Sâmbătă,
19.04.2025
Innorat
Acum
15°C

Spații și aparatură - necesitățile Bibliotecii Județene ASTRA. Instituția vrea să devină „un centru cultural cu o dimensiune națională”. Managerul Răzvan Pop, evaluat cu nota maximă

Spații și aparatură - necesitățile Bibliotecii Județene ASTRA. Instituția vrea să devină „un centru cultural cu o dimensiune națională”. Managerul Răzvan Pop, evaluat cu nota maximă

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu a încheiat anul 2024 cu peste 600 de evenimente organizate, o serie de realizări, dar și cu provocări care necesită atenție în viitor. Raportul de activitate al instituției scoate în evidență necesitatea investițiilor în infrastructura instituției și strategia de promovare în întreg județul. Managerul Bibliotecii Județene ASTRA, Răzvan Pop, a primit nota maximă în cadrul evaluării anuale.

Una dintre principalele dificultăți întâmpinate de bibliotecă a fost implementarea redusă a proiectelor finanțate din fonduri naționale și europene. „Implementarea minoră de programe cu finanțare națională și de proiecte europene în instituție" este evidențiată ca prima slăbiciune a instituției.

Un alt punct sensibil este rata de utilizare a serviciilor bibliotecare, care a înregistrat o scădere, acest lucru fiind un trend național, dar și slaba achiziție de carte și resurse noi, care contribuie la menținerea acestei tendințe.

Citește și: Topul celor mai des împrumutate cărți în Sibiu. Copiii și tinerii sunt primii cititori ai bibliotecilor de cartier

Ca și în cazul altor instituții, și la Biblioteca Județeană ASTRA infrastructura este un domeniu cu provocări. „Structura pavilionară presupune costuri mari de întreținere și funcționare, de reabilitare și modernizare" sau „spații insuficiente pentru evenimentele organizate și găzduite pentru evenimente”, scrie în raport.

Este de menționat că spațiile bibliotecii se află în vizorul unor proiecte de reabilitare, cum e cel al Palatului ASTRA. Totodată, este subliniată necesitatea de a investi în „dotarea cu aparatură necesară” pentru creșterea eficienței activităților bibliotecii. De fapt, aceste aspecte sunt reținute în cadrul strategiei culturale pentru întreaga perioadă de management a instituției:

„Biblioteca ASTRA trebuie să își modernizeze capacitatea administrativă. Când spunem acest lucru, ne referim atât la spațiile de desfășurare precum și la liniile de acțiune pe care le poate dezvolta. Biblioteca ASTRA trebuie din acest punct de vedere să se doteze cu aparatura necesară pentru a își pune în aplicare strategia. Tot Biblioteca trebuie să își reabiliteze și dezvolte spațiile în care își desfășoară activitatea.
Datorită capacității culturale pe care o deține dar și analizând viața culturală din România și modul în care această evoluează, putem intui ca instituția noastră trebuie să își deschidă porțile în a deveni și un Centru Cultural dedicat comunităților actante. Astfel se poate transforma în cea mai comprehensivă instituție de cultură a Consiliului Județean Sibiu și implicit a județului. Un astfel de actor care poate conecta și structura dialogul între cei implicați în actul cultural trebuie să aibă o dimensiune națională cu reverberații chiar și internaționale dar care să fie permanent un receptor al comunităților pe care le deservește (...)”, scrie în raport.

Citește și: Restaurarea sediului istoric al Bibliotecii ASTRA revine în actualitate după 6 ani. Finanțarea va fi cerută la anul prin PNRR

Planuri și necesități pentru 2025

Ca și oportunități, pentru îmbunătățirea mai multor aspecte esențiale ale instituției, raportul menționează atragerea de fonduri externe pentru modernizarea infrastructurii și creșterea adresabilității serviciilor bibliotecare: „Atragere de fonduri naționale și externe nerambursabile prin care se poate finanța reabilitarea infrastructurii și dotarea cu aparatura necesară”.

O altă direcție de intervenție menționată ține de creșterea vizibilității instituției în rândul comunității. „Vizibilitate redusă a instituției (media, online) coroborată cu necesitatea creșterii imaginii pozitive” este identificată ca o problemă.

Citește și: Biblioteca ASTRA devine oficial „județeană”. Este singura entitate supraviețuitoare a istoricei asociațiuni desființată de comuniști

Totodată, conducerea Bibliotecii ASTRA spune că instituția s-a impus ca „un veritabil hub cultural și social, menită să conecteze oamenii, să faciliteze schimbul de idei și să stimuleze dialogul”. În acest sens, sunt amintite seria „Conferințelor ASTRA”, concursul „Bătălia cărților” și lansările din programul „Cărțile ASTRA”, dar și dezvoltarea proiectului „ASTRA pentru comunitate”, o inițiativă dedicată locuitorilor din orașul și județul Sibiu.

La nivel de reorganizare, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu amintește despre discuțiile de anul trecut asupra contractului colectiv de muncă al Bibliotecii ASTRA, care a fost înregistrat oficial la ITM Sibiu pe 26 aprilie 2024. Este amintită și schimbarea denumirii Editurii Armanis în Editura Bibliotecii ASTRA, precum și aprobare tarifelor pentru activitățile și serviciile bibliotecii pentru anul 2025.

Strategii de marketing

Pentru a crește vizibilitatea în comunitate, Biblioteca ASTRA vrea să-și intensifice prezența sa în mediul online și să dezvolte parteneriate strategice în acest an. Totodată, pentru anul 2025, biblioteca publică sibiană urmărește intensificarea prezenței sale pe teritoriul județului Sibiu, în special în comunitățile mic-urbane și rurale.

Citește și: Salman Rushdie, Mircea Cărtărescu, Roald Dahl sau „Elefantul Elmer”. Ce s-a citit la Sibiu în timpul Săptămânii Naționale a Lecturii. Răzvan Pop: Dorim să ajungem în toate localitățile din județ, că personalități găsim

Pentru acest an, instituția estimează să atragă 250.000 de lei din venituri proprii.

Raportul pentru anul 2024 al managerului Bibliotecii Județene ASTRA poate fi consultat aici.

Fotografie principală: Facebook.com/razvan.pop.14

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 2722

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Pol-Pot

Acum 1 lună

Dacă cactusul de la filarmonica a luat 10, la biblioteca nu se putea da nota mai mică... Cum e posibil d.p.d.v. statistic ca ani la rand toti directorii "culturali" subordonati CJ sa ia numai nota 10?

Raspunde

Cititorul din pestera

Acum 1 lună

Carti trebuie sa cumparati, dle manager? Carti, sindrofiile se fac oricum...

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus