Miercuri,
23.04.2025
Partial Noros
Acum
20°C

Conducerea Muzeului Brukenthal se plânge de slaba securitate a exponatelor. Firma de pază vine în 5 minute de la declanșarea senzorului de mișcare. ”În 2 minute s-a furat de la Drents„

Conducerea Muzeului Brukenthal se plânge de slaba securitate a exponatelor. Firma de pază vine în 5 minute de la declanșarea senzorului de mișcare. ”În 2 minute s-a furat de la Drents„

Managerul interimar al Muzeului Brukenthal, Alexandru Chituță, insistă pentru ca jandarmeria să păzească muzeele naționale și spune în cadrul emisiunii ”România, te iubesc” a PRO TV ”că instituțiile, inclusiv cea pe care o conduce, au lacune în securitate.

Chituță spune că muzeul cu doar 110 angajați are în gestiune 1,7 milioane de obiecte, expuse și depozitate în 7 clădiri. De la tablourile unor mari maeștri, la podoabe de aur estimate la milioane de euro, la pasări împăiate din colecția muzeului de istorie naturala. Aici găsim și cea mai valoroasă colecție de artă europeană din România.

Muzeul expune ”Ecce Hommo”, singura lucrare din România a pictorului renascentist Titzian, dar și ”Omul cu Tichie Albastră”, realizat de pictorul olandez Jan van Eyck.

Jan van Eyck are doar 20 de lucrări.

”20 și una este la noi. Să vă gândiți că, de pildă, Rusia nu are niciuna. Să vă gândiți că în Italia, patria, leagănul civilizației, în Italia nu există nicio lucrare de Jan van Eyck”, spune Chituță.

Managerul a povestit că  îi este greu să țină în muzeu puținii specialiști din România care au cunoștințele necesare pentru a restaura și îngriji tablouri de o asemenea valoare.

”Un conservator care pune mâna pe o lucrare de 10 milioane de euro sau de 50 de milioane de euro, el are un salar de 3.000 de lei. Știe că are în mână, zice ”am în mână o lucrare de 20 de milioane de euro”. Și are o emoție și cade. I-a căzut lucrarea. Face dosar penal. Nimeni, nu vine statul să-i spună ”stai, ai avut emoții, ai crezut că ai o piesă importantă”. Lucrează cu patrimoniul statului, un patrimoniu de valoare, la un salar derizoriu. Și cum alții din diferite departamente sau societăți ale statului sau ministere au un salar de 10-15.000 de euro, care n-au nicio răspundere”, explică managerul Muzeului Brukenthal.

”Aici am 24 de ore din 24, timp de 7 pe zile, 2 oameni. Doi oameni care n-au nici armă”

Muzeul plătește o firmă privată ca să-i asigure paza tuturor sediilor.

”Noi dăm pe pază aproximativ 20% din bugetul total al instituției. Aici am 24 de ore din 24, timp de 7 pe zile, 2 oameni. Doi oameni care n-au nici armă, care… nu pot să spun mai multe”, spune el.

După jaful din Olanda, managerul a organizat o conferință în care a cerut public pază de la Jandarmerie, măcar pentru Palatul Burkenhtal, unde se află tablourile de valoare.

”Eu consider, este ideea mea proprie, că statul roman e direct răspunzător și responsabil pentru a-și asigura și proteja valorile. Asta ar însemnă că efective din Ministerul de Interne stau și apară instituția. Mi se pare normal”.

 La Brukenthal sunt 68.000 de piese clasate la tezaur, printre care și un crucifix extrem de valoros. La acesta, în locul unde a fost înjunghiat Iisus se găsește un rubin. ”Sunt 100 și ceva de perle. Și piesa e datată cu anul 1440”, explică Chituță.

Vitrina în care se află nu e securizată și este făcută din poliester.

”Niciunele nu sunt securizate. Avem senzori de mișcare. Și în situația în care am mișca vitrina, această alarmă este conectată la o firmă cu care avem un contract de mentenanță și în 5 minute ar ajunge aici, pe baza senzorului de mișcare. (…) În 2 minute s-a furat de la Drents. Având în vedere finanțarea pe care o avem, asta a fost maximum. Ideal ar fi ca toate expozițiile, mai ales cele care au piese de tezaur, să aibă mobilier securizat. Dar asta înseamnă o investiție foarte mare și, din câte știu, pe investiții bugetul nostru este zero de mulți ani”, a mai spus Chituță.

O altă problemă semnalată de jurnaliștii Pro TV este că la nivel național nu există o imagine clară despre câte obiecte de tezaur avem, ce valoare au și în ce stare sunt. La Brukenthal, anul trecut a început un nou inventar general. Nimeni nu știe cât va dura, având în vedere că numai la Istorie naturală sunt peste un milion de piese. Inclusiv animale și păsări împăiate tratate de-a lungul timpului cu substanțe toxice.

”Piesele au fost tratate de-a lungul timpului, ca să reziste, cu tot felul de substanțe toxice: arsen, borax, DDT, naftalină. Își păstrează toxicitatea și ne pun în pericol sănătatea”, spune Chituță.

Șapte oameni iau la mână și verifică un milion de piese. Unii dintre ei având și alte responsabilități.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Pol-Pot

Acum 1 lună

Alt plângăcios! Pai cine a ales firma de pază si cine a negociat contractul? Managerul sau "sefii" managerului? Se plange de ceva ce-i stă in putere sa schimbe sau nu poate? Oare i s-a impus de către colegii de "partid" ce firma sa faca paza, știind ca firmele de paza sunt "administrate" de către actuali si fosti angajati ai instituțiilor de forță sau informatii.
Raspunde

Barosanu

Acum 1 lună

Din seria „Citim și ne crucim”, individul ăsta invită practic hoții să-l calce. „Astea sunt cele mai valoroase exponate, avem doar doi paznici fără arme, vitrina e de plexiglas, firma de pază ajunge abia în cinci minute... ” Dacă era așa convingător cu publicul cum e cu potențialii hoți, avea muzeul de zece ori mai mulți vizitatori.
Raspunde

Gazetarul amator

Acum 1 lună

Cine a organizat licitatia pt paza? Noi? De ce nu va creati proprii paznici ? Cursuri ,avizari etc si Iesiti mai ieftin. Sau, gardienii publici ai Feodoriței...ca astia fac treaba! Dupa ce ca cheltuiti banii aiurea, va plangeri ca nu aveti solutii!
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Dupa ce ca e schema umflata, vor si garda militarizata sa pazeasca parfumurile baronului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus