Infrastructura, resursele umane și digitalizarea sunt printre principalele domenii în care Muzeul ASTRA din Sibiu se confruntă cu provocări, potrivit raportului de activitate pe anul 2024. Documentul evidențiază și planurile pentru 2025 sau pentru următorii ani ale insituției în care sunt oferite soluții la provocările întâmpinate. Directorul instituției, Ciprian Ștefan, a primit nota maximă la evaluarea din acest an.
Punctele slabe și amenințările, dar și punctele tari și oportunitățile identificate de instituție au fost reflectate în analiza SWOT a obiectivelor şi proceselor de management ale Complexului Naţional Muzeal ASTRA.
Una dintre dificultățile instituției menționată în raport este cadrul legislativ nefavorabil, care impune măsuri de austeritate afectând resursele umane: „Cadru legislativ nefavorabil instituțiilor de cultură prin impunerea unor măsuri de austeritate care afectează direct resursele umane din sectorul muzeal”. Totodată, conducerea muzeului transmite că se confruntă cu salarizare neunitară, plasându-l între instituțiile culturale cu cea mai mică atractivitate pentru tinerii specialiști.
O altă provocare ține de digitalizarea limitată. Raportul semnalează lipsa infrastructurii necesare pentru dezvoltarea proiectelor culturale digitale, precum și deficitul de competențe digitale al personalului: „Lipsa unor formări, cursuri de specializare și alfabetizare digitală pentru personalul din muzee”.
Despre infrastructură, se menționează că problemele legate de aceasta afectează atât administrarea colecțiilor, cât și accesibilitatea vizitatorilor. Muzeul a identificat ca priorități dezvoltarea căilor de acces și fluidizarea traficului spre zona Pădurii Dumbrava, unde se află Muzeul ASTRA: „Identificarea posibilităților de conectare a muzeului cu noile rute, identificarea soluțiilor logistice și financiare pentru crearea unor noi căi de acces și descongestionarea aglomerației sezoniere și fluidizarea accesului publicului în Muzeul în aer liber”.
Citește și: Noua poartă de intrare în Muzeul Astra, cea din Calea Poplăcii, întârzie. Director: ”Este absolut necesară”
Planurile pentru 2025
Pentru o serie de deficiențe, Muzeul ASTRA a schițat mai multe direcții strategice pentru anul viitor. O prioritate este atragerea de finanțări externe, inclusiv prin proiecte internaționale nerambursabile: „Lansarea noilor programe de finanțări internaționale nerambursabile pentru reorganizare sau pentru colaborări culturale internaționale”.
De asemenea, se dorește ca digitalizarea muzeului să fie accelerată prin dezvoltarea unui sistem de e-ticketing și e-commerce, precum și prin modernizarea infrastructurii informatice: „Asigurarea resurselor necesare modernizării sistemului informațional prin E-gestiune, E-ticketing, E-commerce”.
Pentru perioada viitoare, Muzeul ASTRA intenționează să dezvolte și noi programe educaționale, inclusiv pentru grupuri defavorizate, și să intensifice colaborările internaționale: „Realizarea unor noi parteneriate cu muzee și instituții de cultură din străinătate”.
Citește și: Muzeul ASTRA din Sibiu, primul din Europa care certifică meşteri populari
Raportul de activitate pentru anul 2024 al Muzeului ASTRA poate fi consultat aici.
Foto principală: Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 2164
Ultimele comentarii
Acum 20 ore
Javert
Acum 21 ore
Emil
Acum 21 ore
Mioara
Acum 21 ore
Ghiță
Acum 22 ore
Aristide