Marţi,
29.04.2025
Cer Senin
Acum
12°C

Dosarul șpăgilor de la Casa de Pensii Sibiu: Instanța Curții de Apel Alba a revocat arestul preventiv pentru Ghe. Brănescu și l-a plasat în arest la domiciliu

Dosarul șpăgilor de la Casa de Pensii Sibiu: Instanța Curții de Apel Alba a revocat arestul preventiv pentru Ghe. Brănescu și l-a plasat în arest la domiciliu

Judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au admis contestația depusă de Gheorghe Brănescu, agentul de pază acuzat de luare de mită și trafic de influență în dosarul șpăgilor de la Casa de Pensii Sibiu (CJP), și l-au plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. 

Decizia instanței, publicată luni, 24 martie, este definitivă. 

„În baza art. 4251 alin. 7 pct. 2 lit. a C.pr.pen. rap la art. 204 Cod pr pen admite contestaţia formulată de contestatorul inculpat BRĂNESCU GHEORGHE împotriva încheierii penale 19/12.03.2025 pronunţată de Tribunalul Sibiu. Desfiinţează încheierea contestată şi rejudecând: I. În baza art. 204 Cod pr pen rap la art. 242 alin.2 Cod pr pen înlocuieşte măsura arestării preventive dispusă faţă de contestatorul inculpat BRĂNESCU GHEORGHE, ,,,,, deţinut în Arestul IPJ Sibiu , cu măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 zile începând cu data de 24.03.2025,” se arată în minuta ședinței publicată pe site-ul Curții de Apel Alba. 

Ghorghe Brănescu are obligația de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, situat în localitatea Grebleşti, comuna Câineni, județul Vâlcea. Acesta trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să nu se apropie şi „să nu comunice direct sau indirect pe nicio cale cu coinculpata şi cu martorii sau suspecţii din dosar.

În caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu se poate înlocui cu măsura arestării preventive.

Brănescu s-a aflat în arest din 16 ianuarie.

În același dosar, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal Sibiu au acuzat-o pe Doina Goie, consilier superior la CJP Sibiu de zece infracțiuni de luare de mită. Gheorghe Brănescu, agent de pază al instituției, este acuzat de opt infracțiuni de complicitate la luare de mită și 29 de infracțiuni de trafic de influență.

În total, 38 de persoane au fost suspectate de complicitate sau de a fi beneficiari ai actelor de corupție. Se suspectează că, în perioada iunie 2024 - ianuarie 2025, funcționarul public a acceptat mită în schimbul favorizării unor decizii de pensionare, acumulând 10 infracțiuni de luare de mită. 

Brănescu este acuzat de opt infracțiuni de complicitate la luare de mită și 29 de infracțiuni de trafic de influență, în condițiile în care valorile mitei erau cuprinse între 100 și 600 de lei sau produse alimentare. 

Trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru 11 șpăgi de 1.700 de lei primite de Doina Goie

Tribunalul Sibiu a condamnat-o la trei ani de închisoare pe Doina Goie pentru că, din postura de consilier superior în cadrul CJP Sibiu, a acceptat 11 șpăgi, conform acordului de recunoaștere semnat cu procurorii. 

La câteva zile după ce a fost eliberată din arest preventiv, semnând un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii sibieni, Doina Goie a și aflat sentința dispusă de Tribunalul Sibiu. „Condamnă pe inculpata Goie Doina la pedeapsa de trei ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată, compusă din unsprezece acte materiale. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani,”, se arată în minuta dată publicității de către Tribunalul Sibiu, în urma pronunțării care a avut loc în 17 martie.

Instanța a decis ca pe parcursul celor patru ani de supraveghere, fostei funcționare să îi fie interzis dreptul de a mai putea lucra în cadrul Casei județene de Pensii Sibiu, precum și dreptul de a fi aleasă în vreo funcție publică.

Pe lângă o serie de restricții și obligații pe perioada celor patru ani de supraveghere, Doina Goia va trebui să presteze și 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, fie în cadrul Primăriei municipiului Sibiu fie în cadrul Primăriei comunei Rășinari, se mai arată în minuta dată publicității.

Totodată, fosta funcționară a CJP Sibiu a fost are de plătit și 3.000 de lei cheltuieli de judecată, fiindu-i pus sechestru asupra sumelor de 200 de euro și, respectiv, 3.461 de lei, ridicate în timpul perchezițiilor.

Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicarea motivării. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

2 comentarii

Pensionar

Acum 1 lună

Spagi se dau si acum, iar despre interventii nu mai vorbesc. Astept de 6 luni o recalculare de pensie care nu mai vine pe motiv ca nu nu au soft. Pana acum bum se faceau recalcularile? De ce pentru cei cu interventii merge softul? O sa mai urmeze arestari, iar directorul mason o sa fie citat
Raspunde

@Pensionar

Acum 1 lună

Ai dreptate! Eu astept de 4 luni către 5. Se misca cu viteza melcului sa facă ceva. La telefon nu se raspunde si închide telefonul, dacă mergi la ghișeu stai ca prostul la coada si iti zice ca nu au soft pt calcularea pensiei! Rusine Casă de pensii Sibiu. Ar mai trebui niște controale neanuntate pe la voi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus