În fiecare an facem planuri de bătaie pentru concedii mai costisitoare sau mai accesibile. De regulă așteptăm o anumită perioadă în care să plecăm și avem cel puțin un plan de bătaie. Dar de ce nu am pleca mai des, și nu neapărat planificat și nici departe, ci în județul nostru, să fim turiști acasă. Sunt atâtea locuri de explorat, de la atracțiile turistice bine cunoscute și până la acele comori ascunse, de care puțini știu. Am putea fi, cu adevărat, surprinși. Turnul Sfatului creeză o nouă rubrică săptămânală: „turist în județul tău” prin care își propune să le reamintească sibienilor frumusețea și autenticitatea județului. Prima oprire, Cisnădioara, o adevărată bijuterie situată la doar 12 kilometri de centrul Sibiului.
Ai putea fi surprins să afli cât de puțini oameni vizitează toate atracțiile turistice din județul în care locuiesc. Am pornit spre Cisnădioara într-o zi de joi. Era 7 noiembrie, una dintre cele mai frumoase zile ale ultimei luni de toamnă. Drumul spre Cisnădioara l-am făcut cu mașina în mai puțin de jumătate de oră din centrul Sibiului. Spre localitate nu este niciun autobuz, dar dacă nu ai mașină distanța poate fi parcursă ușor cu bicicleta, scuterul, trotineta sau orice alt mijloc de transport și chiar pe jos, în drumeție. Fiecare kilometru parcurs te răsplătește cu un peisaj pe măsură, indiferent de anotimp.
Satul este avantașat de poziționarea lui în jurul dealului pe care, în urmă cu secole, a fost ridicată Biserica fortificată Sf. Mihail, atât de celabră și bine conservată și astăzi. Este unul dintre cele mai vechi edificii romane din Transilvania. Anul trecut, în 2023, s-au împlinit 800 de ani de la prima atestare documentară. Informații despre istoria și chiar legendele acestei cetăți găsești pe internet printr-o simplă căurate, dar să ajungi să o vezi, să-i urci toate cele aproximativ 200 de trepte, să privești din vărf, atunci când îți tragi sufletul, toată creasta Făgărășilor și dealurile care urcă spre munții Cindrel, este cu adevărat o experiență. Sunt cam 10 minute de urcat lejer pe aproximativ 160 de metri înălțime.
Vizitați cetatea, dar nu rupeți florile…sunt otrăvite
Din martie, anul 2016, de cetate se îngrijește Carmen Kelber, singură. Ea este cea care are grijă ca treptele bisericii să fie mereu curățate de frunze sau de zăpadă iarna, să taie iarba, să strângă gunoaiele și să planteze flori. Îi place mult să facă asta. Ce nu-i place este când cei care vin la biserică îi distrug munca.
„Nu-mi place că eu plantez flori, le îngrijesc, iar oamenii vin și le rup. Am ajuns să pun pe geam până și un afiș pe care am scris că sunt otrăvite și tot degeaba. Vin cu ele după ureche”, spune cătrănită Carmen. „Cred că am să-mi fac un bici”, continuă ea, dar de data asta zâmbind.
Programul de vizitare este diferit în funcție de anotimp. De la 1 aprilie și până în 31 octombrie cetatea este deschisă zilnic între orele 10 și 18. De la 1 noiembrie este deschisă zilnic de la 10 la 17, iar în decembrie, ianuarie și februarie se deschide doar vineri, sâmbătă și duminică de la 10 la 16. Excepție fac perioadele de sărbători din 20 decembrie până în patru sau cinci ianuarie, când este din nou, deschisă zilnic între 10 și 16.
Acum, dacă ajungi sus și o vizitezi, găsești coduri QR care te introduc în istoria și poveștile acestei biserici care a fost menționată documentar, pentru prima dată, în anul 1223.
Pentru a vizita biserica trebuie plătit un bilet care costă 10 lei pentru adulți și 7 lei pentru elevi și studenți. Copii sub cinci ani au intrarea gratuită.
Dar pentru a fi siguri că este cineva la biserică o și puteți suna. 0726 877 782 este numărul ei de telefon care, în curând, va fi afișat și la biserică.
Complex turistic și cultural în mijlocul satului
Încă de cum ajungi în centrul Cisnădioarei își dai seama că este un sat turistic prin multitudinea de indicatoare care te îndrumă către monumente, muzee, hotel sau pensiuni. Chiar pe dreapta, înainte să apuci să mergi către vatra satului, este casa parohială a bisericii evanghelice din Cisnădioara. Aceasta a fost încredințată de câțiva ani familiei Tobler, iar cei soți au transformat-o i-au redat frumusețea și unicitatea și au transformat-o într-o locație unică, păstrându-i caracterul religios. Au început restaurarea din anul 2018, cu pași mici.
Agora este un ansamblu turistic, cultural și educațional. Aici poți veni să te cazezi sau doar să te relaxezi sau pur și simplu să-l vizitezi și să desoperi o parte din viziunea a doi oameni dedicați artei și istoriei. Ștefan Tobler este profesor universitar de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă, iar Carmen Tobler este restaurator.
„În tot ce este aici, noi doi ne regăsim. Nu am creat acest loc ca să arătăm altceva sau pentru că așa este bine, pentru că așa ne facem o imagine. Nu! Ceea ce am simțit noi, asta am făcut. Am creat un spațiu plin de simboluri, așa cum este orice spațiu religios. Noi doi prin a asta ne identificăm, printr-o viață religioasă diferită, pentru că eu sunt ortodoxă, iar Ștefan este evaghelic, dar am unit totul prin dialog și părți comune. Am pornit ca o experiență a timpului”, a spus Carmen, atunci când i-am vizitat.
Cei doi soți au renovat casa, punând în valoare exact partea veche. Rigipsul de pe tavan a fost îndepărtat și grinzi mari, de lemn, au ieșit la lunimă, straturile numeroase de vopsea obișnuită date pe geamuri au fost îndepărate și au ieșit la iveală până și acele colțuri metalice, cele originale.
„Dar am adus și lucruri noi pe care le-am adăugat în armonie. În camere avem senzori de căldură care funcționează prin wireless. La bucătărie este aparatura cea mai nouă, apa este încălzită cu o pompă. În muzeul de jos este o imagine care arată cum au fost gândite decorațiunile: noul și vechiul se îmbină perfect”, mai spune Carmen.
La Angora te poți caza, ai parte de un mic dejun premium cu produse cât mai naturale. Pe timpul verii este deschisă o terasă amenajată în fosta șură și acolo, într-un peisaj incredibil de frumos, cu vedere spre cetate, este deschis un bufet la care poate fi servită mâncare, cafea, băuturi naturale și îngețată. Special la Agora este locul de joacă creat de designeri special pentru copii, fără pic de plastic, cu multă iarbă, un lac mic, locuri în care să se ascundă și locuri de cățărat.
„Totul a fost gândit ca o pajiște, iar ecosistemul a fost păstrat ca totul să fie cât mai natural.”
Jos este un micro muzeo muzeu care poate fi vizitat. Cea mai veche piesă din acest muzeu este o icoană care are în jur de 500 de ani. Icoana stă lângă o altă piesă prețioasă, o biblie care este prima traducere în limba română a Noului Testament, la 1.648.
Cei doi sunt colecționari de artă, iar tot ce se află în acel muzeu este achiziționat prin licitație de la Artmark.
„La Agora totul este specific familiilor cu copii. Camerele au fost gândite așa, spațiile, totul. La noi nu vin foarte muți oameni, de aceea nu este niciodată aglomerație și nici nu câștigăm foarte mulți bani, dar am creat aici o valoare emoțională. Mulți din cei care au venit aici sunt atinși, mișcați când văd că o astfel de frumusețe mai există. Mereu spun că au venit într-un loc ce pare dintr-o altă lume. Un loc cu o energie pozitivă care te ajută să te refaci. Asta pentru noi este totul”, spune și Ștefan Tobler.
În perioada de sezon, adică lunine mai - septembrie, acest spațiu poate fi vizitat zilnic și poate fi explorată fiecare părticică din el. Pe perioada iernii se pot rezerva camere cu un telefon în prealabil.
Toate informațiile pot fi găsite pe site-ul lor.
Am vizitat întreg complexul și am simțit într-adevăr că fac parte dintr-un peisaj mistic.
Două nopți de cazare la Agora, pentru o familie cu doi copii pot ajunge anul acesta la 1.200 de lei. Este cea mai scumpă cazare din Cisnădioara, dar locul este, cu adevărat, special.
Piatra broaștei, pe Valea Argintului
Odată de pleci din centrul Cisnădioarei și te îndrepți către sud-vest, treci prin vatra satului acolo unde încă mai poți identifica cele mai vechi case din localitate, multe dintre ele au peste un secol vechime, la aproximativ un kilometru, pe Valea Argintului, este Piatra broaștei.
Dincolo de faptul că, din lateral, seamănă într-avedăr cu o boască, această formațiune este o perlă a naturii.
O rezervație geologică naturală, protejată prin lege, formată din calcare cretacice, vechi de peste 65 milioane de ani. Coborând spre piatră, constați cu amuzament, că forma ei poate fi asimilată și unui cap de câine. Vă puteți încerca imaginația.
Chiar dacă toamna este pe sfârșite, Pârăul Argintului, care curge în dreapta pietrei, reușește să mai țină iarba verde, iar soarele care se îndreptă mult prea repede spre apus poate crea o imagine care să te facă să uiți să respiri.
Dacă vremea și anotimpul permit recomand o drumeție pe jos până la piatră. Aerul curat, peisajul și „muzica satului” îți încarcă, negreșit bateriile.
Am aflat că în Cisnădioara mai pot fi vizitate Biserica Evanghelică construită în secolul XVIII sau casele din pământ ale boierului Ilie, o nouă atracție turistică creată de un om cu imaginație care a ridicat la Cisnădioara un spațiu de basm, cu case în pământ și grădini în care poți gîndi că locuiesc ființe magice.
Programul este de luni până vineri între 10 și 18, iar în weekend între 10 și 20. Tariful de intrare este 10 lei pentru copii între 4 și 10 ani și 20 de lei pentru copii mai mari de 11 și adulți.
Unde poți mânca și unde poți dormi în Cisnădioara
Mi-am dat seama că sunt două locuri renumite unde poți mânca în Cisnădioara. Restaurant Apfelhaus și Poarta Moțului, însă în ziua aleasă de noi pentru o vizită în sat a fost imposibil. La Apfelhaus era închis, pe poartă scriind „zi de curățenie”, iar la Poarta Moțului se servește mâncare doar în weekend.
Am găsit însă un restaurant deschis de vreo doi ani chiar în centru, chiar la poalele cetății. „7 tei” era deschis și servea mâncare. Nu aveau tot ce scrie în meniu, însă am avut parte de o masă copioasă, cu nelipsiții papanași la desert. Câte două feluri de mâncare, câte o bautură răcoritoare și un desert pentru două persoane a costat undeva în jur de 150 de lei.
În ceea ce privește cazarea în Cisnădioara sunt câteva unități de cazare principale, cu specific diferit și capacități de cazare variate. De exemplu, pensiunea Apfelhaus oferă în jur de 34 de locuri în 17 camere, fiind una dintre cele mai mari din zonă.
Am mai identificat Pensiunea Casa cu Flori, unde o caperă costă pe noapte, pentru doi adulți, 200 de lei, fiind printre cele mai ieftine cazări. 7 tei unde o cameră pentru doi adulți, o noapte, costă 274 de lei, Casa Elimheim, unde o cameră pentru doi adulți, o noapte, costă 300 de lei, Michelsberger Haus unde camera costă pe noapte, 413 lei, Cabanele Sașilor, unde camera costă 450 de lei pe noapte, Casa Portocalie unde o cameră costă 225 de lei pe noapte, Balada dintre dealuri unde o noapte de cazare pentru doi adulți costă 1.350 de lei, fiind cea mai scumpă cazare identificată în Cisnădioara.
Cisnădioara este, cu adevărat, una dintre cele mai frumoase localități turistice nu doar din Sibiu, ci din Transilvania. Merită vizitată și apreciată. Dacă vă încumetați și o vizitați, întrebați și de Michael Henning, poștașul din Cisnădioara. Este ultimul sas din România care face cahle tradiționale de sobă. Are o poveste impresionantă de viață pe care este dispus să o spună curioșilor. Când am fost noi era plecat în concediu.
Foto/Video: Bogdan Brylynski
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: atractii turistice cisnadioara , cazare cisnadioara , biserica cisnadioana , turist in judetul tau , cisnădioara sibiu , tobler , foto , cisnădioara , video , agora
Vizualizari: 4543
Ultimele comentarii
Acum 16 minute
Sorana mici si bere
Acum 17 minute
Unul
Acum 18 minute
Picioiu
Acum 27 minute
Pușcașu Marin
Acum 28 minute
Sibian