Duminică,
22.06.2025
Cer Senin
Acum
12°C

Agențiile de presă internaționale, despre alegeri: Nicușor Dan, matematicianul liniștit care a învins extrema dreaptă

Agențiile de presă internaționale, despre alegeri: Nicușor Dan, matematicianul liniștit care a învins extrema dreaptă

Agențiile de presă internaționale relatează luni despre victoria candidatului independent Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale din România și notează că românii au ales să păstreze cursul european, scrie Agerpres

AFP: Tresărire în România, candidatul proeuropean câștigă președinția

Astfel, agenția AFP scrie că, între menținerea cursului european și a sprijinului pentru Kiev sau virajul către extrema dreaptă, românii, ieșiți duminică în număr mare la vot pentru a-și alege președintele, au ales prima opțiune, acordându-i victoria primarului centrist al Bucureștilor.

Deși puțini ar fi pariat pe el acum două săptămâni, Nicușor Dan, în vârstă de 55 de ani, a primit aproape 54% din voturi după numărarea cvasitotalității buletinelor de vot, un rezultat întâmpinat cu entuziasm la sediul său de campanie.

'Aceasta este victoria a mii și mii de oameni care au crezut că România se poate schimba în direcția corectă', le-a spus el susținătorilor săi, printre scandări care lăudau Europa și care ironizau Rusia.

Dan a avut ceva de spus și pentru cei care nu l-au votat, îndemnându-i să 'se apuce de treabă' și să 'construiască o Românie unită'.

Alegerile prezidențiale au fost urmărite îndeaproape de comunitatea internațională, iar mesajele au curs imediat, de la președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a lăudat alegerea românilor pentru o 'Europă puternică', până la șeful statului francez, Emmanuel Macron, pentru care 'democrația' a câștigat 'în ciuda numeroaselor tentative de manipulare'.

În Ucraina vecină, președintele Volodimir Zelenski a salutat acest succes 'istoric', amintind 'importanța de a avea România ca partener de încredere'.

La cinci luni după rara anulare a alegerilor din noiembrie, marcate de suspiciuni de interferență rusă, România speră acum să încheie acest capitol tumultos, comentează AFP, care atrage totuși atenția că divizările sunt adânci.

După ce inițial a refuzat să-și recunoască înfrângerea în ciuda rezultatelor exit-pollurilor și a vorbit despre o fraudă, candidatul suveranist George Simion și-a felicitat în cele din urmă adversarul, promițând în același timp să 'continue lupta'.

Acest admirator în vârstă de 38 de ani al președintelui american Donald Trump a dominat în mare măsură primul tur de scrutin din 4 mai, cu aproape 41% din voturi, dublu față de procentele obținute de primarul Bucureștilor, purtat de un val de furie împotriva 'politicienilor hoți' aflați la putere din 1989 și pe fondul dificultăților economice ale uneia dintre cele mai sărace țări din UE, scrie AFP.

Însă Simion a avut de suferit după o serie de 'pași greșiți' între cele două tururi de scrutin, dar mai ales ca urmare a unei 'mobilizări aproape fără precedent' a 'apărătorilor democrației', a comentat pentru AFP analistul Sergiu Mișcoiu.

Prezența la vot a fost de aproape 65%, față de doar 53% în primul tur de scrutin.

'Niciodată un scrutin nu a fost atât de decisiv' pentru viitorul țării, 'cu implicații geopolitice clare', adaugă expertul.

Și aceasta pentru că șeful statului are atribuții privind numirile în funcții cheie și participă la summiturile Uniunii Europene și NATO.

România, membru loial al UE, o națiune cu 19 milioane de locuitori care se învecinează cu Ucraina, a devenit un pilon esențial al Alianței Atlantice de la începutul ofensivei ruse din 2022, comentează AFP, care menționează că două viziuni s-au ciocnit la urne.

Nicușor Dan, un matematician strălucit care a studiat în Franța înainte de a deveni activist anticorupție, este un european convins și un susținător fervent al Kievului.

Pe de altă parte, vulcanicul George Simion, critic al 'politicilor absurde ale UE', a pledat în timpul campaniei pentru încetarea ajutorului militar acordat Ucrainei, susținând 'neutralitatea' și negând în același timp că ar fi 'prietenul lui Vladimir Putin', președintele Rusiei.

La ieșirea din secțiile de votare, mulți și-au exprimat speranța că actualul coșmar se va sfârși. 'A fost un haos imens în România' de când votul a fost anulat, a declarat Runa Petringenaru, organizatoare de seminare în vârstă de 55 de ani. 'Este fără precedent, probabil chiar și la scară europeană', spune ea.

Foto: Nicușor Dan/Facebook

EFE: Nicușor Dan, matematicianul liniștit care a învins extrema dreaptă

Independentul Nicușor Dan, primar al Bucureștilor și matematician, l-a învins duminică pe ultranaționalistul George Simion într-un tur al doilea strâns, scrie EFE, care citează analiști locali potrivit cărora victoria sa reprezintă o susținere a proiectului european al României, un angajament față de stabilitatea instituțională și o respingere a populismului naționalist întruchipat de Simion.

În capitala României, un bastion al lui Dan, mobilizarea cetățenească pentru a vota opțiunea proeuropeană a fost evidentă duminica aceasta.

'Am votat pentru candidatul potrivit pentru țara și viitorul meu. Nu vreau să trăiesc într-o țară în care președintele are idei extremiste susținute de o minoritate a populației', a declarat Maria pentru EFE după ce a votat la Facultatea de Arhitectură din centrul țării.

Un alt student, Marius, a explicat că a votat pentru Dan pentru că 'nici Simion, nici ideile sale nu ar trebui să reprezinte România în lume'.

Dan are acum responsabilitatea de a restabili încrederea în instituții și de a aborda o situație economică dificilă, România înregistrând cel mai mare deficit din Uniunea Europeană (UE) și fiind amenințată de o retrogradare a ratingului de creditare.

În vârstă de 55 de ani, Dan este un politician independent, ideologic mai degrabă conservator decât progresist, cunoscut pentru cariera sa academică și activismul civic.

În ciuda firii sale rezervate și a carismei limitate, Dan a reușit să se conecteze cu un electorat urban tânăr, sătul de corupție, care a văzut în el un politician onest, capabil să modernizeze țara, scrie EFE.

Dan duce o viață modestă, fără proprietăți sau mașini scumpe, și cu datorii la bancă, lucru neobișnuit în politica românească și care i-a consolidat credibilitatea în fața alegătorilor, comentează agenția de presă spaniolă.

Născut în Făgăraș, în inima României, a excelat la matematică de la o vârstă fragedă, câștigând medalii la olimpiadele internaționale și obținând ulterior un doctorat la prestigioasa École Normale Supérieure din Paris. După ce s-a întors în țară la sfârșitul anilor 1990, a lucrat la Institutul de Matematică asociat Academiei Române, combinând această activitate cu apărarea patrimoniului urban și cultural al Bucureștilor.

Activismul său l-a determinat să creeze în 2008 o asociație care a inițiat numeroase procese împotriva neregulilor urbanistice și a abuzurilor imobiliare.

În 2015, a fondat Uniunea Salvați Bucureștiul, care a devenit rapid Uniunea Salvați România (USR), care în 2016 a reușit să intre în Parlament ca a treia forță politică a țării.

Cu toate acestea, în 2017, a decis să părăsească partidul în urma unei dezbateri interne privind definiția constituțională a căsătoriei exclusiv ca o uniune între un bărbat și o femeie, definiție cu care USR nu a fost de acord.

Dan și-a exprimat sprijinul pentru dreptul la avort într-o țară conservatoare din punct de vedere social, unde Biserica Ortodoxă are multă influență, scrie EFE.

În 2020, a fost ales primar al Bucureștilor cu sprijinul atât al USR, cât și al partidului conservator Partidului Național Liberal (PNL), reînnoindu-și mandatul în 2024 cu aproape 50% din voturi, în calitate de candidat independent.

Ca primar, a fost criticat pentru dificultățile sale de comunicare, deși își menține sprijinul public datorită opoziției sale ferme față de abuzurile marilor dezvoltatori și angajamentului său privind transparența și dezvoltarea urbană durabilă.

Programul său prezidențial, intitulat 'Românie onestă', propune reforme instituționale profunde, inclusiv digitalizarea statului, reducerea birocrației, promovarea meritocrației în funcțiile publice și modernizarea sistemului judiciar.

În politica externă, Dan pledează pentru creșterea cheltuielilor pentru apărare la 3,5% din PIB, consolidarea alianței cu Statele Unite și reducerea dependenței tehnologice de puteri autoritare precum China.

Alegerea lui Dan a fost văzută ca un triumf al europenismului moderat asupra retoricii naționaliste și eurosceptice a lui Simion, liderul partidului de extremă dreapta AUR, cunoscut pentru pozițiile sale radicale și apropierea sa de personalități precum Donald Trump.

Foto: Nicușor Dan/Facebook

dpa: Candidatul proeuropean câștigă alegerile

Primarul proeuropean al Bucureștilor, Nicușor Dan, urmează să devină noul președinte al României, după numărarea a 99% din voturi, învingându-l pe contracandidatul său de extremă dreapta, George Simion, în turul doi al alegerilor prezidențiale de duminică, scrie luni dpa.

'O să urmeze o perioadă dificilă necesară pentru reechilibrarea economică pentru a pune bazele unei societăți sănătoase. Vă rog speranță și răbdare', le-a transmis Dan susținătorilor după ce sondajele de la ieșirea din urne au indicat că se află în frunte.

Anterior, Simion se autodeclarase câștigător, cu mult înainte de numărarea finală a voturilor și contrar previziunilor.

'Suntem câștigătorii clari ai acestor alegeri. Revendicăm victoria în numele poporului român!', le-a declarat Simion susținătorilor săi, după închiderea secțiilor de votare.

El a făcut declarații similare pe platformele de socializare Facebook și X.

Înainte de alegeri, Simion acuzase autoritățile de tentativă de fraudă electorală, deși nu a furnizat nicio dovadă în acest sens, scrie dpa.

Alegerile prezidențiale de duminică au reprezentat o reluare a votului din noiembrie anul trecut. Atunci, candidatul prorus Călin Georgescu a câștigat primul tur, după ce a făcut campanie în mare parte pe platforma online TikTok, relatează dpa, care amintește că, cu puțin timp înainte de turul doi programat, Curtea Constituțională a anulat primul tur din cauza neregulilor în finanțarea campaniei și i-a interzis lui Georgescu să mai candideze.

Reuters: Președintele ales al României, pro-UE, este cunoscut pentru abordarea sa calmă și metodică

Decizia primarului Bucureștilor, Nicușor Dan, de a participa la o serie de dezbateri, săptămâna trecută, pe care rivalul său de extremă dreapta George Simion le-a evitat, a părut să dea roade duminică, când centristul pro-UE a ieșit victorios în turul doi al alegerilor prezidențiale din țară, comentează luni Reuters.

Analiștii au apreciat că seriozitatea lui Dan în timp ce stătea lângă un scaun gol, unde ar fi trebuit să se afle George Simion, este în mare parte ceea ce i-a convins pe români să se prezinte la urne cu cea mai mare prezență la vot din ultimii 25 de ani.

'În timp ce Dan era motivat, deschis și antipopulist, Simion a condus cea mai proastă campanie posibilă... refuzând dialogul și radicalizând alegătorii', a declarat Sergiu Mișcoiu, profesor de științe politice la Universitatea Babeș-Bolyai.

Dan, un centrist în vârstă de 55 de ani, care s-a angajat să combată corupția, este ferm în favoarea calității de stat membru pe care România o are în UE și NATO și a declarat că sprijinul țării sale pentru Ucraina este vital pentru propria securitate împotriva unei amenințări ruse tot mai mari.

Simion, un naționalist în vârstă de 38 de ani care se opune ajutorului militar acordat Ucrainei vecine și critică conducerea UE, a condus decisiv primul tur al alegerilor prezidențiale, provocând prăbușirea unui guvern de coaliție prooccidental și provocând ieșiri semnificative de capital, scrie Reuters.

'Este victoria voastră', le-a spus Dan, vizibil emoționat, miilor de susținători care îi scandau numele în fața sediului de campanie din București, după ce numărătoarea voturilor a arătat că a câștigat. 'România începe de mâine o nouă etapă și are nevoie de fiecare dintre dumneavoastră. Are nevoie de specialiști care să se implice în diferite politici publice, are nevoie de oameni în societatea civilă, are nevoie de oameni noi în politică. Și, așa cum ați dovedit că puteți să faceți campania asta, vă rog să continuați să activați pentru România', a pledat el.

Nicușor Dan, educat la Sorbona, a avut un istoric de activism împotriva dezvoltării imobiliare haotice și a corupției înainte de a intra în politică. Descris ca fiind calm și metodic, este adesea văzut ducându-și fiica la școală.

Prima sa provocare va fi să numească un prim-ministru și să formeze rapid o nouă majoritate guvernamentală pentru a aborda cel mai mare deficit bugetar al UE și pentru a încerca să evite o retrogradare a ratingului.

Ca primar independent cu două mandate, are experiență în negocierea majorităților și reputația că este un om hotărât.

'Alegerile nu sunt despre politicieni. Alegerile sunt despre comunități. Și, în alegerile de azi, a câștigat o comunitate de români care vrea o schimbare profundă a României', a declarat Dan, care a adăugat că românii trebuie să aibă răbdare în timp ce schimbările pe care le doresc vor fi puse în aplicare.

Reuters amintește că votul de duminică a pus capăt unui sezon electoral prelungit care a început când Călin Georgescu, un candidat obscur de extremă dreaptă și prorus, a câștigat în mod neașteptat primul tur al alegerilor prezidențiale inițiale din noiembrie anul trecut, alegeri care au fost ulterior anulate din cauza suspiciunii de amestec al Rusiei. După ce lui Georgescu i s-a interzis să mai candideze, Simion a preluat 'ștafeta', alimentând furia alegătorilor din cauza costurilor ridicate ale vieții și a imoralității sociale percepute, pusă în seama politicienilor mainstream de centru-stânga și centru-dreapta și pe elitele occidentale.

Simion și-a datorat victoria din primul tur de scrutin sprijinului acordat lui Georgescu. Însă analiștii au spus că insistența sa de a-l numi pe Georgescu prim-ministru a fost un alt factor care i-a motivat pe alegătorii pro-UE să se prezinte la urne în număr mare.

Duminică, susținătorii lui Dan au scandat 'Rusia, nu uita, România nu-i a ta', ceea ce a devenit o mantră la mitingurile pro-UE din acest an. 

Foto principală Nicușor Dan/Facebook

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

17 comentarii

Emil

Acum 1 lună

Agentiile mai relateaza ca e soc in Romania, omul lui Trump pierde alegerile, Castigator un centrist cu vocea blanda.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emila Elzoroaba

Acum 1 lună

Se vede socul și printre zăbrelele de la geamul tău?
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Care matematicia? De cand a terminat masterul ced ca n-a mai rezolvat o ecuatie.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

HBomb

Acum 1 lună

Desigur, tu faci integrale și calcul diferențial zilnic.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Faust

Acum 1 lună

Nici macar nu i-ai citit biografia. Nu a terminat nici un master intrucat nu a avut nevoie, el a terminat facultatea "lunga" acea care se facea cu asa zisul "master" de acum inclus. A facut un doctorat (care e cu totul altceva fata de un master) la Paris.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vld

Acum 1 lună

Care matematician? Are doctorat in matematica la Sorbona, stii ce inseamna asta? Ca a facut ceva dupa master, un doctorat acolo nu e chiar asa simplu
Raspunde

Horațiu

Acum 1 lună

A rezolvat cea mai urgentă problema. A demonstrat ca 20>40
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@HBomb

Acum 1 lună

Eu n-am fost olimpic la mate! Am alte activitati intelectuale. Bine ca ai auzit de integrale si calcul diferential. De grupuri, corpuri si inele ai auzit? Nu grupuri de sustinatori, nu corpuri de jandarmi, nu inele de logodna (pentru partenera lui dlui Nicusor) Mai invata. frate, apoi vorbeste!
Raspunde

@Faust

Acum 1 lună

Si daca e asa tare in matematici, cu doctorat la Sorbona, de ce n-a facut o cariera academica sau cercetare? De ce a ales s-o arda prin ONG-uri? Alt olimpic de o varsta cu Nicusor e profesor la Harvard.
Raspunde

@Sibian vâlcean

Acum 1 lună

Da după doctorat a rezolvat-o pe aia cu jiorjică+jiorjel=0
Raspunde

@@Faust

Acum 1 lună

Ca să v-o dea peste botniță la giorgei
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alzara 1918

Acum 1 lună

A fost ani la rând angajat la Institului de Cercetări Matematice - vezi CV . Uneori intervine “ sațietatea “ - vezi filonul poetic autentic al lui Dinescu înlocuit cu bucătăreala , crașmarit și hermeneutica lui Ciucă ; cum “ care Ciucă “ ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

HBomb

Acum 1 lună

Sibiene, de ce crezi tu că n-am auzit de grupuri, inele, funcții și altele? :))) Continuă-ți activitățile intelectuale, că ai nevoie.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sandokan

Acum 1 lună

Hai sa asteptam sa vedem daca ND ne-a meritat increderea si apoi sa vorbim. E irelevant acum sa vorbim despre cat de bun matematician este. Pana una alta, pentru cei care inca nu trec peste "soc", ND este doar presendintele (cum ar fi fost si GS). Ce e "sub" el conteaza, aia vor lua deciziile care ne vor afecta vietile. ND ne va reprezenta "in lume" si sper ca ne va reprezenta cum trebuie. Aveti rabdare.
Raspunde

AndreiM

Acum 1 lună

Aiurea. Mengele era mare medic dar ce folos, ca era dus bine cu pluta. In istoria lumii, cei mai mari criminali si dictatori au fost oameni "destepti" ca trebuie sa ai ceva cap sa poti minti, insela si manipula atata lume. Un alt doctor in matematica, la fel ca pacaliciul asta sorosist pe care il ridicati voi in slavi, Ted Kaczynski, cunoscut publicului si sub numele de Unabomber, a terorizat detonad in aer bombe ani de zile, ucigand o gramada de oameni in USA. Ce folos ca esti genial, daca esti un jeg de fiinta subumana? 

(Acest mesaj a fost moderat din cauza informațiilor eronate pe care le conține)

Raspunde

AndreiM

Acum 1 lună

(Acest mesaj a fost șters din cauza informațiilor eronate pe care le conține)

Raspunde

AndreiM

Acum 1 lună

IN-CRE-DI-BIL!!! Nu ai voie sa spui ceva rau despre tovarasul Nicusor Dan, chiar daca este adevarat, chiar daca stie toata lumea. Cenzura trompetelor marxiste si a slugoilor sistemului nu iti permite. Exact ca pe vremea tovarasului Ceausescu. Puteai sa spui ca e pantofar pingelica? Nu puteai. Doar ca atunci te salta securitatea de acasa in mijlocul noptii si ajungeai la Canal. Poate ar trebui sa astept vreo vizita de la tovarasii militaiului Predoiu? Viata bate filmul, de fiecare data! Trompetele marxiste de la Trunul Sfatului o dovedesc mereu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus