”Brukenthal ne-a dat vâlcenilor apă la moară să îi facem statuie”. La dezvelirea statuii baronului, de către Iohannis FOTO și VIDEO

Într-o zi cu mult soare peste Piața Mare a Sibiului, în prezența președintelui României, Klaus Iohannis, a fost dezvelită statuia baronului Samuel von Brukenthal. Inițiativă sponsorizată în proporție de 80% de un om de afaceri din Vâlcea.

În timp ce primarul Sibiului, Astrid Fodor, îl aștepta pe Klaus Iohannis în ușa principală a Primăriei Sibiu, comitetul de primire al președintelui României la evenimentul de dezvelire a statuii era deja pregătit în Piața Mare. Paul Porr, cel care a preluat președinția FDGR de la Iohannis, a venit în calitate de președinte al Clubului Lions – Brukenthal. Club care, alături de Rotary Sibiu, a împărțit în mod egal 20% din costurile generate de amenajarea statuii. Din comitetul de primire, alături de reprezentantul Rotary Sibiu (avocatul Marian Crăciun, fost prefect) și Sabin Luca, directorul Muzeului Brukenthal, a mai făcut parte și Mircea Ureche, directorul Boromir. El este cel care a acoperit 80% din cheltuielile generate de amplasarea acestei statui.

Paul Porr, Mircea Ureche și Marian Crăciun

În fine, din comitetul de primire a mai făcut parte și artistului Deák Árpád din Oradea. El și soția președintelui Klaus Iohannis au fost singurii invitați pe scaunele de pe podiumuri, fără a și lua cuvântul.

Ca în vremurile cu Iohannis primar

Înaintea președintelui așteptat să sosească la ora 13:00, în partea dinspre Muzeul Brukenthal al Pieței Mari (înconjurată cu garduri și unde cei care intrau erau verificați corporal de către Serviciul de Pază și Protecție) în picioare mai erau Raluca Turcan, proaspăt realeasă șefă a liberalilor sibieni, rectorul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, Sorin Radu, și viceprimarul Sibiului, Corina Bokor. Saluturi din priviri și mâini mai transmitea Sergiu Nistor, cel care a reprezentat Guvernul în relația cu Sibiul în anul cultural 2007.

Cele câteva zeci de scaune aduse pentru invitații la eveniment au fost ocupate, în majoritate, de către membrii cluburilor Lions și Rotary, ușor de recunoscut prin blazoanele ori insignele la vedere, care le atestau apartenența. În primul rând a fost așezat și Andreas Huber (cel de-al doilea fin al lui Klaus Iohannis, alături de Paul Porr) și episcopul Bisericii Evanghlice CA din România, Reinhart Guib. Printre invitați, mai poate fi zărit Constantin Chiriac, directorul Teatrului național ”Radu Stanca”.

Printre cei care au lipsit (numele lor fiind lipit pe scaune) se numără Constantin Șovăială, deputatul liberal care a candidat fără succes împotriva Ralucăi Turcan. De asemenea, nu a participat la eveniment nimeni din conducerea Consiliului Județean Sibiu. Iar dincolo de gard, fără să fi primit invitație, se afla Martin Bottesch, fostul președinte al Consiliului Județean. A asistat la eveniment alături de alte câteva zeci de sibieni, sprijiniți de gardurile de metal.

La câteva minute după ora 13:00, ceremonia de dezvelire a statuii lui Samuel von Brukenthal începe. Tocmai când începe și un eveniment în cadrul Târgului de carte Gaudeamus, care se derula în corturile amplasate de asemenea în Piața Mare. Ca în vremurile când era primar, Iohannis îi atrage atenția lui Astrid Fodor. Aceasta scoate telefonul, vorbește scurt, iar după câteva zeci de secunde, muzica și zgomotele din cortul târgului de carte se opresc.

”De aici nu va mai pleca niciodată”

Alexandru Chituță, din partea Muzeului național Brukenthal face oficiile de amfitrion. ”Eveniment unic în istoria Sibiului. De aici, de pe acest soclu, nu va mai pleca niciodată”, spune Chituță în discursul său, în care face și un scurt istoric al proiectului amplasării unei statui a baronului Samuel von Brukenthal în Piața Mare, la 300 de ani de la nașterea sa. Cum a discutat cu Mircea Ureche în decembrie 2020, cum acesta a acceptat să acopere toate costurile, cum s-au alăturat cei de la Lions Brukenthal ca urmare deciziei lui Paul Porr, concursul care a urmat și așa mai departe. O istorie pentru care a fost tipărită și o broșură.

