Sâmbătă,
22.03.2025
Cer Senin
Acum
15°C

Turismul în Sibiu e în scădere. Ce cred specialiștii că lipsește: promovarea. ”Sașii știu să construiască, dar nu știu să vândă”

Turismul în Sibiu e în scădere. Ce cred specialiștii că lipsește: promovarea. ”Sașii știu să construiască, dar nu știu să vândă”

Cu 4.030 de turiști a scăzut numărul celor care ne-au vizitat județul în 2024, față de 2023, conform datelor Institutului Național de Statistică. Datele arată că sunt mai mulți străini care ne-au vizitat județul, anul trecut, însă a scăzut numărul românilor.

Astfel, în 2024 au ajuns în Sibiu 562.265 de turiști, dintre care 417 mii au fost România, iar 144 de mii au fost străini. Important de știut este faptul că aceste date se referă la persoanele care s-au cazat aici cel puțin o noapte, într-una din unitățile de turism acreditate.

În comparație, în 2023, numărul total este mai mic, singurul lucru îmbucurător este faptul că a crescut numărul străinilor care ne-au vizitat județul. Au fost 566.595 de turiști în 2023, 439 de mii de români și 127 de mii de străini.

Am încercat să aflăm ce-I lipsește Sibiului din punct de vedere turistic, mai ales că mai multe orașe cu același profil au reușit să-și crească cifrele.

Alin Burcea: Promovare!

 

Alin Burcea, CEO al agenţiei de turism Paralela 45 și președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) a vorbit despre „promovare„, atunci a fost întrebat ce-i lipsește Sibiului pentru a avea mai mulți turiști.

El a relatat momentul întâlnirii sale cu administrația locală. Era în 2006, iar orașul se pregătea să devină Capitala Europeană Culturală.

„Am avut atunci o singură întâlnire cu primarul de atunci al Sibiului, domnul Klaus Iohannis. Ne-a arătat lucrurile pe care le-a făcut, ce urmează să se întâmple. L-am întrebat atunci cum intenționează să promoveze orașul. A spus că lucrurile vor veni de la sine. La următoarele întâlniri l-a trimis pe Sergiu Nistor, cu dânsul nu ne-am mai văzut.

Atunci am realizat că de fapt sașii fac o treabă extraordinară atunci când se apucă de ceva. Orașul e bine pus la punct, are de toate, dar nu se vinde. Sașii știu să construiască, dar nu știu să vândă. Acum înțeleg că primar este o doamnă tot de la FDGR, cred că e vorba de același lucru. Orașul nu se promovează suficient.

Nu știu ce-I lipsește Sibiului, sunt spații de cazare, săli de conferințe, cred că ce-I lipsește este lipsa promovării interne și externe. Eu nu cred că am văzut Sibiul la ultimele târguri de turism naționale„, a spus Alin Burcea.

European Best Destinations: ”Diferența cheie constă adesea în branding și conștientizare„

European Best Destinations (EBD) este organismul care se declară cel mai important la nivelul promovării turistice în Europa.  Turnul Sfatului a scris despre felul în care promovarea în acest caz se face inclusiv cu bani de la buget.

”Sibiul, în special, are tot ceea ce este necesar pentru a fi o destinație turistică europeană majoră.

România nu a fost niciodată mai aclamată de călători și de mass-media, partenerii noștri media precum Condé Nast, Lonely Planet și CNN clasând-o recent printre cele mai bune țări de vizitat în 2025, o dovadă a interesului în creștere pentru țara dumneavoastră.

Această recunoaștere este demult așteptată, având în vedere patrimoniul imens, bogăția arhitecturală, istorică și culturală a României, precum și gastronomia sa remarcabilă și peisajele uluitoare”, vine răspunsul primit de la Perrine Bertrand, responsabil cu media din partea European Best Destinations.


”Punctele forte ale Sibiului constau în faptul că este o destinație plăcută și sigură în care să trăiești și să vizitezi. Este o escapadă verde, romantică și bogată din punct de vedere cultural în Europa, oferind o experiență rafinată călătorilor.

Evenimentele prestigioase, cum ar fi piața de Crăciun, contribuie în mod semnificativ la atractivitatea și reputația sa, dar și activitatea asociațiilor culturale, sportive, de a crea legături, de a trăi împreună și de a organiza evenimente pe tot parcursul anului.

Mai multe evenimente de înaltă calitate de acest gen ar putea ridica și mai mult vizibilitatea Sibiului în România și la nivel internațional. În realitate, Sibiul are deja toate atuurile necesare pentru a fi o destinație de vizitat în Europa- poate singurul lucru care lipsește este o vizibilitate internațională sporită.

Multe destinații foarte performante, precum Porto, prosperă în ciuda faptului că au mai puține evenimente pe tot parcursul anului, ba chiar nu au un eveniment specific frumos.

Diferența cheie constă adesea în branding și conștientizare.

Cu cât mai mulți profesioniști din turism și jurnaliști descoperă Sibiul, cu atât mai mult îl vor aprecia și îi vor împărtăși povestea. Având în vedere contextul său comercial istoric, Sibiul are o scenă excepțională de ospitalitate și restaurante, un atu crucial în industria turismului”, mai precizează acesta.

EBB sugerează că pentru a spori în continuare vizibilitatea Sibiului și a atrage și mai mulți călători, ar trebui consolidat turismul de evenimente prin ”extinderea calendarului de evenimente culturale, gastronomice sau sezoniere de înaltă calitate”.

Ar trebui optimizată prezența digitală prin „platforme de călătorie importante precum Lonely Planet sau creatori de conținut, influenceri. Nu doar în media europeană și internațională, ci bineînțeles și în media românească”.

„Bineînțeles că viitorul Sibiului este în mâinile cetățenilor Sibiului, comercianții, managerii de hoteluri, creatorii de evenimente culturale, artiștii, ei sunt cei care vor face Sibiul atractiv, nu este doar o chestiune de administrație, este un întreg proiect global care face o destinație atractivă și include acțiunile făcute de cetățenii locali, entități private, artiști, organizații non-profit, și ei pot face într-adevăr o schimbare.

Rezumând, Sibiul are multe atuuri, unele lucruri mici ar putea fi îmbunătățite desigur pentru atractivitate și acesta este cu siguranță un proiect global care implică toate părțile interesate ale orașului”, mai spune Perrine Bertrand.

Alin Chipăilă: ”Nu investim suficient în promovarea României pentru a convinge mai mult de 2,3 milioane de turişti străini să vină”

Alin Chipăilă, membru al Alianței pentru Turism și președinte al Asociației Județene de Turism Sibiu susține că faptul că nu investim suficient în promovarea României pentru a convinge mai mult de 2,3 milioane de turişti străini să vină să aducă bani în ţară este una dintre cauzele pentru care nu sunt bani la bugetul de stat, în condiţiile în care Albania, de exemplu, înregistrează 14 milioane de turişti străini, deci de şase ori şi ceva mai mult decât noi.

“Dacă stăm să ne uităm care este bugetul de promovare al României şi faptul că nu reuşim să mobilizăm, într-adevăr, o strategie coerentă de marketing la nivel naţional vedem motivul pentru care am ajuns în situaţia în care BNR prognozează pentru anul 2024 un deficit al balanţei comerciale în turism de 5 miliarde de euro. Deci, în momentul în care vorbim că nu sunt bani la buget e şi pentru faptul că nu investim suficient în promovarea României pentru a convinge mai mult de 2,3 milioane de turişti străini să vină să aducă bani în România, pentru că, până la urmă, acesta este un export clar de servicii. Ne uităm la ţări, la Albania, spre exemplu, care are 14 milioane de turişti străini, deci de şase ori şi ceva mai mult decât România. Este incredibil!”, a afirmat Chipăilă, citat de Economedia.

El a atras atenţia că şi Bucureştiul, care e principala destinaţie a României, aproape că nu există “în momentul în care ne prezentăm în afară”. În acest context, el a subliniat că înfiinţarea Organizaţiei de Management al Destinaţiei la nivel de capitală “trenează din motive care efectiv încep să scape logicii”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

23 comentarii

Miruna

Acum 1 lună

In primul rand trebuie spus si subliniat ca Sibiul are un potential turistic inegalabil, ma mir si eu de lipsa de publicitate pentru Sibiu, tocmai in tarile cu limba de vorbire germana. Ar trebui sa fie incluse, pe langa avantajele aeroportului propriu si imprejurimile: Ocna, Sibiel, Paltinis, Balea, Saliste, Cisnadioara, Biertan etc. mai ales acum in vremuri nesigure europenii sunt tentati sa nu plece prea departe de casa. Pacat!
Raspunde

Charles Ottley

Acum 1 lună

Trebuie si revizuite preturile nerusinate la locante si in calea pietonala catre Piata Mare.Si la cazari..Si stopat manelele si ragetele in pseudo-pensiunile 'agro-turistice' din Marginime care de fapt sunt locuri de petrecere si cazare Airbnb'la gri/negru' ca sa eludeze fiscul..Eram cu o familie de profesori danezi care veneau an de an,din tarile baltice si din Polonia la noi in tara si care m-au intrebat daca sunt turci sau indieni in Gura Riului si cand pot sa se odihneasca(era ora 23,00) pt.ca racnetele 'turistilor' continuau in acordurile rrome ale 'salamului recte uraganului' (probabil astia erau,nu ma pricep)...Era de fapt o petrecere a sibienilor de la Electrica inceputa de vineri de la pranz...Ei,le-am zis ca e ceva sarbatoare de familie ca sa incerc sa 'scot'gazda dar danezii m-au privit neincrezatori..A doua zi,sambata, oamenii au plecat( desi rezervasera mai mult timp) cand de la o 'green house pension' incepuse iarasi un infern de ciripituri hindu si unde ,ce surpriza,rageau niste unii care stiau mizeriile acelea la perfectie.. De atunci,fenomenul s-a extins din pacate..Deci,cui ne adresam cand promovam zona?Ce le raspundem cand ne intreaba strainii ce se intampla?
Raspunde

Tony B

Acum 1 lună

Nu cred ca lipseste promovarea, este destula, mai ales a siteurilor din jur (rasinari, biertan etc), problema e ca in mare parte in tara se promoveaza subcultura iar profilul national...cam acela este! Se pot face insa lucrurile mai bine, cu siguranta, e nevoie de o viziune, un ecosistem turistic integrat. Acum ceva ani aveam sansa sa fim regiune gastronomica, s-a dus praful si de proiectul acela, acum va fi Harghita si acolo oamenii chiar se concentreaza pe lucrul facut cu cap si bine. Poate se trezesc cei ce conduc judetul.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Sasii stiu sa fie hoti dar nu stiu sa fie slugi.

Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

@ Miruna. Superb la Sāliste! Am fost acolo! Dupā ce am parcat masina in centru in 10 minute nu mai aveam nimic de fācut. Top destinatie! Ne imbātām cu apā rece. Sibiul e ok , dar nu e Praga. In plus, preturile sunt chiar mai mari decât in alte orase cu target turistic mai mare. Am mâncat o pizza in Praga, la o pizzerie de prin centru. Pizza, era in marea majoritate a sortimentelor la mārimea medie €5.99 ( infectā exactitatea asta comercialā ) , in Sibiu e cam €6.99 echivalentā din toate punctele de vedere. De differenta de €1.00 îti iei in Praga sucul, in Sibiu nu. De ce ? Bā, nu stiu!
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Teorii! Problema e ca nu prea ai ce vedea si ce face la Sibiu. Plus preturile ca la Viena! Povestea cu un cornet de inghetata la 50 de lei ne-a pus pe harta turismului romanesc la: Asa nu!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

Sibiul este pentru connaiseuri, lăsați-o așa
Raspunde

Aurel Metrescu

Acum 1 lună

Connaiseuri sunt cei care cumpară și mănâncă doar conul de la înghețată, așa-ii? Dacă mănâncă 50 de conuri și se abțin de la înghețată, economisesc bani destui pentru un bilet de avion spre Phuket.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Cenzurati ce srcrie in manualul de turism.
Raspunde

CX

Acum 1 lună

Daca vii cu avionul si nu inchiriezi masina, cu ce ajungi la Biertan, la Jina sau la Ocna? Cu trenul ala invizibil, dar infect sau cu autobuzele alea vai de capul lor? Familia acea de spanioli au inchiriat o masina si au fost omorati pe Hula Bradului! Apropos, ce mai face soferul criminal?
Raspunde

Unu

Acum 1 lună

Dar e ceva ce poate fi dat ca exemplu pozitiv in cotetul ala de oras ? Atat au putut face corporatiile, sa-l distruga cu ideea de productie in exces ! Sa mai produceti si acum, cand automotive-ul e in picaj. Hai cu aerisirea orasului, ca devenise o cocina infecta !
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 1 lună

Corecta imaginea, un oraș sufocat de o industrie cu mana de lucru ieftină venită de peste tot pentru un trai mai bun.Din păcate ,inclusiv pentru ei,asta a generat salarii mici,prea multe cartiere noi cu apartamente tip cutie chibrite la preturi nesimțite de mari.Aglomeratie,lipsa de școli,grădinițe,parcuri și un centru sufocat din toate punctele de vedere,unde In 30min.max ți-ai epuizat entuziasmul.Sibiul era genul de oraș istoric care era bine sa fi rămas unul boem & liniștit,sigur ar fi fost o atracție mai mare.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

HBomb

Acum 1 lună

De-aia n-ai tu turism și liniște în Sibiu, din cauza corporațiilor? Las că, dacă vine criza buba rămâi fără și vei vinde mândru semințe la cornet în colțul străzii.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 1 lună

Avem destui "turisti" pe aici, care au uitat sa mai plece acasa. "Venira si nu mai plecara..."
Raspunde

Sibianul2

Acum 1 lună

Taci din gura că și tu ești oltean daca e să ne uităm la părinți/strămoși. ****

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului jignitor)

Raspunde

Klaus

Acum 1 lună

Păi trebuia să muncească cineva și în orașul ăsta că altfel vă mânca sărăcia și păduchii. Azi nu vă mai ajunge nimeni la nas, dar acu 20 de ani jucați bingo la hotel, tot sperati că iesiti din foame. Ui că "vă scoaseră" oltenii din foame, v-or adus aici si fabrici, or cumparat si apartamente ca să se imbogateasca ciobanii si toata lumea să fie fericita.
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Din contra, ati cam luat totul de-a gata! Dar va inteleg, va place aici in Sibiu, in Occident! Ca altfel ati fi "adus" fabricile alea in zona voastra. Si tot acolo ati fi cumparat si apartamentele.
Raspunde

Klaus

Acum 1 lună

Fabricile alea au venit pentru autostradă și pentru terenuri ieftine. Și ce să vezi, autostrada s-a făcut cu bani de la București, adunati din impozitele oltenilor, brasovenilor și ai altora.
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

De ce n-au facut autostrada in Oltenia, ca tot PSD ati votat? Si de35 de ani cam tot PSD-ul a fost la butoane! Ati votat pt. un litru de ulei si o galeata, si va mananca acum saracia. Fabricile au venit pt. seriozitatea si cinstea ardeleneasca. Plus limbile straine, in special germana si engleza. Prin sud nu se prea pune accent pe o limba straina.
Raspunde

Ion

Acum 1 lună

Lasă, să stea acasă la ei, sau meargă la Paris. Să facă gunoaie și mizerie, turiștii, prin alte părți, nu aici. E mai bine fără poluare și înghesuială, fără mofturile și pericolele aduse. Noi avem aici, cine să se ocupe de treaba asta și o face bine.
Raspunde

Barosanu

Acum 1 lună

Sibiul ca oraș și-a atins potențialul turistic, nimic nu justifică sejururi mai lungi de 2-3 nopți și nici nu se poate reinventa pentru a deveni atractiv pentru noi categorii de turiști (nici nu merită efortul, de altfel). Potențialul neexploatat e la nivel de județ, dar ca să lucrezi la sinergia Sibiului cu localitățile învecinate, cu CJ Sibiu și chiar cu CJ din județele învecinate ai nevoie de doi-trei oameni cu viziune, plus niște primari deschiși la minte și președinte CJ așijderea. Din păcate, edilii noștri sunt limitați (ca și cei care i-au ales, îmi pare rău s-o spun), așa că în loc să gândim la nivelul „Olimpiadă de iarnă” (de exemplu) vom continua să gândim la nivelul „tocană de oaie la Muzeul Astra”.
Raspunde

Steve

Acum 1 lună

Eu zic ca sasii stiu sa vanda. Chiar vand tot.
Raspunde

FLOD

Acum 1 lună

Da cu ce sa vina la Sibiu? Cu trotineta? Cine a venit o data cu masina, sigur nu mai vine a doua oara. Nu ai loc de parcare nici in parcarea hotelului (sau a pensiunii). Daca au mai fost si amendati, la revedere hermannsat. Preturi de Vienna, oferta de Kinshasa.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus