Joi,
25.07.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

M..e ați vrut, m..e primiți. În fiecare zi

Bă căcat cu ochi, mâncați-aș p..a ta de hoț ordinar. Dă-ți demisia bă, f...-ți morții mă-tii de jeg!

Credeți că e departe ziua în care vom ajunge să auzim asta în direct, din Parlamentul României? Nu cred.

Cine ar fi crezut acum 10-15 ani că e perfect normal să auzi în prime-time, pe orice televiziune cum își dau unii altora m..e?

Pot înțelege frustrarea multor români care văd că furtul se poate legaliza, când văd că infractorii pot ajunge la conducerea țării. Pot înțelege furia multora care se simt sufocați în România când văd atâta mizerie. Inclusiv umană. Dar, de asemenea, pot vedea și frustrarea altora, care se văd încolțiți de tot mai mulți oameni. De cele mai multe ori cu un limbaj absolut suburban. Inclusiv de la oameni de la care nu te aștepți.

Chiar dacă pot înțelege cât de cât acest peisaj, nu pot pricepe de ce e nevoie de atâta violență. Verbală, deocamdată. Violență care e alimentată din plin de mediul politic. Sunt politicieni atât de incapabili, încât singura lor șansă de afirmare este de a șoca prin nivelul discursului.

S-a trecut atât de repede la un limbaj de periferia periferiei, încât micile înjurători cu care eram deja obișnuiți și ne plezneam peste gură când le scăpam, par acum vorbe de alint. De mult nu mai contează cine ești, ce reprezinți și ce vrei să faci. Ești imediat împroșcat direct, în față, în păr (cum aud tot mai des), în mamă, dinți, fiică, morți, dumnezei, cristoși și eventual paște, de către tabăra adversă. Pentru că în orice discuție, orice relaționare, trebuie să existe musai două tabere. Iar lupta finală de idei se încheie în apelative. Și, repet, asta nu se întâmplă între doi interlopi, nemulțumiți de vreo afacere, în parcarea de la marginea orașului. Asta e politica. Noua politică.

Eu pot digera, am auzit multe la viața mea. Dar mă gândesc cât de importantă e ”educația străzii” pe care o primesc copiii noștri. Ați trecut probabil pe lângă vreo școală, în timpul pauzei. Imposibil să nu vă fi căzut urechile. Ofilite. E exact același limbaj cu care ne delectăm noi zilnic. Limbaj care devine din ce în ce mai normal. Mi-e groază de normalul de peste încă 10 ani.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sfatul turnului

Acum 5 ani

Eu cred că nu ai văzut filme românești ca Asfalt tango, Senatorul melcilor, ce limbaj, ce operă de artă, alea nu erau tot exemple de civilizație românească?
Raspunde

Mircea B.

Acum 5 ani

100% de acord cu Alin Bratu. Doar pentru ca toti uram pesedeul, nu inseamna ca trebuie automat sa coboram nivelul vocabularului la nivelul lor. Cel cu numerele "M.e psd" aproape ca a fost "incoronat rege" de media la momentul respectiv. Pe de alta parte chiar pesedeul e de vina ca a creat repulsia asta generala, iar noi suntem nevoiti sa ne recivilizam (daca se mai poate)
Raspunde

Doru

Acum 5 ani

Bai ..., lasand la o parte faptul ca PSD-istii sunt niste hoti ordinari, asemenea tuturor politicienilor, incepand cu Iohannis, cum poti debita ca PSD-ul e de vina pentru limbajul colorat folosit de cei frumosi si liberi?
Raspunde

Eva

Acum 5 ani

De ce urâți PSD-ul? Asa e noua moda? Să fiți în trend? Deschideți ochii bine, documentați-vă, faceți legături și veți vedea mai clar ce e cu adevărat în jurul vostru
Raspunde

2cents

Acum 5 ani

Sunt de blamat si acele filme insa in principiu copii nu sunt expusi acelor filme si in nici un caz nu vezi filmele alea pe strada, pe ziarul online si nici la tv inainte de o anumita ora. Ce se intampla acum in societatea romaneasca este punctat foarte bine in articol si este si un semnal de alarma. Educatia copiilor se face zi de zi prin si exemplul propriu. Daca adultii se dezleaga atat de usor la limba oriunde si oricand, va fi vai de generatiile care vin
Raspunde

rosu

Acum 5 ani

Nu-l uitati pe marele antrenor care, dupa ce i s-or gatat vorbele i-o carat niste pumni in cap unui jucator.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 5 ani

O doamne, același limbaj era și acum 20-30 de ani în curtea scolii. Tocmai, dacă sunt folositi tot mai mult în politica poate n-o sa mai fie cool termenii pt copii :)) E o tendința globala, oricum. Uită-te la Trump câte f... scoate la mitingurile lui.
Raspunde

2cents

Acum 5 ani

Ahhh, este o tendinta globala, trebuie sa ne aliniem si noi repede la ea, sa nu cumva sa incercam sa judecam ce e bine si ce nu, luam de-a gata. BravoS
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Wadim Korneliu

Acum 5 ani

Psd egal m♡ie. Asta stiam demult.
Raspunde

?

Acum 5 ani

Data LA... sau luata DE...? Ca e o MARE diferenta :))))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 5 ani

@2cents Nu trebuie, dar dacă nu se potrivește... Nu e ca și cand e înjurat oricine de către oameni civilizați, doar dragnea și ai lui au scos asta la suprafață. Dacă îți amintești, la ponta se folosea mult mai rar. Ei fac mizeriile alea și nici măcar sa nu-i înjuri? De ce? Oricum ii înjuri în privat, de ce sa fii ipocrit și sa nu o faci în public?
Raspunde

2cents

Acum 5 ani

Daca atat vezi si intelegi, nu merita sa mai spun nimic. E suficient
Raspunde

S

Acum 5 ani

*ni se potriveste
Raspunde

B.Utoru

Acum 5 ani

Unde erați pe vremea lu Băse, deontologilor? Aaa, atunci nu era o reacție (plătită de Soros) contra Chiorului!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus