Turist în județul tău, la doi pași sau o pedală de casă: cum arată și ce înseamnă ”anii drumeției” | Foto și video

”Anii drumeției” este noul proiect prin care autoritățile județului vor să încrusteze specificul Sibiului mult mai clar în mintea turistului. Turist care nu e musai să fie din București, ci poți fi chiar și tu, sibianul ori medieșeanul care n-a știut ori a uitat ce înseamnă verdeața, liniștea și bogăția gusturilor locale, aflate la câteva minute de orașul asfaltat.

Din liniștea Muzeului Astra a început lansarea oficială a ceea ce își dorește Consiliul Județean Sibiu, alături de primării, să realizeze prin ”Anii Drumeției”. Un proiect care se va întinde pe doi ani și a cărui primă fază va fi relativ neinteresantă publicului țintă, invitat să descopere tihna peisajelor de pe potecile județului.

”Relativ neinteresantă” deoarece e vorba de elaborarea de strategii, de ghiduri de bune practici în amenajarea de poteci omologate, de standardizare a marcajelor, de reducere a interacțiunii negative dintre turist și animal sălbatic ori câine agresiv, de colaborarea dintre ONG-uri, producători locali și organizatori de ture prin natură, de reglementarea accesului motorizat pe pajiști și prin păduri, evaluarea actualelor trasee turistice precum și identificarea unora noi, pregătirea unei platforme și aplicații cu toate informațiile necesare pentru o drumeție prin Sibiu și așa mai departe. Mult mai departe, de fapt, deoarece planurile echipei care se ocupă de acest proiect au în vedere și o componentă educativă, care să trezească interesul tinerilor pentru ceea ce înseamnă ”liber în aer liber” (sloganul proiectului), dar și diversificarea ofertei de petrecere a timpului liber. Adică nu doar bicicletă și drumeții la pas, ci și zone în care poți face echitație, zone unde te poți da cu barca ori cu plăci de tip SUP. Plus, evident, promovarea acestor opțiuni.

”Acum suntem la început de drum. Începem să pregătim județul pentru turistul de drumeție, să arătăm tuturor oportunitățile pe care le are Sibiul”, rezumă Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, această primă fază a proiectului.

A doua fază este cea în care aceste strategii și întâlniri și investiții în amenajarea de trasee ar urma să dea roade. Adică, turiștii de aici ori de aiurea să aibă ce trasee să descopere cât se poate de lejer, ce povești locale să culeagă, ce produse din zonă să mănânce ori deguste, unde să doarmă, unde să pedaleze sau unde, pur și simplu, să se trântească în iarbă pentru a ațipi la soare. Iar beneficiarii acestei cele de-a doua faze nu vor fi doar turiștii, ci și localnicii care le vor oferi produse și serviciile de care musafirii au nevoie.

La drum

”Anii drumeției” înseamnă, de fapt, să descoperi într-un mod cât mai prietenos cu natura bogăția locurilor aflate foarte aproape. Cum ar fi, de exemplu, la distanță de un drum cu tramvaiul până în Rășinari. De unde, cu vreo 200 de metri înainte să ajungi la Primăria din centru, faci stânga peste un pod peste Seviș, cotești prima la dreapta, mai urci ușor încă vreo 100 de metri printre case și te lași cuprins de verdele pajiștilor aflate deasupra grădinilor din Rășinari.

Mai urci cale de vreo zece minute și își poți odihni privirea peste peisajul satului de la poalele Coastei Boacii. Te orientezi, mai departe, după marcajele care îți aduc aminte că ești pe ”traseul Cioran”, marcaje care după investițiile pe care le promit autoritățile în ”prima fază” ar trebui să fie ușor de descoperit de orice neofit în ale drumețiilor.

Primul punct de belvedere de pe traseul Cioran. În care poți vedea Coasta Boacii, amintită și de filosoful născut la Rășinari

Cu cât te depărtezi de Rășinari, cu atât iarba pajiștilor pare mai deasă, numai bună să te tolănești. Fără telefon, fără să cauți să prinzi poza perfectă pentru Instagram, doar întins în iarba vălurită de vânt și plină de miresme. De fapt, chiar ar trebui să te întinzi, să asculți vântul și să miroși iarba. Cel puțin asta îndeamnă Cristian Cismaru, cel care a făcut din My Transilvania un nume cunoscut pentru iubitorii de ecoturism și care, acum, s-a alăturat echipei ”Anilor Drumeției”. Iar cu Cristi Cismaru afli, de fapt, cum faci o drumeție.

Drumeția bună e aia care începe din bibliotecă

Chiar dacă ai telefonul cu tot felul de hărți instalate, Cristi Cismaru spune că la drumeție pornești cu o hartă la tine. Nu doar ca să îți vezi eventualul traseu, ci și pentru a-i recunoaște vecinătățile și toată geografia care îl înconjoară. 

Iar înainte de a porni la drum, musai să treci mai întâi pe la Biblioteca Astra. Pentru a împrumuta o monografie a locurilor pe care le iei mai apoi la pas. Deoarece așa afli, de exemplu, că Rășinari vine fie de la ocupația vechilor locuitori care strângeau rășini să le vândă în Cisnădie, fie de la Râușorul care despărțea satul de târgul unde-și duceau marfa. Și mai afli de istoria ”potecului”, care dacă era mai lat de 30 de centimetri, adică mai lat de un pas, devenea cărare.

Cristi Cismaru, citind din monografia satului Rășinari

Bine, poveștile din cărți le poți transforma în experiențe dacă intri în vorbă cu oamenii locului. Pe care îi găsești după anunțurile lipite pe porți, cum că vând miere, ouă, brânză sau alte bunătăți de-ale locului. ”Am fost acum două săptămâni și am numărat câte anunțuri sunt lipite pe porțile acestui sat cu 7.000 de locuitori. Sunt 39 și sunt foarte importante”, arată Cristi, care îi îndeamnă pe localnici să apeleze cât mai des la astfel de moduri de a-și face reclamă. De ce? Pentru că turistul care va veni într-o drumeție lentă poate astfel să își cumpere de-ale gurii înainte să urce pe ”potecurile” din zonă.

Local

”Anii Drumeției nu este doar despre mersul pe jos, ci și mersul pe bicicletă sau ridicatul de zmeie”, vorbește Cristi înainte de a îndemna oamenii să se așeze la picnic. Un picnic în care nu doar te mesteci hulpav de la atâta aer curat ceea ce ți-ai luat pe drum, ci și să folosești produse ori servicii locale. De la pături de picnic (Cristi s-a lăudat cu unele din ultimele pături produse la Covtex), la blide emailate cumpărate de la Sighișoara sau din Mediaș.

Pentru că ideea e ca tot ce folosești să fie cât mai ”din zonă”, zmeiele pe care le înalți le poți împrumuta de la Cosmin Albu, din Sibiel, cel care a făcut o pasiune din astfel de îndeletniciri care te întorc la bucuriile din copilărie. Așa afli ce înseamnă ”fereastra de vânt” și cum, de fapt, poți înălța zmeie ca un adevărat parapantist astfel încât să te lauzi și în fața propriilor copii că știi cum poți stăpâni aerul.

Iar de vrei ca în drumul tău să bați poteci cât mai îndepărtate și păduri cât mai adânci, tot din zonă poți apela la Sergiu Pâcă (Rent a Bike Shop Sighișoara) ori Lorand Peter (Trial Guide). Tinerii care îți pun mâna pe ghidoanele bicicletelor electrice pentru off-road, cu care, la propriu, iei muntele de-a dreptul și nu de-a curmezișul, fără să gâfâi defel. Evident, cu cască, iar de ești începător ori temător, cu ghidaj încât să descoperi fără emoții traseele care și acum, de fapt, există. Și unde, încă, timpul pare că îți stă de-a dreptul pe loc.

”Prin acest program aducem în același loc cultura, gastronomia locală și locurile frumoase”, Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu

”Avem șansa de a pune Sibiul pe harta ecoturismului internațional”, Adrian Bibu, administratorul județului

”O drumeție este mult mai sigură decât majoritatea opțiunilor de petrecere a timpului liber”, Sergiu Olteanu, managerul proiectului Anii Drumeției

 

Foto și video: Turnul Sfatului

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 13481

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Izabell

Acum 2 ani

Bravo! E un inceput. Doar ca in august iar “puneti Sibiul pe harta” cu Red bull romaniacs
Raspunde

Birtu

Acum 2 ani

Iar povesti SF,probabil cei din partin merg sa lipeasca afise. Prin jurul Rasinarului e un dezastru de aceea eu nu prea mai merg pe acolo,plin de gunoaie,turme de oi cu muuulti caini ciobanesti si mai ales multe resturi de animale care miros de iti muta nasul. Iar cei din consigliu fac niste proiecte ca sa dea bine,sa vada acei putini oameni care citesc presa ca ei au activitate si uite asa mai pica ceva banuti de la buget prin amaratele buzunare, pentru ca realitatea arata altfel,toal opusa.
Raspunde

Rasinari

Acum 2 ani

Bucurati-va de zona aia din jurul Rasinariului cat mai puteti caci dupa ce va fi trasa viitoarea centura de sud toata linistea si privelistea se va strica.
Raspunde

Tonino Velacruz

Acum 2 ani

Foarte frumoase initiative! Pacat ca grosul bombardierilor și parașutelor care ne vor plăti pensiile, viseaza la excursii la Dubai si Maldive, de unde sa transmita poze cu botoxul si plasticul din tot corpul, inclusiv din crevasa unde nu lumineaza soarele! Popor odios!
Raspunde

Un sibian

Acum 2 ani

o initiativa excalenta! felicitari! pentru cei care stau in iarba...atenti ca in perioada asta sunt f f multe capuse...sa nu va faceti rau cu buna intentie!
Raspunde

Adrian Nastase

Acum 2 ani

Desigur, fireste...o gashka de plictisiti abonati numa la brunch-uri si drumetii...de fapt atarnatori la bani publici la CJ. Eu sunt curios acest Cismariu din ce-si castiga el traiul zilnic. Din ce bani isi plateste facturile si cumpara de mancare la copil...el e toata ziua in drumetie sau la un brunch. As fi curios care e fluxul concret a venitutilor lui lunare. Facem pariu ca „oficial“ nu castiga nimic? Tot felu de vrajeli pentru prosti...
Raspunde

Nobody

Acum 2 ani

Că tot ați pus o fotografie cu traseul cicloturistic Emil Cioran, am rugamintea sa imi explice si mie cineva, cum pot parcurge acest traseu pe portiunea cuprinsa intre Manastirea Sfantul Ioan Iacob Romanul (DJ 106D pe portiunea Rasinari - Poplaca) si cătunul Trăinei ???? Pentru ca ai un panou cat un afișaj electoral, chiar langa manastire, dar cand incerci sa inaintezi, dupa nici 300-400 de metri drumul este inchis (legal sau ilegal - habar nu am). Dau o bere virtuală persoanei care ma lamureste si pe mine in aceasta problema. In paralel o sa incerc sa obtin explicatii oficiale si de la Primaria Rasinari. Poate se va deranja cineva sa clarifice situatia....
Raspunde

Claudiu M

Acum 2 ani

In momentul cand s-a facut traseul Emil Cioran si a fost montat acel panou, traseul trecea prin stanga manastirii... intre timp, se pare ca acel teren a fost imprejmuit de proprietar. In aceasi situatie a fost si traseul din spatele ZOO, langa cartierul Valea Aurie, dupa ce a fost marcata poteca, cei de la ZOO si-au marit suprafata si au mutat gardul peste o parte a traseului...
Raspunde

Ioan

Acum 2 ani

Pajistile cu iarba verde pe care tolaniti sunt cumva proprietati private? Aveti acceptul proprietarului?
Raspunde

Claudiu M

Acum 2 ani

cele ingradite?! si drumurile de acces sunt private... nici pe ele nu avem voie?
Raspunde

BON

Acum 2 ani

”Prin acest program aducem în același loc cultura, gastronomia locală și locurile frumoase”, Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu Şi acum să vă împărtăşesc păţania mea de duminică 23 mai 2021: Am plecat să vizitez biserica fortificată din Biertan. Am plecat pe traseul Sibiu - Nocrich - Alţâna - Bârghiş - Biertan, dar ce să vezi după ce parcurg drumul, în mare parte bine asfaltat (mai sunt unele lucrări de finisări), pentru că nu am folosit sistemul de navigaţie de pe aplicaţia WAZE, m-am trezit în Moşna, deoarece acolo unde ar fi trebuit să intru pe drumul spre Biertan NU există nici un indicator şi foarte uşor confunzi intrarea cu un cap de pod. De fapt lipsa indicatoarelor am constatat-o aproape pe tot drumul. Deci modernizăm drumurile judeţene dar uităm să montăm indicatoarele necesare. Tipic românesc, facem treaba doar 85% că altfel n-am fi noi. Doamna Câmpeanu, n-aţi vrea să mai plecaţi din birou şi fără să vă anunţaţi traseul şi să mai verificaţi ce fac cei care modernizează drumurile pe banii publici? Şi nu doar cu "realizărilea/promisiunile" nerealizate! De ce ar trebui cineva să folosească neapărat un sistem de navigaţie să ajungă din punctul A în punctul B, când normal ar fi să avem indicatoare de presemnalizare şi semnalizare de toate tipurile pe toate drumurile. Inclusiv cele de limitare a localităţilor.
Raspunde

Nobody

Acum 2 ani

Din pacate simtul de conservare spune ca daca vrei sa ajungi cu bine la Biertan, pleci din Sibiu spre Medias-Sighisoara si faci dreapta inainte de Dumbraveni.
Raspunde

Mission

Acum 2 ani

Ideea nu este rea deloc! Imi place drumul prin padure! Daca te apuca ploaia, ai unde sa te adapostesti? Ca intri cu bicla in noroi pana la ghidon. Dar nu este rau a ai de unde sa inchiriezi bicle electrice. Haide ca asta este este bine! Cat despre indicatoare, ce sa zic? Poate la anu'! Daca nu , la anu si la multi ani! Mergeti si voi cu cineva care cunoaste zona! Eu cred ca n-au pus indicatoare ca politicienii oricum nu stiu sa le citeasca!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus