Vineri,
02.12.2022
Innorat
Acum
1°C

Sibiul este beneficiarul primului proiect POR, finanțat din fonduri europene, în Regiunea Centru

Sibiul este beneficiarul primului proiect POR, finanțat din fonduri europene, în Regiunea Centru

În valoare de 22 de milioane de lei, din care 98% sunt asigurați din fonduri europene nerambursabile, proiectul de conservare și restaurare a Bisericii Evanghelice din Piața Huet este primul semnat de reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Centru în cadrul Programului Operațional Regional Centru 2014 - 2020.

Contractul de finanțare a fost semnat în cursul zilei de marți, la Alba Iulia, beneficiarul acestei finanțări fiind o entitate privată – Parohia Evanghelică Sibiu. Tot prin intermediul Programului Operațional Regional (POR), dar în exercițiul bugetar european trecut (2007 - 2013), Parohia Evanghelică a mai fost beneficiara unei alte finanțări în valoare de 12 milioane de lei, bani utilizați pentru reabilitarea șarpantei Bisericii evanghelice din Piața Huet.

Prin noul proiect, în valoare de 22 de milioane de lei, vor fi executate alte lucrări la aceeași Biserică din Piața Huet, clădire emblematică a municipiului. „Lucrările de conservare și restaurare a clădirii vor fi realizate asupra paramentului interior și exterior al Bisericii, asupra elementelor de piatră naturală exterioare, ferestrelor, vitraliilor, elementelor de tâmplărie exterioară, a pardoselii interioare și elementelor de artă. De asemenea, fondurile alocate vor viza investiții în consolidarea pereților, a fundației, refacerea sistemelor de încălzire și răcire, alimentarea cu energie electrică, iluminatul interior și exterior, extinderea rețelei de apă și canalizare, precum și modernizarea infrastructurii conexe“, se arată într-un comunicat al ADR Centru, remis redacției Turnul Sfatului.

Odată cu semnarea contractului de finanțare, proiectul a intrat în implementare, termenul de finalizare fiind asumat pentru luna octombrie a anului 2020. În afara consolidării edificiului considerat emblematic pentru Sibiu, scopul proiectului este și de a crește numărul de turiști care vizitează biserica, dar și de a promova cel puțin 60 de evenimente culturale în primul an de după finalizarea lucrărilor. ”Ne bucurăm că primul contract prin care se aloca fonduri nerambursabile din POR 2014-2020 e din Regiunea Centru, la fel ca și în perioada anterioară de finanțare, POR 2007-2013. Putem spune astfel că, în mod oficial, POR 2014-2020 pornește la drum. Pentru perioada de programare financiară 2014-2020, prin Programul Operațional Regional, avem un buget de 828,19 milioane euro fonduri nerambursabile prin care dorim, ca și în perioada anterioară, să susținem principalele proiecte de dezvoltare ale orașelor, ale infrastructurii rutiere și sociale, precum și cele turistice sau ale mediului de afaceri din cele șase județe ale regiunii, respectiv Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu”, a spune Simion Crețu, director general ADR Centru, în comunicatul amintit.

Programul Operațional Regional este considerat cel mai de succes program de asistență financiară nerambursabilă aplicat în România. În exercițiul bugetar european trecut, în Sibiu au fost executate din fonduri europene nerambursabile atrase prin POR atât lucrări ale unor beneficiari privați (reabilitarea celor 18 biserici fortificate de către Consistoriul Evanghelic), cît și ale beneficiarilor publici, la nivel județean (cum ar fi reabilitarea drumurilor ce leagă Sibiul de Agnita sau Dumbrăveniul de Dârlos) sau la nivel municipal (reabilitarea zidurilor fortificate din Mediaș sau reabilitarea străzilor Turnului, Ocnei, Faurului sau 9 Mai, din Sibiu). Pentru exercițiul bugetar în desfășurare, municipiul Sibiu are alocate 33,5 miliaone de euro (față de 15 milioane de euro în programarea trecută). Deocamdată, însă, Primăria Sibiu nu a anunțat un proiect major gândit pentru a atrage acești bani.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Doc

Acum 5 ani

„Sibiul este beneficiarul primului proiect POR în Regiunea Centru”, mda, asta sună ca într-un gag, am trecut primii linia de sosire, dar având un tur de stadion lipsă. Restaurarea cetății Alba Carolina s-a făcut fix din fondurile europene, programul POR, e drept că exercițiul bugetar precedent, 2007-2013. Ne-au luat cu un tur de stadion. Dincolo de asta, nu văd cine știe ce realizare în faptul că pe POR 2014 avem primul proiect. Criteriul care contează cu adevărat ar fi CÂTE proiecte finanțate pe aceste fonduri poate Sibiul să producă, mă refer la autorități nu la entități private (bravo lor, orișicât)
Raspunde

Bravo.

Acum 5 ani

La mai mare..si la proiecte care sa aduca multa plus valoare..nu doar culturala..(buna si asta).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus