Transparență, numirea unui director sportiv, evitarea retrogradării, publicarea declarației de avere și interese, asumarea rolului de organizator de evenimente pentru atragerea de venituri suplimentare, dar și întreruperea colaborării cu Asociația Baschet Club Sibiu sunt primele promisiuni ale noului director al Clubului Sportiv Universitar (CSU) Sibiu, Alexandru Hanea. Pe termen lung, acesta crede că Sibiul are nevoie de o bază proprie a clubului de baschet, care să includă și un centru de excelență pentru copii și juniori. „E un plan măreț, pe care nu o să-l putem face de unii singuri în termen rezonabil”, spune Hanea.
Mandatul de director al CSU Sibiu a fost preluat cu începere de la data de 1 martie 2025, pe o durată de 4 ani, de Alexandru Hanea, după ce ULBS a organizat un concurs public de ocupare a acestei funcții. CSU și ULBS au susținut astăzi o conferință de presă comună, pentru a prezenta planul managerial și structura noii echipe care va asigura conducerea Clubului Sportiv Universitar Sibiu.
Astfel, din structura Consiliului de Administrație al CSU Sibiu vor face parte profesorul Mihaela Herciu, directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat, în calitate de director, iar în calitate de membri - Iulian Stoian, Alexandru Hulpuș, Alexandru Hanea (director CSU Sibiu), Laurențiu Buduleci, Cornel Benchea și Wolfgang Alexander Guib.
Privind situația financiară, Herciu a recunoscut că lucrurile nu s-au îmbunătățit semnificativ din septembrie 2024: „Nu putem spune că avem o situație financiară extraordinară. Vom lucra la redresare pentru ca din sezonul viitor să putem construi pe baze solide”.
„Transparența, primul obiectiv”
Noul director al CSU Sibiu a subliniat importanța transparenței ca element central al mandatului său. „Primul lucru pe care îl vom oferi este transparența decizională. La finalul fiecărui an calendaristic, situația financiară a clubului va fi publicată într-un format accesibil pe site-ul clubului”, a declarat Hanea. El a mai precizat că va face publice și declarația sa de avere și cea de interese, dar nu poate obliga alți membri ai conducerii să facă același lucru.
Tot în numele transparenței, Hanea a anunțat includerea unui reprezentant al suporterilor în Consiliul de Administrație al clubului, în primă fază ca invitat. „Este modalitatea maximă de transparență pe care o putem adopta în acest moment”, a explicat el. Reprezentantul suporterilor va fi delegat în baza unor condiții impuse de club, după modele implementate în alte campionate sau sporturi.
Reorganizarea CSU Sibiu
O schimbare importantă este restructurarea modului în care CSU Sibiu funcționează. În conferința de presă, directorul CSU Sibiu s-a referit la colaborarea dintre CSU Sibiu și Asociația Baschet Club Sibiu, care va fi întreruptă, urmând ca CSU Sibiu și Asociația Club Sportiv Andu Sibiu să își extindă colaborarea și la echipa de seniori.
Este de precizat că între CSU Sibiu și Asociația Club Sportiv Andu Sibiu există un parteneriat activ de colaborare și pentru grupele de copii și juniori. Astfel, întreaga activitate a Clubului va fi desfășurată prin parteneriatul CSU Sibiu – ACS Andu Sibiu.
Pentru dezvoltarea academiei de juniori, Hanea a anunțat numirea lui Cristian Rubint în funcția de coordonator al centrului de copii și juniori.
Printre obiectivele organizatorice imediate a fost amintită și contractarea unui director tehnic/sportiv, care va avea responsabilitatea coordonării activității sportive de la Liga Națională și până la cele mai mici grupe de copii și juniori.
De asemenea, Hanea a vorbit și despre aprofundarea relației cu ULBS din perspectiva cercetării interdisciplinare, CSU Sibiu urmând să comunice mai târziu și numele persoanei responsabile de dezvoltarea activității de cercetare. În acest context a fost menționată și dezvoltarea laturii de internship pentru studenți. „Toți studenții care sunt în prezent în universitate și cei care vor studia aici să înțeleagă că universitatea are o componentă cool – acest club este o componentă activă a universității și e păcat să nu o fructificăm”, a explicat directorul CSU.
Planuri de viitor
Din punct de vedere sportiv, pentru echipa mare, Alexandru Hanea a reiterat obiectivul major pe termen scurt - evitarea retrogradării în acest sezon. „Nu e o glumă faptul că în acest an două echipe vor retrograda și suntem încă în pericol”, a avertizat Hanea. Pe termen mediu, obiectivul echipei va fi readucerea CSU Sibiu în etapa play-off, adică în primele opt cele mai bune, urmând ca în doi ani CSU Sibiu să se numere printre cele mai bune patru echipe din România.
„La copii și juniori e o poveste lungă. Aici planurile se fac pe termen lung. Ne dorim dezvoltarea unui centru de excelență la Sibiu. E un plan măreț, pe care nu o să-l putem face de unii singuri în termen rezonabil. Avem nevoie de sprijinul autorităților. Dorim să atragem alături de noi inclusiv companii private. Acest centru trebuie să aibă ca finalitate o bază sportivă proprie a clubului, care să nu deservească doar Sibiul, ci să fie un centru regional foarte puternic”, a mai spus Hanea cu referire la planurile sale manageriale.
Hanea a ținut să precizeze că CSU Sibiu va avea și un departament dedicat organizării de evenimente sportive și interactive pentru a genera venituri suplimentare. „Poate conștientizăm și simțim că nu sunt cele mai fericite vremuri din punct de vedere economic la nivel național; și noi căutăm soluții pentru a îmbunătăți situația financiară a clubului. Una dintre ele e că CSU își va asuma rolul de organizator de evenimente. Vor fi evenimente sportive, cu specific interactiv sau dedicate familiei. Nu ne vom îndepărta prea tare de domeniul sportiv. Nu vă gândiți la activități artistice sau spectacole. Pentru aceasta vom crea un departament separat și vom găsi un responsabil de acest sector”, a transmis noul director al clubului.
Problema sălii sportive
Un subiect de actualitate abordat în cadrul conferinței a fost proiectul Arenei Universitare din Sibiu. Rectorul Sorin Radu a precizat că proiectul este blocat la nivel guvernamental: „CNI nu a făcut niciun pas înainte. Proiectul tehnic și execuția așteaptă finanțarea, dar deciziile nu sunt la universitate. Un asemenea obiectiv nu va fi finanțat atâta timp cât nu va fi sprijinit din punct de vedere politic. Acolo se află deciziile, nu la universitate. Noi am făcut cât am putut. Vă mărturisesc că poate că ar trebui să schimbă modul de gândire și să nu-l mai prezentăm ca fiind obiectivul universităților. Alt interes în afară de întrebările dvs. în cadrul conferințelor de presă nu am mai văzut”, a spus rectorul Sorin Radu.
Amintim că ultima noutate cuprivire la Arena Universitară era că ULBS a oprit orice tip de cheltuieli care vizează proiectul construirii Arenei Universitare - complexul sportiv pe care instituția vrea să-l construiască în Șelimbăr. Acest lucru este determinat de ezitarea Companiei Naționale de Investiții (CNI) de a aloca finanțarea necesară proiectului, care la rândul ei arată cu degetul spre guvernanții care împart banii publici.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 2159
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Predator
Acum 8 ore
Mihai Muntean
Acum 8 ore
@john
Acum 8 ore
Sibian
Acum 8 ore
Kukuruku