Miercuri,
23.04.2025
Partial Noros
Acum
20°C

Finlanda, desemnată cea mai fericită țară din lume pentru al optulea an consecutiv. România este pe locul 35, în scădere față de anul trecut

Finlanda, desemnată cea mai fericită țară din lume pentru al optulea an consecutiv. România este pe locul 35, în scădere față de anul trecut

Finlanda a fost desemnată țara cu cea mai fericită populație din lume pentru cel de-al optulea an consecutiv, potrivit World Happiness Report, publicat joi, cu prilejul Zilei Internaționale a Fericirii, informează DPA, citată de Agerpres

România ocupă locul al 35-lea, cu un punctaj de 6,563, în scădere față de anul trecut, când țara noastră s-a plasat pe locul al 32-lea.

În cadrul raportului, realizat în urma unui parteneriat între compania de sondare a opiniei publice Gallup, Oxford Wellbeing Research Centre și Sustainable Development Solutions Network, cercetătorii au analizat perioada dintre 2022 și 2024.

La fel ca în raportul de anul trecut, toate țările nordice se află printre primele 10 poziții. Finlanda este urmată de Danemarca, Islanda și Suedia. Norvegia s-a plasat pe locul al șaptelea.

Țările de Jos au revenit în primele cinci, în timp ce Costa Rica (locul 6) și Mexic (locul 10) s-au clasat pentru prima dată în top 10.

Germania a urcat de pe locul al 24-lea pe locul al 22-lea, în timp ce Statele Unite au pierdut o poziție și au ajuns pe locul al 24-lea - cea mai slabă poziție ocupată de această țară în cadrul indexului.

Indexul cuprinde 147 de țări, iar pe ultimul loc s-a clasat Afganistanul. Finlandezii rugați să-și evalueze viețile printr-un scor au raportat un punctaj mediu de 7,736 (din 10), în timp ce scorul comunicat de afgani a fost de 1,364.

Realizatorii raportului au identificat un număr de factori cheie care, în general, influențează starea de bine a oamenilor, cum ar fi suportul social, venitul, libertatea sanitară și felul în care este percepută corupția.

Autorii studiului au descoperit că bunătatea semenilor este mult mai strâns legată de fericire decât se crezuse anterior.

Aceștia au trasat o paralelă între credința că ți se va restitui portofelul pierdut și fericirea populației - țările nordice fiind printre principalele locuri din lume unde te poți aștepta să-ți fie returnat portofelul și unde acesta chiar îți este returnat.

''Datele despre portofel sunt atât de convingătoare întrucât confirmă faptul că oamenii sunt mult mai fericiți când trăiesc într-un loc unde cred că oamenilor le pasă unii de celorlalți'', a declarat economistul John Helliwell, editor-fondator al World Happiness Report.

''Experimentele care se referă la portofelul pierdut confirmă realitatea acelor percepții, chiar dacă sunt prea pesimiste'', a adăugat el.

Jeffrey Sachs, un alt editor-fondator al raportului, a spus că descoperirile de anul acesta ''reconfirmă un adevăr fundamental: fericirea își are originea în încredere, bunătate și conexiuni sociale'.

''Depinde de noi, ca indivizi și cetățeni corecți, să transformăm acest adevăr vital în acțiune pozitivă, iar ca atare să încurajăm pacea, civismul și starea de bine în comunitățile din toată lumea'', a mai spus el.

Autorii au descoperit, de asemenea, o conexiune puternică între obiceiul de a lua masa în compania altor oameni și starea de bine a rezidenților din diferite regiuni ale globului.

''Fericirea umană este determinată de relațiile cu ceilalți. A investi în conexiuni sociale pozitive, precum și participarea la acțiuni de binefacere sunt însoțite ambele de o doză mai mare de fericire'', a declarat Lara Aknin, profesor de psihologie socială în cadrul Universității Simon Fraser și unul dintre editorii raportului.

Un alt editor, Jan-Emmanuel De Neve, profesor de economie la Universitatea Oxford, a spus că noile descoperiri ne fac ''să privim dincolo de factori tradiționali cum ar fi sănătatea și banii''.

''Se pare că împărțirea meselor cu alte persoane și încrederea în alți oameni sunt elemente predictive chiar mai puternice ale bunăstării decât s-a crezut până acum. În această epocă de izolare socială și de polarizare politică trebuie să descoperim modalități pentru a îi aduce din nou pe oameni în jurul mesei - este un demers critic pentru bunăstarea noastră individuală și colectivă'', a adăugat el. 

foto depositphotos.com

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

4 comentarii

Emil

Acum 1 lună

Scarbele de romani sunt cei mai fericiti cand isi fura caciulile unii la altii si isi curarata bubele in spalatoria justitiei.

Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Cine poate spune ce e fericirea?! Studii aiurea! Poate au vrut să spună că este tara in care ai parte de protecție și securitate socială. Fericirea e un mit. Poate sunt mulțumiți, dar nu fericiți. Fericirea e formata din clipe mărunte. Nu putem fi fericiți nonstop Asta e o utopie, iar studiul o aiureala a unora care n-au treabă și li se dau bani.penteu aiureli de studii și sondaje.
Raspunde

Max rasinareanul

Acum 1 lună

Sa va spuna Camelia Smicala ce înseamnă fericirea in Finlanda!
Raspunde

Constantin

Acum 1 lună

E mult mai bine in Romania. In Finlanda te congelezi de frigul de acolo,la fel ca in tarile nordice ,Alaska sau nordul Canadei.Daca iti place sa stai in casa ,sa nu muncesti ,sa mananci si sa te uiti la televizor, Finlanda e o tare unde esti"fericit" cu vodca lor langa tine cu orase bine ingrijite dar cu frig cat incape. De limba vorbita e foarte greu de asimilat si de aceea te tine acasa ani buni ca sa mergi la cursuri sa o asimilezi.Nu degeaba au o populatie sub 6 milioane de locuitori.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus