Duminică,
22.06.2025
Cer Senin
Acum
13°C

Finalul unei epoci: Primăria Sibiu desființează unele dintre ultimele bătătoare de covoare rămase prin cartiere

Finalul unei epoci: Primăria Sibiu desființează unele dintre ultimele bătătoare de covoare rămase prin cartiere

Sibiul intră oficial în epoca aspiratoarelor inteligente și a sistemelor de încălzire în pardoseală, vechile covoare masive devenind astfel inutile. Ultimele bătătoare de covoare rămase prin oraș sunt desființate treptat de primăria Sibiu, în urma unor licitații publice.

Cine a copilărit în anii 90 cu siguranță ține minte că de Paști și la Crăciun tatăl rula covorul mare din sufragerie și-l scotea la bătătorul din spatele blocului. Uneori era chiar înghesuială și trebuia să stai la coadă. ”Cât mai ai vecine”?

Pe urmă erau chemați copiii cărora li se înmânau bătătoarele, fie din cele din plastic, fie din cele cu coadă din lemn și capăt din sârmă. ”Bau! Bau!” se auzea ecoul printre blocuri. Cei mai atenți la detalii veneau pe urmă cu un lighean cu apă și un căpăcel de Biocarpet, sau doar apă cu oțet, și cu o perie dură trebuiau să frece fiecare colțișor din covorul bătut pentru ”a scoate culorile la iveală”.

În afara marilor sărbători legale bătătoarele de covoare erau transformate de copii în porți pentru fotbal. Multe spații verzi din zona blocurilor nu mai aveau pic de iarbă în jurul bătătoarelor. Regulile erau cele clasice pentru ”miuță”, cel mai slab stă în poartă, aruncă mingea cu spatele și două echipe se luptă să dea gol. La 3, 5 ori câte goluri se stabilea, portarul ieșea, locul lui fiind luat de cineva din echipa înfrântă.

Seara, la ”bară” se adunau copiii mai mari, adolescenții care mâncau semințe sau beau câte o bere pe ascuns. Nu există adult astăzi cu dureri de spate și fire de păr albe care să nu fi stat agățat de bară. Unii cu capul în jos. Cei mai forțoși se întreceau în tracțiuni. Media era zece. Uneori, pe lângă bătător se întâlneau fetele cu băieții și înfiripau o legătură cu iz romantic.

Cine a crescut la bloc în anii 90 știe că bara de covoare era, într-un fel, buricul cartierului. În 2025, când comandăm pe internet aspiratoare automate din China care știu să dea și cu mopul, să ai covor în casă a devenit un moft. În niciun caz nu mai justifică existența bării de covoare dintre blocuri.

În ultimii zece ani, pe măsură ce primăria a modernizat cartierele din Sibiu, bătătoarele de covoare au dispărut. Au scăpat câteva, pe ici, colo... Încet, încet, le vine și lor rândul.

În 29 aprilie Primăria Sibiu a lansat o licitație pentru ”Desființare construcție provizorie-bătător covoare amplasat fără forme legale pe imobilul-teren proprietatea Statului Român”, în valoare de 300 de lei. Până la urmă, trebuie să taie două țevi. Este vizat bătătorul din str. Ștefan cel Mare nr. 147, bl. 8A, zona verde cu str. Cantonului.

Tot în 29 aprilie, primăria a mai lansat o licitație pentru achiziția de ”Lucrări de desființare construcții provizorii de tip uscătoare de rufe”. Prețul este de 1.500 de lei și sunt vizate cele din Calea Cisnădiei și de pe Aleea Frații Buzești.

Prin alte cartiere, precum Țiglari sau Valea Aurie, încă mai există bătătoare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

16 comentarii

Ion

Acum 1 lună

Ce mare realizare a primăriei !! Mergeți în județele vecine și vedeți cum se întreține un oraș !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Hermannstädter

Acum 1 lună

@Ion...daca iti place mai mult acolo, atunci roiu!
Raspunde

Hermannstadt

Acum 1 lună

@Hermannstadter....Un răspuns tâmpit,cu scuzele de rigoare.Ce are una cu alta?De ce trebuie sa se mute cineva in alta parte doar pentru că are o părere diferită de a ta sau a primăriei?Și asta ți-o spune un sibian get beget.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 1 lună

Pe bune, stai în Sibiu și n-ai bani de aspirator? O fi tot primăria de vină
Raspunde

Adina

Acum 1 lună

Doamne ferește! Deci ăia din primărie sunt chiar bătuți în cap. S-au plimbat prin vestul Europei și au înțeles că trebuie neapărat să transforme Sibiul în München. Orice țeavă care nu s-ar regăsi și in München trebuie rasă de pe fața pământului? Alo, gara! Știați că în orașul ăsta traiesc și oameni săraci? Există oameni care nu își permit un aspirator nou. Știați asta? Pentru ei bara de covoare este necesară. Incredibil... cât de aerian să fii să distrugi chestiile bune construite de generația veche? Am pe scară vreo 3 doamne de vârsta a doua care își scot regulat covoarele și le bat pe bară și nu o mai murit nimeni.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Berila

Acum 1 lună

Las-o dracu ca e 200 lei un aspirator,batatoarele apartin comunismului
Raspunde

Hamnibal

Acum 1 lună

Comuniștii aveau mașina de batut
Raspunde

@Berila

Acum 1 lună

Vreau si eu un aspirator cu 200 lei dar sa fie de marca:Electrolux, Philips...etc
Raspunde

Dana

Acum 1 lună

Primaria taie batatorul de pe str.Caprelor care este pe teren privat.Daca tot vrea c faca curatenie in oras atunci sa taie si stalpii de beton de la tevile de termoficare .Am aprecia .Mi e mila de bietii pensionari care mai aveau o mica placere ,sa -si bata covorul.
Raspunde

Albu Horațiu Dorin

Acum 1 lună

Uauuu,super realizare, intrăm în epoca tehnologiei
Raspunde

NATURA si LEHGEA sunt necunoscute! ptr unii

Acum 1 lună

Mai e mult pana primaria (se) civilizeaza. Oamenii inca distrugca barabrii arbori valorosi ca le tuine umbra la buruieni sau nu pot supraveghea corespunzator tot ce misca. Puneti afise cu REGULILE ptivind taierile, etc! Nu idiotenii cu bune maniere, ci articole de lege cu amenda! Faceti ordine la Asdociatiile de proprietari! Nici un afis, nici o amenda, nimic! Oamenii sunt fiecare in bezna mintii si inimilor . Si dac le zice vreunul mai normal ca nu e legal il ostracizeaza.
Raspunde

Paul

Acum 1 lună

Urmează studii de fezabilitate și o firma dedicata pt a instala , innapoi, aceste dispozitive după data de 18 mai daca vom avea câștigător un .....personaj. Comparațiile cu orașe din vest nu își vor mai avea sens-ul.
Raspunde

Dan

Acum 1 lună

Nu ar fi mai bine sa le incorporati in echipamente de sport intre blocuri? Sunt bune pt tractiuni.
Raspunde

UnPSDist mandru

Acum 1 lună

Nu i bai! Oricum ardeleanul civilizat scutura de pe balcon sau fereasta !
Raspunde

Suetoniu Arpacas ( ecologist ilegal, fara cazier )

Acum 1 lună

Baterea manuala a covoarelor insemna gimnastica ...deci era un lucru bun. Ar trebui pastrate cateva batatoare ,ca monumente istorice. Ar trebui declarate monumente de mobilier urban .
Raspunde

Muresan

Acum 1 lună

Primaria ma bine s-ar ocupa de curatenia orasului si de spatiile verzi! Uite de ce stateau ei in loc! Mai mare rasu!l
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus