Sibiul intră oficial în epoca aspiratoarelor inteligente și a sistemelor de încălzire în pardoseală, vechile covoare masive devenind astfel inutile. Ultimele bătătoare de covoare rămase prin oraș sunt desființate treptat de primăria Sibiu, în urma unor licitații publice.
Cine a copilărit în anii 90 cu siguranță ține minte că de Paști și la Crăciun tatăl rula covorul mare din sufragerie și-l scotea la bătătorul din spatele blocului. Uneori era chiar înghesuială și trebuia să stai la coadă. ”Cât mai ai vecine”?
Pe urmă erau chemați copiii cărora li se înmânau bătătoarele, fie din cele din plastic, fie din cele cu coadă din lemn și capăt din sârmă. ”Bau! Bau!” se auzea ecoul printre blocuri. Cei mai atenți la detalii veneau pe urmă cu un lighean cu apă și un căpăcel de Biocarpet, sau doar apă cu oțet, și cu o perie dură trebuiau să frece fiecare colțișor din covorul bătut pentru ”a scoate culorile la iveală”.
În afara marilor sărbători legale bătătoarele de covoare erau transformate de copii în porți pentru fotbal. Multe spații verzi din zona blocurilor nu mai aveau pic de iarbă în jurul bătătoarelor. Regulile erau cele clasice pentru ”miuță”, cel mai slab stă în poartă, aruncă mingea cu spatele și două echipe se luptă să dea gol. La 3, 5 ori câte goluri se stabilea, portarul ieșea, locul lui fiind luat de cineva din echipa înfrântă.
Seara, la ”bară” se adunau copiii mai mari, adolescenții care mâncau semințe sau beau câte o bere pe ascuns. Nu există adult astăzi cu dureri de spate și fire de păr albe care să nu fi stat agățat de bară. Unii cu capul în jos. Cei mai forțoși se întreceau în tracțiuni. Media era zece. Uneori, pe lângă bătător se întâlneau fetele cu băieții și înfiripau o legătură cu iz romantic.
Cine a crescut la bloc în anii 90 știe că bara de covoare era, într-un fel, buricul cartierului. În 2025, când comandăm pe internet aspiratoare automate din China care știu să dea și cu mopul, să ai covor în casă a devenit un moft. În niciun caz nu mai justifică existența bării de covoare dintre blocuri.
În ultimii zece ani, pe măsură ce primăria a modernizat cartierele din Sibiu, bătătoarele de covoare au dispărut. Au scăpat câteva, pe ici, colo... Încet, încet, le vine și lor rândul.
În 29 aprilie Primăria Sibiu a lansat o licitație pentru ”Desființare construcție provizorie-bătător covoare amplasat fără forme legale pe imobilul-teren proprietatea Statului Român”, în valoare de 300 de lei. Până la urmă, trebuie să taie două țevi. Este vizat bătătorul din str. Ștefan cel Mare nr. 147, bl. 8A, zona verde cu str. Cantonului.
Tot în 29 aprilie, primăria a mai lansat o licitație pentru achiziția de ”Lucrări de desființare construcții provizorii de tip uscătoare de rufe”. Prețul este de 1.500 de lei și sunt vizate cele din Calea Cisnădiei și de pe Aleea Frații Buzești.
Prin alte cartiere, precum Țiglari sau Valea Aurie, încă mai există bătătoare.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Vlad
Acum 8 ore
Vlad
Acum 8 ore
FLOD
Acum 8 ore
Constantin
Acum 8 ore
FLOD