Marţi,
29.04.2025
Cer Senin
Acum
12°C

Cum decid polițiștii unde amplasează noile radare: Tehnologia analizează baza de date și ne spune care este cea mai potrivită oră, zi și locație. În viitor am putea folosi și AI

Cum decid polițiștii unde amplasează noile radare: Tehnologia analizează baza de date și ne spune care este cea mai potrivită oră, zi și locație. În viitor am putea folosi și AI

De la începutul acestei luni polițiștii sibieni au în doare peste 20 de radare moderne, care sunt amplasate pe un trepied și filmează la calitate foarte bună traficul. Datele sunt prelucrate la București și orice încălcare a legii se transformă pe urmă într-o amendă primită în poștă, acasă, evitând contactul direct între șofer și polițist.

După mai bine de trei săptămâni de funcționare, reprezentanții Serviciului Rutier spun că rezultatele în trafic deja se văd, mulți șoferii dând dovadă se reținere în a depăși limita legală de viteză. Pentru a ajunge la această concluzie, polițiștii Serviciului Rutier spun că au folosit tehnologia care analizează o bază de date exhaustivă, care include locurile unde au loc cel mai des accident, orele predilecte și zilele săptămânii.

”În legătură cu locul în care aceste radare sunt amplasate este și aici un element de noutate. Acele locații sunt stabilite în funcție de o aplicație informativă, dacă vreți, care analizează evenimentele din ultimii ani, locurile unde ele s-au produs, și în funcție de aceste informații aparatele radar ajung să fie poziționate. Este o analiză pe care o facem la momentul acesta cu ajutorul tehnologiei și a unor operatori, dar de ce nu, este foarte posibil ca în viitor să ne folosim și de AI. Se calculează practic un conglomerat al evenimentelor din ultimii ani, pe intervale de timp, intervale de zile, zile din cursul săptămânii, perioada din an, toate aceste detalii sunt analizate de foarte mult timp de Poliția Rutieră. Este instrumentul de care dispunem pentru a ne orienta activitatea de impunere a legii, care activitate are un caracter preventiv, de a preîntâmpina situațiile de risc și producerea accidentelor rutiere. Acum totul este mult mai ușor, mai eficient și sperăm ca asta să observe și participanții la trafic”, a declarat pentru Turnu Sfatului subcomisar de Poliție Ionuț Natea de la Serviciul Rutier Sibiu.

Întrebat dacă rezultatele obținute cu noile radare se văd deja, în mai puțin de o lună de utilizare, subcomisarul Ionuț Natea a precizat că datele culese din teren arată o îmbunătățire. Pe de altă parte, datele statistice din județul Sibiu pe care Poliția Rutieră le are la dispoziție arată că șoferii care sunt amendați o dată sunt cei mai expuși riscului de a produce accidente.

”Noi vrem să credem că oamenii au ajuns la nivelul de responsabilizare și sunt conștienți de riscuri, iar toate reglementările și normele rutiere sunt respectate din convingere că au rolul de crește gradul de siguranță, nu de frica amenzilor. La momentul actual se pune foarte mult accent pe componenta educațională. Amenzile, sub forma unor pedepse, nu sunt suficiente ca să produsă efecte. Până și copiii au înțeles asta. Statistica, pentru că avem o analiză a ultimilor ani la nivelul județului Sibiu, ne spune că cei care au ajuns să producă accidente rutiere au fost anterior sancționați pentru încălcarea regulii de la care au ajuns să producă evenimentul. Asta ne îngrijorează pentru că, în felul acesta, ne dăm seama că cei care primesc o amendă, în lipsa unei atitudini care trebuie să vină din interior, nu își va schimba comportamentul”, a mai detaliat Ionuț Natea.

Nu în ultimul rând, reprezentanul Serviciului Rutier din cadrul IPJ Sibiu a vorbit despre cum va arăta circulația pe autostrăzi și drumuri naționale din momentul în care acestea vor fi monitorizate de mult mai multe radare, inclusiv cele fixe. Reamintim că Poliția Română are în desfășurare mai multe licitații publice pentru achiziția și montarea a sute de radare fixe în toată țara.

”Există o reglementare legală cuprinsă în legea 383 care vorbește despre strategia la nivel național și toată coagularea de forțe este pentru a reduce numărul accidentelor rutiere. Din nefericire media ultimilor ani ne spune că suntem pe primul loc la nivel european din perspectiva persoanelor decedate în accidente rutiere. Toate aceste proiecte și investiții sunt realizate pentru siguranța cetățenilor și au la momentul acesta punctul final, sau se opropie de punctul final al achizițiilor. Noile dotări nu vor rămâne doar pe hârtie, vor fi intens utilizate de către noi”, a concluzionat subcomisar de Poliție Ionuț Natea de la Serviciul Rutier Sibiu.

Declarațiile prezentate mai sus au fost prilejuite de activitățile organizate de Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu în parcarea Teatrului Național ”Radu Stanca” și zona Pieței Habermann cu ocazia Zilei Poliției.

Începând cu ora 10 polițiștii sibieni au organizat numeroase demonstrații, de la dotări la activități specifice, atrăgând atenția elevilor de școli din tot orașul. În acest context a fost prezentat și noul aparat radar care poate fi amplasat pe trepied pe orice drum din Sibiu sau județ.

Unul dintre cele mai atractive momente pentru copii a fost momentul pregătit de Serviciul de Pregătire Profesională, care a simulat o urmărire în trafic, încheiată cu reținerea suspectului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Ștefan

Acum 1 lună

Cine e reprezentantul poliției rutiere? Să nu-l scoți city pe noul tău șef de la circulație ca ne om distra de minune… analfabet funcțional 100% , agramat și incult! Abia așteptăm să nu l mai ții ascuns!
Raspunde

Newman

Acum 1 lună

Anormal ca datele se analizeaza la Bucuresti.De ce trebuie sa faca ei selectia celor sanctionati.De fapt asa au control in toata tara a specialilor care nu trebuie sanctionati( politruci, securici,politisti,magistrati, amante, turnatori etc...)
Raspunde

Ion

Acum 1 lună

F bine! Dar am o intrebare la care poate mi raspunde cineva care stie: la cit timp dupa ce un astfel de aparat te inregistreaza cu viteza esti anuntat? E un termen limita sau o perioada dupa care e ...ilegal sa mai fi sanctionat? Pt ca se vorbeste de preventie...etc! Dar...daca cineva merge cu viteza ...azi...miine...poimiine...el nu stie ca a fost inregistrat in prima zi si neavind sabia deasupra capui continua sa conduca cu viteza deci unde i preventia? Daca face un accident din cauza vitezei in a ...3 zi banuim ca acesta putea fi evitat daca stia din prima zi ca a fost inregistrat! Asa ca motivul invocat ...preventia nu tine ! Ok...stiind ca sint n radare conducem mai incet dar ..sint exceptii asa ca...! Ideal ar fi sa fi anuntat imediat ( poate cineva chiar n are boala vitezei dar nu vede un semn de limitare ...) sa stii ca esti pasibil de sanctiuni mai aspre pe viitor si asa vei fi mai atent! Ca daca ti vin 10 atentionari peste...3..4 luni pina atunci poate faci vreo clatita...si ...degeaba ramii fara permis dupa ce ai rani pe cineva! Plus ca sint cazuri in care o masina e folosita de mai multe persoane...de unde sa stie proprietarul cui i a imprumutat o axum 3 luni ...intr o...marti seara? Deci e vreun termen limita sau incalci legea azi si instiintarea iti poate veni si dupa un an? Si atentie nu ma faceti ca s vutezoman...etc..e o intrebare logica din care vrem sa invatam ceva
Raspunde

Părere

Acum 1 lună

Ar trebui montat un radar pe porțiunea de la Dedeman la troiță. După orele 22, așa. Chiar nu se sesizează nimeni? Poliția, alooo?!
Raspunde

Luca

Acum 1 lună

Radar fix inseamna altceva ! Faptul ca nu mai montate pe bordul masinilor de politie , nu inseamna ca sunt fixe ! Sunt cumparate cu fonduri europene ?! Probabil acesta este motivul ... RADAR FIX = radar montat pe un stalp, pe o pasarela , care functioneaza NON STOP , indiferent de starea vremii si pe care le gasim in TOATE tarile din UE , mai putin Romania ! Cunoscatorii stiu de ce ...
Raspunde

Adina

Acum 1 lună

Sa aduceți in problema inteligenta artificială ar fi o greșeală. Lucrez in domeniu și cunosc. Au fost observat un comportament cel putin ciudat la AI, de multe ori are "halucinații", minte și a început să inventeze informații. Vedeți cazul tatălui din Norvegia care a întrebat chatgpt ce știe despre persoana lui și i-a spus că si-a ucis copiii, ceea ce era complet inventat, copiii lui trăiau și omul nici nu avea cazier. Deci, ușor cu pianul pe scări...
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 lună

Lucrezi la ferma de postaci și postezi după dictare. Halucinațiile AI apar când contextul este neprecizat, vag sau contradictoriu. Nu e cazul datelor despre accidente rutiere.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus