Joi,
13.06.2024
Ploi Moderate
Acum
22°C

Preot mazilit in numele Domnului. Domnului Carabulea

Achim Băcilă este preot şi consilier judeţean. Preot a ajuns în urma absolvirii Facultăţii de Teologie, iar consilier judeţean a ajuns printr-o înţelegere tocmită de PNL Sibiu şi Mitropolia Ardealului, în timpul campaniei electorale din 2008. Cariera de preot a lui Achim Băcilă continuă, cea de consilier judeţean s-a oprit brusc. "Domnul Băcilă a făcut o cerere şi s-a retras. În locul dânsului vine domnul Nicolaescu, o voce puternică în Consiliul Judeţean, cu o experienţă de ani de zile", a făcut prezentarea preşedintele PNL Sibiu, Mircea Cazan. Aceasta este varianta liberală a schimbării. Varianta preotului Achim Băcilă este însă cu totul alta: "Nu mi-am dat eu demisia, am fost forţat să mi-o dau. Forţat de ei. Vorbiţi cu domnul Cazan despre motive. Eu în cerere am scris că demisionez din motive neelucidate. A venit secretara domnului Cazan şi mi-a spus că domnul preşedinte îmi cere să plec, să semnez hârtia. M-am împotrivit, dar până la urmă... Luaţi legătura cu domnul Cazan pentru mai multe detalii, poate vă va spune", a declarat preotul Achim Băcilă. Dacă numele Achim Băcilă vă este cunoscut, chiar dacă nu mergeţi la biserica de pe bulevardul Mihai Viteazu, vă amintim noi de unde. În urmă cu vreo două luni, Mitropolitul Ardealului le-a recomandat preoţilor să nu accepte ajutor din partea patronului holdingului Atlassib. Înalt Preasfinţia Sa Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, le-a cerut atunci celor peste 550 de preoţi subordonaţi mitropoliei să rupă orice legătură cu magnatul sibian Ilie Carabulea, patronul holdingului Atlassib. Motivul: Carabulea are o datorie neachitată de aproape 500.000 de dolari către Mitropolia Ardealului, de la care a închiriat fostul Hotel Bulevard. Un susţinător al Mitropolitului a fost atunci în presa central, preotul-consilier judeţean Achim Băcilă.

„Deşi am solicitat ajutor, niciodată nu am primit de la Ilie Carabulea sau de la firmele sale. Demersul mitropolitului este mai mult decât justificat”, spunea părintele Achim Băcilă, într-o declaraţie în Evenimentul Zilei. Declaraţia lui Băcilă a fost prompt comentată printr-un comunicat de presă de patronul Holdingului Atlassib, Ilie Carabulea. “Pentru orice om, folosirea unor neadevaruri în scopul de a susţine o idee - oricare ar fi aceasta - este un lucru nedemn. Cu atât mai grav este dacă un slujitor al bisericii se dedă la astfel de fapte în desconsiderarea valorilor creştine supreme, pe care un preot ar trebui să le promoveze întru pildă şi să le apere, adică de a fi temperat, tolerant şi inţelept de a facilita împăciuirea, iertarea, respectul şi încrederea. Cu regret şi mâhnire pentru gestul dumneavoastră reprobabil de a ieşi în public cu o minciună, mă văd nevoit să vă reamintesc faptul că SC Atlassib SRL, al cărei asociat majoritar sunt, a sponsorizat biserica (aflata, la acea vreme, in constructie) situată în Sibiu, B-dul Mihai Viteazul - respectiv tocmai parohia dumneavoastră - cu suma de 200.000.000 lei vechi la data de 23.08.2004. (…) Din acest motiv, afirmaţia dumneavoastră denigratoare la persoana mea este cu atât mai uluitoare”, spune Carabulea în comunicat. Întrebat dacă demiterea sa are legătură cu scandalul cu pricina, părintele Achim Băcilă a răspuns sec: “da”, însă nu a mai vrut să continue pe acest subiect. Întrebat acelaşi lucru, preşedintele PNL Sibiu, Mircea Cazan răspunde în stil politicianist: “habar nu am. Nu mă bag în chestiile lor. Nu eu l-am dat afară. El răspunde de Mitropolie, nu de mine”, a declarat Cazan.

Scandalul Mitropolie – Carabulea a pornit de la o datorie de o jumătate de milion de dolari. Înainte de 1989, Mitropolia Ardealului a închiriat Hotelul Bulevard, pe o perioadă de 99 de ani, unei firme cumpărate ulterior de omul de afaceri Ilie Carabulea. În 1991, preoţii sibieni au reziliat contractul, dar SC Cibinul SA a refuzat să elibereze clădirea şi să plătească vreo chirie. După zece ani de procese, în anul 2002, Biserica i-a plătit firmei Cibinul SA peste 13 miliarde de lei vechi, drept despăgubiri pentru investiţiile făcute. Dar în anul 2008, justiţia i-a dat câştig de cauză Mitropoliei Ardealului, care îi solicita lui Ilie Carabulea plata chiriei restante, estimată la 453.780 de dolari. Omul de afaceri a refuzat însă, până în ziua de azi, să achite datoria, motiv pentru care ÎPS Laurenţiu Streza le-a cerut tuturor preoţilor din Mitropolia Ardealului să participe la boicotul împotriva lui Ilie Carabulea. Nici omul de afaceri Ilie Carabule şi nici ÎPS Laurenţiu Streza nu au putut fi contactaţi pentru a-şi expune punctul de vedere.

„Între Arhiepiscopia Sibiului şi societatea care ne-a păgubit nu va mai exista nicio legătură! Preoţii noştri vor fi rugaţi să nu solicite niciun ajutor, dar nici să primească vreun sprijin de la aceştia, pentru că e incompatibilă calitatea de „ctitor şi binefăcător”, cu cea de „păgubitor al Bisericii!”, ÎPS Laurenţiu Streza.

Gheorghe Nicolaescu, noul consilier judeţean, numit de PNL în locul lui Achim Băcilă îşi propune pentru început... să-şi impună punctele de vedere: "Din punct de vedere de a face sarcinile de consilier judeţean va fi foarte uşor. Sper să ne impunem punctul de vedere din viziunea liberală, chiar dacă structura politică a Consiliului Judeţean este aşa cum este", a declarat noul consilier judeţean.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

30 comentarii

K. Lauter

Acum 13 ani

In treacat fie spus, nu stiu ce cauta popimea (de toate cultele, fara discriminare) in viata politica. Ceea ce nu inseamna ca nimicul caranulea nu ar fi o jigodie penala.
Raspunde

florin

Acum 13 ani

ce cauta prea inaltu lacjs
Raspunde

mitropolitu

Acum 13 ani

daca vor in politica, de ce nu-si fac preotii partid, macar sa vedem ce doctrina au. sa ma lase cu participarea pe listele partidelor. oricum la urmatoarele alegeri o sa fie si mai multi preoti in politica, tinand cont ca sunt alegeri nominale, iar de prostime sa-i voteze nu duce lipsa romania. HOTZ LA HOTZ TRAGE (cine se aseamana se aduna)
Raspunde

x

Acum 13 ani

de fapt sanctiunea preotului Bacila vine LA CEREREA IPS STREZA! el a dispus sanctiunea nu partidul!
Raspunde

cadrilater

Acum 13 ani

" din punct de vedere de a face sarcinile de consilier e foarte usor"....ce tu criza, ce tu probleme, e foarte usor, lasa ca si limbajul e pe masura! felicitari noului consilier pentru scaunul tapisat dobandit.
Raspunde

Genaro

Acum 13 ani

In Sibiu s-a cristalizat o mafie murdara in care a intrat si Streza. Conflictul mitropolitului cu Caranulea este inauntrul grupului.
Raspunde

terente banu

Acum 13 ani

ce naiba cauta popimea in politica?jos popimea.biserica otodoxa ramane ceea ce a fost:o sleata de hoti.
Raspunde

diavolul

Acum 13 ani

diavolul e pe pamant iar in sibiu a luat fata acestui qvartet: carambulea - cazan - popa streza - popa bacila. Doamne pazaste-ne!
Raspunde

pnl

Acum 13 ani

ursuletul haribo este din nou penibil :)) acum se joaca cu dumnezeu :))
Raspunde

un sibian

Acum 13 ani

nu-i plangeti de mila preotului Bacila...chiar u merita!!
Raspunde

mitropolit adj.

Acum 13 ani

sa lase streza politica ,sa se ocupe de afaceri cu preoti din jurul lui; cosa,sirbu si mai marele samarghitan [care il pupa in fata iar pe la spate....
Raspunde

zamora

Acum 13 ani

celor cretini de la 1;6;8: mars in iad, jigodiilor, fi-var smoala cat mai fierbinte si-acolo sa fumati havane, pana crepati! in plus, cel de la 8 sa le-o suga celor denumiti de el in qvartet...
Raspunde

@12

Acum 13 ani

Ma intrebam de ce nu mai apari mai Atlassib!Cam tarziu!Vezi ca se supara sefu!Sau Taica-tu o fi sefu?Si nu-ti mai schimba de fiecare data Nick-ul ca stiu deja toti cine esti!Dupa limbaj si dupa limba de lingau!!!
Raspunde

K. Lauter

Acum 13 ani

zamora, esti depasit de evenimente. tu doar crede si nu cerceta, si acum mars sa papi din latrina, papagal bolnav!
Raspunde

Un om simplu

Acum 13 ani

Mitropolitului ar trebui sa ii fie rusine pentru ce face... tocmai el da exemplu... ar trebui sa se mai matrurizeze si sa nu mai gandeasca exact ca un copil... nu e in stare sa mearga cu dreptatea in fata... trebuie sa le impuna preotilor sa intre in cearta lui cu carabulea... eu cred ca preotul bacila este o victima. a cazut la mijloc si acuma este judecat de ceilalti fara a a cunoaste toate detaliile cu privire la aceasta situatie.. cineva trebuie sa faca ordine si sa nu mai lase oameni rautaciosi la conducerea mitropoliei Ardealului. :P sa-l puna cineva la respect ca daca nu vai si amar se va alege de credinta ...
Raspunde

zamora

Acum 13 ani

lui 13 si 14: bai bulangiilor, am lipsit nitel, pentru ca am fost in iad sa va gasesc loc de veci ca aici, pe pamant, va taraiti prin mizeriile in care va duceti viata voastra de cacat... si nu-i mai purtati voi, belitilor, grija patronului, mai bine stati la intins mana la biserica, ori, faceti ce stiti mai bine, un 13-14, cacanarilor!
Raspunde

zamora

Acum 13 ani

si acum ma *********** lu sefu, apoi stau **** *** ****. la sfarsit imi da un covrig sau doi, sa-l tina Dumnezio in viata pe boieru ******!
Raspunde

savu

Acum 13 ani

lui 17: te'ndepartezi de fondul problemei, bai onan; zi-i ceva cu popa asta de rahat, lasa-ma tu pe mine, ca nu ti-am zis nimic, ori te simti cu musca pe caciula? crezi ca ai umor? n-ai, esti o jigodie ca multi altii care vomita pe-aici toate dejectiile ce le stau in gat... sictir, boala!
Raspunde

x

Acum 13 ani

x
Raspunde

Un om mic...

Acum 13 ani

Zamora, Savu, wtf e in capul vostru? Pentru mine este destul de clar ca opinia voastra este partinitoare. Ce-ar fi s-o facem destul de clar pentru toti? hm? ce ziceti? Ia uite, IP-ul de pe care tot scrieti: Name: newsletter.atlassib.ro Address: 194.102.180.186 Sa aiba vreo legatura cu Atlassib? Dar cu dl Carampulea, acest colos al bunului simt romanesc ;). Daca asa va educa.... sa adresati injurii pe forumurile de opinie... n-aveti decat sa-i pupati fesele, dar in alte cadre decat cele publice. Eu nu pot spune ca sunt de partea cuiva. Nu sunt nici de cea a parintelui care a ales candva sa fie pionul unui partid, nici a partidului, nici a mitropolitului si, cu atat mai putin, a domului Carampulea. Ideea e simpla: aveti grija cu ce IP iesiti cand jigniti pe cineva. Internetul e mic, format numai din "1' si "0". Sibiul e si mai mic.... nu-l faceti sa para ca facut doar din "0"!
Raspunde

EU

Acum 13 ani

ptr K LAUTER:HABAR NU AI CE INSEAMNA PREOTIMEA SI IN NICI UN CAZ POPIMEA. ESTE UN CUVINT FOLOSIT DE NISTE RAUTACIOSI CA DUMNEATA SI CARE HABAR NU ARE CA ASAZISII POPI DE FAPT PREOTI SUNT REPREZENTANTI AI ARHIEPISCOPIEI SIBIULUI ASADAR ESTI UN "O"(TETA)
Raspunde

K. Lauter

Acum 13 ani

pentru dobitoaca cu IP 188.24.254.136, inzestrata cu un IQ subunitar: in mare masura clerul reprezinta o gasca de paraziti grefati pe societate. Mai sunt si alte gasti si institutii ce o sug elegant de la noi, si totul legalizat de legiuitor (rahatul numit parlament). Prin urmare esti o bacterie rectala, mars naibii de aici la canalizare! Trage apa dupa tine!
Raspunde

y

Acum 13 ani

Orice ar fi facut ,dupa preotul Bacila se vede ceva O mare biserica cu care ne mandrim.Si sa nu fim rai ,a si muncit mult pt.ea chiar si la munca de jos asa zisa necalificata ,de dimineata pana seara .Si asta o spun ca am vazut-o cu ochii mei.Se spune ca si-a facut nu stiu ce mare vila si altele.Dar unde ati vrea sa locuiasca,in stada?Nu majoritatea avem o casa? Indiferent ce face eu il respect ca se vede ceva dupa el. Cu politica ma abtin ,dar sa nu il judecam noi ,stiu si cazuri rezolvate la consiliu datorita lui.
Raspunde

cetatean

Acum 13 ani

pai. preotul bacila oricum nu intelegea prea multe din sedintele consiliului judetean. nu trebuia pus de la inceput acolo dar probabil nu au avut incotro cei de la pnl...si la prima cotitura l-au si dat afara. Nu pierde nimic judetul si nici nu a cistigat cu bacila la judet. CE e drept, e drept, nicolaescu e cu totul alt om, STIE DESPRE CE E VORBA IN PROPOZITIE.
Raspunde

@cetatean

Acum 13 ani

asa e cetatene!! ca preot nota 10 pentru parintele bacila dar...ce sa caute la cj ???? mai bine nicolaescu. pacat ca arhiepiscopia sibiului, dupa ce a pierdut rangul de mitropolie a ardealului vrea acum sa piarda si din credibilitate numind preoti in functii politice. dumnezeu sa ii ajute si parintelui samarghitan sa scape odata de functia asta fiindca mult se straduieste sa duca la bun sfirsit, cu folos pentru judet, aceasta misiune a lui streza. doamne ajuta parinte bacila si parinte samarghitan, ca asa e la arhiepiscopia sibiului: ordinele nu se discuta ci se executa. asa ca noi stim ca executati un ordin dictat mai degraba de orgoliile LUMESTI ALE ARHIEPISCOPIEIA decit de necesitati obiective si aveti de la noi nota 10. DOAMNE AJUTA!
Raspunde

lau 38

Acum 13 ani

daca te bagi in tarita te manincaca....streza si/sau pnl-ul!!!! pacat parinte bcila dar...zimbiti CHIAR N-ATI PERDUT NIMIC!!!!!!
Raspunde

b

Acum 13 ani

domnule carabulea nu iuta ca ceea ce nu te ucide te intareste!Spui ca ai fost la parintele bacila in casa!?nu la fel puteai merge si dupa acel articol \"minunat\"sunt convins ca ai fi cistigat mult mai mult!!!! pacat ca si matale si parintele sunteti victimele lui streza !!!! va sfatuiesc pe amindoi sa nu va mai coboriti pe viitor la nivelul lui!Halal mitropolit! Se intorc in mormint si plamadeala si saguna!!!
Raspunde

