Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Cea mai musculoasa sibianca din lume

La 20 de ani, Liana Pall este o mică vedetă. Mică, pentru că drumul ei spre glorie de abia ce a început. La 20 de ani, tânăra sibiancă a obținut o performanță incredibilă, la care alții doar visează. După doar cinci ani de pregătire, Liana este dublă campioană mondială și europeană de juniori la culturism. „La 15 ani am început să fac culturism pentru că mi se părea un sport frumos. Am găsit la un moment dat nişte reviste de culturism şi le-am tot studiat până m-am hotărât că şi eu  vreau să fac asta. Le-am povestit părinților ideea mea și m-au susținut. Cum tata a făcut box, sportul e oarecum o tradiție de familie”, povesteşte Liana şi ochii îi sclipesc de bucurie când îşi aminteşte de începuturi.
Primele antrenamente le-a făcut fără profesor, într-o sală de forță. Chinuitor pentru un sportiv începător. „După un an în care m-am chinuit aşa, cu exerciţii la un nivel scăzut, cineva m-a sfătuit să vorbesc cu domnul Curtean, că este un antrenor cu experienţă şi a pregătit sportivi care au devenit campioni. L-am căutat, am vorbit cu el și a fost de acord să mă antrenez sub îndrumarea lui, la CSȘ Șoimii Sibiu”, mai spune tânăra privind cu recunoştinţă spre profesor.
Ioan Curtean a fost la rândul său sportiv, apoi instructor, antrenor şi acum profesor. El este cel care l-a antrenat pe culturistul Gheorghe Mănică, care în 1991 a obţinut prima medalie din istoria culturismului românesc la campionatul de la Lisabona - Portugalia. „Acesta e un sport în care trebuie să rămâi permanent concentrat la muncă, să te antrenezi la sânge. E ca atunci când te rogi, nu te mai gândeşti în altă parte, te concentrezi doar pe rugăciune. Liana este o sportivă bine structurată cu un mare potenţial şi tocmai de aceea rezultatele ei sunt excelente”, spune antrenorul. „Când eram pe a XII-a urma să dau bacalaureatul, dar se suprapunea cu Campionatul Naţional de Culturism. Trebuia să renunţ la ceva. Am renunţat la bac şi am plecat la campionat cu gândul că trebuie neapărat să mă întorc cu o medalie. Şi m-am întors cu medalia de aur. În toamnă mi-am dat bacul, apoi admiterea la Facultatea de Sport şi acum sunt studentă în anul II”, explică Liana în timp ce ne arată sala în care se antrenează.
Anul trecut în decembrie,  Liana a devenit pentru a doua oara campioană mondială la culturism de juniori, iar Universitatea „Lucian Blaga” i-a acordat o binemeritată bursă de performanţă. „E greu să ajungi în vârf, dar să îţi păstrezi titlul este mult mai greu. Culturismul nu e ca orice sport, nu te poţi menţine tot timpul în formă. În culturism ai două momente de vârf într-un an, adică două perioade pe an în care poţi să ajungi la forma maximă. O perioadă cuprinde două etape. În prima se face acumularea masei musculare, în care se urmează un anumit tip de exerciţii şi un semiregim. A doua etapă este cea de definire a masei musculare, care durează trei luni şi în care se urmează alte exerciţii, ţinându-se un regim strict” spune Ioan Curtean, în timp ce urmăreşte sportivii, care îşi urmează meticuloşi exerciţiile.
Liana se antrenează câte patru ore pe zi. Acum se pregăteşte pentru Campionatele Europene şi Mondiale din această vară. Acesta este ultimul an de juniorat. „Îmi doresc să mai câştig o data aurul la Mondiale şi Europene. Apoi o să trec la seniori. Aici va fi mai greu, căci în Sibiu nu există cluburi pentru seniori. Însă voi lua o pauză de doi ani, pauză în sensul că nu voi mai participa la competiţii, dar mă voi antrena în continuare. Vreau să îmi termin facultatea, să-mi dau licenţa, iar apoi să vad unde îmi găsesc un club potrivit ca să încep competiţiile la seniori”, îşi mărturiseşte campioana planurile de viitor. Putem spune că culturismul este un sport dificil. Un sport poate al bărbaţilor, pe care nu îl poate practica oricine. Liana Pall a ales nu doar să facă culturism, ci să ajungă la performanţă. Şi a reuşit.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

2 comentarii

miki maus

Acum 13 ani

wow, urmeaza titlul \" cea mai musculoasa medieseanca din lume \" ,,apoi \" cea mai musculoasa brasoveanca din lume \" , asta dupa ce au castigar concursul de \" cea mai musculasa sibianca cin Transilvania , apoi din Romania \" , ii uram multe succese in continuare , la fel si autoarei acestui articol
Raspunde

Magda

Acum 13 ani

Asa da fata , impotriva agresorilor !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus