Marţi,
30.11.2021
Innorat
Acum
0°C

De ce raman scolile nezugravite? Primaria arata ca e treaba Inspectoratului, Inspectoratul ca e a Primariei

Cu toate că Primăria Sibiu a alocat 2,2 milioane de lei pentru investiții în unitățile de învățământ din oraș, copiii care vor merge luni la școală au toate șansele să găsească săli de clase în care zugrăveala proaspătă era imperios necesară, dar lipsește cu desăvârșire. Explicația este tipic românească: școlile nu mai au bani. Nu mai au bani pentru că, din acest an, lucrările de investiții sunt suportate din bugetul administrațiilor locale, iar cele de întreținere din bugetul de stat, prin alocări de la Ministerul Educației, sub atenta supraveghere a Inspectoratului Școlar Județean.
Această situație a apărut după ce, în noiembrie anul trecut, Guvernul din acea vreme a decis reducerea cotelor defalcate din TVA care revin administrațiilor locale. Sumele în plus adunate la bugetul central urmau să fie folosite pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile din învățământul preuniversitar de stat. Doar că aceste sume nu sunt de găsit acum.


Johannis: ”ne pare rău”

2,2 milioane de lei au fost alocate anul acesta pentru lucrări de investiții în școlile din oraș. Banii provin din bugetul local și sunt destinați amenajării de noi centrale și instalații termice, noi blocuri alimentare sau geamuri termopan. ”După noile măsuri, noi, administrația locală, facem investițiile, Guvernul face întreținerea. Dacă școlile nu au bani pentru zugrăveli, ne pare rău. Guvernul ne-a luat anul trecut o cotă din impozitul pe venit tocmai pentru aceste lucrări de întreținere, iar o dublă finanțare pentru acest gen de lucrări nu intră în discuție. Orice legitimă nemulțumire în acest sens trebuie adresată Inspectoratului Școlar Județean sau Ministerului Educației”, spune Klaus Johannis.

Inspectoratul Școlar: nu noi!

Inspectorul școlar general al județului, Ștefan Firu, este plecat din țară, drept urmare ne-a îndrumat către purtătorul de cuvânt, Ioana Dănețiu, inspector de specialitate la Limba și literatura română. Potrivit ei, banii din altă parte trebuie să vină. „IȘJ nu mai are aceste creanţe bugetare de ani de zile, Inspectoratul nu alocă fonduri pentru reabilitare, iar dacă este vorba de reabilitări din fonduri POSDRU (Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – n.r.) de la minister, pe anul 2012 nu au fost alocate astfel de fonduri. IȘJ nu are nici o legătură cu reabilitările, igienizările şi alte reparaţii din şcoli. Pe articolele de cheltuieli ale IȘJ sunt trecute premiile, gradaţiile şi alte astfel de lucruri, dar nu reparaţiile”, a declarat Ioana Dăneţiu.
(Dorina Nițu)

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Edu Inspect srl

Acum 9 ani

Doriti sa fiti la curent cu situația scolara al copilului dumneavoastră ? Noi vă ținem la curent cu absentele, notele, plangerile cadrelor diactice, laude, orice data scolara. Informări lunare, bilunare sau saptamanale. Mai multe informatii la : ***eduinspect.ucoz.ro/ edu.inspect@hotmail.com EDU INSPECT S.R.L. - cu acordul INSPECTORATULUI SCOLAR AL JUDETULUI SIBIU Serviciu suport pentru învățământ, Suport pentru părinți
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Este nesimtire curata din partea primariei, cand o gramada de bani se cheltuie aiurea sa nu fie in stare sa ofere niste conditii civilizate copiilor sibieni.
Raspunde

nedumerit

Acum 9 ani

ce se intampla cu programul *scoala dupa scoala*
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus