După ce Secția de Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu a fost sprijinită financiar pentru intervenția imediată de eliminare a cheagurilor de sânge în caz de Accident Vascular Cerebral (AVC), reprezentanții Consiliului Județean Sibiu anunță un număr mare de intervenții pentru anul 2024.
Potrivit datelor transmise de reprezentanții Spitalului Județean din Sibiu, anul trecut au fost efectuate 198 de trombectomii mecanice cerebrale. Dintre pacienții supuși acestei intervenții, 164 au fost externați cu o stare de sănătate ameliorată, iar 31 au decedat. Un singur pacient a fost transferat către un alt spital. Motivele unui astfel de transfer pot fi fie faptul că pacientul a suferit intervenția și optează sau are posibilitatea de a-și continua tratamentul în unitatea medicală din județul de domiciliu, fie că medicul curant a stabilit că tratamentul postoperator poate fi continuat în altă unitate medicală, după stabilizare.
„Trombectomiile mecanice cerebrale sunt efectuate exclusiv în situații de urgență, fără costuri pentru pacienți, indiferent de statutul lor de asigurat”, spun cei de la Județean.
În informarea transmisă de reprezentanții Consiliului Județean este prezentat un material video care prezintă secția și aparatura pe care cadrele medicale o folosesc. În imagini apare informația că, în anul 2023, au fost realizate doar 27 de astfel de intervenții.
„Colaborarea multidisciplinară este esențială în această specialitate și, fără aceasta, nu ar fi fost cu putință realizarea acestui proiect. Colaborarea noastră este excelentă cu medicii neurologi și am avut sprijinul permanent al medicilor anesteziști. Este important de precizat că, la Spitalul Județean din Sibiu, există o singură linie de gardă de anestezie. Au fost făcute eforturi colosale, în special pentru participarea voluntară a medicilor rezidenți din anii terminali, care au fost alături de noi”, spune dr. Monica Mănișor, neurolog intervenționist.
dr. Monica Mănișor
Potrivit datelor oferite în imaginile video, majoritatea pacienților provin din județele Sibiu, Vâlcea, Alba, Brașov, Bistrița-Năsăud și Cluj.
„Pacienții pot beneficia de terapii minim invazive pentru accidentul vascular ischemic și, de asemenea, se pot realiza tot minim invaziv intervenții pentru pacienți cu anevrisme sau malformații arterio-venoase. Ne bucurăm că în țară sunt foarte puține centre care pot efectua astfel de intervenții și tratamente”, spune și prof. dr. Corina Roman-Filip, șef clinică Neurologie.
Prof. dr. Corina Roman-Filip, șef clinică Neurologie
Fondurile prin care se derulează programele de la Neurologie și prin care a fost dotată secția provin fie de la Ministerul Sănătății, fie din fonduri europene obținute de Consiliul Județean.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Monica Mănișor , dr. Corina Roman-Filip , interventie avc , vindecare avc , neurologie sibiu , Spitalul Județean Sibiu
Vizualizari: 2628
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Jorj
Acum 3 ore
Serios?
Acum 3 ore
Agariciul