SEFU

Acum 13 ani

Înţelegere dubioasă între mitropoliţii Olteniei şi Ardealului. Nu merg la facultate, dar încasează sume consistente Irma Huculici 213 afişăriMarţi 27 iul 2010 Mitropolitul OltenieiÎn timp ce îşi vede liniştit de treburile Mitropoliei Ardealului, ÎPS Laurenţiu este şi decan de facultate şi predă şi la Craiova. Deşi nu a fost văzut niciodată la cursuri, susţin mai mulţi masteranzi, citaţi de săptămânalul Indiscret, Mitropolitul Ardealului ia aproximativ 33 de milioane lei vechi pe lună, ca profesor universitar de teologie liturgică. Nu este afişat pe site-ul Facultăţii de Teologie din Craiova, însă un document în format electronic, oficial, demonstrează acest lucru. Un profesor universitar are obligativitatea să se ducă cel puţin o dată pe săptămână la cursuri. Pentru că se pot câştiga bani frumoşi din învăţământul universitar, ierarhii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) au îmbrăţişat repede această modalitate de a-şi rotunji veniturile. La fel se întâmplă şi în cazul mitropoliţilor Olteniei – ÎPS Irineu Popa şi Ardealului – ÎPS Laurenţiu Streza. Ambii sunt decani, primul la Facultatea de Teologie “Andrei Şaguna” din Sibiu, iar al doilea la Facultatea de Teologie din Craiova. taguricraiovaBORteologiemitropolitul oltenieiAvând în vedere relaţiile cordiale între cei doi (fac parte din aceeaşi tabără în Sinod, ÎPS Laurenţiu l-a aşezat pe tronul de Mitropolit al Olteniei pe ÎPS Irineu, la ceremonia de întronizare), s-a ajuns la o înţelegere despre care unele cercuri de pe lângă mitropolii şi facultăţi spun că este destul de suspectă, scrie săptămânalul Indiscret, în ediţia de marţi. ÎPS Laurenţiu predă teologie liturgică de la mare distanţă Mitropolitul Ardealului ia aproximativ 33 de milioane lei vechi pe lună, ca profesor universitar de teologie liturgică, doar masteranzilor. Nu este afişat pe site-ul Facultăţii de Teologie din Craiova, însă jurnaliştii de la Indiscret au publicat un document în format electronic, oficial, care demonstrează cele afirmate. Este vorba despre o dare de seamă din anul universitar 2008 – 2009, a Mitropoliei Olteniei către Patriarhia Română. La anexa a paisprezecea este trecută situaţia corpului didactic. La poziţia 1 apare ÎPS Irineu Popa, iar la 2 ÎPS Laurenţiu Streza. Documentul le-a parvenit jurnaliştilor cu ajutorul unei surse din cadrul Facultăţii de Teologie, pentru că nu face parte din categoria “la vedere”. Surse din BOR, citate de săptămânalul Indiscret spun că ÎPS Laurenţiu nu a fost văzut niciodată la cursuri. La fel zic şi cei câţiva masteranzi cu care au vorbit. Un profesor universitar are obligativitatea să se ducă cel puţin o dată pe săptămână la cursuri. Dar cum să le poată face pe toate ÎPS Laurenţiu, când este şi Mitropolit al Ardealului, decan de facultate şi mai predă şi la Craiova?
Raspunde

Gerold

Acum 11 ani

Neam de boi si dobitoci ! Lingai si carcotasi! Numai din comentariile voastre se vede ca sunteti un neam care ati pupat in***pe unguri, pe rusi, pe nemti, pe tigani. V-ati mancat intre voi, gainilor La asa neam, asa mitropoliti si magnati...corciti, fanfaroni si cacaciosi...pupati mana, bai slugilor
Raspunde

alt sibian

Acum 10 ani

carabulea nu e bun dar becali e bun, a primit si o diploma daca nu cumva si o medalie de la \"multpreanaltul\" streza...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus