Miercuri,
23.04.2025
Partial Noros
Acum
19°C

CJ Sibiu anunță bugetul pe 2025: „Vom continua demersurile pentru realizarea celor trei mari proiecte ale județului”. Alte 7,6 mil. de lei pentru noul spital, centură și deșeuri

CJ Sibiu anunță bugetul pe 2025: „Vom continua demersurile pentru realizarea celor trei mari proiecte ale județului”. Alte 7,6 mil. de lei pentru noul spital, centură și deșeuri

În bugetul pe anul în curs, conducerea Consiliului Județean Sibiu a alocat alte 2,8 milioane de lei pentru plata documentanțiilor noului spital județean, încă 855.000 de lei pentru actualizarea studiului de fezabilitate pentru varianta ocolitoare sud a Sibiului și patru milioane de lei pentru pregătirea documentațiilor necesare modernizării Sistemului de management integrat al deșeurilor.

577 de milioane de lei este valoarea cheltuielilor pe care conducerea Consiliului Județean (CJ) Sibiu și-o propune să o realizeze prin bugetul pe anul în curs. Este o valoare cu 10% mai mică decât cea din 2024, iar Daniela Cîmpean (foto principală - sursa: Turnul Sfatului), președinta CJ Sibiu, dă asigurări că banii vor ajunge nu doar pentru continuarea proiectelor începute de mulți ani, ci și pentru demararea unora noi.

„Bugetul pe 2025 asigură continuarea investițiilor aflate în curs și inițierea altora noi. O vom face prin atragerea de fonduri nerambursabile europene și guvernamentale, așa cum am procedat și în anii precedenți. Este o abordare sănătoasă, dovadă fiind  clădirile modernizate și dotate din sistemul de sănătate,  drumurile refăcute, noul terminal al aeroportului, școlile speciale sau căsuțele de tip familial”, declară Cîmpean, potrivit unui comunicat de presă remis în atenția cititorilor Turnul Sfatului.

Mai bine de 298 de milioane de lei (aproape 52% din buget) sunt alocate investițiilor. Numeric, se arată în comunicatul CJ Sibiu, este vorba de 27 de proiecte de infrastructură, la care se adaugă „alte zece proiecte importante” aflate în faza de contractare sau admise la finanțare.

„Treimea”: spital, centură, deșeuri

„Vor continua și demersurile pentru realizarea celor trei mari proiecte ale județului: Noul Spital, Varianta Ocolitoare Sibiu Sud, extinderea și modernizarea Sistemului Integrat de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Sibiu”, se mai arată în comunicatul citat.

Coform proiectului de buget, pe lângă cele 14,3 milioane de lei care au fost cheltuite până acum pentru documentațiile noului spital județean, conducerea CJ Sibiu a alocat în acest an alte 2,8 milioane de lei pentru studiul de fezabilitate, proiect tehnic și consultanță. În acest moment, proiectul noului spital se află în evaluare în cadrul ultimului program pe termen scurt de unde ar putea fi atrase o parte din fondurile necesare ridicării.

Citește și În „ultima cursă pentru bani”, noul Spital județean Sibiu așteaptă printre alte 81 de proiecte. „Se află în etapa de evaluare”

O sumă mai mare, de patru milioane de lei, este alocată noii încercări de modernizare a Sistemului de management integrat al deșeurilor. Banii sunt, la fel ca și în cazul spitalului, alocați deocamdată doar pentru întocmirea de documentații și pentru consultanță, în vederea accesării de fonduri nerambursabile pentru modernizarea sistemului.

Nu este pentru prima dată când CJ Sibiu încearcă un astfel de proiect: în ciclul financiar european trecut, administrația județeană a cheltuit aproape 2,5 milioane de lei tot pentru documentații în vederea accesării de fonduri nerambursabile. Din marele proiect prin care erau promise o stație de tratare mecano-biologică și cinci centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar (CAV-uri), tot ce s-a mai realizat a fost achiziția unui număr de pubele, sporit ca urmare a ratării celorlalte obiective.

Citește și CJ Sibiu: cum să cheltui jumătate de milion de euro ca să ratezi peste 100 de milioane

Pentru varianta ocolitoare sud, cel de-al treilea proiect din lista celor „trei mari”, proiectul de buget pe anul în curs prevede alocarea a 855.000 de lei pentru actualizarea studiului de fezabilitate, pe lângă cele 3,2 milioane de lei cheltuite în anii precedenți. Varianta ocolitoare sud este un proiect lansat în parteneriar cu autoritățile centrale, care ar fi trebuit să se ocupe de asigurarea fondurilor necesare execuției. În vara anului trecut – un an „super-electoral”-, cei aflați în conducerea instituțiilor de unde ar fi trebuit să vină banii nu știau nimic despre stadiul acestui proiect.

Citește și Am întrebat ministrul Transporturilor și directorul CNAIR despre varianta ocolitoare sud a Sibiului. „Să vină cu studiul”

Lista investițiilor scoase în evidență de CJ Sibiu

Sursa: comunicat CJ Sibiu

„Sănătatea continuă să rămână un domeniu prioritar, o serie de noi investiții urmând să sporească confortul pacienților și calitatea actului medical. La Spitalului Clinic Județean de Urgență vor fi reabilitate Policlinica de Stomatologie și Pavilionul Administrativ, vor fi achiziționate dotări pentru Anatomia Patologică, Oncologie și Terapie Intensivă Nou-Născuți și întocmite documentații pentru reabilitarea Secțiilor Medicală I și II, extinderea Blocului Chirurgical cu două săli dedicate „Traumatologiei”, construirea unei parcări supraterane și înlocuirea rețelelor de utilități din curtea spitalului.

A doua cea mai mare instituție publică de sănătate a județului, Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda”, va beneficia de reabilitarea și eficientizarea termică a clădirilor Secției V, Policlinicii, Pavilionului Central și Pavilionului Fizioterapie – Psihiatrie Copii.

Spitalul de Pneumoftiziologie, alături de „Județean” și „Psihiatrie”, va beneficia de un proiect de digitalizare a proceselor, care va permite o mai bună și mai eficientă gestionare a activității.

Tot în domeniul sănătății, o investiție devine tot mai necesară: construirea unui centru de îngrijiri paliative în Săliște.

Infrastructură de transport rămâne un alt domeniu prioritar, urmând a fi finalizat podul de la Arpașu de Sus și cel dintre Șomartin și Arpașu de Jos. Vor începe lucrările de modernizare la DJ 106G, tronson Apoldu de Jos – Dealul Bogatului, iar pentru DJ106E tronson Săliște – Jina – limită județ Alba vor fi depuse cereri de finanțare.

Prin Domeniul Cultură – recreere vor fi susținute proiectele de reabilitare a Sălii Polivalente Transilvania Sibiu, achiziționare de dotări pentru Biblioteca Județeană Astra și continuarea demersurilor pentru reabilitarea Castelului Turnu Roșu din Boița – Poarta de Sud a Transilvaniei.

Pentru Asistență socială, învățământ special și educație sunt prevăzute lucrări de construire a împrejmuirii Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 Sibiu, a unui teren multifuncțional de sport pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Mediaș și dotarea cu mobilier și material didactic a școlilor din județul Sibiu.

Pe domeniul Apărare va fi promovată renovarea energetică a Centrului Militar Județean Sibiu, iar pe Protecția Mediului vor fi achiziționate microbuze școlare electrice de  16+1 locuri, finalizate lucrările se eficientizare energetică a sediului instituției și dezvoltare parcului fotovoltaic în comuna Ațel.

În domeniu Turismului se va urmări reabilitarea Bazei Salvamont de la Bâlea Lac, construirea unui refugiu în Munții Lotru și a unui punct de belvedere în Munții Cindrel”.

Va fi supus votului joi

Diferite componente ale proiectului de buget al județului pe anul în curs au început să fie publicate pe pagina de internet a CJ Sibiu din 25 februarie. Solicitați de redacția Turnul Sfatului, reprezentanții CJ Sibiu nu au răspuns dacă respectivele documente sunt definitive și sunt supuse consultării publice.

În cursul zilei de luni, 17 martie, când a fost emis comunicatul referitor la buget, pe același site al CJ Sibiu a fost publicat și proiectul de hotărâre pentru adoptarea bugetului, într-o ședință extraordinară care a fost programată în după-amiaza zilei de joi.

Notă: În forma inițial publicată, dintr-o eroare a autorului, data consultărilor pe subiectul bugetului (17 - 18 februarie) a fost confundată cu zilele de 17 - 18 martie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Claudiu

Acum 1 lună

Trece și 2025 fără ca măcar subiect de discuție sa fie zona metropolitană. Tot bisericuțe în funcție de partidele din care fac parte aleșii, tot fiecare pe bucățica lui și supus că altfel i se închide robinetul la bani. Și tot fără o dezvoltare unitară, integrată a județului. Odios!
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Din faimosul spital regional a ramas un punct sanitar. https://www.oradesibiu.ro/2022/07/06/foto-cum-va-arata-noul-spital-judetean-din-sibiu-a-fost-lansat-turul-virtual/
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Claudiu

Acum 1 lună

Exact absența zonei metropolitane înseamnă moartea Păltinișului - amintită in alt articol- și rușinea care se repeta an de an la Bâlea sau la Ocna Dar, na, bine că avem consiliu județean cu președinte și doi vice-presedinți care se tot plimbă să vadă cum e pe la alții în țări străine, in loc să facă o vizită prin vecini pentru a înțelege cât de rămas în urmă este Sibiul ca judet. In ciuda potențialului.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alexa

Acum 1 lună

Greșit. Pentru zona metropolitana doar primaria poate face ceva. Nu județul. Adresează-te doamnei Fodor. Dar ce sa vezi, nu vrea. Au mai fost tentative. Respinse de sași.
Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

Te-ai trezit vorbind. Că oricum îți iei salariul degeaba daca nu deosebești zona metropolitană de zona periurbană. N-are nici o treabă primăria, egal cine e pe scaunul de primar. Și în nici una dintre zonele metropolitane existente nu e diferit. Presupun că încă nu te-ai împrietenit cu Google Altfel ai fi știut că zmo.ro este pagina zonei metropolitane Oradea (că tot e la modă să ne comparăm)constituită în 2005. De proști ce sunt
Raspunde

Că ca ea alta nu gasim

Acum 1 lună

Eu zic sa redesenati centura Sud. In loc de Rășinari sa treacă și prin Orlat, Gura raului, sa fie mult mai mulți kilometrii, să facă NSA mai mulți bani, sa scadă chiria lunară a duduii arvocate.
Raspunde

Clent

Acum 1 lună

Rog imens de frumos, poate se dati poza cu cracii lui tanti, nu cu chipul?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alzara 1918

Acum 1 lună

Pledez zadarnic de 25 de ani pentru Zona Metropolitană , proiect care ne-ar fi ferit de dezastrele Arhitecților , Selimbar și altele … Un principiu elementar și general de urbanism este eludat : în caz de contiguitate ( atingere ) a două UAT -uri , cea mai mică este înglobată în cea mai mare ; este și cazul Gusteritei , Turnișorului sau a cătunului Lupi . Clasa politică / administrative nu are decât interesele imediate și personale / grup . Nu e doar păcatul valahilor : la Oradea K Hunor s-a opus înglobării stațiunii Felix în ZM Oradea , doar pentru ca au primar UDMR la comună de care aparține …
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 lună

Mă bucur căconcetățenii mei sunt încântați de orașul lor .
Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

Absolut corect. Cu adevărat amuzant este că s-au ajuns ca simplul cetățean să vadă utilitatea existenței zonei metropolitane . Dar nu și autoritățile locale în funcție In cazul Sibiului, de mult prea multi ani pe același scaun dar fără a reuși să depășească micile vendete personale , dăunătoare dezvoltării.
Raspunde

Predi clau

Acum 1 lună

Doamna Campean ! cetatenii din Toparcea doresc si ei apa potabila ! Cu seceta asta nici apa in fantani nu mai avem ! Conducta de apa trece prin sat si noi nu avem apa ! Pe primarul din Ocna care este din PNL nici macar nu il intereseaza situatia noastra ! E facut centrul de zi pentru persoane varstnice, fara sa aiba apa potabila si ma intreb cum are autorizatie de functionare in aceste conditii ?
Raspunde

Cand incompetenta si reau credinta atinge proportii galactice

Acum 1 lună

daca individa avea o bruma mica de onoare, fie ea si microscopica, demult isi dadea demisia. Sau daca tara asta nu era esuata (in principal de turistul inutil) insa din poza de mai sus era cerecetata pentru risipirea banului public - fie si doar pe speta CAV-urilor. A cheltuit 2,5 mil lei pentru a rata finantare nerambursabila pentru centrele de aport voluntar in valoare de 100 mil. euro ! Asta da performanta.
Raspunde

Ion Iliescu

Acum 1 lună

Bai voi chiar sunteti nebuni? Iar aruncam milioane pe studii de fezabilitate pentru spitalul ala care e clar pentru toata lumea ca nu face?
Raspunde

V

Acum 1 lună

Sunteti incapabili. Ar fi cazul sa va retrageti.
Raspunde

Mic

Acum 1 lună

Cea mai facilă metodă de a cheltui bani din bugetul public, dând impresia că lucrezi, este să scrii proiecte, să le modifici constant, să ajustezi modificările anterioare și să plătești consultanță, fără a realiza, în realitate, nimic concret.
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 lună

Bla,bla,bla,bla,bla,bla asta e Campean NSA

Raspunde

Nemtanu Ovidiu

Acum 1 lună

Când incep lucrarile de bransare la gaze naturale a com. Poplaca si reabilitarea drumului Sibiu-Poplaca?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus