Duminică,
11.04.2021
Cer Senin
Acum
14°C

Mutati-va la tara: au venit banii europeni

 

8,5 milioane de euro au fost alocați, la începutul acestei luni, pentru trei grupuri de acțiune locală (asocieri de persoane juridice și administrații) din județul Sibiu. Alături de aceste fonduri, pentru alte șase localități ale Sibiului mai este disponibilă și o parte din cele 2,8 milioane de euro alocate grupului de acțiune locală Țara Secașelor. Banii sunt destinați cofinanțării de proiecte locale.
 
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat, zilele trecute, raportul de selecție a grupurilor de acțiune locală (GAL), care beneficiază de fonduri de dezvoltare în următorii ani. Din cele 81 de asocieri comunitare care primesc bani la nivel național, trei sunt din Sibiu, iar cea de-a patra (GAL Țara Secașelor) acoperă localități din județele Alba și Sibiu.
2,8 milioane de euro este, în medie, suma alocată fiecărui GAL, banii urmând a fi alocați din Fondul european agricol pentru dezvoltare locală. Alături de aceste fonduri nerambursabile trebuie adusă și o componentă privată de cofinanțare: mai pe românește spus, cei selecționați – în cazul persoanelor juridice – să alăture banilor primiți nerambursabil și o sumă care, probabil că în cele mai multe cazuri, va fi de 30 de procente.
 
Gândiți proiecte
 
Banii vor fi acordați prin intermediul celor patru GAL-uri câștigătoare desemnate zilele trecute. Practic, orice întreprinzător din localitățile cuprinse în asocierile mai jos prezentate poate gândi un proiect de dezvoltare a propriei afaceri sau a unui proiect comunitar. Îl discută cu reprezentanții GAL-urilor, îl așează scris, asigură cofinanțarea și pune în aplicare proiectul. Domeniile în care pot fi folosite fondurile sunt extrem de diverse, iar reprezentanții fiecărui GAL și-au cam stabilit anumite direcții, care nu sunt neapărat bătute în cuie. 
GAL Microregiunea Hârtibaciu va pune accent pe dezvoltarea turistică, pe promovarea unui brand a zonei care acoperă 15 localități. ”După părerea mea ar trebui promovate proiectele turistice, care să cuprindă facilități în aceste zone, să includă trasee ample, cu alte cuvinte să se adreseze unor arii mai largi. Totodată, cred că vom sprijini și promovarea unui brand locali, încurajând producătorii locali, de la apicultori la orice întreprinzător, să își valorifice produsele”, spune Radu Curcean, primarul Agnitei.
 
Turism și nu numai
 
Chiar dacă la o primă vedere, majoritatea GAL-urilor sibiene par să pună accent pe dezvoltarea turismului, ideile care pot fi acceptate pot acoperi mai toată plaja activităților economice, pentru care sunt necesare investiții de câteva zeci sau sute de mii de euro. Producție sau servicii care să producă profit, cu alte cuvinte. ”Chiar vin de la o întâlnire ce a avut loc la Târgu Jiu, cu primarii de orașe din țară. E nevoie de proiecte prin care banii europeni să producă în viitorul apropiat alți bani. Până acum s-au cam cheltuit banii pe profesionalizare, specializări și alte discuții. E momentul să fie și create locuri de muncă”, este de părere Teodor Banciu, primarul din Săliște.
 
 
 
 
GAL Microregiunea Hârtibaciu
Fonduri alocate: 2,85 mil. euro
Cofinanțare privată: 0,47 mil. euro
Se adresează localităților: Agnita, Brădeni, Iacobeni, Merghindeal, Bârghiș, Bruiu, Chirpăr, Alțâna, Mihăileni, Marpod, Nocrich, Vurpăr, Șeica Mare, Roșia, Șelimbăr
 
 
GAL Podișul Mediașului
Fonduri alocate: 2,85 mil. euro
Cofinanțare privată: 0,8 mil. euro
Se adresează localităților: Moșna, Ațel, Hoghilag, Dumbrăveni, Alba, Brateiu, Dârlos, Blăjel, Bazna, Târnava, Valea Viilor, Copșa Mică, Axente Sever, Șeica Mare, Micăsasa, Șeica Mică
 
GAL Mărginimea Sibiului
Fonduri alocate: 2,81 mil. euro
Cofinanțare privată: 0,6 mil. euro
Se adresează localităților: Săliște,Gura Râului, Jina, Poiana Sibiului, Rășinari, Râul Sadului, Sadu, Tilișca, Orlat, Poplaca, Cristian
 
 
GAL Țara Secașelor
Fonduri alocate: 2,85 mil. euro
Cofinanțare privată: 0,88 mil. euro
Se adresează localităților: Păuca, Ludoș, Loamneș, Apodul de Jos, Șura Mică, Ocna Sibiului
(sunt enumerate localitățile de pe teritoriul județului Sibiu)

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Ne mutam, Traiane

Acum 9 ani

La oras sunt prea multi tarani...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus