Fără ca Palatul Justiției de pe bulevardul Victoriei să aibă un termen predictibil pentru finalizarea reabilitării, Tribunalul și Judecătoria Sibiu au prelungit contractul de închiriere a clădirii de pe strada Ocnei pentru încă cinci ani.
Tribunalul și Judecătoria Sibiu s-au mutat în clădirea administrativă a fostei fabrici Independența în primăvara lui 2020, în baza unui contract valabil pe o perioadă de cinci ani. Acest contract a fost acum prelungit, anunță Casa Albă Independența SA, societatea proprietară a clădirii.
„Emitentul informează publicul investitor că societatea a prelungit contractul cu Tribunalul Sibiu care are ca obiect închirierea imobilului din Sibiu, str. Ocnei nr. 33, pe o perioadă de cinci ani, începând cu data de 18.05.2025. Celelalte clauze contractuale rămânând neschimbate”, se arată în raportul curent dat publicității astăzi de Casa Albă Independeța și semnat de Constantin Teodorescu, președintele consiliului de administrație.
Chiria pentru clădirea cu o suprafață totală de aproape 5.000 de mp a fost stabilită în urma licitației organizată în urmă cu mai bine de cinci ani: 382.882 de lei, cu tot cu TVA, lunar (echivalentul a aproximativ 76.500 de euro, în prezent).
La finalul celor zece ani de contract, chiria totală plătită pentru spațiul de pe strada Ocnei nr. 33 va depăși echivalentul a nouă milioane de euro. Contractul inițial de reabilitare a Palatului Justiției de pe bulevardul Victoriei avea o valoare echivalentă a puțin peste cinci milioane de euro. Sursa foto: arhiva Turnul Sfatului
În clădire sunt amenajate zece săli de judecată, cu minim 60 de mp fiecare, numărul total al încăperilor utilizate fiind de peste 120: 65 de birouri sunt pentru magistrați, grefieri și asistenți judiciari, iar aproape 40 – pentru personalul auxiliar, procurori, aprozi, șoferi și muncitori, avocați, jandarmi etc.
În baza contractului de închiriere este oferită angajaților instanțelor și o parcare cu 70 de locuri.
Conform datelor publicate de către Bursa de Valori București, unde Casa Albă Independența SA și-a listat acțiunile, 53,34% dintre acestea sunt deținute de Transilvania Investments Alliance SA (fosta SIF Transilvania). Un alt pachet de 20,53% dintre acțiuni este deținut de diferite persoane fizice, în timp ce Ioan Georgescu deține alte 11,81%. Trestok Group Limited (companie înregistrată în Cipru) are 10,03% din acțiuni, restul de 4,26% fiind în proprietatea altor persoane juridice.
Palatul Justiției este… păzit
Tribunalul și Judecătoria Sibiu s-au mutat din Palatul Justiției de pe bulevardul Victoriei în 2011, pentru a face loc lucrărilor de reabilitare a sediului propriu. Istoria acestei reabilitări a devenit unul din cele mai elocvente exemple ale incompetenței administrative a Ministerului Justiției: nici măcar la 14 ani de la demararea lucrărilor, autoritățile centrale nu pot estima anul în care acestea vor fi finalizate.
Oficial, reprezentanții Ministerului Justiției răspundeau cititorilor Turnul Sfatului că în acest an ar urma să se finalizeze două expertize privind componentele artistice și consolidarea structurilor istorice.
Anul viitor, ar urma să se desfășoare procedura de avizare documentațiilor, iar apoi întregul proces se va desfășura între local și național. Administrația locală va emite acte necesare emiterii autorizațiilor de construire, iar guvernul ar urma să se ocupe de execuția lucrării. Totul, până în 2030, pentru că atunci expiră termenul în care pot fi cheltuiți banii împrumutați de la Banca Mondială pentru acest obiectiv.
Singura activitate care se desfășoară de mai bine de cinci ani în ruina de pe bulevardul Victoriei este cea de pază.
Al treilea sediu
Prima mutare a Tribunalului și Judecătoriei a avut loc în 2011, când au început lucrările de reabilitare și extindere a sediului de pe bulevardul Victoriei. După patru ani, din spațiul închiriat pe J.S. Bach, cele două instanțe s-au mutat în clădirea oferită gratuit de către Ministerul Apărării și situată pe Calea Dumbrăvii, la nr. 30.
Însă și de aici cele două instanțe au trebuit să se mute – Ministerul Apărării nu a mai prelungit transferul dreptului de administrare, clădirile de pe Calea Dumbrăvii fiind transformate în sediul Comandamentului NATO.
În clădirea de pe strada Ocnei, de la nr. 33, Tribunalul și Judecătoria Sibiu s-au mutat din iunie 2020.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: chirie cladire , contract chirie , Judecătoria Sibiu , Palatul Justiției , Tribunalul Sibiu , Casa Albă Independența
Vizualizari: 6635
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Vlad
Acum 8 ore
Vlad
Acum 8 ore
FLOD
Acum 8 ore
Constantin
Acum 8 ore
FLOD