VIDEO Anii Drumeției. Traseul pe care sibienii se pot răcori, după-amiaza, pornind din Gușterița

Deși zona montană a Sibiului este preferată de către cei care caută răcoarea în zile de vară, pentru cei care au puțin timp la dispoziție în după-amiezile din timpul săptămânii o variantă o reprezintă și traseele împădurite de la marginea orașului.

La finele săptămânii trecute, echipa Anii Drumeției a refăcut marcajele pe traseul care leagă Gușterița de Hamba, fiind primul traseu din zona colinară pe care echipa intervine. Traseul a fost marcat respectând codul de culoare pentru astfel de zone, adică folosind simbolul crucii roșii (traseu care se intersectează cu altele) pe fundal galben.

Traseul este marcat cu cruce roșie pe fundal galben. Sursa foto: Facebook / Anii Drumeției

Cu o lungime de aproximativ unsprezece kilometri, traseul este potrivit pentru după-amiezile toride, deoarece – exceptând porțiunea cuprinsă între Gușterița și Adăpostul pentru câini – drumeții sau cicliștii care apucă această cale sunt adăpostiți de umbra copacilor. Chiar și acolo unde traseul se suprapune pe drumuri forestiere care ies de sub bolta verde, drumul este în continuare suficient de bine umbrit din ambele părți.

Reporterul Turnul Sfatului a străbătut acest traseu luni după-amiaza, pe bicicletă, când Sibiul era încins sub un aer uscat. Este un traseu potrivit pentru familiile care vor să iasă la o tură cu bicicleta, deoarece include relativ puține pante mai dificile și urmează în special drumuri forestiere sau agricole în bună condiție. Punctul de plecare al traseului a fost marcat la începutul străzii Mălinului din cartierul Gușterița, stradă recent asfaltată, dar cu o înclinație destul de mare. Cei care vor dori să evite urcarea neasfaltată și destul de prăfuită până la turnul de observație din dealul Gușteriței (unde se află și crucea), vor putea alege traseele alternative, pietruite și mai domoale până la Adăpostul de câini.

Înainte de acest adăpost, marcajul traseului indică intrarea în pădure. O zonă destul de ”călcată”, dar care tocmai de aceea oferă condițiile unui pedalat lin. Marcajele pe traseu sunt proaspete și ușor de observat. 

O dată cu înaintarea în pădure, umbra tot mai deasă însoțește drumeții ori bicicliștii până deasupra satului Hamba. Coborârea înspre acest sat se face pe un drum agricol, înconjurat de fânețe de pe care otava nu a fost, deocamdată, cosită. Am trecut și pe lângă o stână, nefolosită acum (sfat pentru cei care se tem de câinii ciobănești: luați în drumurile voastre și niște boabe pentru câini. Odată ce aceștia se apropie și le aruncați câteva boabe cărora le vor prinde rapid gustul, ciobăneștii devin aproape în unanimitate extrem de prietenoși și docili).

Un apus peste oraș

Cum drumeția am pornit-o târziu, iar la intrarea în Hamba soarele deja se pregătea să apună, am pornit rapid înspre Sibiu, parcurgând grabnic cei aproximativ zece kilometri (avantajul a fost că am folosit o bicicletă off-road asistată de un motor electric). Și am ajuns la crucea de pe dealul Gușteriței taman când peste oraș se așternea întunericul.

O priveliște care poate fi admirată în tihnă înainte de a coborî în orașul care se răcorește.

Eurorando

Marcajele de pe traseul către Hamba au fost refăcute în contextul lansării Ghidului de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeție Pedestră și de Cicloturism în Zona Montană și Colinară în județul Sibiu, arată reprezentanții programului Anii Drumeției (ghidul poate fi descărcat de aici). ”Este primul traseu de drumeție din zona colinară care este marcat acum conform Ghidului de Bune Practici. Acesta nu a fost ales aleatoriu, ci este parte din pregătirea pentru Eurorando, cel mai mare eveniment european dedicat iubitorilor de drumeție, care va avea loc anul acesta și anul viitor în județul Sibiu. La acțiunea de marcare au participat, alături de echipa de implementare a Programului «Anii Drumeției», reprezentanți ai organizațiilor non-profit locale și ai GAL-urilor din județ”, spune Sandy Stancu, consultant în comunicare în cadrul programului Anii Drumeției.

Pe lângă traseul spre Hamba, cei de la Anii Drumeției au marcat ori refăcut marcajele și pe traseul către Țara Colibelor (cel care pornește din Râul Sadului), dar și traseul cunoscut sub numele de Fraga și care pornește din Rășinari.

Coborârea înspre Hamba

La întoarcere, înspre Dealul Gușteriței

Dacă vă abateți de la traseu, găsiți și porțiuni mai tehnice pentru pedalat

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Marius

Acum 3 ani

M-ai convins...o sa parcurg acest traseu in urmatoarea perioada.
Raspunde

Eugen

Acum 3 ani

Mare atentie la ursi daca doriti sa va plimbati prin acea padure! Nu e de glumit cu ei.
Raspunde

Marioara

Acum 3 ani

Superbe imagini! Poate unii vor rade, dar avem o tara atat de frumoasa! Ce pacat de felul in care ne lasam condusi!

Raspunde

Cineva

Acum 3 ani

Cum spune Eugen, atentie mare la urs nu doar la cainii de la stana. Ursul a fost vazut si la crucea de pe Dealul Daii. O fluierice e necesara si in caz de intalnire fata in fata cu ursul trebuie avut la centura (nu in ghiozdan) un spray de urs (special de urs, nu de autoaparare)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus