După ce a primit mai multe condiții în cadrul Comisiei Monumentelor Istorice, Primăria Sibiu a contractat o firmă din București pentru a realiza un proiect peisagistic pentru amenajarea Parcului ASTRA. „Pentru îndeplinirea solicitărilor emise de către DJC Sibiu”, precizează municipalitatea.
Anunțul despre atribuirea contractului pentru elaborarea proiectului peisagistic pentru obiectivul „Amenajare Parc Astra” a fost publicat pe platforma de licitații publice. Conform acestuia, proiectul va fi realizat de compania NIB Perspektiv din București, contra valorii de 15.500 lei. Printre proiectele cu care se laudă compania pe site-ului propriu se numără Parcul Belvedere (2021) și Grădina Cisnădioara (2019).
Atașat anunțului a fost publicat și caietul de sarcini, care conține specificațiile tehnice, prescripțiile de proiectare și de calcul și condițiile în care să fie realizat proiectul peisagistic.
Proiectul peisagistic, imperativ necesar
„Pentru realizarea proiectului „Amenajare Parc ASRA” (aflat în derulare) și pentru îndeplinirea solicitărilor emise de către DJC Sibiu prin avizul nr. 315/Z/27.09.2024, este imperativ necesară elaborarea unui proiect peisagistic, parcul Astra fiind situat în zona de protecție a centrului istoric. Acest proiect va completa studiul peisagistic și dendrologic elaborat în anul 2023 de către SC Absis Landscape Studio SRL, care vor fi puse la dispoziția prestatorului”, scrie în document.
Conform caietului de sarcini, modernizarea parcului „poate fi realizată doar cu protejarea diversității florei spațiului verde amenajat”. „Prin urmare, se impune obținerea unui proiect peisagistic, care să analizeze peisajul prin sublinierea componentei sale naturale (spațiile verzi), să stabilească armonia perfectă a elementelor, combinația dintre utilitate și frumusețe precum și tipologiile de plante, potrivite topografiei locului și condițiilor de mediu”, explică funcționarii locali.
Printre beneficiile așteptate se numără „revigorarea cadrului amenajat”, „efectul pozitiv asupra utilizatorilor prin îmbunătățirea aspectului legat de siguranță și confortul acestora”, „modernizarea elementelor arhitecturale, dar și conservarea cadrului vegetal existent” și „facilitarea activităților pentru petrecerea timpului liber al cetățenilor”.
Astfel, prin acest contract sunt așteptate câteva documente: un memoriu peisagistic, un plan de amenajare, un plan de plantare, un caiet de sarcini, o listă de cantități, precum și imagini așa cum au fost solicitate de comisia zonală din cadrul DJC Sibiu.
S-au salvat copaci
Amintim că proiectul amenajării parcului Astra se află la faza DTAC, adică a obținerii Documentațiilor Tehnice pentru obținerea Autorizației de Construire. Acesta a fost analizat în cadrul ședinței din 5 martie a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, primind aviz favorabil „cu obligația revenirii la faza proiectului tehnic cu respectarea condițiilor impuse de DJC Sibiu”.
Unul dintre subiectele principale a fost salvarea mai multor copaci existenți de la tăiere. Comisia a stabilit că nu este necesară o cercetare arheologică în zona arborilor, însă a menționat ca și condiție introducerea în proiectul tehnic a punctelor de amplasare pentru viitoarele statui, pentru a asigura integrarea acestora în noul concept al parcului.
Totodată, în ceea ce privește bustul lui George Barițiu, care este el însuși un monument istoric, datat în 1926, rămâne de clarificat dacă și cum va fi mutat acesta. Relocarea sa ar presupune reluarea întregului proces de avizare de la zero, ceea ce impune o analiză suplimentară, conform reprezentanților comisiei.
Deciziile finale și eventuale ajustări sau noi condiții vor fi discutate la prezentarea oficială a Proiectului Tehnic.
„Obiectivul general privește finalizarea proiectului Amenajare Parc ASTRA prin îndeplinirea tuturor solicitărilor emise de DJC Sibiu vis a vis de poziționarea obiectivului în zona de protecție a centrului istoric. Întocmirea prezentei documentații tehnice va conduce la creșterea atractivității acestei zone prin combinarea a două elemente esențiale: utilitatea și revigorarea arhitecturii zonale.
Obiectivul specific: obținerea unei armonii între elementele și componentele parcului, între elementele și mediul înconjurător, precum și la o unitate între arhitectura clădirilor din jur și tabloul natural al parcului.
Obiectivul final îl va constitui revitalizarea spațiului amenajat și redarea strălucirii de altădată”.
Proiectul peisagistic trebuie să fie gata în maxim 30 de zile.
Revizuit anul trecut
Proiectul de amenajare și modernizare a Parcului Astra a fost revizuit și depus în septembrie 2024 la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Sibiu pentru obținerea acordului de mediu. În memoriul revizuit a fost menționată valoarea investiției, precum și detalii noi privind realizarea proiectului. Funcționarii primăriei au mai anexat studiul de peisaj și studiul dendrologic necesare obținerii acordului de mediu, în care menționează necesitatea de a elimina arborii degradați.
O noutate inclusă în documentul revizuit ține de sistemul de irigare a copacilor: „În primii 3 ani de la plantare aceștia vor fi irigați cu ajutorul unor saci de udare, pentru a li se asigura viabilitatea prinderii și înrădăcinării”, scrie în memoriu, fiind publicate și două fotografii ilustrative.
Memoriul revizuit poate fi consultat aici.
Perioada de implementare propusă este de 2 ani.
Inițial, reprezentanții Primăriei Sibiu nu precizau o estimare a investiției. Suma se găsește de data aceasta în memoriul revizuit: este vorba despre aproape 2,3 milioane de euro fără TVA.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 4236
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Jorj
Acum 2 ore
Serios?
Acum 3 ore
Agariciul