Duminică,
02.10.2022
Cer Senin
Acum
14°C

Mistreții din zona Șura Mică vor fi vânați pentru a combate răspândirea Pestei Porcine

Mistreții din zona Șura Mică vor fi vânați pentru a combate răspândirea Pestei Porcine

Un mistreț împușcat într-o vânătoare a Direcției Silvice Sibiu pe raza comunei Șura Mică a fost confirmat cu Pestă Porcină. Zona afectată se întinde pe o rază de 13 km de la locul în care a fost vânat mistrețul. Măsurile de control ale bolii au fost puse în aplicare și se mențin pentru 12 luni de la constatarea ultimului caz de Pestă Porcină la porcii mistreți din zona infectată.

Prefectul Maria Minea a convocat astăzi, 1 noiembrie, Centrul Local de Combatere a Bolilor din Județul Sibiu. Prin această întâlnire a fost aprobat Programul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane la mistreți. Imediat după confirmarea bolii a fost stabilită zona afectată, aceasta se întinde pe o rază de 13 kilometri de la locul în care a fost vânat mistrețul. Zona afectată este formată din zona infectată, opt kilometri de la caz și zona de tampon, care reprezintă cinci kilometri în exteriorul zonei infectate.

Localitățile aflate în zona infectată sunt: Topârcea, Amnaș, Mag, Cristian, Rusciori, Șura Mică, Ocna Sibiului. Fondurile de vânătoare aflate în zona infectată sunt: F.V.19 Ocna Sibiului, F.V.16 Apold, F.V.20 Șura Mică, F.V.21 Șelimbăr.

Localitățile aflate în zona tampon sunt: Armeni, Alămor, Gusu, Ludoș, Sângătin, Apoldu de Jos, Aciliu, Săliște, Galeș, Vale, Săcel, Sibiel, Fântânele, Orlat, Gura Râului, Sibiu, Șura Mare, Mândra, Loamneș, Apoldu de Sus. Fondurile de vânătoare aflate în zona tampon sunt: F.V.18 Păuca, F.V.17 Sângătin, F.V.14 Săliște, F.V.13 Gura Râului, F.V.22 Hamba, F.V.25 Slimnic.

În zona afectată, timp de 60 de zile de la confirmarea bolii, se vânează integral mistreții prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul (pândă și dibuire), cu respectarea măsurilor de biosecuritate aplicabile în timpul partidelor de vânătoare. Aceștia vor fi neutralizați prin îngropare, iar gropile vor fi  executate de gestionarii fondurilor de vânătoare. Pe fiecare fond de vânătoare din zona afectată se va realiza catagrafia efectivului de mistreți și prădători.

În locurile publice și pe drumurile de acces în fondurile de vânătoare, au fost amplasate pancarte care anunță „Intrarea interzisă! PPA” (n.r. - Pestă Porcină Africană).

Sursa foto principal: ziarmm.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

4 comentarii

Mihai R

Acum 2 ani

De abia așteaptă porcii însetați de sânge numiți vânători.
Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

Și abia aștept și eu, consumatorul, să îmi răsfăț papilele gustative și stomacul cu friptură sau ceaun de mistreț/cerb. Prima dată când intru într-un restaurant, caut în meniu să văd dacă au preparate de vânat/ game dishes
Raspunde

Jacobus Hentmanisse

Acum 2 ani

Aham, unde ajunge la export? Si prin ce intermediar/i?
Raspunde

Fulea Eugen

Acum 2 ani

Ce măsuri s-au luat pentru porcii care sunt crescuți în stare de libertate la stânele de oi, ferme agricole diverse pe teren, sau la marginea localităților? Prin sacrificarea nesupravegheata a animalelor și distribuirea neautorizată a cărnii se poate ușor extinde aria infectată.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus