Proiectul prin care se propune modernizarea Pieței Cibin, ales în urma unui concurs internațional, se lovește de criticile experților din cadrul Comisiei Monumentelor Istorice: „Nimeni nu ne-a întrebat și pe noi”. Primăria nu renunță la proiect, dar este flexibilă pentru a găsi consens.
În vara anului 2023, au fost prezentate proiectele alese în cadrul concursului internațional de soluții pentru „regenerarea urbană” a zonei pieței Cibin. Concurs în urma căruia a rezultat varianta unei construcții care să găzduiască piața agroalimentară Cibin la parter, la nivelurile superioare - locuri de parcare, iar pe terasă – spații pentru restaurante și relaxare. Câștigătorii concursului au fost sibienii de la biroul Vladostudio SRL și Atelier de arhitectură Terchila SRL, iar bugetul concursului - un milion de euro.
Concursul de soluții a fost organizat de Primăria Sibiu în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. În total, au concurat 20 de proiecte.
Proiectul de construire a unei parcări și de restructurare a Pieței Agroalimentare Cibin se află la faza Planului Urbanistic Zonal pentru zonele construite protejate. Având în vedere că o parte a pieței cuprinde zidurile fostei cetăți, care e monument de categoria A, este necesar un aviz din partea Ministerului Culturii, dar și un punct de vedere al Institutului Național al Patrimoniului (INP) Avizul final trebuie să fie oferit de Comisia Națională a Monumentelor Istorice (CNMI).
„Revenire la Comisia Națională a Monumentelor Istorice”
În cadrul acestei proceduri, proiectul a fost analizat de câteva ori și în cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI), de la care experții Ministerului Culturii (CNMI) solicită un punct de vedere după ce proiectul este actualizat de beneficiar. Cea mai recentă ședință a avut loc pe data de 5 martie, care a primit soluția de „Revenire la CNMI cu punct de vedere de la Direcția Județeană de Cultură Sibiu”.
Surse din cadrul comisiei au explicat pentru Turnul Sfatului că pentru acest proiect trebuia întocmită mai întâi tema de proiectare după o consultare în cadrul Comisiei Naționale, apoi aceasta înaintată în cadrul concursului internațional. „Nimeni nu a întrebat nici reprezentanții ministerului Culturii, nici ai Direcției Cultură, nici ai INP și niciun reprezentant al acestor structuri nu a făcut parte din comisia care a selectat proiectul câștigător”, ne-au transmis sursele.
„Prea îndrăzneț pentru ce înțeleg sibienii”
Este de precizat că arhitectul Gheorghe Pătrașcu este membru al CZMI și a fost în juriul care a ales soluția pentru Piața Cibin. În juriu însă a reprezentat Primăria Sibiu, în calitate de consilier al primarului în domeniul arhitecturii.
Contactat de Turnul Sfatului, cu referire la acest proiect, Pătrașcu spune că lucrurile sunt „complexe”. El afirmă că, deși proiectul „e bun”, nu se numără printre „fanii” acestuia: „E puțin prea îndrăzneț pentru ce înțeleg sibienii”. Mărul discordiei e în tema de proiectare, după care a fost realizat proiectul.
„În primul rând, a fost o temă pe care Primăria a hotărât să o facă împreună cu Ordinul Arhitecților. Personal, nu am fost de acord cu aceasta, dar soluția câștigătoare se încadrează în tema de concurs.
Părerea mea e că au sofisticat tema de proiectare, au dus-o mai departe decât ar fi trebuit: era vorba doar de piață, ei au extins-o la o bună parte din oraș. Au dat un studiu de fezabilitate, iar cel care a câștigat concursul s-a încadrat în temă”, ne-a spus Pătrașcu.
El nu consideră însă că INP trebuie să-și dea cu părerea. „Este invocat faptul că Sibiul e pe lista indicativă a UNESCO. Nu va fi niciodată, pentru că nu va respecta niște criterii, pe unele nu le poate îndeplini și nu UNESCO îți dă valoarea sută la sută. Ar putea pentru o parte - Piața Mare, Piața Mică, Piața Huet”.
Întrebat despre punctul de vedere transmis în cadrul comisiei zonale de la Sibiu, arhitectul spune că părerile au fost împărțite. „Comisia de la Sibiu e mai conservatoare. Dar după părerea mea nu este o soluție proastă, e un proiect bun, dar e probabil puțin prea îndrăzneț pentru ce înțeleg sibienii. Dar asta a plecat de la temă. Tema a permis așa ceva. Comisia zonală a înaintat rezoluția cu anumite observații, de care comisia națională va ține sau nu cont de ele”.
Când a spus „conservator”, rugat să explice acest lucru, Gheorghe Pătrașcu a dat de înțeles că sibienii sunt mai puțini deschiși spre proiecte care schimbă fața orașului. „Noi trebuie să păstrăm orașul, dar orașul trebuie să trăiască. Avem unele măsuri administrative mai dure. Orașul arată bine dacă te uiți la exterior, dar dacă intri în niște curți și te uiți mai atent la case vezi că nu e așa. Nu există măsuri pentru a încuraja să se mai comaseze proprietăți, să se restaureze, niște prime sau un serviciu care să se ocupe de consultanță. Și oamenii sunt foarte neștiutori și se fac o groază de greșeli, totul se bazează pe un aviz. Dar e sistemul românesc așa, care nu e cel mai bun. Zona istorică trebuie să aibă un responsabil, care să răspundă, nu să întrebi în stânga și în dreapta”, a explicat Pătrașcu.
Revenind la proiectul Pieței Cibin, acesta a concluzionat că „dacă se dorea ceva mai conservator, trebuia ca acest lucru să se facă prin tema de proiectare”.
„Soluția propusă afectează grav vederea spre centrul istoric al Sibiului”
„Proiectul nu respectă o serie de condiții. Specialiștii au atras atenția asupra înălțimii, volumetriei construcției, adică aspecte legate de planul de mobilare urbanistică. Deci, ei trebuie să îndeplinească aceste condiții și să revină. S-a constatat că nu respectă toate aceste solicitări”, ne-au mai spus surse din cadrul comisiei monumentelor istorice.
Reprezentanți din cadrul CZMI pe care i-am consultat sugerează că proiectul nu poate fi acceptat astfel cum a fost prezentat: „Soluția propusă afectează grav perspectiva și vederea spre centrul istoric al Sibiului (...) Când s-a ales soluția câștigătoare, trebuiau să vină la noi; nu s-au introdus aceste condiții în tema de proiectare”.
Primăria: Este un proiect dificil, delicat și amplu
Este un proiect dificil, delicat și amplu, pe care Primăria Sibiu intenționează în continuare să îl realizeze, reacționează reprezentanții municipalității la solicitarea Turnul Sfatului de a comenta informațiile pe care le-am colectat de la specialiștii din Cultură, de la care așteaptă avizul.
„Pentru stabilirea conceptului acestui proiect, Primăria Sibiu a organizat prin Ordinul Arhitecților din România un concurs de soluții, acesta având ca scop realizarea studiilor, a Planului Urbanistic Zonal CP, a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic. Proiectantul câștigător a fost asocierea Vlado Studio SRL Sibiu & Atelier de Arhitectură Terchila SRL. Prin urmare, dată fiind amploarea studiilor și documentațiilor și zona în care va fi situat, este un proiect dificil, delicat și amplu, pe care Primăria Sibiu intenționează în continuare să îl realizeze, având în vedere importanța reabilitării acestei zone, precum și a facilităților de parcare pentru zonă, dar și necesitatea modernizării pieței agro-alimentare Cibin”, se arată în răspunsul Primăriei.
Încă nu s-au efectuat plăți
Reprezentanții Primăriei precizează că până în prezent nu s-au efectuat plăți în acest proiect: „În prezent Planul Urbanistic Zonal CP este în curs de finalizare, obținându-se toate avizele pentru acesta, cu excepția celui din partea Ministerului Culturii, acesta fiind în procedură de obținere”.
Întrebați despre tema de proiectare pregătită pentru realizarea proiectului modernizării zonei Pieței Cibin, municipalitatea spune că vizibilitatea spre centrul istoric este tratată distinct, afirmând că, dimpotrivă, documentația ar fi fost elaborată pentru „conservarea elementelor reprezentative ale siluetei centrului istoric, punându-le în valoare”.
„În ceea ce privește cele afirmate de sursele dumneavoastră, facem următoarele precizări: vizibilitatea spre centrul istoric este tratată distinct în Studiul Istoric, în capitolul „Identificarea perspectivelor valoroase”, precum și în planșele anexate, intitulate „Analiza vizibilității în raport cu centrul istoric”. Unul dintre criteriile avute în vedere în tema de proiectare aferentă concursului a fost asigurarea, prin conceptul și volumetria ansamblului propus, a conservării elementelor reprezentative ale siluetei centrului istoric, punându-le în valoare și respectând prevederile studiului istoric care fundamentează tema de proiectare. Ca urmare a consultărilor cu specialiștii din cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Sibiu, a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și a Institutului Național al Patrimoniului, proiectantul a adaptat soluția astfel încât să răspundă cerințelor impuse. Modificările necesare au fost integrate în proiect, menținându-se conceptul stabilit câștigător prin concursul internațional organizat de Ordinul Arhitecților din România.
După integrarea tuturor solicitărilor, documentația PUZ CP aferentă acestui proiect a fost redepusă în 26 februarie 2025 la Direcția Județeană de Cultură Sibiu care, conform procedurii, o va înainta spre avizare la Ministerul Culturii – Direcția Patrimoniu Cultural, Secțiunea de Urbanism și Zone Protejate a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice. Ședința de avizare va fi programată, cel mai probabil, în luna aprilie 2025”.
Există flexibilitate
Întrebați care vor fi acțiunile Primăriei în cazul unui aviz negativ de la Cultură, precum și dacă ia în calcul renunțarea la acest proiect, municipalitatea ne-a transmis că așteaptă avizul pozitiv, dar că este flexibilă, proiectul aflându-se la faza de concept.
„Nu ne vom antepronunța și vom aștepta avizul pozitiv din partea Ministerului Culturii. Proiectul aflându-se la început, în faza de concept, există flexibilitate și sperăm că, printr-o colaborare constructivă, vom reuși să ajungem la o variantă agreată, pentru că scopul este realizarea acestui obiectiv important pentru oraș”, ne-au transmis reprezentanții Primăriei Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: comisia monumentelor istorice , gheroghe patrascu , modernizarea piata cibin , Primăria Sibiu , Piaţa Cibin
Vizualizari: 6725
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Jorj
Acum 2 ore
Serios?
Acum 3 ore
Agariciul