Marţi,
29.04.2025
Cer Senin
Acum
12°C

VIDEO Imagini cu Uzina Independența, acum 50 de ani. „S-au îndeplinit sarcinile pentru planul cincinal”. Ce se construia atunci, acum se dărâmă, se închiriază și se transformă în terenuri de sport

VIDEO Imagini cu Uzina Independența, acum 50 de ani. „S-au îndeplinit sarcinile pentru planul cincinal”. Ce se construia atunci, acum se dărâmă, se închiriază și se transformă în terenuri de sport

În 1970, într-un buletin de știri al vremii, Uzina Independența din Sibiu anunța că s-a realizat deja planul cincinal, o formă de măsurare a producției în anii comunismului.

”Încă o unitate importantă a industriei noastre, Uzina Independența din Sibiu și-a realizat în cursul acestei luni sarcinile prevăzute în planul cincinal: succese deosebite au fost obținute la sortimentele de echipamente hidromecanice pentru centralele termice și piese de schimb pentru utilaj minier.

Buna organizare în folosirea judicioasă a resurselor tehnice, elanul și hărnicia colectivului au creat premisele ca până la sfârșitul acestui an să se obțină o producție suplimentară de peste 160 de milioane de lei”, se preciza în știre.

Trei ani mai târziu, în 1973, o altă știre aducea pe ecranele românilor imagini din Independența. Se construia atunci noua turnătorie.

„Construcția noii hale de turnătorie a Uzinelor Independența din Sibiu este în avans cu 90 de zile față de grafic, succes pe care sibienii îl consacră zilei de 23 august.

Semnificativ pentru ritmul dezvoltării uzinelor este și faptul că 50% din utilajul necesar cuptoarelor și liniilor de tratament termic ale noii turnătorii este produs în secția de utilaj metalurgic pe care sibienii au dat-o în producție la începutul acestui an.

Avem toate motivele să credem că și montajul utilajelor din noua hale se va desfășura în ritmuri înalte”, se spunea în știre.

Sursa video: culturalia.ro / montaj Turnul Sfatului

Se solicita demolarea după exact 50 de ani de la construcție

După 50 de ani de la construcția noii turnătorii, în 2023, societatea Independența cerea acordul de mediu pentru demolarea halei și a unei anexe tehnice ridicată din beton armat.

În total, era vorba de peste 37 de mii de metri pătrați de construcții care urmau a fi demolate, conform „Memoriului de prezentare pentru obținerea acordului de mediu pentru proiectul demolare parţială imobil şi reabilitare corp clădire rămas Sibiu, str. Ştefan cel Mare, nr. 152-154”.

În locul clădirilor de pe strada Ștefan cel Mare, după ce toate resturile industriale vor fi îndepărtate, nu se are deocamdată în plan construcția altor imobile. Gropile vor fi astupate, se va aduce pământ și se va planta iarbă, conform documentului.

 

Citește și:

Galerie foto. Cadavrul mecanicului-șef al industriei comuniste

Conform datelor prezentate la Agenția de Mediu se solicita demolarea ”Halei de turnătorie cu spațiile anexe care are o structură de cadre de oțel pe fundații izolate sub stâlpi și un regim de înălțime parter. Acest corp de clădire a fost construit în jurul anului 1970.  Se demolează Anexa tehnică care are o structură de cadre din beton armat pe fundații izolate sub stâlpi și un regim de înălțime P+2E, clădire separată prin rost structural. Acest corp de clădire a fost construit în jurul anului 1970.  Se păstrează Hala de curățătorie care are o structură pe stâlpi din beton armat și ferme metalice”, se arată în document.

În urma demolărilor procentul de spații verzi ajunge aici la 80,7% din suprafața inițială.

Hala a fost dată în folosință în 1973

Istoria Independenței începe în 1858, atunci când Andrei Rieger, un forjor cu brevet autorizat, se desprinde din breasla meștreșugarilor și pune baza dezvoltării unui atelier pentru lăcătușerie și forjă. În atelierul său, Rieger execută articole tehnice și unelte simple necesare gospodariilor și pentru uz casnic, conform site-ului societății.

În 1860 face un împrumut bancar pe care îl folosește pentru utilarea atelierului, mărind producția și cifra de afaceri. Atelierul devine astfel o fabrică la care, în anul 1860,  lucrau aproximativ 30 muncitori și care realiza diferite lucrări și articole tehnice, destinate satisfacerii cerințelor meșteșugarilor și pentru uz casnic.

În anul 1912, patronul amenajează o turnătorie care a contribuit la dezvoltarea atelierelor mecanice. Începe producția de tuburi de presiune din fontă și piese de îmbinare iar numărul muncitorilor crește la aproape 200.

Între anii 1914-1918 întreprinderea este militarizată și trece la producția de război. Baza acestei treceri o constituie atelierul de turnătorie și cel de prelucrări mecanice, unde se putea executa muniție și atelaje de artilerie. În această perioadă foarte mulți muncitori au plecat pe front iar în locul lor patronul a angajat femei și copii.

În 1919, patronul Andrei Rieger moare și lasă moștenire intreprinderea fiilor săi Richard și Ernst Rieger care, în anul 1920 o transformă din fimă individuală în societate anonimă pe acțiuni, sub denumirea SA Fabrica de Mașini Andrei Rieger Sibiu.

Societatea este naționalizată în 11 iunie 1948, dată care marchează o cotitură istorică în dezvoltarea intreprinderii.

Vechea întreprindere primește denumirea de uzina “ Independența “. În anul 1952 se înființează secția pentru fabricarea uneltelor pneumatice iar în 1956 se înființează secția pentru fabricarea lanțului cu role.

În anul 1955 uzina se comasează cu uzina “Virola“ din vecinătate. În 1962 se construiește o nouă hală modernă, pentru Cazangeria grea și construcții metalice.

Fabricația de utilaj complex s-a dezvoltat prin construirea și darea în folosință, încă din anul 1973, a unei hale amplasate în noua zonă industrială a orașului, profilată pe fabricația de cuptoare și de tratamente termice. Tot pe noul amplasament s-a construit și dat în folosință încă de la începutul anului 1974 o noua turnătorie de fonta, oțel și materiale neferoase. Turnătoria care va fi demolată anul viitor.

Spații pentru noi industrii. Și sport

Alte hale din vechea uzină Independența au avut însă o soartă mai bună.

Două hale au fost reabilitate și au fost închiriate pentru producție în Zona industrială est a Sibiului, iar acționarii principali anunțau în decembrie 2023 că, pe termen lung, plănuiesc ridicarea unei noi hale.

Transilvania Investments (fosta SIF Transilvania), acționarul principal al societății, anunța atunci că1,5 milioane de euro au fost investite în reabilitarea a două dintre cele trei hale existente acolo, una fiind dedicată activităților sportive.

”În total, din cei 40.000 de metri pătrați de spații au fost reabilitați, de la podea la acoperiș, 12.000 mp, cu materiale de ultima generație. Amenajarea finală a fost stabilită pentru a asigura un mix de utilitate. Astfel, pentru spațiile destinate activităților de producție și depozitare, s-au păstrat vechile utilități de tip industrial (e.g. poduri rulante), iar pentru cele ce găzduiesc activități comunitare (sală de sport și esplanadă de cățărări), structura și designul interior au fost regândite”, arată reprezentanții Transilvania Investments.

74% din suprafețele modernizare au fost închiriate, iar din acești bani urmează a fi reabilitată și cea de-a treia hală, „o lucrare mai complexă”.

Pe termen, lung, reprezentanții Transilvania Investments anunță „construirea de la zero a unei a 4-a hale, amplasată pe cele 10 hectare de teren neocupate în prezent, dar și dotarea cu tehnologii eco-friendly a spațiilor deja existente”.

Sursa foto: Captură video

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Precup V.

Acum 1 lună

Au uitat sa mentioneze in documentar ca fabrica a fost luata cu japca familiei Rieger.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Totusi comunistii aveau un plan de constructie si productie, barmarii de tirani nazisti PNL-PSD condusi de cateaua nazista Ursula von der Leyen au doar planul spagii, parandaratului, jafului populatiei, crimei organizate, terorismului si falimentului si apliga propaganda psihologiei inverse acuzand victimele de nazism.
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Se pare ca pe site-ul institutiei este trecuta o istorie total falsa a fabricii, regretabil avand in vedere ca daca nu-ti cunosti propria istorie, atunci,,,,, In 1858 Andreas Rieger nu "s-a desprins" din nicio breasla, atunci a terminat scoala de ucenici. Doi ani mai tarziu nu avea niciun atelier cu 30 de oameni, asta e de cascadorii rasului. Primul atelier l-a deschis abia in 1868, iar fabrica in 1875. Mai cautati si alte surse
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

https://patrimoniu.sibiu.ro/istorie/detaliu_industrie/38
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus