiu, s-au făcut ateliere, s-a citit, deci a ieșit chiar bine. Am avut și invitați locali acolo unde ne-a fost greu noi să ajungem sau unde programul a fost mai complicat sau s-a venit din Sibiu cu personalități locale.

În câte școli s-a citit în această săptămână în cadrul inițiativei #Sibiulcitește?

Cifrele proiectului din acest an sunt următoarele:

- 2500 elevi și preșcolari participanți
- 50 de locații (grădinițe, școli gimnaziale, licee, biblioteci partenere, casă de cultură)
- 25 de localități din județul Sibiu
- 15 bibliotecari astriști implicați
- 80 de invitați și parteneri: reprezentanți ai administrației locale și județene, reprezentanți ai instituțiilor de cultură și ai altor instituții, profesioniști din diferite domenii de activitate, artiști, oameni remarcabili din comunitate, cadre didactice, seniori de la centrele rezidențiale.

Din ce cărți s-a citit? Dați-ne câteva exemple.

Unii invitații au venit cu cărțile lor, dar majoritatea noi le-am pregătit. Pentru exemple, e în funcție de instituție. La liceu nu era chiar așa greu, cam știi ce le poți citi. Teoretic, poți să citești cam orice, ca și dificultate de lectură, nu neapărat ca tematică. La tematică trebuie să fim un pic atenți. Între clasa de grădiniță și clasa zero lectura la fel e diferită.

Din foarte multe cărți s-a citit: și Salman Rushdie, și autori români, s-a citit și din Cărtărescu, s-a citit și din Roald Dahl, s-a citit și „Elefantul Elmer”. S-a recitat, a fost complex. S-a mers separat de lectura școlară. 

A contat foarte mult și interacțiunea cu invitatul. Am insistat ca fiecare să se deschidă cumva către cei mici sau către cei cu care intră în dialog. Nu doar să intre într-o sală și să citească 20 de pagini. Dacă au fost psihiatri sau psihologi, a fost o discuție interesantă pentru că au știut cum să pună problema. Alții au mers pe discuții despre ce înseamnă management pe cultură. Fiecare, din ce domeniu venea, a putut discuta și a deschis dialogul cu elevii clasei sau claselor respective.

Cum a fost comunicarea cu personalitățile locale, a fost ușor să-i convingeți să participe? A existat vreun invitat care v-a surprins în mod special prin implicarea sau reacția sa, pentru că au fost din diverse domenii?

Norocul nostru este că biblioteca este în centrul comunității și ne este foarte ușor să comunicăm cu acești oameni. În momentul în care am făcut lista, primii au mers bibliotecarii noștri. Aproape toți au citit în afara orașului. M-a bucurat că au mers nu doar colegii care sunt bibliotecari, ci și cei din alte compartimente, cum sunt cei de la tipografie, de la catalogare. Apoi i-am invitat pe toți bibliotecarii din Sibiu, pentru că pe lângă biblioteca ASTRA, mai sunt și altele - au venit colegi de la Biblioteca Universității, de la Biblioteca Brukental.

Apoi am apelat la asociațiile și la partenerii cu care desfășurăm proiecte ori ei le desfășoară la noi. După aceea, am avut o listă întreagă cu oameni din Sibiu, care activează în diverse domenii și care au avut o deschidere față de bibliotecă. Trebuie să menționez două entități care au venit cu un număr mai mare de actanți: Teatrul Național Radu Stanca - foarte mulți actori au fost și au citit nu doar în Sibiu, dar în întreg județul; domnul Constantin Chiriac i-a mobilizat - și Universitatea Lucian Blaga, de unde pe lângă Biblioteca ULBS, în frunte cu omologul meu, Valer Cosma, au mers mai mulți colegi.

Dar avem o listă de cel puțin 20 de oameni care din motive obiective efectiv nu au putut să meargă sau la care noi nu ne-am gândit. Ne-a interesat foarte mult să avem oameni care vin din medii diferite, să creăm imaginea unei comunități care vine spre citit. Unii sportivi au vrut să vină, dar mulți au intrat în cantonament și nu puteau. De asta am făcut „săptămână”, și nu „zi a lecturii”, tocmai pentru că erau foarte mulți doritori.

Fiecare invitat în parte a reușit să creeze emoția necesară în clasa respectivă.

Au fost școli care nu au dorit să aibă astfel de vizitatori?

N-am avut astfel de cazuri.

Ce costuri implică organizarea unui astfel de eveniment?

Niciunul. L-am făcut la buget zero, adică fiecare invitat s-a dus cu propria mașină. Dacă n-au putut, i-am transportat noi: deci, putem spune că au fost costurile legate de benzină. Noi am mai tipărit semne de carte și mici cărți poștale pe care le-am distribuit în județ și în școlile din Sibiu. Sunt costuri minime, absolut derizorii. În rest, fotografii s-au făcut fie de către profesor, fie de către participanți.

Credeți că astfel de inițiative ar putea deveni mai frecvente pe parcursul anului?

Ne-am gândit și la lucru acesta, dar ar deveni desuetă. Dacă am face în fiecare lună, s-ar putea ca unii să nu mai participe. Cumva, am vrut să singularizăm această Zi Națională a Lecturii. Ce am făcut este că am dezvoltat-o pe o întreagă săptămână - e unicul lucru pe care l-am adus în plus.

Anul acesta ați extins, după cum spuneați, atât perioada, cât și aria de acoperire a proiectului. Ce planuri aveți pentru viitor? Există posibilitatea de a implica și mai multe comunități din județ în edițiile următoare?

Asta este dorința noastră. În anul următor și peste doi ani, dacă reușim să facem acest salt și să acoperim toate localitățile, ar fi cel mai bine. Asta ar fi dorința cea mai mare, pentru că personalități găsim.

Recomandați o carte pe care fiecare copil sau fiecare elev ar trebui să o citească măcar o dată.

Depinde de vârstă. Cartea pe care am citit-o în clasa a IX-a și pe care o recomand tuturor liceenilor - este și serial pe Netflix, dar nu are nicio legătură cu cartea și niciodată n-o să-i reușească - este „Un veac de singurătate” al lui Gabriel García Márquez. Cred că este una dintre acele cărți care trebuie citite, pentru că fiecare înțelege altfel, fiecare își creează propriul lui univers, propriu lui Macondo.

Poate pentru cei de ciclul primar și din ciclul gimnazial aș recomanda cărțile despre istoria României ale lui Radu Olteanu, pentru că au o grafică foarte reușită și merită urmărite, poți să înțelegi foarte multe. Iar pentru cei mici - Poveste Elefantului Elmer este chiar interesantă.

Fotografii preluate de pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

8 comentarii

Sibian

Acum 1 lună

Lauda-ma gura ca ti-oi da friptura!
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Culmea solidaritatii, pentru o buna eficientizare sociala ASTRA a decis sa uneasca criminalii nazisti cu victimele.
Raspunde

Emila Elzoroaba

Acum 1 lună

Câtă vreme criminalii comuniști sunteți după gratii long term, e ok.
Raspunde

Un cititor

Acum 1 lună

Semidoctul n-a auzit decât de scriitori progresiști de mână a doua. Bine că nu-i promovează și pe Vancu, Patapievici saau Liicheleanu.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 lună

Tu ești cititor de comenzi de la ferma de postaci. Măcar foile din care făceai cornete să le fi citit.
Raspunde

@Aci Dutu

Acum 4 săptămâni

Mai Dutule, chiar nu te potolesti?!
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

***

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului licențios)

Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Liceanu, licentios e cam acelas drac. Pe de alta parte rahat/curat sunt termeni uzuali de comparatie in terorism.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus