Joi,
27.03.2025
Ploi Scurte
Acum
10°C

Un cunoscut regizor rus stabilit la Berlin montează la TNRS un spectacol după „unul dintre cele mai frumoase texte ale secolului al XX-lea”. Timofei Kuliabin a fost la FITS în 2018 și 2024

Un cunoscut regizor rus stabilit la Berlin montează la TNRS un spectacol după „unul dintre cele mai frumoase texte ale secolului al XX-lea”. Timofei Kuliabin a fost la FITS în 2018 și 2024

Regizorul rus stabilit la Berlin Timofei Kuliabin montează la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) spectacolul „Lungul drum al zilei către noapte” cu un scenariu de Roman Doljanski, după Eugene O’Neill. Avanpremiera și premiera sunt programate în 29 și 30 martie, la ora 17:00 la Sala Mare, anunță reprezentanții TNRS.

„Este o mare bucurie să putem să-l avem la Sibiu pe Timofei Kuliabin, cel care a venit împreună cu John Malkovich și Ingeborga Dapkunaite, în vara anului 2024, la FITS, cu spectacolul În singurătatea câmpurilor de bumbac. Un spectacol care a fost sold-out în câteva minute! Tot în cadrul FITS, a prezentat, în 2018, spectacolul Trei surori, o creație excepțională, cu un impact deosebit la public. Cu un palmares de spectacole impresionant în Europa, Timofei Kuliabin a ales unul dintre cele mai frumoase texte ale secolului XX – Lungul drum al zilei către noapte. Așteptăm cu nerăbdare premiera de la finalul lunii martie și dorim tuturor spectatorilor din Sibiu, din România, din lume, care vor veni să vadă spectacolul, să se bucure de această echipă unică și de acest proiect atât de important!", a transmis Constantin Chiriac, directorul general al TNRS și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Despre piesă și producția lui Kuliabin, reprezentanții teatrului sibian au transmis următoarele:

Piesa Lungul drum al zilei către noapte a fost scrisă de Eugene O’Neill pe baza amintirilor din propria tinerețe. Nu este întâmplător faptul că dramaturgul a cerut ca această piesă să nu fie publicată înainte de a se scurge 25 de ani de la moartea sa. Dorința nu i-a fost îndeplinită, însă motivul interdicției sale este clar – autorul de renume mondial a împărtășit amintiri profund personale despre familia sa, niciunul dintre membrii căreia, cu excepția sa, nemaifiind în viață în momentul în care piesa a fost scrisă. Și, deși piesa este despre ziua în care i s-a pus diagnosticul fatal, el a fost singurul dintre personaje care a supraviețuit – și a devenit faimos în întreaga lume. Această poveste despre oameni apropiați, care se iubesc și se chinuie, se acuză și se justifică, își amintesc și suferă, a devenit una dintre cele mai populare piese din repertoriul mondial. Ea conține atât roluri minunate, cât și un sentiment amar, uneori fără speranță, al trecerii timpului, al dezamăgirii și al neputinței în fața morții.

Producția lui Timofei Kuliabin mută acțiunea în zilele noastre. Cu toate acestea, natura autobiografică a operei lui Eugene O’Neill este pe deplin păstrată. Îl vedem pe alter ego-ul autorului, scriitorul Edmund Tyrone, chiar la sfârșitul vieții sale. Ca și dramaturgul, el a devenit o celebritate, laureat al Premiilor Nobel și Pulitzer. Ca și dramaturgul, nu se poate elibera de amintirile dureroase și obsesive ale părinților și fratelui său mai mare. Îl vedem pe Edmund Tyrone în ultima seară a vieții sale, când propria sa „zi lungă se transformă în noapte”. Nedorind să îndure suferința fizică, pe măsură ce civilizația modernă devine din ce în ce mai independentă în materie de viață și de moarte, nu se teme de durerea emoțională și, în ultimele sale ore, dorește să fie din nou alături de cei dragi de mult dispăruți, nu doar pentru a-și aminti de ei, ci pentru a încerca să-i înțeleagă, să-i ierte și să le ceară iertare...

Foto: TNRS

„Lungul drum al zilei către noapte”

Un scenariu de Roman Doljanski 

După Eugene O’Neill

Regia: Timofei Kuliabin 

Scenografia: Oleg Golovko

Muzică: Timofei Pastukhov

Light design: Ilia Pașnin

Traducere: Raluca Rădulescu

Manageri proiect: Claudia Maior și Ioana Nistorescu

Sufleor și asistență regie: Ania Petrean

În distribuția spectacolului sunt actorii Nicu Mihoc, Raluca Iani, Marius Turdeanu, Horia Fedorca, Radu Costea, Ioana Cosma, Adrian Neacșu, David Cristian, Vlad Robaș.

Citește și: Patru regizori cu care va colabora Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu în 2025

Timofei Kuliabin a debutat ca regizor de operă în 2009, cu producția „Prințul Igor” la Teatrul de Operă și Balet din Novosibirsk. Al doilea spectacol - „Tannhäuser” (2014) - s-a transformat într-un scandal politic, care a fost declanșat de cercurile din jurul Bisericii Ortodoxe Ruse și a dus la anularea producției după patru spectacole. La Teatrul „Bolșoi” din Moscova, Kuliabin a prezentat „Don Pasquale” (2016) și „Rusalka” (2019), iar primul spectacol în Europa a fost la Opernhaus Wuppertal, fiind vorba de „Rigoletto” (2017).

De-a lungul carierei sale, a regizat aproximativ 30 de producții.

Kuliabin a părăsit Rusia în decembrie 2021. În 2022, a demisionat de la Teatrul „Torța Roșie” în semn de protest față de invazia Rusiei în Ucraina. După aceasta, Teatrul „Bolșoi” a anulat spectacolele piesei sale „Don Pasquale”. La sfârșitul anului 2022, spectacolele lui Kuliabin au fost eliminate și din repertoriul de la „Torța Roșie”, iar apoi tatăl lui, Alexander Kuliabin, a fost concediat din postul de director al teatrului și arestat.

În 2024, Kuliabin a regizat spectacolul „În singurătatea câmpurilor de bumbac” de Bernard-Marie Koltès, avându-i în distribuție pe actorii John Malkovich și Ingeborga Dapkūnaitė. Spectacolul a fost prezentat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) și a fost primit cu entuziasm de public.

Kuliabin locuiește în prezent în Germania. Publicul din România e posibil să-l țină minte pe acesta după spectacolul pe care l-a adus la FITS 2018, „Trei surori”, de A. Cehov, jucat integral în limbajul semnelor. În această primăvară, Kuliabin pregătea, în capitala Greciei, Atena, spectacolul „Ifigenia la Aulis” de Euripide, premiera căruia a avut loc în vară.

Foto principală: Facebook.com / Театръ

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Profu

Acum 1 lună

Alt looser!

Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Si cunoscut.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus