„Demascarea sau Taina porților zăvorâte” a fost scrisă de preotul Gherasim Păduraru (1922-1983), preot în Basarabia sovietică, numit „Ioan Gură de Aur al Moldovei”. Cartea a fost tipărită și lansată abia în 2023 de către fiul autorului, Pavel Păduraru, care este un cunoscut jurnalist de investigație în Chișinău, numai după ce a reușit să obțină acordul tuturor membrilor familiei. Datorită interesului pentru subiectul cărții, aceasta a fost lansată în mai multe orașe din România și Europa, iar vineri aceasta va fi prezentată și la Biblioteca Județeană ASTRA.
Preotul Gherasim Păduraru s-a născut la scurt timp de la înfăptuirea României Mari, pe 3 martie 1922 în satul Roșieticii Vechi, raionul Florești. A făcut școala de contabilitate din Chișinău, iar după ocupația sovietică a Basarabiei, a lucrat la un centru de colectare a cerealelor. În 1942, a fost înrolat în Armata Română. Anii 1944-1946 i-a petrecut în șase lagăre de prizonieri de război din URSS, reușind să evadeze din lagărul din Baku. A trăit ca fugar până în 1947, când a devenit preot în Moldova.
Din 1948, a slujit la Biserica „Sf. Dumitru” din Chișinău, care este și în prezent una dintre bisericile din Republica Moldova care devine neîncăpătoare în fiecare duminică și zi de sărbătoare. Pentru că predicile sale umpleau biserica până la refuz în fiece duminică, a fost numit „Ioan Gură de Aur al Moldovei”. Totodată, persecuțiile asupra lui s-au întețit, a apărut și un film în care era denigrat, iar lupta pentru a-l reduce la tăcere s-a dus pe toate fronturile, inclusiv în propria casă.
În 1953, a fost lipsit de parohie pe motiv că ar fi fost bolnav psihic, după care KGB-ul i-a propus să i se vândă în schimbul libertății. Pentru că a refuzat, în 1959, a fost condamnat, ca „înșelător al poporului”, la doi ani de închisoare. În 1962, a fost „vindecat” de infarct cu droguri, devenind narcoman. A fost băgat la ospiciu, fiind părăsit de cei mai apropiați oameni și blamat de tot clerul. Ulterior, a reușit să renunțe la droguri și s-a recăsătorit, pierzând dreptul de a mai fi preot. A suferit alte patru atacuri de cord și s-a stins din viață la 16 ianuarie 1983.
„Demascarea sau Taina porților zăvorâte” este un volum de memorii în care, deși autorul scrie despre propria viață, putem afirma că reprezintă o descriere a Basarabiei. E un adevărat manual de istorie - mărturiile sale sunt documente vii despre perioada anilor instaurării regimului sovietic: de la torturi, deportări și distrugerea onoarei și demnității umane doar cu un singur scop - renunțarea la libertatea de conștiință și la credința în Dumnezeu. A deveni agent al KGB era unul dintre scopurile principale urmărite de regim. Și, cel mai important, autorul o face fără a idealiza administrația românească din anii ‘40, pe care a cunoscut-o când devenea adult.
„Eu eram în situația României, iar România – în situația mea. Pe mine mă prigoneau și boierii, și proletarii, iar pe România o băteau și fasciștii, și comuniștii. Mie comuniștii îmi ziceau că le convine că-s sărman, dar nu le convine că-s credincios, iar boierilor le plăcea că-s creștin, dar nu mă agreau că eram sărac. Proletarii m-au dat afară din slujba de contabil și m-au prigonit fără milă doar pentru că îl iubeam pe Iisus. Jandarmii și boierii m-au primit în palme, însă au continuat să lovească în rănile nevindecate încă, rămase de la comuniști, din simplul motiv că eram sărac (...)” (p.52)
Autorul ne oferă propriul exemplu despre cum putem fi buni creștini. Credință, răbdare, smerenie, dragoste, adevăr – toate acestea pot fi regăsite în povestea lui Gherasim Păduraru. Și de toate acestea, avem nevoie astăzi atât de mult.
„(...) Oricum, planurile erau cât se poate de bine întocmite, însă când Dumnezeu nu vrea să mori, nu vei muri chiar dacă te-ar ucide și KGB-ul” (p. 262)
„Este o carte ce ne este folositoare chiar și în prezent, când libertatea de conștiință și libertatea cuvântului se arată a fi nu drepturi garantate de litera legii, dar elemente ale libertății noastre pentru care trebuie să luptăm în fiecare zi”, scrie pe coperta a patra George Damian, cercetător științific la Centrul European de Studii în Probleme Etnice, Academia Română.
Trebuie să remarcăm și talentul de scriitor al preotului Gherasim Păduraru: este autentic și folosește un limbaj actual, accesibil oricui. Cele câteva expresii rusești, citate din funcționarii sovietici sau din limbajul popular sunt explicate în notele de subsol.
Lansarea cărții va avea loc la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, vineri, 14 martie, începând cu ora 17:00. La eveniment vor fi prezenți Răzvan Pop, directorul bibliotecii, (moderator), preotul Constantin Necula, violoncelistul Cristian Florea și Pavel Păduraru, fiul autorului.
„Sibiul este unul dintre orașele României, în care „Demascarea” a fost citită și apreciată de oameni frumoși, alături de care cred că pot promova în continuare această carte. Nu eu am nevoie de această promovare, ci memoria tatălui meu, care scrie la sfârșitul volumului că, după ce comuniștii i-au ucis onoarea și l-au îngropat în pulberea pământului, vrea totuși să iasă din această groapă și lumea să cunoscă adevărul despre el”, ne-a spus Pavel Păduraru.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: carte demascarea paduraru , gherasim paduraru , demascarea sau taina portilor , lansare carte biblioteca astra , Biblioteca Astra Sibiu
Vizualizari: 4800
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Predator
Acum 9 ore
Mihai Muntean
Acum 9 ore
@john
Acum 9 ore
Sibian
Acum 9 ore
Kukuruku