A fi sau a nu fi Târg de Crăciun în Piața Mare? ”Dacă mergi într-un supermarket, distanțarea e mai mică decât în acest nou concept de târg”

Ideea că Piața Mare va fi și în acest an plină ochi de oameni care vor colcăi într-un spațiu restrâns, printre căsuțe, rulote, carusele și chioșcuri i-a făcut pe mulți sibieni să comenteze acid din momentul în care s-a instalat prima ghirlandă de lumini în centrul Sibiului.

Am stat de vorbă cu organizatorul evenimentului, cu specialiștii din sănătate publică și cu ceilalți comercianți din centru. Concluzia este că, dacă se va face, va fi cu totul diferit față de anii precedenți.

De la 3.500, la 15 mii de metri pătrați

Peste 100 de expozanți, prinși într-un cerc de maxim patru mii de metri pătrați este istorie, spune Andrei Drăgan Răduleț, organizatorul Târgului de Crăciun, care mai spune că în acest moment există intenția de a se face evenimentul și în acest an, însă în cu totul alte condiții decât până acum. În plus, decizia finală va aparține instituțiilor implicate în controlul pandemiei de coronavirus.

”Târgul nu va fi la fel ca cel de anul trecut. Nici pe departe nu vorbim de același lucru. Mulți comentează pe marginea acestui subiect, având imaginea a ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Dacă ar fi așa, și eu aș fi de aceeași părere cu ei, nu ar trebui făcut, vă spun sincer. În alte state s-a vorbit de două concepte: fie să facem zone cu acces controlat, fie să fie împrăștiat foarte mult evenimentul, astfel încât să existe mai multe zone implicate, nu un singur spațiu”, explică Andrei Drăgan.

El spune că a propus ca ediția din acest an a târgului să fie extinsă de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, până în Piața Mare și Piața Mică. ”Pe Bulevardul Nicolae Bălcescu am gândit grupe de câte trei căsuțe, iar apoi un spațiu liber de câțiva metri, pe urmă iar un grup de câte trei căsuțe. În Piața Mare există un perimetru mai larg, cam la fel cum sunt standurile de înghețată și porumb fiert la alte evenimente sau în orașe. Am eliminat orice aspect de concerte și spectacole, care să atragă oamenii la o anumită ore. Noi foloseam până în acest an 3.500 – 4.000 de metri pătrați, iar acum am propus undeva la 15 mii de metri pătrați. Dacă mergi într-un supermarket distanțarea e mai mică decât în acest concept”, explică Andrei Drăgan.

Planul propus de organizatori se află acum spre consultare la instituțiile statului. ”Autoritățile trebuie să-și spună punctul de vedere. Târgul trebuie să fie sigur, iar pentru asta așteptăm îndrumările instituțiilor.  Noi credem că va fi ca atunci când te plimbi prin centrul Sibiului și vezi produse de Crăciun, într-o atmosferă de Crăciun. Luăm partea de siguranță foarte în serios”, spune Drăgan.

DSP: ”Este foarte clar că târgul nu are cum să funcționeze cum a funcționat anul trecut”

Lucian Blăguțiu, coordonatorul pentru gestionarea situației Covid-19 pentru Regiunea Centru și inspector șef în cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, spune că din punctul său de vedere evenimentul trebuie organizat, pentru că ”viața trebuie să meargă înainte, nu putem opri totul”. ”Este foarte clar că târgul nu are cum să funcționeze cum a funcționat anul trecut. Evenimentul va fi în decembrie, iar noi suntem încă în octombrie. În patru, cinci săptămâni vom avea adevărata și integrala imagine a situației din perioada în care numărul de cazuri tot cresc, iar județele se înroșesc. Pe de altă parte, se vor adopta anumite măsuri de asigurare a securității participanților, probabil și o limitare, mă gândesc că vor face un plan. Un plan care va veni la noi în instituție și epidemiologii de aici vor aproba, urmând ca îndeplinirea lui să fie pusă în aplicare și urmărită de toate instituțiile care au atribuții în domeniu. Pe de altă parte, mă gândesc că da, vom avea o distanțare, niște circuite, perimetre de protecție, o limitare a numărului de persoane. Viața trebuie să meargă înainte. nu putem opri totul. Să găsim soluții, să le ajutăm, să găsim variate pentru ca aceste soluții să fie cele optime”, spune Lucian Blăguțiu.

”Câștigă toată lumea” vs. ”Închizi restaurantele, dar deschizi rulotele?”

Și ceilalți antreprenori din Piața Mare spun că Târgul de Crăciun trebuie să-și continue activitatea. Deși le creează probleme din cauza concurenței, ei spun că există suficient de mult public pentru toată lumea. ”Din punctul meu de vedere, târgul ar trebui să continue, chiar și în această situație de pandemie, desigur cu norme de securitate sanitară. Per total, noi, ceilalți comercianți din zonă, suntem pe plus de pe urma târgului, chiar dacă avem micile sau marile noastre nemulțumiri. De exemplu, prin felul în care erau amplasate căsuțele, noi eram permanent obturați, în plus, de multe ori acolo se vindeau aceleași produse pe care le aveam și noi, iar clienții lor foloseau toaletele noastre. Dar totuși, în această perioadă, exista un flux mai mare de oameni în piață și cresc și încasările noastre. Câștigă toată lumea, până la urmă”, spune unul din proprietarii de restaurante din Piața Mare.

Aceasta este însă situația bună, în care, până atunci Sibiul va ieși din ”scenariul roșu”. ”Dacă Sibiul rămâne închis, cum poate funcționa Târgul de Crăciun? Închizi restaurantele, dar deschizi rulotele?”, întreabă un alt comerciant.

foto: https://www.falstaff.at/

Se fac târgurile din Europa?

În linii mari, târgurile mari se închid. Multe din cele mai mici vor funcționa în condiții aspre de securitate sanitară. Sistemul federal german permite fiecărei localități să-și gestioneze activitățile, chiar și în context pandemic. De exemplu, în landul Hessen, în Frankfurt, Limburg, Bad Homburg și Siegen s-au anulat târgurile de Crăciun. Dar, în orașe precum Wiesbaden , Kassel, Fulda și Darmstadt autoritățile au lăsat permisiunea existenței unor târguri de Crăciun conforme cu normele anti-covid.

În Nürnberg, autoritățile au luat decizia anulării ”Christkindlesmarkt”. „Această decizie este foarte dificilă pentru noi. Christkindlesmarkt cu marea sa tradiție face parte din Nürnberg ”, a declarat primarul Marcus König. Multă vreme, cei responsabili au lucrat la un concept alternativ pentru a putea realiza piața, care este populară dincolo de granițele Germaniei. Acum, însă, decizia a fost pentru anularea evenimentului, având în vedere numărul tot mai mare de cazuri de coronavirus, care se îndreaptă spre incidența a 100 și în prezent cresc în întregul land. Primul ministru al Bavariei, Markus Söder, descrie anularea târgului din Nürnberg ca fiind dureroasă, dar corectă.

Viena, însă, nu renunță la sărbătoarea grandioasă a Crăciunului. Un total de 18 piețe de Crăciun au fost aprobate de către orașul Viena. Cu un total de 852 de tarabe, piețele se desfășoară în cadrul unor măsuri de securitate sanitară speciale. ”Scopul este de a oferi oamenilor o bucată de normalitate în timpul Crăciunului și, în același timp, să își petreacă timpul liber”, scrie un site specializat în evenimente din Germania. În Leipzig, de exemplu, târgul va fi organizat, însă fără tarabe gastronomice. Și fără vin fiert. În alte țări, s-a luat decizie unitară. În Italia, de exemplu, conform ultimului decret s-au anulat toate târgurile, indiferent de tematică sau mărime.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 5083

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Biciclist Fara piste

Acum 1 an

altii mai prosti le-au anulat insa aici la Sibiu stim noi mai bine cum sa facem lucrurile. Se vede peste tot in jur cat de bine sunt facute lucrurile incepand de la trotuare ne-ocupate de masini la spitale impecabile. Haideti la targ cu incredere sa beti vin pastilat din pahare de plastic.
Raspunde

Vasi Prodea

Acum 1 an

Totul pentru bani...Țările din vest inchid târgurile si i-au masuri severe pentru a stopa extinderea virusului, noi ne expunem inutil. Doar pentru bani...Trist.
Raspunde

Mirela Popa

Acum 1 an

Vasi, Vasi, iau se scrie fara cratima.
Raspunde

Mc D

Acum 1 an

Articolul din 29.09.2020: Organizatorul Târgului de Crăciun de la Sibiu anunță că ediția din acest an va avea loc în perioada 13 noiembrie – 2 ianuarie și că va fi una cât mai apropiată de normalitate, ”nu o să fie o ediție de compromis”. Articolul din 29.10.2020: ”Târgul nu va fi la fel ca cel de anul trecut. Nici pe departe nu vorbim de același lucru. Mulți comentează pe marginea acestui subiect, având imaginea a ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Pai va hotarati odata sa stim si noi care este la voi normalitatea?....pai va spun eu...nu exista in presa....azi e alba, maine neagra...stam acasa mai bine!
Raspunde

Marius Ion

Acum 1 an

Diferenta cu supermarket-ul e ca acolo te duci de nevoie ca sa nu mori de foame, nu "la plimbare". Eu ma indoiesc ca se va deschide, sau ca va sta mai mult de cateva zile.
Raspunde

Cosmin Codru

Acum 1 an

Eu zic ca in loc de brad, sa puneti o cruce, anul asta..... poate le va da de gandit, unora, ca ne aflam si ne indreptam spre vremuri foarte complicate.
Raspunde

Apolitic W

Acum 1 an

Mai bine una incarligata.
Raspunde

Sibiu Sibiu

Acum 1 an

Nu ne mai mira nimic.... Astazi (30.10.2020) la data cand citesc articolul scris de voi, la sala Transilvania (in interior) este targ de imbracaminte (competitiile sportive se organizeaza fara spectatori - in aer liber), daca mergi duminica in Obor e targ "de detoate", fara nici un fel de distantare, orasul nostru este in scenariu rosu, are rata de infectare peste 3 la mia de locuitori.....ieri 260 cazuri noi, 5 morti, spitale arhipline, fara locuri....suntem romani!!!
Raspunde

Toma Toma

Acum 1 an

Cred ca solutia nu poate fi decat una singura:fara targ de Craciun in 2020!Daca in tari unde acest targ este de mare traditie si totusi se renunta la organizarea lui in acest an,din motive de Covid,noi nu suntem in stare sa gestionam un astfel de eveniment!Nu cred ca moare nimeni daca nu merge in Piata Mare la Craciun!Pierd comerciantii?Da,e o perioada dificila pentru ei dar trebuie sa fim rationali si sa nu incalcam orice regula de dragul lor!Cand s-au inchis fabricile din Sibiu mii de oameni au fost aruncati in strada;i-a plans cineva?
Raspunde

Cezara Somotel

Acum 1 an

Iti dai seama de nivelul satului Sibiu doar vazand targul de papuci sau haine second hand de la sala Transilvania! Pacat de turistii care vin sa faca selfie cu 2-3 cladiri care si alea stau sa cada! Prapadit oras!
Raspunde

Ovidiu Lupean

Acum 1 an

Organizatorii nu prea isi dau seama ca nu distanta dintre casute ii problema ci faptul ca acest targ va actiona ca punct de atractie. Iar punctele de atractie atrag oameni cu sutele si miile, din Sibiu si imprejurimi. Isi vor asuma organizatirii responsabilitatea si consecintele daca acest targ va actiona ca focar?
Raspunde

Anda Anda

Acum 1 an

La supermarket de duci ca sa te aprovizionezi, cauti ore mai putin aglomerate si stai cat mai putin ! Nu casti ochii, nu socializezi , nici nu mananci sau bei, deci nu porti masca !! !! DIFERENTA ESTE ENORMA ! Din nefericire dr. Blagutiu de la DSP- factor important de decizie-- nici nu stie bine perioada cand este programat !! vorbeste de decembrie, de inca 2 luni...cand in piata au inceput deja amenajarile... Apoi organizatorii spun ca optimizeaza prin distantiere casutele pe tot centru...ha, ha, sa nu mai ai nici un control si sa transformi toata pietonala intr-un spatiu unde se mananca si se bea / tot fara masca ? Deci discutiile acestea sunt praf in ochi, se pare ca deciziile au fost luate deja... DIN NEFERICIRE UNII LA BAL, ALTII LA SPITAL (daca gasesc loc ). INCONSTIENTA !!!
Raspunde

Marius Munteanu

Acum 1 an

Aiurea... Poate daca nu merge lume. In toti anii la deschidere e aglomerat. Poate dimineata la 11 sa fie oamenii mai rasfirati decat la supermarket...
Raspunde

Matei Bogdan

Acum 1 an

chiar sunteti inconstienti sa aprobati un targ de craciun, practic un magnet pentru alti turisti inconstienti din toata tara? este necesar sa traim fara concentrari de populatie anul asta ... sper din suflet sa va vina totusi mintea la cap in timp util! https://www.turnulsfatului.ro/2020/10/30/4-66-rata-de-incidenta-in-municipiul-sibiu-crestere-de-aproape-un-procent-in-cinci-zile-177549
Raspunde

John Doe

Acum 1 an

Nu poți compara Sibiu/România cu Viena. La noi se vor imbulzi romanii mai ceva decât la târgul obor. Nu ai cum sa le ceri romanilor sa pastreze distanta. La supermarket stai la casă sa plătești și lângă tine îți suflă în ceafă 2-3 care stau la rand de parca le furi cumparaturile. E clar, doar banii il interesează pe bătrânu sas ;)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus