Sâmbătă,
18.05.2024
Ploi Scurte
Acum
10°C

Un regal al filmelor din toate colturile lumii la Astra Film Festival

Astra Film Festival 2013 aduce în sălile de cinema filme din toate colţurile lumii, proiectate la marile festivaluri de specialitate sau laureate cu distincţii prestigioase. Regizori de top, consacraţi pe plan internaţional, alături de tineri studenţi de la cele mai importante universităţi de arte şi film din Europa aduc pe marele ecran de la Astra Film Festival filme portret, eseuri, documentare observaţionale sau producţii extraordinare despre poveşti locale, necunoscute. Filmele selecţionate vor fi proiectate, cele mai multe în premieră în România, între 14 şi 20 octombrie 2013, la Sibiu.
 
În 2013, Astra Film Festival propune un maraton al filmelor de non-ficţiune din ţări precum: India, Germania, Franţa, Olanda, Israel, Hong Kong, Lituania, Croaţia, Ucraina, Rusia, Polonia, Elveţia, Belgia, Turcia, Estonia, Norvegia, Grecia, Anglia, Statele Unite, Canada.
Focus Europa
Forget Me Not (Germania) este un portret al mamei regizorului David Sieveking, bolnavă de Alzheimer, care moare încet şi se decuplează de restul lumii. Oricine merită un loc căruia să-i poată spună „acasă”; Matthew’s Laws (Olanda) este un film intens personal în care regizorul Marc Schmidt aduce în prim plan povestea prietenului său din copilărie, Matthew, care suferă de autism şi care îşi petrece întreaga zi într-un apartament. Ce dificultăţi întâmpină o mamă singură de origine bulgară stabilită în Croaţia atunci când se hotărăşte să-şi refacă viaţa alături de un alt bărbat?; Nebojsa Slijepcevic subliniază natura conservatoare a bărbatului croat în documentarul Gangster of Love (Croaţia). 
Documentarul La Maison de la Radio (Franţa) a fost încă de la început o adevărată provocare pentru regizorul Nicolas Philibert: Cum să suprinzi cinematic maşinăria internă, munca invizibilă a oamenilor de radio? Radka Franczak încearcă să înţeleagă în filmul Losing Sonia (Polonia) decizia unei femei de a îmbrăţişa viaţa rigidă mănăstirească. Hello Stranger (Elveţia) explorează limitele relaţiilor de dragoste şi prietenie din grupul de prieteni şi familia regizorului Thomas Ammann.
Nikolaus Geyrhalter ne introduce în rutina zilnică a unuia dintre cele mai mari spitale din Europa: Danube Hospital (Austria). The Fourth One (Estonia) a fost filmat într-o singură zi de Liis Lepik şi urmăreşte o duminică din viaţa unei mame care tocmai îşi înmormântează al patrulea copil. Într-un club de bridge oamenii se pot aduna din diverse motive: poate fi un spaţiu de relaxare, un simplu loc de muncă sau o a doua casă; Ana Maria Vijdea surprinde toate aceste scene în filmul The Bridge Club (Turcia).
 
Poveşti din Orient
 
Cum arată viaţa de zi cu zi pentru trei surori aflate la vârsta copilăriei care trăiesc singure într-un mic sat din regiunea Yunnan?; Wang Bing transpune povestea fetelor în documentarul Three Sisters (Hong Kong). In-Between Days (India) în regia lui Sankhajit Biswas este un documentar observaţional care urmăreşte relaţia de prietenie dintre doi tineri transsexuali din Kalkota până în ziua în care Chiranjit şi Bubai încetează să-şi mai vorbească. 
În documentarul My German Children (Israel), regizorul Tom Pauer caută să dezvăluie motivele pentru care propriul copil îşi doreşte să se mute înapoi în Germania după doar un an în care a locuit împreună cu mama sa în Israel. Letter (Rusia) este povestea unui azil de boli mintale din Rusia, a oamenilor care trăiesc în acest loc ce pare să fie neatins de civilizaţie şi modernitate, singurele zgomote care perturbă liniştea fiind dialogurile nearticulate ale bolanvilor.
„Este o onoare şi o atribuţie importantă a Astra Film Festival ca în fiecare an să aducă la Sibiu nume mari din peisajul cinematografiei internaţionale de non-ficţiune. Ne-am propus de la început şi am reuşit ca în fiecare an AFF să rămână locul unde se poate lua pulsul producţiei de non-ficţiune de pretutindeni:”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator AFF.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

film

Acum 10 ani

circotasi si frustrati din toata tara ce faceti sabotati ,injurati ,s-au nu va dat tonu detractori sibiului ,felcitari johannis ai transformat orasu 11 luni pe an o adevarata citadelda a culturi nationale si mondiale ai umplut sibiul de respect .o adevarata capitala europeana a diversificati culturare ,asatep noi svenimente spre disperarea detractorilor mult succes la cit mai multe evenimente pentru a scoate orasu din monotomia unor localitati celebre din tara unde nu se intimpla nimic
Raspunde

@ cel dintai prostan al tarii

Acum 10 ani

Ce oras cosmopolit, numai sasi-wannabe, iasoveni hateri, valceni hateri, per total olteni certati cu scoala + 51% pirande si mustciosii lui cioaba.
Raspunde

@1

Acum 10 ani

Bai pulifrici..nu crezi ca , mai bine faceati o sala de cinema intai...si apoi festival.. Erati patetici ..acum chiar sunteti simpatici....Sibiul singurul oras european care are Festival de film fara ca sa aiba cinematograf..
Raspunde

faraon

Acum 10 ani

bai bani pentru cinematograf ia furat ,pdl si ia facut cadou lui boc ,pinalti ,muzicuta ,hava etc ,sa-si traga pe bani fraierilor ,stadioane ,tele gondole ,patinoare si alte lucruri inutile cu bani aia cheltuiti iresponsabil canaliza si moderniza toate drumurile di judetele pastorita de acei baroni rosii spre portocaliu ,cind va pune johannis sibiul la punct vorbesc infrastuctura sunt convins ca vei avea o mare surpriza in viitoru apropiat ,adica ,baze sportive si culturare adevarate ,aici se gindeste prima data se face casa si dupa acea imi cumpar televizor si frigider
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus