Muzeul Național Brukenthal (MNB) organizează, în premieră pentru Sibiu și regiunea Transilvania, o expoziție dedicată lui Constantin Brâncuși, având ca piesă centrală celebra sculptură „Bust de copil”. Aceasta va fi deschisă publicului între 5 și 27 aprilie 2025. Lucrarea vine din colecția privată a unui colecționar din București și va avea măsuri de securitate speciale. „Organizarea acestei expoziții arată cum colecționarii privați au înțeles mult mai bine decât decidenții politici că e important ca lucrările să circule, pentru a crește în importanță, în valoare”, spune managerul instituției, Alexandru Chituță.
„Bust de copil" este o sculptură realizată de Brâncuși în 1906, la Paris, și a fost expusă în două saloane internaționale de artă din acea perioadă. „Este una dintre cele trei lucrări care l-au adus pe Brâncuși în atenția artiștilor, colecționarilor și a lumii artei”, a declarat Alexandru Chituță vineri dimineață, în cadrul unei conferințe de presă în care a anunțat detalii despre organizarea expoziției. Lucrarea a fost fotografiată chiar de Brâncuși, iar artistul a scris despre ea în mai multe rânduri.
Brâncuși, în dialog cu arta contemporană la Sibiu
Traseul sculpturii este unul complex. După ce a rămas în atelierul lui Brâncuși o perioadă, aceasta a fost achiziționată de la artist de pictorul Ștefan Popescu, trecând ulterior prin mai multe colecții private. În 2018, a fost achiziționată la casa de licitații Sotheby’s din Londra, cu peste un milion de euro, de către un colecționar român, care a acceptat să o expună temporar la Sibiu. Acesta a dorit să rămân anonim.
Potrivit lui Chituță, expoziția nu se limitează doar la expunerea acestei lucrări. „Va fi o expoziție amplă, care va conține desene, fotografii și texte legate de Brâncuși. Vom pune lucrarea în dialog cu arta contemporană și sperăm ca sibienii și publicul din Transilvania să vină să o vadă. Este cel mai important eveniment al primăverii la Sibiu. Putem spune că e cadoul nostru de Paști pentru sibieni", a transmis managerul MNB.
Fără fonduri de la stat. „Doar cu sponsorizări”
Chituță a ținut să atragă atenția că expoziția este organizată exclusiv cu ajutorul sponsorizărilor, fără fonduri de la bugetul de stat. Printre susținătorii financiari se numără companiile locale Bilstein, Moara Sibiu, Shopping Mall, Șerban și Asociații, Societate Civilă de Avocați”.
„Expoziția Brâncuși este un eveniment de referință și ridică standardul cultural al Sibiului. Sprijinim astfel și ce a spus doamna primar, ca să organizăm evenimente de calitate, la un alt nivel. Cred că această expoziție ridică ștacheta orașului la un alt nivel”, a concluzionat Chituță.
Măsuri speciale de securitate
Dat fiind caracterul deosebit al lucrării, managerul MNB anunță că vor fi luate măsuri stricte de securitate pentru protecția acesteia, unele dintre ele aflându-se printre condițiile incluse în contractul semnat cu colecționarul privat. „Lucrarea va fi supravegheată prin senzori, camere video și personal uman. De asemenea, colecționarul a impus anumite condiții de securitate, pe care muzeul le va respecta cu strictețe”, a menționat Chituță.
Expoziția va fi deschisă zilnic, între 5 și 27 aprilie, cu un program extins vinerea și sâmbăta. Prețul unui bilet va fi de 30 de lei pentru adulți și 12,5 lei pentru copii și pensionari. Acestea vor putea fi achiziționate atât de la casieria muzeului, cât și online prin platforma iabilet.ro.
„Bust de copil”: dosar
„Bust de copil” este prima sculptură dintr-o serie dedicată copiilor și realizată de Constantin Brâncuși după ce, în 1904, s-a stabilit la Paris.
„Bust de copil, prima sculptură din această serie, este un ghips patinat pe care artistul l-a prezentat la Salonul de Toamnă din Paris, în 1906. O fotografie semnată de Brâncuși pe care el notează titlul «L’Enfant» (Salon de 1906 Paris) marchează această realizare care devine foarte importantă în evoluția lui, pentru că, la această dată, este remarcat de membrii juriului: Rodin, Bourdelle, Maillol și Medardo Rosso – acesta din urmă fiind foarte sensibil la redarea psihologiei copiilor. După o lungă serie de busturi de persoane din anturajul său parizian, unele fiind cunoscute doar prin fotografiile de atelier, Brâncuși sculptează busturi de copii pe care, probabil, i-a observat în Place Dauphine, unde tocmai se instalase în octombrie 1905. Aceste lucrări sunt pentru el exerciții ce evocă normele formării sale la Școala Națională de Arte Frumoase din București și care-i permit să participe la expozițiile de grup și la Saloanele de Sculptură din Paris”, explică Doina Lemny, istoric de artă, cercetătoare specializată în opera sculptorului Constantin Brâncuși și unul dintre cei mai cunoscuți exegeți ai operei marelui artist. (Sursa: MNB)
Anul expozițiilor importante la Muzeul Național Brukenthal și al digitalizării
Pe lângă organizarea acestei expoziții, muzeul fondat de Samuel von Brukenthal în 1817 pregătește digitalizarea colecțiilor sale, proiect care va fi lansat în iunie. „Sper ca în prima jumătate a anlui, în luna iunie, să dăm drumul unei prime părți a colecției digitalizate Brukenthal. Înseamnă un prim calup de câteva mii de piese din cadrul colecției MNB – vor fi urcate pe un site și oamenii să poată să acceseze pe secțiuni. Astfel, s-o putem promova și la nivel internațional”, a explicat Chituță.
De asemenea, muzeul va deschide în acest an expoziția „Inventar 2024”, dedicată achizițiilor de artă contemporană, fiind prima achiziție de acest gen realizată de muzeu în ultimii 30 de ani.
Printer expozițiile importante realizate la MNB în acest an se numără cele dedicate lucrărilor lui Adrian Ghenie și „Leda” atribuită lui Leonardo da Vinci.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: expozitie constantin brancusi , expozitie brancusi la brukenth , cap de copil brancusi , expoziție muzeul brukenthal
Vizualizari: 5408
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Jorj
Acum 3 ore
Serios?
Acum 3 ore
Agariciul