În municipiul Brașov va începe, săptămâna viitoare, montarea primelor ecoinsule pentru care Primăria a obținut, în 2023, finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și care sunt dotate, conform legislației în vigoare, inclusiv cu containere separate pentru materialul biodegradabil, informează Agerpres.
'De luni, vin primele ecoinsule digitalizate din cele 100 care vor fi montate în prima etapă. Am gândit un plan astfel încât să punem n cât mai multe cartiere aceste sisteme de colectare. Suntem în discuții cu Ministerul Mediului ca tot ceea ce se amplasează în Brașov să fie un singur model, cel compact, astfel încât să avem o eficiență mai mare în gestionarea sistemului de colectare. Până vom finaliza procedura de amplasare vom lăsa acces liber, dar după aceea, toată lumea care are contract va primi o cartelă pentru a accesa acest sistem. În paralel vom instala și sisteme de supraveghere video, astfel încât să identificăm persoanele care depozitează ilegal, precum și pe cei care încearcă să distrugă aceste echipamente', a precizat primarul George Scripcaru, într-o informare de presă transmisă luni și citată de Agerpres.
Insulele ecologice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat, modul GSM pentru transmisie date.
Vor fi colectate inclusiv informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate, precum și referitoare la persoanele care introduc deșeurile în containere, se menționează în informarea citată.
În 2023, municipalitatea brașoveană a obținut, în mai multe tranșe, finanțări prin PNRR pentru un total de aproape 400 de ecoinsule.
Acestea se vor adăuga celor existente, în număr de 74, cumpărate anterior de Primărie, majoritatea amplasate în zona centrală a orașului.
Context
Primăria Sibiu a anunțat încă din 2023 că orașul a primit finanțare prin PNRR și va avea 200 de insule ecologice, similare cu cele din Brașov.
„Avem asigurate fondurile pentru amenajarea a 200 de platforme noi în zonele de blocuri, valoarea investiției fiind de 22,5 milioane de lei. Vom îmbunătăți astfel infrastructura pentru colectarea selectivă a deșeurilor, aceste insule fiind dotate cu echipamente care asigură accesul controlat și contorizat digital, astfel că taxa de salubrizare va putea fi calculată pentru fiecare apartament pentru cantitatea de rezidual depozitată efectiv. Procedurile de achiziție sunt realizate centralizat, pentru toată țara, de către Ministerul Mediului, care a și demarat achiziția pentru primele 110 insule ale Sibiului, ofertele depuse aflându-se în evaluare tehnică. Urmează să fie demarată achiziția și pentru restul de 90”, spunea,Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, în 2023.
Fiecare insulă ecologică va fi dotată cu 5 containere pentru fracțiile biodegradabil, sticlă, plastic/metal, hârtie/carton și respectiv rezidual. Accesul în acestea se va face digital, fiecare apartament arondat urmând să primească un card de acces.
Deocamdată, la Sibiu proiectul întârzie să se concretizeze.
Sursa foto: Primăria Brașov
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: stiri brasov , PNRR , foto , Brașov , deseuri
Vizualizari: 1839
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
D
Acum 4 ore
Ivan
Acum 5 ore
Oligofrenii
Acum 5 ore
Sibian
Acum 6 ore
Felicitari tuturor celor ce ati reusit sa le scoateti la Lumina!