Marţi,
29.04.2025
Cer Senin
Acum
18°C

Primarii au stabilit tarifele pentru cele trei zone ale transportului metropolitan Sibiu: între 3,5 și 7 lei biletul, între 90 și 350 de lei abonamentul. Gratuitățile diferă

Primarii au stabilit tarifele pentru cele trei zone ale transportului metropolitan Sibiu: între 3,5 și 7 lei biletul, între 90 și 350 de lei abonamentul. Gratuitățile diferă

Primarii celor 12 localități care fac parte din Asociația de dezvoltare intercomunitară (ADI) Transport Metropolitan Sibiu anunță că au stabilit tarifele pentru cele trei zone în care va fi împărțit sistemul public de transport. După alți câțiva pași birocratici urmează delegarea sistemului de transport metropolitan societății Tursib.

Întâlnirea în cadrul căreia a fost stabilită politica tarifară a avut loc miercurea trecută, se arată într-un comunicat remis de către Primăria Sibiu în atenția cititorilor Turnul Sfatului. Cei 12 primari prezenți sau reprezentați la întâlnire au decis ca tarifele transportului metropolitan să fie diferite în funcție de trei zone: din zona 0 fac parte Sibiul, cartierul Arhitecților și Păltinișul, din zona 1 fac parte Șelimbărul, Cristianul, Poplaca, Șura Mare, Șura Mică, Roșia și Cisnădie, iar din zona 2 – Sadu și Ocna Sibiului.

Notă: în comunicatul inițial, comunele Slimnic și Roșia nu apar încadrate în nicio zonă

În fiecare din aceste trei zone, locuitorii vor putea achiziționa bilete pentru o călătorie (de 60, 70 și 90 de minute, în funcție de zonă), legitimații zilnice, abonamente de o săptămână și abonamente de o lună, nominale sau nenominale.

Prețurile aprobate de primari

Sursa: comunicat Primăria Sibiu

Zona 0 (Municipiul Sibiu și Cartierul Arhitecților din Cisnădie): 

- bilet cu o călătorie (valabil 60 de minute)– 3,5 lei;

- bilet cu o călătorie Sibiu-Păltiniș – 12 lei;

- bilet cu 2 călătorii Sibiu – Păltiniș – 21 lei; 

- legitimație zilnică – 7 lei;

- abonament pe 7 zile – 24 lei;

- abonament nominal pe 30 de zile – 90 lei:

- abonament nenominal pe 30 de zile – 126 lei;

- abonament nominal pentru 30 de zile pe ruta Sibiu – Păltiniș – 210 lei:;

- abonament nenominal pe ruta Sibiu – Păltiniș - 263 de lei. 

 

Zona 1 (Șelimbăr, Cristian, Poplaca, Șura Mică, Șura Mare, Roșia, Cisnădie, care au graniță directă cu Sibiul): 

- bilet cu o călătorie (valabil 75 de minute)– 5 lei;

- legitimație zilnică – 10 lei;

- abonament pe 7 zile – 34 lei;

- abonament nominal pe 30 de zile – 130 lei;

abonament nenominal pe 30 de zile – 180 lei.

 

Zona 2 (Sadu, Ocna Sibiului): 

- bilet cu o călătorie (valabil 90 de minute) – 7 lei;

- legitimație zilnică – 14 lei;

- abonament pe 7 zile – 45 de lei;

 - abonament nominal pe 30 de zile – 170 lei;

- abonament nenominal, care poate fi utilizat de oricine – 240 de lei.

 

Costul pentru legitimații și abonamente pentru transportul în întreaga zonă metropolitană:

- legitimație zilnică pentru toată zona metropolitană – 28 lei;

- abonament lunar pentru toată zona metropolitană – 350 de lei;

- abonament pe 7 zile pentru toată zona metropolitană – 90 lei;

- abonament pentru 15 zile pentru toată zona metropolitană – 175 lei.

Elevii au gratis, pensionarii în funcție de localitate

Vor beneficia de transport gratuit elevii din învățământul preuniversitar care frecventează școlile din zona metropolitană. În ceea ce privește pensionarii, aceștia vor beneficia de transport gratuit doar dacă localitatea în care domiciliază a stabilit asta, prin hotărâre de consiliu local.

În lista gratuităților mai apar, conform legislației în vigoare, veterani, văduve de război, persoane persecutate din motive politice, luptători în Revoluția din 1989, persoane cu handicap grav precum și însoțitorii acestora sau asistenții personali, studenții și elevii orfani și copiii cu vârsta de până la 6 ani.

Primarii prezenți la ședința de săptămâna trecută. Sursa foto: Primăria Sibiu

Pași birocratici

Aceste tarife urmează să fie completeze contractul de delegare a gestiunii transportului public metropolitan, care va trebuie aprobat apoi de fiecare Consiliu local din cele 12 membre ale ADI Transport Metropolitan. Apoi trebuie obținut avizul Consiliului Concurenței, după care va putea fi semnat efectiv contractul.

„Reamintim că Primăria Sibiu a contractat deja achiziția a 36 de autobuze electrice care să opereze transportul în zona metropolitană, proiecte pentru care a obținut finanțare în cadrul PNRR. Primele 6 sunt așteptate în luna aprilie, iar restul de 30 de autobuze sunt planificate să ajungă în Sibiu la finalul lunii august a acestui an”, transmit reprezentanții Primăriei Sibiu.

Din ADI Transport Metropolitan Sibiu fac parte municipiul Sibiu, orașele Cisnădie și Ocna Sibiului, comunele Șelimbăr, Cristian, Șura Mare, Șura Mică, Roșia, Sadu, Poplaca, Slimnic și Rășinari.

La începutul acestui an, discuțiile între primari preconizau prețuri ușor mai. Citește mai multe și despre programul de circulație propus aici: Valentin Ivan: transportul metropolitan Sibiu devine funcțional din octombrie-noiembrie. 8 lei va costa cel mai scump bilet

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Unu din marginime

Acum 1 lună

ma, asta e o chestie foarte buna. Toata marginimea are nevoie de legaturi bune cu sibiul. Preturile sunt ok, daca si programul e facut cu cap atunci asta e o super investitie. Abia astept sa folosesc autobuzele astea si sa las masina acasa.
Raspunde

Legenda de pe autobuzu' 1

Acum 1 lună

No din majorarea asta de pret sper sa rezolvati si alte probleme. Inca sunt autobuze mici la ore de varf iar autobuzele duble circula goale. De aproximativ 2-3 luni sunt intarzieri uriase in jurul orei 17, tabelele cu timp sunt adesea inselatoare. Degeaba scrie acolo ca ajunge in 5 minute bazat pe distanta daca nu ia in calcul si traficul. Autobuzele rar sunt curate, soferii sunt tot mai putin profesionisti (vezi cazul recent in care urla la doamna varstnica). Sunt o gramada de ani de cand au achizitionat autobuzele albastre. Banii mei de la data de atunci pana acum unde s-au dus? Se acopera cei care circula pe naspa? Sunt dispus sa platesc si dublu, dar pune-mi la dispozitie un autobuz similar cu cele care circula spre gara, noi, curate, silentioase, spatioase. Sau hai, in cel mai rau caz cele albastre. Sunt destule autobuze in circulatie de pe vremea cand aveam 12 ani, acum am 28.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vegetarian

Acum 1 lună

Palivar cancerul in frunte cu jegoasa de Astrid Fodor
Raspunde

Lily

Acum 1 lună

Persoanele cu handicap accentuat de ce nu beneficiază de gratuitate?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

Prețurile sunt ok, da sa vedem frecveța
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alzara 1918

Acum 1 lună

Cum să nu fie Șelimbărul în Zona 0 ? Asemeni Arhitecților este în contiguitate ( adică atingere ) și confirm tuturor principiilor urbanistice ar trebui incluse în UAT mai mare !
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Nu poti sa-i iei cu japca in UAT mai mare, legal e cu referendum. Inclusiv la Sibiu, sa ne intrebe si pe noi daca vrem sa luam Selimbarul. Dar da, nu e nici o diferenta intre Arhitectilor si Selimbar, ca pozitionare fata de Sibiu. Ambele sunt lipite de oras, nu doar au granita cu el.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus