Duminică,
07.06.2020
Innorat
Acum
19°C

Prima comisie anti-capuse din tara ia nastere maine la Sibiu

21 Mai 2012 20:18

O comisie formată din zece specialişti de la diverse instituţii se va reuni, marţi, la Prefectură, pentru a discuta situaţia pacienţilor, victime ale căpuşelor, şi soluţiile de prevenire a bolilor cauzate de acestea.

Este prima Comisie de acest gen creată la nivel naţional.

"Mâine, marţi, este prima zi când se reuneşte Comisia, pe care domnul director al Direcţiei de Sănătate Publică a decis să o conduc eu. Comisia este formată din zece persoane de la DSP, Direcţia Sanitar Veterinară, Direcţia Agricolă, Direcţia Silvică, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Prefectura, Consiliul Judeţean, doamna dr. Victoria Bîrluţiu, şefa Secţiei Infecţioase din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, care nu poate veni pentru că este singurul medic în secţie, Primăria Sibiu, Agenţia de Protecţia Mediului şi Facultatea de Ştiinţe", a precizat luni, Georgeta Marga, preşedinta acestei comisii.

Ea a menţionat că este nevoie la Sibiu, de prezenţa unui specialist de la Institutul Cantacuzino din Bucureşti.

"Concret, marţi, ne propunem un plan de acţiune integrată pentru controlul Lyme în judeţul Sibiu. Este ceva în premieră pentru judeţul Sibiu şi pentru România, pentru că noi, judeţul Sibiu suntem vârf de lance, avem cele mai multe cazuri din ţară", a precizat şefa comisiei.

Această structură a fost constituită la cererea noului prefect, Ovidiu Sitterli, de către directorul DSP, Gabriel Budescu, fost director general al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. Întrunirea Comisiei amintite coincide marţi şi cu un control ce urmează să aibă loc la DSP Sibiu, de către Ministerul Sănătăţii, conform unor surse din DSP. De asemenea, este aşteptat în următoarele zile şi ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.

Premierul Victor Ponta a anunţat, sâmbătă, la Sibiu, într-o conferinţă de presă, că i-a cerut Ministrului Sănătăţii un raport pentru următoarea şedinţă de guvern, în care să prezinte situaţia pacienţilor înţepaţi de căpuşe şi a celor care au complicaţii în urma acestor înţepături, dar mai ales care sunt soluţiile.

Pentru acest raport, premierul i-a cerut ministrului Sănătăţii să vină la Sibiu, judeţ aflat în alertă epidemiologică privind pacienţii înţepaţi de căpuşe, dar mai ales cu boala Lyme.

"Îi voi cere ministrului Sănătăţii ca pentru următoarea şedinţă de Guvern să îmi prezinte un raport şi să îmi facă şi nişte propuneri. Cred că obligaţia noastră este să ştim care sunt soluţiile", a explicat Victor Ponta.

În judeţul Sibiu, zonă cu cei mai mulţi pacienţi înţepaţi de căpuşă şi cu boală Lyme, din ultimii trei ani, în România, există deja un caz de deces, în urma bolii Lyme, conform familiei celui decedat şi al inspectorului şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu. Până în 15 mai, existau 17 sibieni diagnosticaţi în 2012 cu boala Lyme, iar alţii în curs de finalizare a diagnosticului, întrucât s-au trimis analizele de sânge prima dată la Cluj, după care, la Institutul Cantacuzino de la Bucureşti, a precizat dr. epidemiolog Georgeta Marga.

În 2011, în judeţul Sibiu au fost raportate de către DSP, 161 de bolnavi cu Lyme, iar în 2010 - 69. DSP recunoaşte însă că nu deţine raportări complete, actualizate, de la toate clinicile private, unde merg sibienii să îşi facă analize, după ce au fost înţepaţi de căpuşe.

Comentarii

7 comentarii

cici

Acum 8 ani

comisia este facuta pentru adevaratele capuse sau pentru capusele din politica?
Raspunde

capusa de la scoala

Acum 8 ani

cautat-i firmele;sa-u aprovizionat;vedet-i de unde;vedet-i care este;pati-ti ca regateni;sa aflat;de-a publicitati;sa imbolnavit;ce-i foarte sanatosi;sa de-a Dumnezeu.
Raspunde

Moldoveanule,

Acum 8 ani

inainte de a face analize de specialitate, de ce nu pui mana pe abecedar, analfabetule? La tine nu opincile( cu care te mandresti) sunt problema, ci creierul de capusa. Esti imaginea clara a analfabetului, care-a trecut prin scoala ca rata prin apa. De voi nu se-ating capusele de frica sa nu se contamineze cu o boala fara leac: prostia. Pericolul le paste pe capuse daca intra in contact cu voi, nu invers. Borelioza se trateaza cu antibiotice, prostia, cu nimic. Stii ce zicea La Fontaine? \"Nimeni nu e destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost\". Asa ca ma opresc aici.
Raspunde

Ionascu Claudiu

Acum 8 ani

I-as propune acestei comisii sa se reuneasca pe gazonul giratoriului de pe Mihai Viteazul langa Catedrala. Voi chiar nu intelegeti: starpiti cainii, nu mai lasati crescatori de animale in mediul urban si totul va fi in regula.
Raspunde

un moldovean

Acum 8 ani

in locurile de joaca pentru copii ,din parcuri,va-ti modernizat ,sasilor ,svabilor ,palari cu bor,...in loc de nisip traditional ---at-i pus dale din mocheta plusata <<FAINA >>acum ,,,iar oratanile din prejma oamanilor cu 4 picioare ,fac pipi ,caca ,se curata de tot felul de paraziti si stau fain pe mochete ....care nu le desifecteaza decit ploaia si zapada ...o facere grande pentru primarie ...si ..calamitate pentru micuti ...mirie ceva ???? acum ..astept ..
Raspunde

un ne-moldovean

Acum 8 ani

MERSI MOLDOVENE PENTRU CA NE LUMINEZI. AFLA TU CA MUSCATI DE CAPUSE SUNT FOARTE MULTI SI LA BUZAU SI LA SUCEAVA. DIN ALTE LOCURI DIN ROMANIA NU AM DATE. DA-LE IN P U L A DE CAPUSE , AU PROSPERAT SI S-AU INMULTIT PENTRU CA PESTE TOT IN ROMANIA AM ACCEPTAT MIZERIA , AM ACCEPTAT DICTATURA CELOR PUTINI. VREAU SA ZIC CA AM ACCEPTAT SA AVEM CAINI IN LIBERTATE PE DOMENIUL PUBLIC, SUB DICTATURA UNOR ONG-uri IUBITOARE DE FECALE SI MIZERIE PE STRAZI. NU MULTUMESC TURNULUI , NU AM DE CE, ESTE ZIAR DE PROPAGANDA PENTRU IUBITORII DE MIZERIE.
Raspunde

un moldovean

Acum 8 ani

BAI ARDELENILOR;; CAUTAT-I FIRMELE CARE SA-U APROVIZIONAT CU MEDICAMENTE ANTI CAPUSE ,SPITALELE,CLINICI PRIVATE,LABORATOARE DE ANALIZE SI TRATAMENT ..VEDET-I DE UNDE SA-U APROVIZIONAT SI CIND..VEDE-TI CARE ESTE VIRFUL COZI....SICE FACERE ESTE SI UNDE DUCE SPUMA DE LA UNT ...PATI-TI CA RAGATENI IN TIMPUL GRIPEI AVIARE ...CARE LA SFIRSIT SA AFLAT ...FAC APEL LA INTERNAUTI MAI DESTEPTI CA MINE DIN SIBIU SI IN 10 MINUTE AFLA TOT SI SA AIBA CURAJUL SA-L DE-A PUBLICITATI AICI ...TATA SA INBOLNAVIT IN TIMPUL RAZBOIULUI ,INTR-O GARA DIN BUDAPESTA DE TIFOS ,DE LA NISTE PURICI PUSI DE NEMTI IN RETRAGERE IN 944-945 ...SI AU SCAPAT NUMAI CE-I FOARTE SANATOSI SI REZISTENTI ...ACUM SE INVIRTE IN JURUL BANILOR DIN AFACERE GINDITA MAI DINAINTE ,CE URMEAZA TAIAT-I TOATE ANIMALELE SI PASARILE..NU MAI EXISTA RELIGIE SI CONSTIINTA ...MULTUMESC TURNULUI PENTRU GAZDUIRE .....ASTE O PRESUPUNERE 99/100 ..SA DE-A DUMNEZEU SA GRESESC EU ,,,,UN OPINCAR MOLDOVEAN ,,,,
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus