Estimat să aibă venituri care depășesc 1,47 de miliarde de lei, bugetul pe anul în curs este unul-record pentru municipiul Sibiu și tocmai a fost adoptat în plenul Consiliului local. Comparativ, recordul de la Sibiu pălește raportat la cel din Oradea.
Proiectul de buget al municipiului Sibiu pe 2025 a fost adoptat în unanimitate în ședința extraordinară a Consilului local, organizată joi, după prânz. Pus în consultare publică de luna trecută, proiectul de buget a fost discutat și cu reprezentanții formațiunilor reprezentate în deliberativul local, a anunțat primarul Astrid Fodor.
„Au fost și niște solicitări pertinente de la grupul PSD care au fost cuprinse în acest buget. Una din solicitări nu am putut-o cuprinde acum, dar o vom face la rectificarea bugetară din iunie. Și cu PNL am discutat acest proiect de buget. Cu toți care au dorit să purtăm discuții am purtat și cred că toată lumea a fost mulțumită de soluționarea propusă”, a anunțat Astrid Fodor.
Chiar înaintea supunerii la vot, consilierul local Constantin Dincă (AUR) a cerut să se aibă în vedere și reabilitarea căminului Liceului Terezian. Astrid Fodor a anunțat că acest proiect, laolaltă cu reabilitarea termică a întregului liceu, este prevăzut la secțiunea celor finanțate din fonduri europene.
Proiectul de buget a fost votat în unanimitate.
Investiții de 2,5 ori mai mici decât la Oradea
Estimat la 1,473 de miliarde de lei, bugetul pe anul în curs este cu 28% mai mare decât cel estimat la începutul anului trecut (1,15 miliarde de lei).
Veniturile proprii ale orașului reprezintă 41% din bugetul total. Din aceste venituri proprii, cea mai mare sumă – 386 de milioane de lei - provine din impozitele pe venit, adică impozitele pe care le plătesc cei care lucrează în municipiul Sibiu. Din taxele și impozitele locale sunt estimate încasări de aproximativ 214 milioane de lei.
În veniturile bugetului ar urma să intre 460 de milioane de lei din fondurile europene nerambursabile, sumă care reprezintă din nou record.
În ceea ce privește cheltuielile, 819 milioane de lei sunt alocate investițiilor, sumă care corespunde unui procent de 56%. O alocare procentual mai mare decât cea de anul trecut, când din totalul cheltuielilor pentru investiții au fost alocate 52%.
Cu o populație (183.000 de locuitori) relativ comparabilă cu cea a Sibiului, Oradea are, de asemenea, un buget local record pentru anul în curs: 3,7 miliarde de lei. Din această sumă, investițiilor le sunt alocate două miliarde de lei, fiind vorba de o sumă de aproape 2,5 ori mai mare decât cea alocată din bugetul municipiului Sibiu pentru dezvoltare.
Sursa foto principală: Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 5158
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Emil
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Jorj
Acum 4 ore
Serios?
Acum 4 ore
Agariciul