Sâmbătă,
04.02.2023
Ceata
Acum
-0°C

Stirile de alta data. In comunele raionului Sibiu se contruiesc noi terenuri de sport

Sibiu, 1950. În fiecare zi, muncitorii erau obligaţi să facă exerciţii fizice. Fiecare intreprindere avea un club sportiv la care erau afiliaţi majoritatea angajaţilor. În Sibiu existau nouă cluburi de floretă şi sabie. În prima divizie de fotbal eram reprezentaţi de Locomotiva Sibiu, iar la handbal în 11 jucători eram printre cei mai buni. În această perioadă s-au contruit stadioanele de fotbal de judeţ.

Fiecare zi începea un exerciţiile de gimnastică obligatorie, program iniţiat de Complexul Sportiv de Stat. Exerciţiile obligatorii erau publicate în oficiosul vremii: Lupta Sibiului. Straja, Kund, Văcaru, Cucera şi Paladoi. Nişte nume care astăzi nu spun nimic. Atunci erau vedetele echipei de fotbal Locomotiva Sibiu. Juca în Divizia A, alături de CCA, viitoarea Steaua, Dinamo Bucureşti sau Flamura Roşie UTA.
Existau numeroase competiţii inter-judeţene, edxistau provocări sportive între intreprinderi, într-o perioadă în care sportul a ajuns aproape de stadiul de religie de stat. „Cupa RPR la Box. Bucureşti – Sibu 39-12. Sibienii au dovedit totuşi un simţitor progres tehnic şi au demonstrat că elementele tinere programate pot face faţă consacraţilo boxeuri bucureşteni”, scria Lupta Sibiului. „În cadrul campionatului de şah, la CGM (Confederaţia Generală a Muncii) colectivele sportive şi cercurile locale au început să desfăşoare concursuri cu o participare masivă. Cercul Metalul Independenţa a început concursul la 4 decembrie şi s-au înscris până în prezent 490 de participanţi”, scrie acelaşi ziar, în 1950. Bineînţeles că totul se făcea în umrba patidului iubit. „La Şcoala Profesională de Energie Electrică din Sibiu a avut loc o puternică manifestaţie pentru pace cu prilejul încheierii primei luni de practică. Cu acest prilej, a luat cuvântul tovarăşul T. Albu din Comitetul de luptă pentru pace al IRE Sibiu”, scrie Lupta Sibiului şi publică în continuare un interviu cu doi ciclişti sibieni care au luptat şi ei pentru apărarea păcii. „Ne luăm angajamentul de a lupta din toate puterile pentru apărarea păcii. Stăm de vorbă cu cicliştii sibieni, reîntorşi de la Cursa Scânteii, Mayerbuchler şi Wultschner. Primul a terminat competiţia pe locul 41, iar cel de-al doilea pe locul 51. În urma acestor rezultat, cei doi se vor prezenta şi la Cursa Victoriei care se va desfăşura în luna Mai”.
În prima divizie a campionatului naţional de „handball”, judeţul Sibiu avea două reprezentante: Metalul Sibiu şi Flamura Cisnădie. Metalul îi avea în echipă pe Wolf, Brekner, Bretz, Lang, Lahny, Iliescu, Otto, Geimer, Kirschner, Moga, Schoger şi ocupa poziţii fruntaşe. Flamura Cisnădie se bătea la retrogradare, însă erau ultimii ani ai hanblalului în 11 jucători. Nici la fotbal nu stăteam rău. Aveam o echipă în prima divizie şi alta în Divizia B: Partizanul Mediaş.
În 20 iulie 1950 se desfăşura la Sibiu un concurs eliminator de tenis la care participă jucători din 11 instituţii şi intreprinderi. Tot atunci, în judeţ existau nu mai puţin de nouă cluburi de floretă şi sabie, sport aproape necunoscut acum pentru sibieni. Existau atunci cluburile Dinamo, Metalul IMS, Independenţa, Elecrica, Constructorul, Bumbacul, Armata, Firul Roşu şi Flacăra.
Terenurile de fotbal de acum, atunci au început să fie construite. „Numai cu o săptămână în urmă, în comuna Tălmaciu, munctorii de la farica Firul Roşu ş-au construit prin munca voluntară un nou teren sportiv. Noul teren este unul din cele mai frumoase arene sportive din regiunea Sibiu. Au acum sportivii din Tălmcaiu terenuri de vollei şi basket, pistă de alergări, teren de football gazonat, tribună încăpătoare, etc. Toate aceste realizări se datorează regimului nostru de democraţie populară, se datoresc înţeleptei conduceri a Patidului nostru, care luptă pentru transforarea culturii fizice şi sportului într-un bun al maselor de oameni ai muncii dela oraşe şi sate”, scria Lupta Sibiului, în 4 octombrie.


Proaspăta formaţie divizionară Metalul IMS Sibiu şi-a întocmit program de iarnă

Pentru o mai bună prezentare în anul 1951, proaspăta formaţie divizionară Metalul IMS Sibiu şi-a întocmit un program de iarnă. În cadrul acestui program de iarnă care va începe la 2 ianuarie 1952, toţi sportivii activi în secţiile existente vor participa la antrenamentele şi întrecerile la probele de cross, schi, patinaj, volei, baschet şi tenis de masă pentru menţinerea condiţiilor fizice. Pentru a întări lotul secţiei de football, acesta a fost completat cu elemente tinere de valoare ca Vasile Traian (Armata Cluj), I. Huszar (Dinamo Cluj) şi Mircea Orban (Armata Iaşi). Aceasta este o dovadă că colectivul pune accent pe întărirea formaţiei cu care va porni în primăvară pentru noi succese.


Sunt mândră că am concurat alături de sportivii sovietici

Cu ocazia unei şedinţe plenare a UTM dela Şcoala Tehnică Textilă din Sibiu, tov. Nemetz Elisabeta, care face parte din lotul RPR de atletism  a povestit elevilor impresiile sale dela match-ul prieteniei URSS – RPR. Cu această ocazie, elevii şi-au manifestat în tot timpul expunerii dragostea faţă de poporul sovietic.


Gospodăria Agro-viticolă de Stat Apoldul de Susu – Balanţa Sibiu 3-1 (2-0). Demonstraţia de football a prilejuit un bun motiv de înfrăţire între muncitorii de la oraş şi ţăranimea muncitoare de la sate, dovadă cei circa 1.000 spectatori care au ţinut să asiste la desfăşurarea match-ului. Jocul a început cu dominarea netă a mncitorilor de la Balanţa, car însă au fost neviţi să cedeze până la urmă. Punctele au fost realizate de Cacoveanu Dumitru şi Olteanu pentru învigători şi Ilarie dela învinşi.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus