În ultimii 15 ani Sibiul a atras noi cetățeni din toate colțurile țării și, mai nou, ale lumii. Orașul nostru are cartiere întregi ridicate în ultimii ani pentru a găzdui noii locatari și adevărate micro-comunități ale expaților care s-au stabilit pe malul Cibinului. Companiile multinaționale din Zona Industrială Vest și Comandamentul NATO sunt doar două exemple ușor de recunoscut pentru oricine. Pentru cei mai mulți nou veniți Sibiul înseamnă istorie, curățenie, locuri de muncă bine plătite, siguranța zilei de mâine și natură primitoare.
Patricia Roxana Torrejón Nogales s-a mutat la Sibiu în 2017, fiind măritată cu un sibian. L-a cunoscut în urmă cu aproape 15 ani în La Paz, el fiind turist pierdut cu harta în mână care a cerut indicații persoanei potrivite. Avocat de meserie, Patricia sau Patty, cum îi spun apropiații, a luat contact prima oară cu Sibiul prin 2014 când a venit să vadă cum își poate echivala diploma și ce acte are nevoie pentru a se muta alături de soțul ei. Diploma nu a putut niciodată să o echivaleze, deci nu poate profesa în avocatură, dar după atâția ani petrecuți aici a ajuns să considere orașul nostru drept acasă.
”Acum efectiv așa mă consider, o sibiancă. Dar să știți că nu mi-a fost ușor. Diferențele culturale, de mentalitate și atitudine sunt prea mari între această zonă a Europei și America de Sud. Suntem caractere diferite, avem firi diferite. Vă spun sincer că mi-a fost greu la început să mă adaptez”, a povestit Patty pentru Turnul Sfatului.
Am stat de vorbă cu Patricia Roxana Torrejón Nogales în Piața Dragoner din Orașul de Jos. La doi pași de Hub-ul pentru fapte bune, unde face voluntariat și ajută cât de mult poate imigranții sosiți recent în Sibiu. În special sri-lankezi, nepalezi, pakistanezi, oameni care văd în România o șansă pentru un viitor mai bun. Aleg slujbele pe care sibienii nu le mai vor și trimit cea mai mare parte a salariilor înapoi acasă, la familie. Patricia spune că-i înțelege foarte bine, nu atât din punct de vedere finaciar, cât al modului în care sunt primiți și acceptați în comunitate.
„Sibienii, mai ales cei trecuți de prima tinerețe, sunt oameni mai reci. De multe ori eu îi compar cu o ceapă. Trebuie să dai multe foi la o parte ca să-i descoperi și uneori te fac să plângi”, mărturisește Patricia.
La scurt timp după mutarea în Sibiu, într-un oraș nou, cu oameni distanți și o cultură complet diferită, Patricia a încercat să-și găsească liniștea la biserică. ”Prima oară am fost la cele catolice și adesea le găseam închise. În Bolivia biserica este deschisă non stop, oricine se poate ruga la Dumnezeu oricând. Acesta este rolul ei. În Sibiu țin cont de slujbe, de turiști și apoi se închid”, își amintește Patricia.
Găsind ușa închisă, a încercat la ortodocși. ”Acolo nu am înțeles nimic la slujbe, nu am simțit că mă potrivesc”. Alinarea a găsit-o, în cele din urmă, la o biserică adventistă. ”Nu este religia mea, dar am găsit oameni primitori, care îmi zâmbesc și mă așteaptă cu brațele deschise. Deși sunt catolică, merg cu bucurie aici pentru că mă simt bine”. Depresia este prezentă mai mult decât am vrea să acceptăm printre cei care se mută în Sibiu.
În weekend-uri Patricia organizează, după cum e obiceiul în țara ei de origine, mese largi cu grătar la care invită, alături de prieteni și cunoscuți, mulți imigranți. E modul ei de a-i face să se simtă mai bine, mai acceptați. ”Pentru că tenul meu nu este la fel ca al celor născuți în Europa, nu o dată mi s-a spus că sunt țigancă. Există multe prejudecăți în această direcție în comunitatea sibiană”, admite, cu tristețe, bolivianca.
Patricia alături de prietenii ei de la Maratonul Internațional Sibiu
Patricia Torrejón Nogales debordează de energie și entuziasm. Vorbește din suflet și râde cu ochii. Când nu lucrează online la o companie din La Paz – încă nu poate profesa la Sibiu ca avocat, doar ca jurist -, tot la rolul ei în comunitate se gândește și cum poate fi utilă pentru cei din jur. Recent s-a încris la Maratonul Internațional Sibiu și și-a propus să strângă bani pentru a ajuta străinii din Sibiu să învețe limba română.
”Proiectul își propune să ofere tuturor beneficiarilor (străini, imigranți și expatriați) un program gratuit de cursuri de limba română, la nivelurile A1 și A2. Aceste cursuri vor facilita integrarea beneficiarilor în societatea românească. Implementarea programului va folosi metode interactive și va include dialoguri care vor încuraja interacțiunea socială. La sosirea într-o țară străină, familiarizarea cu limba locală este extrem de importantă pentru noii veniți, deoarece reprezintă poarta lor de acces către cultura locală”. Cine vrea să o susțină pe Patricia o poate faci urmând acest link.
Patricia Roxana Torrejón Nogales își vede viitorul în Sibiu, cel puțin pe termen scurt și mediu. Ezită să spună că va rămâne printre noi până la adânci bătrâneți pentru că Sibiul are în continuare obstacole peste care cu greu poate trece. ”Cea mai rea parte a vieții în Sibiu este vremea. Eu nu sunt obișnuită. În plus, aici am descoperit alergiile, am ajuns de două în spital din această cauză”.
La final am întrebat-o pe noua sibiancă ce mesaj are pentru concetățenii ei, în a căror lume a intrat cu greu. Tot ce le cere este să zâmbească mai mult, să fie mai relaxați, să se bucure mai mult de viață.
”Merg pe stradă și rar văd oameni care zâmbesc. Dacă le zâmbești tu se uită ciudat la tine. Referitor la imigranți, le-aș spune sibienilor să se gândească câți români trăiesc și lucrează în alte țări. Cât de greu le este lor, cum sunt primți, ajutați să se integreze, cât de complicată este viața lor. Gândiți-vă la aceste detalii. Fiți și voi puțin mai empatici, viața nu este doar gri și rece. Nu vă cere nimeni 10 bani sau o felie de pâine, ci un răspuns la ”Bună ziua!” sau un zâmbet. Atâta tot”, a încheiat Patricia Roxana Torrejón Nogales.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 6061
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Jorj
Acum 3 ore
Serios?
Acum 3 ore
Agariciul