Pentru a dezveli statuia, în față și în aplauzele celor prezenți au fost invitați Astrid Fodor și Klaus Iohannis.

700 de kg cântărește statuia din bronz a baronului Samuel von Brukenthal, soclul de piatră pe care este așezată având o greutate de patru tone.

Brukenthal și România educată

După binecuvântarea statuii de către episcopul Reinhart Guib au urmat discursurile oficialilor. Primul a fost președintele Klaus Iohannis, care a vorbit despre ce a învățat el de la Samuel von Brukenthal, ”cea mai strălucită personalitate a sașilor transilvăneni”, în materie de a conduce. ”Temelia bunei guvernanțe la baza căreia stau educația și cultura”, amintește, la un moment dat, președintele Iohannis, care vorbește mai apoi despre programul ”România Educată”, pe care îl vede a schimba societatea românească.

Tot în discursul său scris, Iohannis a vorbit și despre centrele universitare ”care aduc prosperitate”. A amintit de Cluj-Napoca, de Iași, de Timișoara. De Sibiu, nu.

Vâlcenii care au venit la Sibiu. ”Cine se crede fără de păcat ia primul piatra”

După discursul standard al primarului Sibiului, Astrid Fodor, la microfon a venit Mircea Ureche, directorul Boromir, principalul finanțator al amplasării statuii. A fost singurul care a vorbit și liber. Și a spus și glume. A vorbit și despre Țara Loviștei, acea parte a județului Vâlcea. ”Statistic, cei mai mulți lovișteni locuiesc și muncesc la Sibiu. Boromiz e din Țara Loviștei”, a spus Mircea Ureche, amintind și de legenda izvorului din Șaua Cumpănită, de unde baronul Samuel von Brukenthal ar fi împărțit apă și avrigenilor, dar și celor din Țara Loviștei. ”Brukenthal ne-a dat apă la moară să îi facem statuie”, și-a încheiat partea anecdotică a discursului Mircea Ureche.

După care și-a încheiat cuvântul în ton serios, cu un mesaj ”celor care spun că această statuie nu ar fi trebuit ridicată”. ”Cine se crede fără de păcat să ia primul piatra și să arunce”, a încheiat Ureche.

Paul Porr a vorbit despre politicianul, francmasonul, mecena și patriotul Samuel von Brukenthal, ultimul discurs fiind cel al lui Sabin Luca, directorul Muzeului. Care, printre amplele fraze folosite, a menționat că Samuel von Brukenthal a introdus la Sibiu ”lucrurile cele mai noi din lume, nu doar din Europa”.

Evenimentul de dezvelire s-a încheiat cu mai multe poze de grup. Klaus Iohannis a plecat, restul invitaților fiind poftiți în curtea interioară a Muzeului.

 

Fotografii de Silvana Armat

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

38 comentarii

Cristian Sibian

Acum 2 ani

Argumentele etice,istorice cu privire la istoria romanilor si nu a sasilor,palesc si se sting in urbea asta. Astept cu viu interes sa vad ce 'edifica' madam soma tzurcana ,scolita in Rusia... Si inca ceva pt cei care sunt incantati de tot ce este strain de pamanturile acestea.... Marele Emil Cioran,dupa ce i s-a retras cetatenia romana de catre comunisti, a preferat sa raman apatrid toata viata in ciuda insistentei francezilor care asteptau sa scrie despre el ca 'scriitor si filozof francez de origine romana'.. A spus si memorabile vorbe...'Parisul e un loc ideal sa te ratezi'...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@Critian Sibian

Acum 2 ani

Ce nu înțelegi tu este că Brukenthal nu e străin de pământurile astea. Aș bănui că mai degrabă tu ești străin de Sibiu. Nu-i o problemă că vii din sud, dar trebuie să mai și citești un pic de istorie (și nu din aia scrisă de comuniști) ca să înțelegi orașul în care ai ajuns.
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 2 ani

Ai dreptate.In istoria invatata de mine pe vremea comunistilor scrie de Cioran ,Paris si de ridicarea cetateniei romane. Asa cum stramosii baronului tau pot fi vazuti pe Columna lui Traian, impreuna cu saxonii lui si insotiti de huni. Iar aia cu sudistii las-o jos. Nu poate fi ‘SUDISTU’ un laitmotiv mereu pt.orgoliul regional si nu are nici o legatura cu dorinta ABSURDA a unuia sau altuia din Rotary Club(sediul e in...) sau dintre sasi de a ridica o statuie unuia care are pe maini sange de romani. DEMIS de ai lui pt asta.
Raspunde

Un sibian

Acum 2 ani

Niste aroganți care nu cunosc istoria românilor, sau se fac ca nu o cunosc au dezvelit statuia unui arogant mai mare decat ei.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

Păi ba știu de la cine au învățat românii despre colecții de artă, etnografie și carte tipărită. Tu nu-ți onorezi învățătorii?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

La Fontaine

Acum 2 ani

Furnicile erau ocupate cu muncitul si cu feritul capului. Da aia n-aveau timp de concerte si cozonac, fa.
Raspunde

W. Buffet

Acum 2 ani

Dutule lasa cultura, vezi ca ti se prabusesc actiunile supraevaluate de tiparnita de bani .Rezuma-te la manele , eventual populara, cam asta-i nivelul tau
Raspunde

AndreiD

Acum 2 ani

C-acidutule, imi place de tine ca esti prost pana la capat. Iti spunea lumea ca nu te duce bila si comentezi numai prostii, dar tu o tii pe a ta. Errare humanum est, perseverare diabolicum...spune proverbul.
Raspunde

Horia

Acum 2 ani

Titlul articolului zice mult despre gradul de cultura al vecinilor valceni. Oare daca vreun om de afaceri maghiar face din banii lui statuia unui alt principe al Transilvaniei: Sigismund Bathory sau poate chiar Elisabeta Bathoryin piata mare, Cora zice da??
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

Cine e Elisabeta Bathoryin? Sigismund, care, conform unui studiu din revista Historia, a unit pentru prima dată toate Țările Românești în 1595, de ce n-ar merita statuie?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

da de ăia care au aprobat statuia lui Ferdinand și au denumit un bulevard în capitală după, el te-ai luat? că nu era nici român, nici născut în România? nu vezi că ești ipocrit?
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 2 ani

@acidu' inofensivu'-Flacau nestiutor,Regele Ferdinand nu a omorat eroi romani ci a facut Romania Mare . In Sibiu a fost intampinat de sasi in 1919 in lb.germana de catre primar si nu a dorit sa discute decat foarte putin si a fost distant,impreuna cu suita lui,fapt consemnat in Memoriile Sabinei Cantacuzino care a participat la eveniment,( a fost casatorita cu fratele Marelui I. Bratianu). A fost ULTIMUL REGE MARE AL ROMANIEI,urmasii lui fiind palide umbre... Si acum calmeaza-te ca forumul asta nu e distractia ta....poate ai observat ca nu e chat..poate mai si inveti...
Raspunde

AndreiD

Acum 2 ani

Auzi cica studiu in revista Historia. Adica revista turnatorilor, a tradatorilor. Revista anti-nationala la care au scris toti corifeii comunismului pentru a ne falsifica istoria, pentru a lua in batjocura orice simbol national. Nici nu ma mir de unde se inspira progresistii. De la tatucii lor bolsevici. Trebuia sa ii mai mentionezi pe turnatorul Lucian Boia, pe incompetentul Adrian Cioroianu si bolsevica Zoe Petre si totul era clar. Mari jigodii au fost trogloditii astia si acum si-au format ucenici alesi dintre imbecili si dintre ticalosi. Acidutule, ai companie selecta. Toti tradatorii si vanzatorii de tara, toate iudele alaturi de idiotii utili care ii citesc si ii urmeaza.
Raspunde

Max rasinareanul

Acum 2 ani

Noi, Iohannis, te iubim, că ca tine nu gasim !
Raspunde

Cei care stiu

Acum 2 ani

O statuie finanțată de masoni, ca un pod peste timp pentru a omagia un alt mason. Dar și când se vor trezi adevărații români...
Raspunde

Viorel

Acum 2 ani

rusine nationala
Raspunde

Ombl

Acum 2 ani

Sange pe mainile voastre!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

de ce, au venit toți cu macetele la eveniment? :))
Raspunde

Strănepot de munteni liberi

Acum 2 ani

Au câștigat capital de imagine cât pentru 4 tururi de scrutin. Fiecare pasăre pe limba ea piere.
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

Bine că nu am participat la ”eveniment”! Cei care au stat pe scaune în fața gardului sunt conștienți de gestul pe care l-au girat ?
Raspunde

Elena

Acum 2 ani

Care este valoarea -pretul-statuii ? Domnul cu prezentari de tovaras m-a dezamagit.
Raspunde

Kramnik

Acum 2 ani

Preferam o statuie a Mariei Tereza sau a lui Iosif al II-lea, care chiar au incercat sa ajute romanii, decat un imbuibat sas care s-a zbatut sa inabuse cat mai repede revendicarile nationale romanesti . O lectie amara pentru cei care isi respecta istoria. . Am tot laudat "salamul sasesc" pana am devenit materie prima pentru el. Alianta dintre noul patriciat germanofil , boierii fanarioti sudisti si cozile de topor ardelene guverneaza Sibiul si Romania.
Raspunde

C. Tățean

Acum 2 ani

Trebuie totuși menționată și botoxăneanca ce conduce peneleul județului, cu studii moscovite, ce a trecut spectaculos de la un partid la altul. Prietenii știu de ce.
Raspunde

AndreiD

Acum 2 ani

Masoneii au facut statuia asta, nu romanii. Rotary si Lions, masonei de mana a doua, au vrut sa isi aduca si ei aportul anti-romanesc in mijlocul Sibiului. Romania este sub ocupatie. Toti strainii si masonii sunt in conducere, ajutati de securitate, bineinteles. Romanii sunt cu munca si cu plata impozitelor ca in iobagie. Totul este o mare lucrare anti-romaneasca si anti-nationala. Vor sa distruga si sa batjocoreasca tot ce este romanesc.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

AndreiDeCe

Acum 2 ani

Dacă tu ești ceea ce este românesc, atunci mai bine lipsă ...
Raspunde

Pintilie

Acum 2 ani

Cei mai multi dintre cei care-l venereaza pe Brukental, stiu ceva despre el doar din scrierile scribilor apropiati Imperiului Austro-ungar; cei mai multi habar nu au cum l-au caracterizat in scrierile lor preotii si invatatorii. Chiar daca a facut o biblioteca sau un muzeu, acest Brukental le-a facut pentru el si pentru Cancelaria Austriei, nu pentru romani.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

Da mă, pe poarta muzeului scrie "numai pentru austrieci". și prețul e ca pentru ei, 2 Euro!
Raspunde

Javert

Acum 2 ani

Istoria este complicată. Până la urmă vâlcenii au dreptate .Să nu uităm că simbolul marii uniri din 1600 ,Mihai Viteazu i-a transformat pe țăranii din Muntenia în șerbi (iobagi).Asta pentru a-i convinge pe boierii (din Muntenia )să-i finanțeze campaniile militare.
Raspunde

Munteanu

Acum 2 ani

Sa le fie rusine ca nu l-au invitat pe Martin Bottesch!
Raspunde

Magog

Acum 2 ani

din pacate madam Fodor a decis ca nici un consilier judetean si nici un consilier local nu merita a fi invitat la aceasta ceremonie.....reprezentantii sibienilor au fost ignorati
Raspunde

Gigi contra

Acum 2 ani

Spiritual Mircea Ureche cu apa data de Brukenthal valcenilor... Oare s-a gandit mult sau i-o fi scris cineva discursul?
Raspunde

...

Acum 2 ani

Probabil ca in 13 Iunie 2259 cei ce vor locui in acest oras vor asista la dezvelirea unei alte statui. Statuia va include obligatoriu si un seria 7, calul preferat al celui mai venerat dintre sibieni, pe care obisnuia sa-l priponeasca in Piata Mare pentru ca palmasii sa se minuneze.
Raspunde

Dani ocna

Acum 2 ani

nu lipsesc pozele cu profa de germana raluca turcan cu studii moscovite
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

Sibienii adevărați salută amplasarea statuii celui care a promovat civilizația și cultura în Ardeal. Hermannstadt-ul n-a fost creat de hauri și șoșoci.
Raspunde

Contra

Acum 2 ani

Mai du-te, ma, unde a dus mutu iapa! Comentariile tale aiurea...
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

Contestă-mă cu argumente, sau meri tu cu iapa ...
Raspunde

HashdOiOoo

Acum 2 ani

Gheorghe Lazăr era copilul din flori al lui Samuel von Brukenthal, încurcate și încâlcite sunt căile Domnului, are și Dumnezeu mult umor dacă nu era Brukenthal nu era Gheorghe Lazăr. Poate intrebarea corectă era cum ajunge apa la 1800 m la Apa Cupenitã, apa curge la deal și urcă la vale? Cumpăna existenței, există păstori nu există scăpare.
Raspunde

L

Acum 2 ani

Nu mi-am imaginat ca atâta ignoranță să predomine în societatea românească, inclusiv în mediile de presă. Frustrări cât casa, incapacitate elementară de a te informa, preluarea unor clișee stupide. Pe scurt: patrioții neamului au sărit în sus de indignare, din cauza ridicării la Sibiu a statuii baronului Samuel von Brukenthal, cel care a lăsat moștenire comunității, colecțiile sale de artă ( de o valoare inestimabilă), reunite în muzeul ce-i poartă numele. Baronul s-ar face vinovat, pentru că în calitatea sa de guvernator al Transilvaniei, ar fi avut rolul decisiv în condamnarea și executarea lui Horea, Cloșca și Crișan. În realitate, dacă urlătorii de serviciu ar fi citit monumentala lucrare a istoricului David Prodan (cea mai bună exegeză a răscoalei din 1784 din istoriografia românească)- ar fi aflat că baronul în cauză n-a avut nicio influență în respectivul episod, pentru că împăratul Iosif al-II-lea (personal), a preferat să se ocupe de acest caz , printr-un reprezentant numit special a ancheta totul și a decide (în cele din urmă) verdictul. Brukenthal era în dizgrația noului suveran (fusese însă la mare cinste în vremea împărătesei Maria Tereza- mama lui Iosif al-II-lea), drept pentru care va fi ulterior schimbat din funcție. Dar cartea e grea, studiul presupune răbdare și atenție, aspecte imposibile pentru golănașii superficiali, care-și imaginează că dacă se vopsesc pe față și pe partea dorsală în roșu-galben și albastru, vor fi egalii lui Horea. (Apropos: se scrie corect "Horea", pentru că "Horia, Cloșca și Crișan"- era numele unei divizii prosovietice- prostovani ce sunteți!). O grămadă de isterici lăcrimoși, au început a spumega: trădare, trădare! O ofensă adusă amintirii conducătorilor Răscoalei din 1784! În altă ordine de idei (și pentru respectarea adevărului istoric): răsculații lui Horea (deși trăiau în condiții grele) au comis atrocități cumplite, greu de detaliat. Le descrie însă cu competență și echilibru, marele istoric român ardelean David Prodan în cartea sa, rămasă (până azi) de neegalat. (Printre victimele oamenilor lui Horea s-au numărat femei și copii, în majoritatea cazurilor- de origine maghiară) Repet: trebuie privit un fenomen din toate unghiurile, nu doar din acela care convine unei anumite părți/politici. Dacă pentru românii ardeleni acțiunea lui Horea a fost una (predominant) pozitivă, pentru celelalte etnii din Transilvania (și pentru maghiari, mai ales) a fost un coșmar. Și nu trebuie uitat că Horea și ai săi au fost trădați de către moți, cu alte cuvinte de către etnici români. Doar pădurarul Anton Melzer era neromân, restul însă.... Istoria nu este un afiș propagandistic, nici măcar o batistă, în care-și suflă mucii orice demagog. Când se întâmplă așa ceva, nu mai putem vorbi despre cercetarea istorică. Intrăm direct în plin grotesc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus