Ai băut vreodată o „cafea” preparată din capsulă cu gust de ciocolată, caramel sau lapte și ți s-a părut suspect de dulce și cremoasă?
Hai să citim împreună eticheta: zahăr, lapte praf degresat, zer praf, grăsimi vegetale (nucă de cocos), cacao pudră, cafea instant (4%), zahăr caramelizat, proteine din lapte, E340, E471, E341, E551, arome.
Ți se pare că bei cafea?
Adevărul e că multe capsule din comerț, mai ales cele „cu lapte” sau „cu ciocolată”, sunt un cocktail de zahăr, grăsimi hidrogenate, arome artificiale și aditivi. Cafeaua? Nu știe nimic despre ea.
Aditivi ca E340 (fosfați), E471 (emulgatori), E551 (antiaglomerant), care sună mai degrabă a laborator, nu a băutură cu care să-ți începi ziua, sunt prezenți în multe capsule de cafea. Nu par periculoși la prima vedere, dar consumați zilnic, pot crea dezechilibre serioase în organism:
– afectează absorbția calciului,
– pot suprasolicita rinichii,
– întrețin un mediu inflamator cronic în corp.
Bun, și ce facem?
Nu toate capsulele sunt rele.
Există capsule fără adaosuri, doar cu cafea proaspăt măcinată, uneori chiar de specialitate. Unele prăjitorii artizanale din România produc capsule curate, compostabile, cu cafea trasabilă și gust real.
Acum, pe tine, te rog, să alegi informat.Citește eticheta. Bea cafea, nu iluzii!
Iulian Anton
Omul cu cafea de specialitate și adevăruri de spus :)
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: capsule cafea , iulian anton , opinii , cafea
Vizualizari: 2884
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Pol-Pot
Acum 4 ore
Ion
Acum 4 ore
Mesterul dupe net
Acum 4 ore
Escu
Acum 4 ore
Un sibian