Marţi,
29.04.2025
Cer Senin
Acum
15°C

Permisul de conducere auto digital, introdus până la finalul lui 2030 în Uniunea Europeană

Permisul de conducere auto digital, introdus până la finalul lui 2030 în Uniunea Europeană

Parlamentul European și statele membre ale UE au ajuns în noaptea de luni spre marți la un acord privind introducerea permisului de conducere auto digital în întreaga Uniune Europeană până la finalul anului 2030, informează France Presse, citată de Agerpres

Accesibil pe telefonul mobil, acest permis va avea aceeași valoare ca permisul de conducere auto fizic.

Până acum, discuțiile au trenat în legătură cu o vizită medicală obligatorie sau nu pentru a obține acest permis.

Potrivit acordului convenit luni noaptea, statele membre vor solicita fie un examen medical, fie o depistare bazată pe o autoevaluare a utilizatorului.

Permisul digital va avea o valabilitate de 15 ani, după care va putea fi reînnoit. Noii conducători auto vor fi supuși unei perioade de probă de cel puțin doi ani, cu reguli și sancțiuni mai stricte pentru conducere sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Acordul trebuie să fie adoptat de Parlamentul European și de Consiliul UE, o simplă formalitate după ce s-a ajuns la un compromis.

În 2024, 19.800 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere în Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă o scădere ușoară de 3 puncte procentuale comparativ cu anul precedent.

Cele mai sigure șosele din Europa sunt în Suedia și Danemarca, cu 20, respectiv 24 decese la 1 milion de locuitori, în timp ce Bulgaria și România se află în coada clasamentului, cu 74, respectiv 77 de decese la 1 milion de locuitori. 

foto depositphotos.com

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

2 comentarii

Emil

Acum 1 lună

Urmeaza introducerea vaccinului digital Ursula von der Pfizer.
Raspunde

DB

Acum 1 lună

alţi bani tocaţi inutil sub un pretext fals. Câteva întrebări: Cum va spori siguranţa în trafic un document stocat pe telefon? Cum pot fi asigurate/securizate real datele cetăţenilor, pentru că riscul de accesare neautorizată a informaţiilor personale va creşte şi mai mult (vezi situaţia cu baza de clienţi de la Orange)? În foarte probabilul caz în care tehnologia va face un progres sustinut în următorii 5 ani, iar smartphone-ul va ieşi din uz, la ce va folosi?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus